Manenwolf in de Cerrado

Brazilië: Jaguars & de Manenwolf

richtprijs 5.995,00

Highlights van deze natuurreis:

 • Bezoek twee totaal verschillende ecosystemen in Brazilië: de Cerrado en de Pantanal.
 • De “Cerrado” is het droge savannegebied van Brazilië en de meest biodiverse savanne ter wereld.
 • Ga op zoek naar de jaguar, reuzenmiereneter, het gordeldier, de tapir en de manenwolf.
 • Verblijf op een kleine expeditie boot in de Pantanal in het hart van jaguargebied.
 • Word betrokken bij het onderzoek naar de zeldzame manenwolf met een grote kans om hem te zien.
 • Deze reis is ook als privéreis te boeken het hele jaar door.
 • Beoordelingen 0 beoordelingen
  0/5
 • Reistype Reistype
  Groepsreis
 • Reisperiode 8 t/m 18 september 2022
Alles over reis: Brazilië: Jaguars & de Manenwolf.

Deze kleinschalige groepsreis met de beste natuurgidsen staat in het teken van twee heel bijzondere dieren. De eerste is de iconische jaguar, die op het lijstje van iedere natuurfotograaf staat. U reist daarvoor naar de Pantanal en heeft een hele grote kans om hem te zien. U verblijft direct op het water van de rivier waar de jaguar zich het vaakst laat zien. Vanuit de eenvoudige expeditieboot speurt u met kleine bootjes het rivierensysteem rondom Porto Jofre af. De Cuiaba, Piquiri en 03 Brothers zijn de belangrijkste rivieren hier. Doordat u meteen ter plaatste bent en gebruik kunt maken van zonsopgang en zonsondergang kunt u de drukste tijden op de rivier vermijden.

Het tweede dier is de zeldzame manenwolf. Deze hondachtige, geen vos en geen wolf, is een unieke verschijning die veel mensen zelfs niet kennen van de dierentuin…. Hij is bijzonder schuw en bedreigd, maar op deze reis naar de Cerrado kunt u hem zelfs jagend overdag observeren. De kleinschalige, luxe lodge waar u verblijft is gevestigd op een enorm uitgestrekt landgoed dat al tientallen jaren wordt beschermd. Hier is ook het Onçafari Maned Wolf project gevestigd dat u ondersteunt met deze reis. Vanuit de reis wordt een cameraval bekostigd en de onderzoekers geven u graag een bevoorrecht inzicht in hun onderzoek. U trekt er samen met de onderzoekers te voet, met de kayak en met de auto op uit.

Zowel de Cerrado als de Pantanal is het leefgebied van de jaguar en de manenwolf, maar u zult ook vele andere dieren kunnen zien. Veel dieren die u in de dichte begroeiing van de Amazone nooit te zien zult krijgen. De uitgestrekte graslanden bieden een uitstekende kans om tapirs, gordeldieren, reuzenmiereneters te zien, terwijl capibara’s, kaaimannen en reuzenotters liever in de rivier vertoeven.

Uw wildlife ervaring compleet verzorgd
Wat is bij deze reis inbegrepen?.
 • 10 overnachtingen zoals omschreven
 • Engelstalige reisbegeleiding met een natuurgids in de parken
 • Entreegelden in de parken
 • Volledig verzorgd vervoer o.b.v. gedeelde transfers en activiteiten, zoals omschreven in het dagprogramma
 • Alle maaltijden zoals omschreven
 • Bijdrage aan het Onçafari Maned Wolf Project. Deze bijdrage is onderdeel van de investering die All for Nature direct en indirect doet in natuurbescherming. All for Nature heeft er voor gezorgd dat er, sinds haar oprichting, al meer dan €1.000.000 is geïnvesteerd in natuurbehoud.
 • Aangesloten bij de ANVR en dekking via SGR (Stichting Garantiefonds Reisgelden)
 • Handig & leuk in de voorbereiding en mee op reis: uw eigen All for Nature Travel app
 • De reissom vanaf €5995,- per persoon is o.b.v. een tweepersoonskamer. Eenpersoonskamertoeslag €1650,-.
Niet bij de reis inbegrepen?.
 • Internationale vlucht naar Brazilia en terug vanaf Cuiaba. Deze boeken wij graag voor u.
 • Afhankelijk van uw vlucht heeft u op de heenweg een overnachting in Brazilia nodig.
 • Reis & annuleringsverzekering
 • Fooi, persoonlijke uitgaven en drankjes
 • Eventuele extra excursies
 • Luchthavenbelastingen
 • Verplichte consumentenbijdrage SGR € 5,- p.p.
 • Bijdrage Calamiteitenfonds (€2,50 per boeking). Deze bijdrage is verplicht zodat u aanspraak kunt maken op de garantieregeling.
 1. Dag 1 Aankomst in Brazilia

  Brasilia is minder bekend dan Rio de Janeiro, maar het is wel de hoofdstad van Brazilie waar u op aanvliegt. Het is een zeer moderne stad met ambitieuze architectuur. In de middag ontmoet u de rest van de groep en staat een Panoramic Tour gepland met een bezoek aan de meest interessante bezienswaardigheden.

  U overnacht in Brasilia Palace inclusief ontbijt en diner

 2. Dag 2 Op weg naar de Cerrado

  Na het ontbijt vertrekt u naar de Cerrado bij Pousada Trijuncao. Het is 388 km en ongeveer 5 uur rijden. Afhankelijk van het aantal deelnemers zal worden gekeken of er hier een chartervlucht kan worden ingezet. De Cerrado is de meest biodiverse savanne ter wereld en 850 soorten vogels, 251 soorten zoogdieren en 184 soorten reptielen komen hier voor. De Cerrado wordt met grote snelheid ingenomen door de landbouw en nog maar 50% van de oorspronkelijke Cerrado in Brazilie is nog in takt. Meer dan 150 diersoorten hier zijn dan ook bedreigd, waaronder de jaguar, ocelot, het gordeldier, de reuzenmiereneter en de manenwolf. Ook de poema komt hier voor. Bij aankomst neemt u uw intrek in de Pousada en kunt u de omgeving op eigen gelegenheid verkennen.

  U overnacht in een standaardkamer bij Pousada Trijuncao o.b.v. volpension inclusief activiteiten.

 3. Dag 3 Op excursie in de Cerrado

  De komende drie dagen trekt u er samen met de groep en uw natuurgids op uit om kennis te maken met het dierenleven van de Cerrado. Alles is mogelijk u kunt er met de auto, te voet of met de fiets op pad. Of in het donker met de kayak op zoek gaan naar de kaaimannen in de rivier.

  U overnacht in een standaardkamer bij Pousada Trijuncao o.b.v. volpension inclusief activiteiten.

 4. Dag 4 Oncafari Maned Wolf Project

  Het is geen vos en geen wolf, en officieel familie van de boshonden. De manenwolf is een grote hondachtige, die nog niet veel mensen in het wild hebben gezien. Maar geen zorgen, hij jaagt solitair waarbij zijn interesse vooral uitgaat naar knaagdieren, hagedissen, vogels en zelfs fruit. Door het verlies van hun leefgebied, road kills, ziektes en stroperij is dit dier nu helaas met uitsterven bedreigd. Los van de bescherming die zij bieden en het onderzoek dat zij doen heeft de lodge het Oncafari project ingeroepen om het dier te habitueren d.m.v. zenders. U trekt er met de onderzoekers op uit en heeft dan ook een grote kans om hem te zien terwijl u alles leert over zijn gedrag en gewoontes.

  PS: Habitueren is heel iets anders dan het tam maken van dieren. Als een manenwolf is gehabitueerd ziet het alleen de safari-auto’s niet als bedreiging en blijft ontspannen en gaat door waar hij mee bezig is. Dit hele process wordt gecontroleerd door CENAP, National Research Center for Carnivores Conservation t.b.v. het Brazilian Ministry of Environment.

  Vanuit de reissom wordt een cameraval bekostigd die zal worden gebruikt voor het verdere onderzoek naar dit illustere dier.

  U overnacht in een standaardkamer bij Pousada Trijuncao o.b.v. volpension inclusief activiteiten.

 5. Dag 5 Op excursie in de Cerrado

  Vandaag heeft u nog een volle dag om het gebied verder te ontdekken. Afhankelijk van het feit of u de manenwolf al heeft gezien trekt u er nog een keer met de auto op uit op zoek naar sporen. Of u gaat te voet, met de kayak of met de fiets op zoek naar vogels en andere dieren.

  ’s Avonds staat een afscheidsbarbeque gepland met een bezoek aan de toren voor ‘stargazing’.

  U overnacht in een standaardkamer bij Pousada Trijuncao o.b.v. volpension inclusief activiteiten.

 6. Dag 6 Brazilia-Cuiaba

  Na het ontbijt reist u weer terug naar Brasilia waar u het vliegtuig neemt naar Cuiaba aan de rand van de Pantanal.

  U overnacht in Hotel Deville Prime o.b.v. logies/ontbijt.

 7. Dag 7 Door naar het noorden van de Pantanal

  Na het ontbijt wordt u naar de Porto Jofre regio in het hart van de Pantanal gebracht. U rijdt in 5 uur dwars door de natuur en de ’cattle farm’ gebieden over de enige weg die er is. Ongetwijfeld zult u ook op deze rit al kennismaken met het wildlife. Kijk uit naar toekans, ara’s (waaronder ook de zeldzame volledig blauwe hyacint ara), pekari’s die de weg oversteken, kaaimannen, capibara’s, de pampa’s herten en misschien ziet u wel een reuzenmiereneter. Ook de manenwolf komt hier voor, maar wordt nooit gezien…. Bij aankomst in het plaatsje Porto Jofre gaat u naar de pier voor uw watertransfer naar de Mutum Expedition Boat, uw thuis voor de komende 4 nachten. Porto Jofre ligt in het hart van jaguar gebied. De rivieroevers in de omgeving van dit stadje staan bekend om de jaguars die zich er graag laten zien. Zij liggen van nature graag op de oevers met uitzicht over de brede rivier zodat ze iedere kans om op capibara’s of kaaimannen te jagen kunnen aangrijpen. Inmiddels zijn de jaguars zo gewend aan de boten op de rivier dat ze blijven liggen als de boten een gepaste afstand houden. Uw kans om fantastische foto’s te maken!

  De Mutum Expedition boot is een huisboot met 8 eenvoudige tweepersoonscabines met air-conditioning en een eigen badkamer. Naast het restaurant is er een grote woonkamer, waar de ervaringen van die dag kunnen worden gedeeld. Comfortabel en een perfecte uitgangsbasis voor het zien van de jaguar. De huisboot zal zich niet verplaatsen gedurende uw verblijf, maar u trekt er iedere dag meerdere keren op uit in een kleinere boot. Ook worden er nature walks en nachtsafari’s aangeboden.

  U overnacht in een tweepersoonscabine van de Mutum Expedition Boat o.b.v. volpension incl. activiteiten.

 8. Dag 8 Pantanal en zijn jaguars

  De Pantanal is het grootste wetland ter wereld. Het is zo groot als Engeland en grote gedeeltes, zo ook hier in het noorden van de Pantanal, staan onder water in het regenseizoen van december t/m april. Hier bij Porto Jofre komen de vier grote rivieren samen: de Sao Lourenco, Cuiaba, Three Brothers en de Piquiri.

  De komende drie dagen hebben hetzelfde verloop. Iedere ochtend en middag trekt u er op uit met de boot en uw natuurgids. Doordat u direct op de rivier verblijft kunt u de drukste en heetste tijden van de dag vermijden en gebruik maken van de beste tijd om op safari te gaan zonsopgang en zonsondergang…

  De focus ligt uiteraard op de jaguar, maar ook reuzenotters, capibara’s, kaaimannen, brul- en capucijnapen en vele bijzondere soorten vogels worden hier regelmatig gezien. Meer dan 600 soorten vogels en 230 soorten vis zijn in de Pantanal geteld. Voor de tapir en de ocelot moet u veel geluk hebben….

  U overnacht in een tweepersoonscabine van de Mutum Expedition Boat o.b.v. volpension incl. activiteiten.

 9. Dag 9 Pantanal en zijn jaguars

  Zie beschrijving dag 8

 10. Dag 10 Pantanal en zijn jaguars

  Zie beschrijving dag 8

 11. Dag 11 Terug naar Cuiaba en einde van de reis

  Vandaag komt er helaas al weer een einde aan deze bijzondere expeditie. Na het ontbijt rijdt u terug naar de luchthaven van Cuiaba voor uw vlucht terug naar huis en neemt u afscheid van de groep. De internationale vlucht met een eventuele extra overnachting boeken wij graag.

 12. Uw reis verlengen? Wat dacht u van deze extensies?

  Amazone Cristalino Lodge
  De comfortabele Cristalino Lodge bevindt zich op de oevers van de Cristalino Rivier in de Alta Floresta-regio van het Amazone-regenwoud. De lodge heeft internationale faam als toplocatie om vogels te zien en op Amazone-avontuur te gaan.

  Iguazu watervallen
  Argentinië, Paraguay en Brazilië ontmoeten elkaar op het punt waar de Parana- en de Iguazurivier samen komen. Op dit punt stort het water van de Iguazu Falls (wat ‘groot water’ betekent in de lokale Guarani taal) over het harde graniet in een wijde kloof in een serie van machtige watervallen. Vanaf Sao Paulo zijn de watervallen met een 2 of 3 daagse extensie te bezoeken.

  Of wat dacht u van de unieke Refúgio Ecológico Caiman, behorende bij de Global Ecosphere Retreats van The Long Run. Hier kunt u op een zeer verantwoorde jaguarsafari gaan met het Onçafari Jaguar Project. Vanaf €2395,- p.p. voor 4 dagen incl. transfer vanaf Campo Grande.

  Of de prachtige stranden en Rio de Janeiro. Graag werken wij een verlenging of reis op maat voor u uit. Ook de vluchten verzorgen wij graag.

Trijuncao Cerrado © Luciano
manenwolf Trijuncao ©Fazenda
jaguar pantanal ©All for Nature Travel
Toekans © Luciano
Bij deze reis hebben wij de volgende lodge(s) voorzien. Voor meer informatie klik op de foto´s.

Pousada Trijuncao in de Cerrado

natuurreis brazilie, manenwolf, cerrado

Mutum Expedition Boat in de Pantanal

natuurreis brazilie, jaguar pantanal

 

Als extensie bieden wij de Cristalino Lodge in de Amazone aan in de buurt van Alta Floresta

Onze kleinschalige, duurzame lodgesDoor hier te verblijven draagt u bij aan het behoud van de natuur

Deze accommodaties zijn door ons zorgvuldig geselecteerd op basis van hun bijdrage aan een betere wereld. Het liefst maken wij gebruik van kleinschalige accommodaties, die binnen de eigen familie worden gerund. Zij liggen bij voorkeur in de ongerepte natuur dicht bij de ingang van de parken. Ze benadrukken de gastvrijheid van de bevolking en zijn altijd in lijn met het unieke karakter van de plaats die wordt bezocht.

 

Dit zijn onze aanbevelingen. Deze accommodaties zijn geliefd, dus wees er op tijd bij! Verblijft u liever in een andere duurzame lodge? Wij passen de privéreis graag op maat voor u aan.

 

Wij zijn Travelife Certified en voldoen daarmee aan de hoogste standaards op het gebied van duurzaamheid.

Klik op bovenstaande voor praktische reistips ter informatie. De exacte en up-to-date praktische reisinformatie krijgt u van ons bij boeking.

Wij raden u aan om comfortabele, ademende kleding mee te nemen. Katoenen kleding is echter ook prima. Draag uw kleding in laagjes; de ochtenden en avonden kunnen koel zijn, terwijl de middagzon zeer heet kan zijn. Afritsbroeken zijn hier een uitkomst. Neem ook warme kleding mee voor als het afkoelt. Voor de wandelingen adviseren wij u om comfortabele wandelschoenen mee te nemen. Draag dan een lange broek en lange mouwen om u te beschermen tegen ongedierte. In de jungle is het belangrijk dat u camouflage kleuren draagt. Een regen- en windjack mee komt van pas als een plotselinge regenbui u verrast. Zwemkleding mag niet ontbreken in uw bagage. In de stad wordt formele kleding aangeraden. Wij raden u aan om dure kleding en sieraden thuis te laten. In sommige lodges en grotere hotels is het mogelijk uw kleding te laten wassen. In de Amazone is het erg vochtig en kan het lang duren voordat uw kleren opgedroogd zijn, neem daarom een paar extra kledingstukken mee. Verder heeft u een goede bescherming nodig tegen de zon, zeker als u de Pantanal per boot verkent. Wij raden een hoge factor zonnebrandcrème aan, een goede zonnebril en een hoed of pet met brede rand zijn een vereiste. Ook een lichte katoenen sjaal of bandana zijn handig om mee te nemen. Deze kunt u ook aanschaffen op een lokale markt. Vergeet vooral ook uw verrekijker, camera en waterfles niet. Houdt u er ook rekening mee dat u voldoende batterijen of volle accu’s meeneemt omdat die tijdens uw verblijf in niet altijd kunnen worden opgeladen.

Verder niet vergeten:
Kleine dagrugzak of reistas, anti-muggenmiddel, money-belt, medicijnen (indien van toepassing), paspoort en kopie, verzekeringspapieren en kopie, vaccinatieboekje en kopie, reischeques, geld en creditcard, vliegtickets of e-ticketnummer, EHBO-set, plastic tas (houdt uw spullen droog tijdens de regen), wereldstekker en zaklamp.

All for Nature betekent alles voor de natuur en dat is precies wat zij voor ogen heeft. Wij hebben er alles voor over om de natuur op deze planeet te beschermen en te behouden voor toekomstige generaties. Dit komt o.a. tot uiting in ons Duurzaam Toerisme en MVO beleid.

U als reiziger kunt ook heel veel doen om de natuur op verre reizen in stand te houden en er voor te zorgen dat lokale mensen inkomsten krijgen uit het behoud van de natuur. Vraagt u bijvoorbeeld altijd toestemming om een foto van lokale mensen te maken en leert u een paar standaard zinnetjes in de lokale taal ter begroeting, dat maakt het contact een stuk gemakkelijker. De officiële taal in Brazilië is Portugees, maar Spaans wordt ook begrepen door de meeste mensen. Engels wordt gesproken in de belangrijkste toeristische gebieden. Hallo is Oi/olá en (erg) bedankt is (Muito) obrigado/a. Goedemorgen is Bom dia en na 12 uur wordt dat Boa tarde.

Reis plasticvrij
We gebruiken het allemaal en we komen het overal tegen. In winkels, maar ook langs de weg en in de natuur zoals in de zee. Op prachtige reisbestemmingen worden paradijselijke stranden, bossen en berggebieden vervuild door plastic dat veelal door toeristen is gebruikt. Vooral wegwerp plastic, zoals rietjes, flessen en tasjes, blijven in grote hoeveelheden in de natuur achter. Om ervoor te zorgen dat we van de mooiste plekken ter wereld kunnen blijven genieten, geven we u vijf tips om uw plasticgebruik op vakantie te verminderen.
1. Check of u in uw vakantieland uit de kraan kunt drinken: waterinhetbuitenland.nl.
· Drinkwater uit kraan? Neem een hervulbare waterfles mee.
· Geen drinkwater uit de kraan? Schaf aan het begin van uw verblijf een grote verpakking water aan en vul uw flesje. Bij de meeste van onze duurzame accommodaties kunt u water tappen. Zo niet, alleen al door er naar te blijven vragen wordt het personeel gestimuleerd hier aan bij te dragen.
2. Zeg ‘nee’ tegen plastic rietjes.
3. Neem altijd een (boodschappen)tas mee.
4. Neem zelf shampoo, douchegel en bodylotion mee.
5. Zin in een vakantie uitje? Doe mee aan lokale ‘beach clean-ups!’

Meld wildlife crime met je smartphone
Wilde dieren over de hele wereld worden bedreigd door illegale handel. Ook als reiziger kunt u helpen bij de strijd tegen de illegale handel in wilde dieren. U kunt bijvoorbeeld een beer in een kooi tegenkomen of ivoor dat verkocht wordt op een markt. Via de speciale Wildlife Witness app kan iedereen die op reis misstanden ziet een foto hiervan maken en de exacte locatie van een incident vastleggen zonder bemoeienis ter plaatse. De melding wordt doorgegeven aan TRAFFIC, de organisatie die handel in wilde dieren monitort en criminele netwerken op deze manier kan volgen. Meer over deze app.

 

De officiële munteenheid in Brazilië is de Braziliaanse Real (R $) die is verdeeld in 100 centavos. Gelieve voor de gangbare wisselkoersen uw bank of wisselagent te raadplegen. De 100 USD biljetten worden niet overal aanvaard. Het is mogelijk om euro’s te wisselen, maar enkel in sommige banken en vaak aan een zeer ongunstige koers. Travellers Cheques kunnen in banken worden omgeruild. Ook de belangrijkste transfer bureaus (Western Union) zijn aanwezig.

Het is aan te raden om in ieder geval een kredietkaart en pinpas mee te nemen. International Visa en Mastercard zijn geaccepteerd in de grote steden, en luxe restaurants, en in de grotere steden kunt u ook pinnen. Het beste kunt u bij aankomst op de luchthaven in het betreffende land uw geld wisselen of pinnen. Wij raden u wel aan om altijd een klein bedrag in Amerikaanse dollar (100 U$) op zak te hebben in kleine coupures. Buiten de lokale valuta is dit nog steeds het meest geaccepteerde betaalmiddel en dit bespaart u veel tijd en problemen bij het afrekenen van eventuele maaltijden, souvenirs, etc. Voordat u vertrekt adviseren wij om te checken bij uw bank of uw bankpas ‘aan’ staat voor de periode dat u buiten Europa bent.

Door de immense afmetingen van Brazilië is er een grote diversiteit van klimaten waarneembaar.
Het klimaat varieert over het algemeen van tropisch in het noorden van Brazilië, waar het zelden koud is met een gemiddelde temperatuur van ongeveer 28 graden, tot een gematigd klimaat in het zuiden, waar het af en toe zelfs kan sneeuwen. Omdat Brazilië ten zuiden van de evenaar ligt, zijn de seizoenen precies tegenovergesteld aan die in Europa, al zijn de extreme seizoensveranderingen, zoals wij ze kennen, niet aanwezig. De winter in Brazilië duurt van juni tot augustus, en wordt gekenmerkt door een gemiddelde temperaturen van tussen de 17 en 19 graden in het zuidelijke staten. In de rest van Brazilië zakt het kwik in de winter niet zo ver en blijft de gemiddelde temperatuur tussen de 25 en 30 graden. De zomer in Brazilië duurt van december tot en met februari. Gedurende deze periode kan het zeer warm worden in een groot gedeelte van Brazilië. Met de zomer wordt ook het regenseizoen ingeluid. Het regent dan een paar keer per week een of meer uren per dag.

Reizigers met een Nederlandse en Belgische nationaliteit hebben een paspoort nodig dat bij vertrek uit Brazilië nog minimaal zes maanden geldig is. Let u er ook op dat uw paspoort nog minimaal twee lege bladzijdes heeft voor stempels. U hoeft op dit moment van tevoren geen visum aan te vragen. Houdt u echter wel rekening mee dat dit kan veranderen. Wanneer u aankomt in Brazilië krijgt u bij de douane een stempel in uw paspoort waarmee u maximaal dertig dagen in het land mag blijven. Ook kinderen hebben een eigen reisdocument nodig.

Houdt u bij het kopen van souvenirs in gedachte dat dit een van de weinige manieren van de lokale bevolking is om inkomsten te krijgen uit het toerisme. Afdingen is normaal, maar maakt u er geen sport van om altijd overal de goedkoopste deal te krijgen. Het is uiteraard niet toegestaan om souvenirs van bedreigde planten en dieren mee de grens over te nemen. Let op hieronder vallen dus ook dat mooie stukje koraal dat u zelf heeft gevonden of armbanden van olifantenhaar. Voor meer informatie kijk op WNF – Foute souvenirs.

Brazilië heeft drie tijdzones, maar de meest gebruikte is Brasilia tijd BRT en dat is drie uur verschil met de officiële Greenwich tijd. In de zomer is het vijf uur vroeger dan in Nederland en in de winter drie uur (in Brazilië is het dan zomertijd).

Corona blijft een belangrijk punt van aandacht en reizen is het makkelijkst en veiligst als u zelf volledig bent gevaccineerd en geboosterd tegen COVID. Ieder land heeft zijn eigen inreisvoorwaarden en aanvullende maatregelen ter plekke. Bijv.: volledige vaccinatie, boosterprik, soort en geldigheid betreffende vaccin, Fit to Travel/genezen verklaring, 2 of 3G beleid, inreis-formulieren, Digitaal Corona Certificaat etc. Een goede voorbereiding op uw reis blijft dus belangrijk. Bekijk op de overheidspagina Nederland Wereldwijd wat de voorwaarden voor uw bestemming zijn en check deze ook nogmaals voor vertrek. U bent zelf verantwoordelijk voor de juiste en geldige inreis- en/of vaccinatiedocumenten.

Voor informatie over andere vaccinaties verwijzen wij u door naar de plaatselijke GGD voor een advies op maat. Zij kunnen u ook adviseren over malaria. Meer informatie vindt u ook op de site van het landelijk coördinatiecentrum reizigersadvisering www.lcr.nl.

Wij raden u aan om tenminste 6 weken voor vertrek contact op te nemen met LCR; enkele vaccinaties hebben een langere inwerktijd nodig om effectief te kunnen werken. Wanneer u op (door)reis gaat door Latijns Amerika kunt u gevraagd worden naar een officieel erkende gele koorts certificaat. Malaria komt voor in enkele gebieden; hoewel er voorzorgsmaatregelen worden genomen in enkele lodges wordt u aangeraden om uw eigen beschermingsmiddelen tegen muggen mee te nemen. Bedek uw lichaam zoveel mogelijk na zonsondergang door lange broeken en shirts met lange mouwen te dragen.

Wij informeren u graag over medische ondersteuning tijdens uw reis. Hiervoor heeft KLM een “Dokter mee op reis” service abonnement tegen geringe kosten.

Wist u dat u ook medische begeleiding van een ervaren arts tijdens uw reis kunt bijboeken als u met All for Nature Travel reist?

 

Brazilië is een land met grote verschillen tussen arm en rijk. De mensen zijn vriendelijk maar criminaliteit (diefstal) komt regelmatig voor. Door enkele voorzorgmaatregelen in acht te nemen kunt u de kans hierop aanzienlijk verkleinen:

 • Draag belangrijke papieren in een moneybelt of in een ander onopvallend opbergsysteem.
 • Draag geen kostbare sieraden tijdens uw reis.
 • Loop nooit in het donker alleen over straat.
 • Let u goed op dat u alleen een officiële taxi neemt. Het beste is het om er indien nodig een te bestellen bij het hotel en een afspraak te maken over de tijd dat u weer wilt worden opgehaald.
 • Laat nooit uw portefeuille zichtbaar in uw achterzak zitten. De makkelijkste manier is het geld dat u die dag nodig denkt te hebben los in de zak te dragen.
 • Laat geen kostbare bezittingen in de auto achter, ook niet in de bagageruimte.
 • Bewaar grote sommen geld en waardepapieren zoals tickets en cheques in uw hotelkluis. Indien u veel geld mee moet nemen, verspreidt het dan over uw lichaam.
 • Maak kopieën van waardepapieren en identiteitsbewijzen en noteer de nummers van waardevolle voorwerpen zoals camera’s.
 • Een rugzakje is over het algemeen erg handig, echter op drukke plaatsen kunt u de rugzak beter als ‘buikzak’ gebruiken.

Met de huidige situatie in de wereld is het fijn om altijd op de hoogte te zijn. Download de Nederlandse 24/7 BZ Reis app en ga goed voorbereid op reis. Stel dat er een calamiteit of incident is op de bestemming, dan wordt u hierover geïnformeerd. U heeft met 1 druk op de knop contact met het contactcenter van het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken; 24 uur per dag, 7 dagen per week.

Een goede reisverzekering is van groot belang. Controleert u alstublieft of u voldoende bent afgedekt tegen medische kosten en andere onvoorziene omstandigheden. Daarnaast is het sterk aan te raden om ook een annuleringsverzekering af te sluiten. Er kunnen zich altijd omstandigheden voordoen waardoor het voor u niet mogelijk is te reizen.

bagage safari, bagage verre reis

All for Nature Travel

image description

Ultieme wildlife beleving

Met All for Nature Travel maakt u de mooiste wildlife reizen. Geniet van ongerepte natuur en haar dierenleven.

image description

Kleinschaligheid

Vanuit kleinschalige, duurzame lodges geniet u van ongerepte natuur en haar dierenleven. Individueel of in een kleine groep.

image description

Bijdrage aan de natuur

Met uw reis, die voldoet aan de hoogste duurzaamheidsstandaard, draagt u direct bij aan de bescherming van het wildlife dat u ziet.