Toerisme motor achter natuurbescherming en armoedebestrijding in Afrika

Oratie prof. René van der Duim
Toerisme is een belangrijke motor achter  armoedebestrijding en het beschermen van natuur in Afrika. Om dergelijke Millenniumdoelen via toerisme te bereiken dienen partijen uit de toeristenindustrie, overheden, natuurbeschermings- en ontwikkelingsorganisaties en de lokale bevolking elkaar als betrouwbare partners te ervaren die een langdurige alliantie met elkaar aangaan. Voorwaarde is ook lokale betrokkenheid en zeggenschap, zegt prof.dr. René van der Duim in zijn inaugurele rede die hij bij de aanvaarding van het ambt van buitengewoon hoogleraar uitspreekt op 9 december.

Oeganda berggorilla

Oeganda berggorilla

Hij noemt voorbeelden die ook direct op successen gebaseerd zijn. De Namibian Conservancies geven lokale stammen directe bronnen van inkomsten uit hun natuurbehoud. De African Wildlife Foundation publiceerde recent het succesverhaal van het toerisme naar de berggorilla. Onderzoek in het Virunga gebergte in Rwanda, Oeganda en de Democratische Republiek Kongo wijst uit dat de populatie is gegroeid van 380 in 2003 naar 480 berggorilla’s in 2010!

Bijgevoegd het persbericht van prof. René van der Duim.

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.