West en Centraal Afrikaanse leeuw is anders

Onderzoekers van CML (centrum voor Milieuwetenschappen Leiden) van de Universiteit van Leiden publiceerden onlangs de resultaten van hun genetisch onderzoek naar leeuwen. Er blijkt een groot verschil te zijn tussen leeuwen in West en Centraal Afrikaanse leeuwen en leeuwen uit Oost en zuidelijk Afrika.

Wilt u dit onderzoek van dichtbij ervaren? Unieke reis naar de leeuwen van Kameroen.

De onderzoekers analyseerden het mitochondriale DNA uit het gehele verspreidingsgebied van de leeuw, zowel van Afrika als India, inclusief uitgestorven leeuwen zoals de Atlas leeuw in Marokko. Leeuwen uit West en Centraal Afrika blijken, opmerkelijk genoeg, nauwer verwant te zijn aan leeuwen van de Aziatische ondersoort, dan aan leeuwen uit Oost en zuidelijk Afrika. Ander onderzoek had al aanwijzingen gegeven dat leeuwen in West en Centraal Afrika kleiner zijn, kleinere manen hebben, in kleinere groepen leven, kleinere prooidieren eten. Het huidige onderzoek bevestigt dat die verschillen ook tot uiting komen in de genetische opmaak van de leeuwen.

Er leven naar schatting nog 1700 leeuwen in West en Centraal Afrika. In West en Centraal Afrika is de leeuw, meer dan in andere regio’s, bedreigd door habitat vernietiging, afname van prooidieren en afschot door veehouders. De leeuw is dan ook in deze regio volgens de IUCN criteria gecategoriseerd als ‘Regionaal Bedreigd’. Recent onderzoek in een groot aantal ‘Lion Conservation Units’ in deze regio, heeft de aanwezigheid van leeuwen niet opnieuw kunnen bevestigen in vele van deze gebieden, waardoor uitstervings risco groot wordt geacht. Voor meer informatie gaat u naar de site van IUCN Nederland: http://www.iucn.nl/actueel/iucn_nl/west_en_centraal_afrikaanse_leeuw_is_anders/

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.