C.ID.Young orangutan in soft release programme in Lamandau, Indonesian Borneo ©Orangutan Foundation
C.ID. wilde orang-oetan © Orangutan Foundation
Orang-oetan mannetje
C.ID. baby orang-oetan Ketty © Orangutan Foundation

Borneo: Orang-oetan Conservation Tour

richtprijs 4.195,00

Highlights van deze natuurreis:

 • U krijgt exclusief inzicht in orang-oetan bescherming in de weelderige regenwouden van Borneo.
 • Tijdens deze 10-daagse reis wordt u volledig betrokken bij het unieke werk van ‘Orangutan Foundation UK’.
 • Verken afgelegen gebieden die alleen toegankelijk gemaakt worden voor onze groep.
 • U observeert volledig wilde orang-oetans tijdens diverse trekkings.
 • De medewerkers van de ‘Orangutan Foundation UK’ brengen u in contact met de veldbiologen tijdens hun werk.
 • Vraag naar onze Triple expert reis waarbij de kennis over de bescherming van orang-oetans op Borneo en Sumatra wordt gecombineerd. Van 19 t/m 29 november, vanaf €10.795,- p.p.*
 • Beoordelingen 0 beoordelingen
  0/5
 • Reistype Reistype
  Bedrijfs- of incentivereis, Groepsreis
 • Reisperiode 5 t/m 14 juni en 19 t/m 29 nov. 2022*
  0/8
Alles over reis: Borneo: Orang-oetan Conservation Tour.

Deze reis is samengesteld in exclusieve samenwerking met de ‘Orangutan Foundation UK’. Pure natuurbescherming en geen opvangstation of project dat in het leven is geroepen om inkomsten te genereren uit het toerisme. Zo geniet slechts een klein aantal reizigers het voorrecht om achter de schermen te kijken van de orang-oetan bescherming in de weelderige regenwouden van Borneo. Deze avontuurlijke reis geeft u niet alleen unieke kennis over het werk van de Foundation, het geeft u ook de kans om oog in oog te staan met wilde orang-oetans in hun kwetsbare leefomgeving.

Uw inzichten zullen groeien omtrent de essentiële rol van het regenwoud in het gevecht om het behoud van de orang-oetan. De lokale bevolking die in het regenwoud woont, is hierbij ook een belangrijke factor. Hier hoort u meer over als u projecten bezoekt die lokale gemeenschappen ondersteunen bij het behoud van de orang-oetan.

Een comfortabele lodge in Tanjung Puting National Park is uw uitvalsbasis. U reist zelfs een dag naar een gebied dat niet toegankelijk is voor publiek en enkel is voorbehouden aan onderzoekers en orang-oetans. Dit maakt van deze reis een absolute unieke ervaring! En een waardevolle ondersteuning in het gevecht tegen uitsterving van deze bijzondere verwanten.

Vraag ook naar onze Triple expert reis waarbij de kennis over de bescherming van orang-oetans op Borneo en Sumatra wordt gecombineerd. Van 19 t/m 29 november, vanaf €10.795,- p.p. Experts in orang-oetan bescherming Ashley Leiman, Regina Frey & Dr. Ian Singleton nemen u mee naar Tanjung Putin NP op Borneo en Gunung Leuser NP op Sumatra. De experts staan aan het hoofd van de Orangutan Foundation, de Pan Eco Foundation, met focus op het rehabilitatiecentrum in Bukit Lawang, en Dr. Singleton is Director van het Sumatran Orangutan Conservation Programme, mede-verantwoordelijk voor de bescherming van de zeer recent ontdekte Tapanuli orang-oetan…. Een zeer bijzondere reis die liefhebbers van mensapen zeker weten te waarderen. Wacht niet te lang want het aantal plaatsen is beperkt.

Een voorproefje op uw reis: moeder orang-oetan met baby
Bijgaande videobeelden zijn gemaakt op onze novemberreis in 2017. U ziet o.a. een moeder orang-oetan die haar baby voedt.

 

Uw wildlife ervaring compleet verzorgd
Wat is bij deze reis inbegrepen?.
 • Retourvlucht Jakarta- Pangkalan Bun
 • Groepsboten en voertuigen gedurende de reis
 • Alle nationale vluchten (Economy class)
 • 9 nachten accommodatie op basis van volpension m.u.v. Jakarta
 • Alle activiteiten zoals vermeld in het dagprogramma
 • Begeleiding door Ashley Leiman, gidsen en rangers
 • Parkgelden in Indonesië
 • Compensatie van de uitstoot van uw vluchten
 • Bijdrage aan de Orangutan Foundation UK. Deze bijdrage is onderdeel van de investering die All for Nature direct en indirect doet in natuurbescherming. All for Nature heeft er voor gezorgd dat er, sinds haar oprichting, al meer dan €1.000.000 is geïnvesteerd in natuurbehoud.
 • Aangesloten bij de ANVR en dekking via SGR (garantie Stichting Garantiefonds Reisgelden)
 • Handig & leuk in de voorbereiding en mee op reis: uw eigen All for Nature Travel app
 • De reissom vanaf €4195,- per persoon is o.b.v. een tweepersoonskamer. Toeslag éénpersoonskamer €795,-.
Niet bij de reis inbegrepen?.
 • Internationale vlucht naar Jakarta. Deze boeken wij graag voor u.
 • Reis & annuleringsverzekering
 • Fooi en persoonlijke uitgaven
 • Alcoholische en frisdranken (m.u.v. water)
 • Eventuele extra excursies
 • Luchthavenbelastingen
 • Verplichte consumentenbijdrage SGR € 5,- p.p.
 • Bijdrage Calamiteitenfonds (€2,50 per boeking). Deze bijdrage is verplicht zodat u aanspraak kunt maken op de garantieregeling.
 1. Dag 1 Aankomst in Jakarta

  Bij aankomst in Jakarta wordt u verwelkomd door uw gids en naar uw hotel gebracht. Daar kunt u ontspannen na uw lange vlucht. Dit grote, comfortabele Westers georiënteerde hotel is perfect gelegen op korte afstand van het vliegveld. De rest van de dag is ter vrije besteding en kunt u genieten van het zwembad en de spa. ’s Avonds is een welkomstdiner gepland (bij de prijs inbegrepen), een goede gelegenheid om met uw medereizigers kennis te maken.

  Overnachting: FM7 Hotel op basis van logies met ontbijt.

 2. Dag 2 Vertrek naar Borneo Tanjung Puting National Park

  ‘s Morgens vliegt u naar Pangkalan Bun aan de zuidkust van Kalimantan. Daar wordt u welkom geheten door een vertegenwoordiger van de Engelse Orangutan Foundation en uw lokale, Indonesische gids. Na een lunch in een lokaal restaurant gaat u per auto naar de haven van Kumai waar het avontuur echt begint. Daar verdeelt uw gezelschap zich over twee lokale boten (een ‘klotok’) en vaart u ongeveer 2,5 uur over de Sekonyerrivier naar de comfortabele Rimba Lodge in Tanjung Puting National Park.

  De rivier stroomt door weelderig tropisch regenwoud en onderweg speurt u naar wilde orang-oetans en neusapen. Kijkt u in het begin ook uit naar de Irrawaddydolfijn, die hier leeft in brak water. Na aankomst bij de Rimba Eco Lodge heeft u de rest van de dag voor uzelf en kunt u alle indrukken op u laten inwerken.
  Elke kamer kijkt uit over de Sekonyerrivier. Met de boot bezoekt u tijdens uw verblijf meerdere bijvoerplatforms waar de weer vrijgelaten halfwilde orangoetan één per dag worden bijgevoerd, in hun verder wilde bestaan in het regenwoud. Een optimale mogelijkheid voor het maken van prachtige orang-oetanfoto’s. U brengt veel tijd door op de rivier en het loont de moeite om uitkijk te houden naar de gaviaalkrokodil, de neushoornvogel en de zeer zeldzame storm ooievaar. Ook wilde orang-oetans worden regelmatig gezien.

  Overnachting: Rimba Eco Lodge op basis van volpension.

 3. Dag 3 Bezoek orang-oetans bij Tanjung Harapan

  ‘s Morgens maakt u op uw gemak een wandeling door het regenwoud naar een dichtstbijzijnde voederplaats. Zo kunt u acclimatiseren en wennen aan de warmte en de hoge luchtvochtigheid. U luncht in de Rimba Lodge waarna u opnieuw naar de voederplaats gaat voor de middagvoedering. Daarna gaat u terug naar Rimba Lodge om uw eerste ontmoeting met de orang-oetans te vieren!

  De avonden hier zijn surrealistisch. Kleine vuurvliegjes lichten op in het intense donker van de tropische nacht. Vanuit het omringende woud weerklinkt een waar concert van cicaden, vogels en andere nachtdieren.

  Overnachting: Rimba Eco Lodge op basis van volpension.

 4. Dag 4 Bezoek aan Pondok Tanggui en Camp Leakey orang-oetan feeding site

  ‘s Morgens bezoekt u Pondok Tanggui, een andere voederplaats in Tanjung Harapan Nationaal Park. Vervolgens maakt u een voettocht en leert u het regenwoud beter kennen.

  Na de lunch op de boot, gaat u stroomopwaarts over de prachtige Sekonyerrivier naar Camp Leakey, het historische onderzoekscentrum dat door Dr Birute Galdikas is gesticht. Bij aankomst over een verhoogd, houten voetpad, wordt u misschien begroet door een aantal voormalig gevangen en gerehabiliteerde orang-oetans. Hoewel de voorzieningen in Camp Leakey eenvoudig zijn, is dit een van de beste plekken in de wereld om Azië’s enige mensaap te observeren.

  Overnachting: Rimba Eco Lodge op basis van volpension.

 5. Dag 5 Transfer terug naar Kumai en bezoek Orangutan Conservation project

  Deze morgen vaart de ‘klotok’ u terug naar Kumai en gaat u vervolgens naar Pangkalan Bun voor een ontmoeting met de medewerkers van Yayorin, de lokale partnerorganisatie van de Orangutan Foundation. Het hoofdkantoor omvat een educatiecentrum op milieugebied met de naam Kampung Konservasi (Bahassa Indonesia voor Kampong Conservation ofwel Kampong Natuurbehoud).

  Nadat u meer te weten bent gekomen over de samenwerking tussen Yayorin en lokale gemeenschappen, keert u terug naar Pangkalan Bun. Daar overnacht u in het Blue Kecubung Hotel, ter voorbereiding op uw bezoek aan ‘orang-oetan release sites’, exclusieve plekken waar orang-oetans worden losgelaten om weer een eigen leven in het wild op te vatten.

  Overnachting: Blue Kecubung Hotel op basis van volpension.

 6. Dag 6 Exclusief bezoek aan Lamandau Release Site en transfer per boot terug naar Rimba Lodge

  ‘s Morgens gaat u over de Arut rivier naar het Lamandau River Wildlife Reserve. Onderweg stopt u in het dorp Tanjung Putri waar u uitleg krijgt over een programma voor duurzaam levensonderhoud. Daarna gaat u het park in naar Camp Gemini – een ‘releasesite’ voor herintroductie van orang-oetans in het wild.
  Deze plek is niet toegankelijk voor het publiek. U krijgt exclusieve toegang dankzij de Orangutan Foundation. Zo kunt u in alle rust genieten van de schitterende orang-oetans en het prachtige regenwoud, een unieke mogelijkheid. Daarna vaart u met de boot naar Rimba Eco Lodge voor de overnachting.

  Overnachting: Rimba Eco Lodge op basis van volpension.

 7. Dag 7 Ontspannen bij de lodge met bezoek Tanjung Harapan in de middag

  Deze ochtend kunt u rustig uitslapen en alle inspanningen voor natuurbescherming nog eens overdenken. Na de lunch keert u terug naar Tanjung Harapan voor een bezoek aan de voederplaats.

  Overnachting: Rimba Eco Lodge op basis van volpension.

 8. Dag 8 Hele dag Camp Leakey

  Uw laatste dag in het regenwoud begint u bij Camp Leaky. Daar maakt u ’s morgens een voettocht op zoek naar orang-oetans. Na de lunch op de boot gaat u ’s middags naar de voederplaats om daar ook nog te proberen orang-oetans te zien, voordat u teruggaat naar de boot. Vervolgens bezoekt u het Pondok Ambung Tropical Forest Research Station dat wordt gerund door de Orangutan Foundation in samenwerking met het nationaal park. En heeft u de mogelijkheid om een boom terug te plaatsen. Na een afscheidsmaal op de steiger, sluit u af met een nachtwandeling in het regenwoud.

  Overnachting: Rimba Eco Lodge op basis van volpension.

 9. Dag 9 Terug naar Jakarta

  ‘s Morgens vaart u met de boot terug naar Kumai. Daar wordt u opgevangen en naar het vliegveld van Pangkalan Bun gereden om van daaruit terug te vliegen naar Jakarta en vervolgens vervoerd te worden naar het FM7 Hotel waar u ook de eerste nacht verbleef.

  Overnachting: FM7 Hotel op basis van logies met ontbijt.

   

 10. Dag 10 Einde reis

  Deze dag kunt u naar eigen inzicht besteden, voordat u door ons naar het vliegveld wordt vervoerd voor uw vlucht naar huis.

  Het reisschema is aan veranderingen onderhevig, afhankelijk van de weersomstandigheden.

 11. Uw reis verlengen? Vertel ons uw wensen en wij breiden uw reis graag uit

  Breid uw reis uit met de volgende opties die wij graag voor u uitwerken:

  • Ontspan en kom tot rust in een zeer luxe eco-lodge aan het strand aan de noordkust van Bali
  • Bezoek het culturele hart van Bali in Ubud en verken de indrukwekkende terrasvormige rijstvelden
  • Ga op zoek naar de komodovaranen op het eiland Komodo
  • Bezoek de Toraja cultuur in het afgelegen Sulawesi
C.ID. wilde orang-oetan © Orangutan Foundation
C.ID. baby orang-oetan Ketty © Orangutan Foundation
Met de klotok in Tanjung Puting
Bij deze reis hebben wij de volgende lodge(s) voorzien. Voor meer informatie klik op de foto´s.

Rimba Ecolodge in Tanjung Puting National Park op Borneo

Onze kleinschalige, duurzame lodgesDoor hier te verblijven draagt u bij aan het behoud van de natuur

Deze accommodaties zijn door ons zorgvuldig geselecteerd op basis van hun bijdrage aan een betere wereld. Het liefst maken wij gebruik van kleinschalige accommodaties, die binnen de eigen familie worden gerund. Zij liggen bij voorkeur in de ongerepte natuur dicht bij de ingang van de parken. Ze benadrukken de gastvrijheid van de bevolking en zijn altijd in lijn met het unieke karakter van de plaats die wordt bezocht.

 

Dit zijn onze aanbevelingen. Deze accommodaties zijn geliefd, dus wees er op tijd bij! Verblijft u liever in een andere duurzame lodge? Wij passen de privéreis graag op maat voor u aan.

 

Wij zijn Travelife Certified en voldoen daarmee aan de hoogste standaards op het gebied van duurzaamheid.

Klik op bovenstaande voor praktische reistips ter informatie. De exacte en up-to-date praktische reisinformatie krijgt u van ons bij boeking.

U heeft een goede bescherming nodig tegen de zon. Zonnebrandcrème met een hoge factor factor (en als u de oceaan ingaat om te duiken of te snorkelen, houdt u er dan rekening mee dat uw zonnebrandcrème 100% biologisch afbreekbaar is ter bescherming van het koraal), een goede zonnebril en een hoed of pet zijn een vereiste. Voor een eventuele trekking door de jungle is het belangrijk dat u lange mouwen heeft en een lange broek draagt. Ongedierte en muggen maken dankbaar gebruik van onbedekte delen. Wij adviseren u dan ook stevige wandelschoenen en muggenspray. Een regenjas is ook zeker aan te bevelen, omdat het hier ook in de droge tijd kan regenen.

Volgens de normen en waarden van het land is het gebruikelijk dat vrouwen hun benen bedekken. Tijdens het verblijf bij de lodges bent u uiteraard helemaal vrij om te dragen wat u wilt. Wij zouden het echter wel op prijs stellen als u voor bezoek aan de dorpjes een lange rok of broek mee zou kunnen nemen. Een sarong is altijd handig. Zwemkleding mag niet ontbreken in uw bagage en een eigen snorkelset kan handig zijn, al kan die ter plaatse ook worden gehuurd. Vergeet vooral ook uw verrekijker, camera, zaklamp en waterfles niet. Houdt u er ook rekening mee dat u voldoende batterijen of volle accu’s meeneemt voor uw camera omdat die tijdens uw verblijf niet altijd kunnen worden opgeladen.

Verder niet vergeten:
Kleine dagrugzak of reistas, anti-muggenmiddel, money-belt, medicijnen (indien van toepassing), paspoort en kopie, verzekeringspapieren en kopie, vaccinatieboekje en kopie, reischeques, geld en creditcard, vliegtickets of e-ticketnummer en EHBO-set met O.R.S. tegen uitdroging.

All for Nature betekent alles voor de natuur en dat is precies wat zij voor ogen heeft. Wij hebben er alles voor over om de natuur op deze planeet te beschermen en te behouden voor toekomstige generaties. Dit komt o.a. tot uiting in ons Duurzaam Toerisme en MVO beleid.

U als reiziger kunt ook heel veel doen om de natuur op verre reizen in stand te houden en er voor te zorgen dat lokale mensen inkomsten krijgen uit het behoud van de natuur.
Vraagt u bijvoorbeeld altijd toestemming om een foto van lokale mensen te maken en leert u een paar standaard zinnetjes in de lokale taal ter begroeting, dat maakt het contact een stuk gemakkelijker: Hallo of goedendag is Selamat sore en dankuwel is Terima kasih in de lokale Bahasa Indonesia taal.

Reis plasticvrij
We gebruiken het allemaal en we komen het overal tegen. In winkels, maar ook langs de weg en in de natuur zoals in de zee. Op prachtige reisbestemmingen worden paradijselijke stranden, bossen en berggebieden vervuild door plastic dat veelal door toeristen is gebruikt. Vooral wegwerp plastic, zoals rietjes, flessen en tasjes, blijven in grote hoeveelheden in de natuur achter. Om ervoor te zorgen dat we van de mooiste plekken ter wereld kunnen blijven genieten, geven we u vijf tips om uw plasticgebruik op vakantie te verminderen.
1. Check of u in uw vakantieland uit de kraan kunt drinken: waterinhetbuitenland.nl.
· Drinkwater uit kraan? Neem een hervulbare waterfles mee.
· Geen drinkwater uit de kraan? Schaf aan het begin van uw verblijf een grote verpakking water aan en vul uw flesje. Bij de meeste van onze duurzame accommodaties kunt u water tappen. Zo niet, alleen al door er naar te blijven vragen wordt het personeel gestimuleerd hier aan bij te dragen.
2. Zeg ‘nee’ tegen plastic rietjes.
3. Neem altijd een (boodschappen)tas mee.
4. Neem zelf shampoo, douchegel en bodylotion mee.
5. Zin in een vakantie uitje? Doe mee aan lokale ‘beach clean-ups!’

Meld wildlife crime met je smartphone
Wilde dieren over de hele wereld worden bedreigd door illegale handel. Ook als reiziger kunt u helpen bij de strijd tegen de illegale handel in wilde dieren. U kunt bijvoorbeeld een beer in een kooi tegenkomen of ivoor dat verkocht wordt op een markt. Via de speciale Wildlife Witness app kan iedereen die op reis misstanden ziet een foto hiervan maken en de exacte locatie van een incident vastleggen zonder bemoeienis ter plaatse. De melding wordt doorgegeven aan TRAFFIC, de organisatie die handel in wilde dieren monitort en criminele netwerken op deze manier kan volgen. Meer over deze app

De munteenheid in Indonesië is de Indonesische Rupiah (Rp). Indonesië beschikt over een uitgebreid netwerk van ATM’s (geldautomaten) aangesloten op het VISA/Cirrus/Maestro netwerk. Op de kleinere eilanden en in afgelegen gebieden is dit beperkt dus neemt u ook altijd voldoende cash geld mee. Het is dus mogelijk om in de steden geld van de ATMs te pinnen en te vermijden met veel geld rond te wandelen. Het is dus aan te raden om in ieder geval een kredietkaart en pinpas mee te nemen. International Visa en Mastercard zijn algemeen. Gebruik van kredietkaarten is beperkt tot de duurdere aangelegenheden en grote hotels maar is in stijgende lijn. Helaas stijgt daarmee ook het aantal gerapporteerde gevallen van kredietkaartfraude. Wees waakzaam bij betaling met kredietkaarten, doe bij voorkeur enkel betalingen waarbij gebruik van de pincode vereist is als controle i.p.v. handtekening (kredietkaarten met chip).

De euro is nu overal goed ingeburgerd, en wordt in wisselkoersen en hotels vlotter omgewisseld en aanvaard dan de USD (bepaalde series of jaargangen van de USD worden geweigerd). Luxe-uitgaven als duiktrips kunnen steeds in euro worden vereffend. Het is uit veiligheidsoverwegingen niet aangewezen grote geldsommen cash te vervoeren, gelet op de alomtegenwoordigheid van geldautomaten. Het beste kunt u bij aankomst op de luchthaven in het betreffende land uw geld wisselen of pinnen. Wij raden u wel aan om indien u op eigen gelegenheid reist altijd een klein bedrag in Amerikaanse dollar (100 $) op zak te hebben in kleine coupures.

Let u er tijdens de reis op dat u altijd genoeg kleingeld op zak heeft. Dit bespaart u veel tijd en problemen bij het afrekenen van maaltijden, souvenirs, etc.

Voordat u vertrekt adviseren wij om te checken bij uw bank of uw bankpas ‘aan’ staat voor de periode dat u buiten Europa bent.

Indonesië kent een tropisch klimaat met een gemiddelde temperatuur van rond de 29C. De evenaar loopt over het grote eiland Sumatra. In berggebieden kan het koeler zijn. In de zogenaamde moessonperioden kan je prima door Indonesië reizen; de luchtvochtigheid is hoger, maar het heeft ook zijn voordelen. Het is wat minder stoffig en er zijn meer vruchten. Het betekent niet, dat het in de moessontijd steeds regent. In feite kun je het hele jaar door elke dag een regenbui verwachten. Die tropische buien veroorzaken in korte tijd een enorme regenval, de straten lijken soms wel riviertjes, maar het is ook zo weer weg. Als het regent is dat meestal in de namiddag of avond. Meestal regent het niet achter elkaar door.

Moessonperioden Indonesië: 

 • Sumatra: van half oktober tot maart
 • Java en Bali: van december tot maart
 • Zuid Sulawesi en Midden Sulawesi: december tot februari
 • Noord Sulawesi (Manado): van mei tot juli
 • Kleine Sunda-eilanden (Flores): mei en juni (zuidkust), december tot maart (noordkust)
 • Kalimantan (Borneo): november tot januari

 

U heeft een paspoort nodig dat nog minimaal 6 maanden geldig is vanaf de datum van terugkomst. Let u er ook op dat uw paspoort nog minimaal 2 lege bladzijdes heeft voor stempels.

Een visum voor Indonesië is verplicht maar houders van een Belgisch en Nederlands paspoort kunnen dit aanschaffen bij aankomst mits zij niet langer dan 30 dagen in Indonesië blijven. Zorgt u er wel voor dat u het benodigde geld hiervoor cash bij u heeft. Er kunnen behoorlijk lange rijen ontstaan bij de douane en bankautomaten. Op dit moment 35 USD per persoon.

Als u aankomt bij één van de volgende luchthavens kunt u een gratis visum aanvragen: Kuala Namu in Medan, Soekarno-Hatta in Jakarta, Juanda in Surabaya, Ngurah Rai in Denpasar of Hang Nadim in Batam. U moet dan wel via één van deze luchthavens het land weer verlaten en in het bezit zijn van een ticket voor uw vlucht naar huis of naar de volgende bestemming. Dit visum is 30 dagen geldig en niet te verlengen.

Houdt u bij het kopen van souvenirs in gedachte dat dit een van de weinige manieren van de lokale bevolking is om inkomsten te krijgen uit het toerisme. Afdingen is normaal, maar maakt u er geen sport van om altijd overal de goedkoopste deal te krijgen. Het is uiteraard niet toegestaan om souvenirs van bedreigde planten en dieren mee de grens over te nemen. Let op hieronder vallen dus ook dat mooie stukje koraal dat u zelf heeft gevonden of armbanden van olifantenhaar. Voor meer informatie kijk op WNF – Foute souvenirs.

Indonesië is ingedeeld in drie verschillende tijdzones. Het tijdsverschil op de eilanden Sumatra en Java bedraagt 5 uur (later), op de eilanden Sulawesi, Bali, Lombok en de andere Kleine Sundaeilanden: 6 uur later. Kalimantan is verdeeld over twee tijdzones. In de winter komt hier nog een uur bij.

Corona blijft een belangrijk punt van aandacht en reizen is het makkelijkst en veiligst als u zelf volledig bent gevaccineerd en geboosterd tegen COVID. Ieder land heeft zijn eigen inreisvoorwaarden en aanvullende maatregelen ter plekke. Bijv.: volledige vaccinatie, boosterprik, soort en geldigheid betreffende vaccin, Fit to Travel/genezen verklaring, 2 of 3G beleid, inreis-formulieren, Digitaal Corona Certificaat etc. Een goede voorbereiding op uw reis blijft dus belangrijk. Bekijk op de overheidspagina Nederland Wereldwijd wat de voorwaarden voor uw bestemming zijn en check deze ook nogmaals voor vertrek. U bent zelf verantwoordelijk voor de juiste en geldige inreis- en/of vaccinatiedocumenten.

Voor informatie over andere vaccinaties verwijzen wij u door naar de plaatselijke GGD voor een advies op maat. Zij kunnen u ook adviseren over malaria. Meer informatie vindt u ook op de site van het landelijk coördinatiecentrum reizigersadvisering www.lcr.nl

De medische diensten zijn niet te vergelijken met die in Europa. De weinige internationale klinieken zijn bovendien duur. Voor belangrijke medische ingrepen gaat men beter naar Singapore, Bangkok of Australië. Een goede en aangepaste reisverzekering is dus aan te raden. Vergeet niet een degelijke reisapotheek mee te nemen! O.R.S. tegen het uitdrogen bij darmproblemen is zeker aan te bevelen.
Kraanwater is ondrinkbaar. Gebruik uitsluitend water uit flessen (grote kannen of flessen) waarvan de zegel niet geschonden is.
Wegens vogelgriep – zie verder – dient alle gevogelte goed gebakken of gekookt te zijn. De hygiënische standaarden zijn niet overal dezelfde en het eten van eettentjes is te mijden. Eet bij voorkeur goed gekookt voedsel en geschilde vruchten en vermijdt rauwkost. Recent werden verschillende gevallen van methanolvergiftigingen met dodelijke afloop gemeld. Reizigers wordt aangeraden geen lokaal gestookte alcohol te aanvaarden of te nuttigen en vooral op Bali en Lombok waakzaam te zijn bij het nuttigen van alcohol.

Wij informeren u graag over medische ondersteuning tijdens uw reis. Hiervoor heeft KLM een “Dokter mee op reis” service abonnement tegen geringe kosten.

Wist u dat u ook medische begeleiding van een ervaren arts tijdens uw reis kunt bijboeken als u met All for Nature Travel reist?

Doorgaans kan men veilig reizen in Indonesië, het land is politiek stabiel maar lokale spanningen die kunnen escaleren vragen extra voorzichtigheid van de reiziger (bv in regio’s in Papoea, Sulawesi, Aceh en de Molukken). Het is aan te raden de laatste ontwikkelingen in de lokale pers (Jakarta Post, Jakarta Globe, Metro TV,..) te volgen.
Indonesië is een land met grote verschillen tussen arm en rijk. De mensen zijn vriendelijk maar kleine criminaliteit (diefstal) komt voor. Door enkele voorzorgmaatregelen in acht te nemen kunt u de kans hierop aanzienlijk verkleinen:

 • Draag belangrijke papieren in een moneybelt of in een ander onopvallend opbergsysteem.
 • Draag geen kostbare sieraden tijdens uw reis.
 • Laat nooit uw portefeuille zichtbaar in uw achterzak zitten. De makkelijkste manier is het geld dat u die dag nodig denkt te hebben los in de zak te dragen.
 • Laat geen kostbare bezittingen in de auto achter, ook niet in de bagageruimte.
 • Bewaar grote sommen geld en waardepapieren zoals tickets en cheques in uw hotelkluis. Indien u veel geld mee moet nemen, verspreidt het dan over uw lichaam.
 • Maak kopieën van waardepapieren en identiteitsbewijzen en noteer de nummers van waardevolle voorwerpen zoals camera’s.
 • Een rugzakje is over het algemeen erg handig, echter op drukke plaatsen kunt u de rugzak beter als ‘buikzak’ gebruiken.

Indonesië is gelegen in een seismisch actief gebied waar aardbevingen en vulkaanuitbarstingen regelmatig voorkomen. Sinds de lente van 2006 is de vulkaan Merapi, ten oosten van de Yogyakarta, terug actief geweest. Ook de Ijen (Oost – Java) is sinds 2011 geregeld gesloten voor publiek omwille van de verhoogde activiteit. Het is aangeraden zich te informeren bij de plaatselijke overheid vooraleer men een wandeling in de buurt van actieve vulkanen wil maken. Er zijn ook regelmatig aardbevingen. Een aantal zware aardbevingen vonden plaats in de loop van 2012 buiten de kusten van Sumatra. Ook in de natuurparken is het aangewezen een professionele gids te gebruiken.

Met de huidige situatie in de wereld is het fijn om altijd op de hoogte te zijn. Download de Nederlandse 24/7 BZ Reis app en ga goed voorbereid op reis. Stel dat er een calamiteit of incident is op de bestemming, dan wordt u hierover geïnformeerd. U heeft met 1 druk op de knop contact met het contactcenter van het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken; 24 uur per dag, 7 dagen per week.

Een goede reisverzekering is van groot belang. Controleert u alstublieft of u voldoende bent afgedekt tegen medische kosten en andere onvoorziene omstandigheden. Daarnaast is het sterk aan te raden om ook een annuleringsverzekering af te sluiten. Er kunnen zich altijd omstandigheden voordoen waardoor het voor u niet mogelijk is te reizen.

bagage safari, bagage verre reis

All for Nature Travel

image description

Ultieme wildlife beleving

Met All for Nature Travel maakt u de mooiste wildlife reizen. Geniet van ongerepte natuur en haar dierenleven.

image description

Kleinschaligheid

Vanuit kleinschalige, duurzame lodges geniet u van ongerepte natuur en haar dierenleven. Individueel of in een kleine groep.

image description

Bijdrage aan de natuur

Met uw reis, die voldoet aan de hoogste duurzaamheidsstandaard, draagt u direct bij aan de bescherming van het wildlife dat u ziet.

Wij gebruiken cookies alleen voor analyse en het goed laten functioneren van de site. Door de site te gebruiken, gaat u akkoord met de plaatsing van cookies. Meer over cookies & privacybeleid

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten