DRC: Op zoek naar de Bonobo in het Congobekken

“Met uw bezoek aan het bonobo-project van WWF in Malebo, maakt u een zeer goede kans om de bonobo in het wild te zien en draagt u tegelijkertijd bij aan de bescherming van deze bijzondere mensaap. Uw verblijf betekent inkomsten voor de lokale bevolking die daarom de bonobo en zijn leefgebied zal willen beschermen.” Meindert Brouwer, schrijver van het boek Central African Forests Forever

  • De bonobo staat op het verlanglijstje van iedere primaten liefhebber
  • Reis als allereerste naar de bonobo’s in Congo DRC
  • Bezoek een WWF project in het veilige Malebo op slechts 1 uur vliegen van Kinshasa
  • Ga 4x op trekking in de tijd dat het fruit rijp is en vergroot zo je kans om de bonobo te zien
  • Draag bij aan de bescherming van de bonobo en het behoud van zijn leefomgeving
  • Breng een bezoek aan het opvangcentrum Lola ya Bonobo
  • Groepsreis, 10 dagen, vertrek 1 november 2018 en 10 juni 2019, € 4495,- p.p.

Uw natuurreis in het kort:
Reis onder de deskundige begeleiding van de Nederlandse Centraal-Afrika kenner/schrijver Meindert Brouwer naar de bonobo in het Congobekken. Ter plaatse gaat u met een ervaren primatoloog in het bos op zoek naar de bonobo.

De bonobo komt alleen voor in de Democratische Republiek Congo (DRC) ten zuiden van de Congorivier. De machtige Congorivier vormde 34 miljoen jaar geleden een natuurlijke barrière en zorgde ervoor dat de voorouders van de bonobo en chimpansee van elkaar gescheiden werden. Op deze manier ontwikkelden zich twee verschillende soorten mensapen.

WWF Congo ondersteunt een uniek project op een uur vliegen vanaf de hoofdstad Kinshasa, waarbij 3 groepen van ongeveer 50 bonobo’s zijn gehabitueerd en gewend aan mensen ten behoeve van onderzoek en toerisme. Dankzij toerisme worden de dieren beschermd en zorgen ze voor inkomsten voor de lokale bevolking. Het filmpje van WNF Nederland hieronder geeft een mooie uitleg.

Uw reis begint in Kinshasa waar u verblijft in een luxe hotel in de centrale wijk Gombe voordat u doorvliegt naar Malebo. Hier verblijft u 6 dagen bij het WWF ranger station en gaat u op zoek naar vrijlevende bonobo’s en ander wildlife in het Community Forest van de Nkala-stam. Enkele stamleden zijn nu opgeleid tot rangers.
U gaat 4 keer met hen op bonobo-trekking en u heeft een bijzonder grote kans om deze vredelievende mensaap te observeren. In november is het fruit rijp en is door de rangers van te voren redelijk te voorspellen waar de dieren zich ophouden. Ook zult u kennis maken met de Nkala-gemeenschap die al sinds mensenheugenis vreedzaam met de bonobo samen leeft.

Vervolgens reist u terug naar Kinshasa vanwaarui u nog een uitgebreid bezoek kunt brengen aan het gerenommeerde opvangcentrum Lola ya Bonobo. Dit is het enige langdurige opvangreservaat voor bonobo’s, die het slachtoffer zijn geworden van de handel in wilde dieren en “bush meat”. Meer dan 60 bonobo’s worden hier opgevangen en indien mogelijk gerehabiliteerd voor een verblijf in de vrije natuur.

WWF base bungalow MaleboBijzonder overnachten op uw natuurreis
U verblijft 5 nachten in een van de 5 bungalows van het WWF Ranger station. U bent hier midden in de natuur en de nabijgelegen Bamburivier zorgt voor aangename verkoeling na een lange dag in het regenwoud. De accommodatie is zeer eenvoudig, maar voor schoon beddengoed en gezond eten wordt gezorgd. Iedere bungalow heeft een eigen badkamer met koud stromend water. Voor de elektriciteit wordt gebruik gemaakt van zonne-energie.

Reisdatum (Geannuleerd i.v.m. huidige ebola-situatie):
1 november t/m 11 november 2018 (Vol)
10 juni t/m 19 juni 2019

Reissom groepsreis onder begeleiding van Meindert Brouwer:
€ 4495,- per persoon, op basis van een tweepersoonskamer en exclusief de internationale vlucht. Brussels Airlines heeft een goede en voordelige directe vlucht vanaf Brussel op Kinshasa vanaf € 900,- per persoon.

Bekijk hier het uitgebreide dagprogramma.

Filter de reizen hier op een andere vertrekmaand of bestemming (zie linkerkolom).