African Parks en All for Nature werken samen in Malawi

African Parks Majete op volle sterkte te bezichtigen in 2012

Majete Wildlife Reserve in Malawi voegt zich binnenkort bij de unieke verzameling van zeldzame ‘Big Five’ parken. Sinds 2003 werkt non-profit organisatie African Parks aan de herintroductie van bedreigde diersoorten in dit reservaat. Met de terugkeer van de leeuw zal het park in 2012 – voor het eerst sinds menselijke interventie in dit gebied – weer floreren en in haar oorspronkelijke vorm en samenstelling te bezichtigen zijn.

Betrokkenheid van reizigers bij de ontwikkeling van ‘Big Five’ parken
In samenwerking met reisorganisatie All for Nature Travel heeft African Parks een reis naar Malawi ontwikkeld, waarbij niet alleen direct wordt bijgedragen aan natuurbehoud, maar waarbij reizigers ook een uniek kijkje achter de schermen van Majete Wildlife Reserve kunnen nemen. Onder de naam ‘Nature Conservation through Tourism’ wordt de reiziger daarnaast betrokken bij de terugkeer van het luipaard,  een belangrijke fase in de ontwikkeling voor het park. De op duurzame leest geschoeide reizen van All for Nature Travel leiden naar bedreigde dieren over de hele wereld, dragen bij aan de bescherming van deze dieren en houden het leefgebied in stand. Het is dan ook niet voor niets dat deze reizigers zichzelf een bevoorrecht mens kunnen noemen.  

Luipaarden gingen de leeuw voor
In oktober jl. werd de terugkeer van de leeuw naar Majete voorafgegaan door de overplaatsing van acht luipaarden vanuit het Kruger National Park in Zuid-Afrika. Met de herintroductie van de nieuwe populatie leven er voor het eerst sinds twee decennia weer luipaarden in Majete. Voorafgaand aan dit project beschikte alleen het Nyika National Park in Malawi over een levensvatbare populatie luipaarden.

“Het is ons doel Majete volledig te herstellen tot in de conditie waarin het park verkeerde voorafgaand aan menselijke interventie in het gebied”, zegt Dani Bicker Caarten van African Parks. “Grote roofdieren vormen een essentiële diersoort in de natuurlijke inheemse samenstelling van Majete. Eerst hebben we de luipaarden geïntroduceerd. Deze diersoort past zich sneller aan zonder leeuwen in de directe nabijheid en heeft minder impact op diersoorten die als prooi fungeren. Majete is nu, voor het eerst sinds lange tijd, klaar om de leeuw te verwelkomen.”

Annemiek van Gijn, oprichter van All for Nature Travel, voegt daar aan toe: “De bestedingen van toeristen zijn voor de lokale bevolking een belangrijk motief om de dieren en hun leefgebied te helpen beschermen. Ik heb ter plekke ervaren hoe African Parks zich inzet om de bevolking rondom Majete Wildlife Reserve te betrekken bij natuurbescherming en wil dit graag bekend maken bij de reizigers in Nederland en België.” 

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.