Gunung Leuser orangoetan © All for Nature Travel
Koraal Pink Beach © All for Nature Travel
orang-oetan Tanjung Puting © All for Nature Travel
Met de klotok in Tanjung Puting
Boottocht Way Kambas
Gibbon © All for Nature Travel

Indonesië: De “Big 5” van Azië

richtprijs 3.995

Highlights van deze natuurreis:

 • Natuurreis door de wildernis van Indonesië op zoek naar de Big Five van Azië.
 • Ga met de beste gidsen van Indonesië op zoek naar de orang-oetan, Sumatraanse tijger, Sumatraanse neushoorn, Aziatische olifant en de komodovaraan.
 • Bezoek het gerenommeerde Gunung Leuser NP op Sumatra en kom oog in oog met vrijlevende orang-oetans.
 • Ontdek de rijke natuur en het dierenleven op 4 totaal verschillende eilanden; Sumatra, Bali, Flores en Komodo.
 • Uw reis draagt bij aan de bescherming van de zwaar bedreigde Sumatraanse neushoorn.
 • Verblijf 1 of 2 nachten op een boot in Komodo National Park.
 • Beoordelingen 0 beoordelingen
  0/5
 • Reistype Reistype
  Privéreis
 • Reisperiode hele jaar door
  0/8
Alles over reis: Indonesië: De “Big 5” van Azië.

Op deze 13-daagse natuurreis bezoekt u 4 verschillende eilanden van Indonesië en komt in aanraking met haar unieke bewoners; de orang-oetan, tijger, olifant en neushoorn. U sluit af met ‘de draken’ van het vulkanische eiland Komodo, omgeven door schitterend koraal.

Uw reis begint op Sumatra waar u in Gunung Leuser National Park oog in oog komt te staan met vrijlevende orang-oetans. In Bukkit Lawang was tot 2014 een orang-oetanrehabilitatieproject gevestigd. Dat is nu gesloten, maar de semi wilde orang-oetans, die hier destijds zijn vrijgelaten, hebben zich vermengd met de wilde orang-oetans. Om deze reden zijn de dieren een stuk minder schuw en je hebt een grote kans om hen te mogen observeren tijdens onze 6-uur durende trekkings door het regenwoud. U gaat vroeg op pad en krijgt extra trackers mee waardoor uw kans om de orang-oetan te zien zonder andere toeschouwers om u heen aanzienlijk wordt vergroot. De orang-oetan op Sumatra is iets kleiner dan zijn soortgenoot op Borneo. Gunung Leuser is het enige nationale park ter wereld waar orang-oetans hun habitat delen met tijgers, de Sumatraanse tijger wel te verstaan. Ook Sumatraanse olifanten en de Sumatraanse neushoorn komen hier voor, al zult u deze hier niet zien. Wel heeft u een grote kans om de withandgibbon en de siamang gibbon te zien.

De Sumatraanse olifant is een bijzondere ondersoort van de Aziatische olifant. Alle mannetjes hebben net als de Afrikaanse olifant slagtanden en het is een imposante verschijning. Jaren van ontbossing hebben echter hun tol geëist en de meeste olifanten waar u mee in aanraking komt leven in gevangenschap. Alleen in het zuiden van Sumatra komt nog een vrijlevende levensvatbare populatie voor, die regelmatig wordt gezien, in Way Kambas National Park. Uw volgende bestemming op deze reis. Hier gaat u een dag met ERU (Elephant Respond Unit) op stap als zij de grenzen van het park bewaken en stropers buiten houden. Ook gaat u een ochtend met uw gids en een park ranger te voet op zoek naar sporen van de Sumatraanse tijger, die hier zijn laatste toevlucht heeft. Ook de honingbeer en de zeldzame tapir laten hier hun sporen achter. In dit park leeft ook nog de zwaar met uitsterven bedreigde Sumatraanse neushoorn, deze populatie wordt echter zwaar bewaakt en er is een Sanctuary opgezet met een intensief fokprogramma; het Sumatran Rhino Project. Reizigers hebben hier echter geen toegang. (Indien u interesse heeft kunt u deelnemen aan een speciaal hiervoor opgezette ‘major donor’ reis die 1x per jaar in juni plaats vindt: meer informatie op aanvraag.)

U wordt op deze reis begeleid door de beste ‘wildlife’ gidsen van Indonesië en dankzij hun kennis en bijdrage aan natuurbescherming ontdekt u de ongerepte natuurgebieden met hun unieke dierenleven.

Met een tussenstop van een paar dagen op Bali reist u door naar Flores. Het eiland Flores ligt midden in de Koraaldriehoek en is bekend om zijn schitterende koraalriffen en uiteraard de komodovaranen. De komodovaraan is de grootste nog levende hagedis en hij kan wel 2-3 meter lang worden met een gewicht van 70-140 kg. De dieren jagen op prooidieren als herten en zwijnen en kunnen dus ook gevaarlijk zijn voor de mens. Een overnachting op een boot in Komodo National Park met een trekking naar komodovaranen maken deze ‘Big 5 reis’ compleet!

PS: Als u niet per se komodovaranen wilt zien, adviseren wij u een extensie naar de Banyak eilanden aan de westkust van Sumatra. De accommodatie is eenvoudig, maar de eilanden zelf met de stranden zijn nog volledig ongerept. U kunt hier fantastisch snorkelen en kayakken en u bespaart minimaal €1000,- en veel vliegen, als u hiermee uw reis afsluit….

komodo, komodovaraan, komodo island

 

Uw wildlife ervaring compleet verzorgd
Wat is bij deze reis inbegrepen?.
 • 12 overnachtingen op 2-3 sterren niveau o.b.v. volpension in een tweepersoonskamer. De overnachting op de boot in Komodo is zeer eenvoudig, maar u heeft de boot met bemanning helemaal voor uzelf alleen. Wenst u meer comfort vraag dan naar het luxe zeilschip de Phinisi Felicia.
 • Interne vluchten en transfers
 • Parkgelden (m.u.v. Komodo NP), activiteiten en lokale natuurexperts ter plaatse zoals omschreven
 • Bijdrage aan het Leuser Conservation Forum. Deze bijdrage is onderdeel van de investering die All for Nature direct en indirect doet in natuurbescherming. De hoogte verschilt per reis, maar in het totaal wordt gemiddeld 5% van de reissom geïnvesteerd in natuurbescherming, zoals geformuleerd in ons MVO-beleid.
 • Aangesloten bij de ANVR en dekking via SGR (Stichting Garantiefonds Reisgelden)
 • Handig & leuk in de voorbereiding en mee op reis: uw eigen All for Nature Travel app
 • De reissom vanaf €3995,- per persoon is o.b.v. een tweepersoonskamer.
Niet bij de reis inbegrepen?.
 • Reis & annuleringsverzekering
 • Fooi en persoonlijke uitgaven
 • Eventuele extra excursies
 • National Park fee Komodo National Park t.w.v. ca. €20,- p.p.p.d.
 • Luchthavenbelastingen
 • Internationale vluchten. Deze boeken wij graag voor u.
 • Boekt u uw vlucht via ons, dan wordt deze volledige gecompenseerd met GreenSeat Gold Standard.
 • Verplichte consumentenbijdrage SGR € 5,- p.p.
 • Bijdrage Calamiteitenfonds (€2,50 per boeking). Deze bijdrage is verplicht zodat u aanspraak kunt maken op de garantieregeling.
 1. Dag 1 Aankomst Medan en transfer naar Gunung Leuser

  Deze ochtend bent u vroeg geland in Medan op Sumatra. Onze vertegenwoordiger wacht u op op de luchthaven en u wordt in ongeveer drie uur rijden naar het begin van Gunung Leuser NP gebracht; het plaatsje Bukit Lawang. U kunt rustig bijkomen van uw reis en de omgeving van uw lodge verkennen. U verblijft direct aan de grens van het regenwoud in de Bukit Lawang Ecolodge. De lodge is eigendom van een Zwitserese dame die ook een project voor orang-oetans heeft opgezet. Het is een van de meest duurzame verblijven op Sumatra.

  Overnachting Bukit Lawang Ecolodge o.b.v. halfpension in een tweepersoons cottage.

 2. Dag 2 Orang-oetans in Gunung Leuser NP

  Vandaag hebben we een lange trekking door het regenwoud voor u voorzien. Uw kans om oog in oog te staan met vrijlevende orang-oetans. In Bukkit Lawang was tot 2014 een orang-oetanrehabilitatieproject gevestigd. Dat is nu gesloten, maar de semi wilde orang-oetans, die hier destijds zijn vrijgelaten, hebben zich vermengd met de wilde orang-oetans. Om deze reden zijn de dieren een stuk minder schuw en je hebt een grote kans om hen te mogen observeren tijdens onze 6-uur durende trekkings door het regenwoud. U gaat vroeg op pad en krijgt extra trackers mee waardoor uw kans om de orang-oetan te zien zonder andere toeschouwers om u heen aanzienlijk wordt vergroot. De orang-oetan op Sumatra is iets kleiner dan zijn soortgenoot op Borneo. Gunung Leuser is het enige nationale park ter wereld waar orang-oetans hun habitat delen met tijgers, de Sumatraanse tijger wel te verstaan. Ook Sumatraanse olifanten en de Sumatraanse neushoorn komen hier voor, al zult u deze hier niet zien. De trekking is intensief dus een goede conditie is vereist. In de middag kunt u bijkomen van uw ervaringen of het nabijgelegen dorpje bezoeken.

  PS: In het eerste gedeelte waar veel toeristen komen, komen veel bloedzuigers voor. Wij adviseren u graag over de adequate voorzorgsmaatregelen.

  Overnachting Bukit Lawang Ecolodge o.b.v. halfpension in een tweepersoons cottage incl. activiteiten.

 3. Dag 3 Orang-oetans in Gunung Leuser NP

  Zie omschrijving dag 2

 4. Dag 4 Way Kambas National Park

  Vandaag neemt u de binnenlandse vlucht via Jakarta naar Bandar Lampung op Sumatra. Na een rit van ongeveer twee uur komt u aan bij Way Kambas National Park.

  Het Way Kambas National Park is opgericht in 1924 in een bos van 1,300 km² en één is van de oudste beschermde gebieden in Indonesië. Het staat vooral bekend om zijn olifantenpopulatie en het nabijgelegen opvangcentrum voor olifanten en de Sanctuary voor de Sumatraanse neushoorn. Ook is het park een thuis voor makaken, gibbons, langoeren en siamangs. De grotere zoogdieren zoals de tapir, Sumatraanse tijger, nevelpanter en honingbeer wonen hier ook, maar zullen lastig te spotten zijn. Er zijn meer dan 300 soorten vogels waargenomen, waaronder de neushoornvogel en de witvleugelboseend.

  U verblijft in de eenvoudige Satwa Birding Guesthouse, op korte loopafstand van de ingang van het park. Na het diner ontmoet u uw persoonlijke natuurexpert en u bespreekt samen met hem het programma van de komende 2 dagen en staat een nachtwandeling op zoek naar uilen, viskatten, nachtzwaluwen en plompe lori’s voor u gepland.

  Overnachting in Satwa Birding Guesthouse in tweepersoonskamer o.b.v. volpension incl. activiteiten.

 5. Dag 5 Neushoorns, tijgers, gibbons en olifanten

  De volgende activiteiten staan voor u gepland, maar kunnen altijd worden verschoven afhankelijk van de lokale omstandigheden.

  Vandaag wordt u een dag meegenomen door de mahouts en hun olifanten van de Elephant Response Unit (ERU). Het is een mooie game drive hier naartoe. Deze unit is opgezet om het park te beschermen tegen stropers en andere illegale activiteiten. De mahouts inspecteren iedere dag het park en haar grenzen en u zult hen een dag vergezellen. Houdt u er rekening mee dat de normen voor dierenwelzijn in Indonesië zeer verschillen met die in het westen. Uw bezoek draagt bij aan het behoud van de wilde olifanten. Er zijn nog ca. 2000 Sumatraanse olifanten. Deze ondersoort van de Aziatische olifant is iets kleiner en alle mannetjes hebben slagtanden. De meeste dieren daarvan leven echter in gevangenschap omdat hun leefgebied is vernietigd door houtkap en palmolieplantages. Enkel Gunung Leuser NP en Way Kambas NP hebben nog levensvatbare populaties. In Way Kambas leven naar schatting nog 200 wilde olifanten en de kans om hen te zien tijdens uw verblijf hier is ca. 65%. U heeft vandaag een grote kans om wilde olifanten te zien omdat die worden aangetrokken door de olifanten van de Elephant Response Unit…

  Tussendoor houdt u ook ogenschouw naar de Siamang Gibbons. U zult onder de indruk zijn van de complexe reeks klanken die deze mensapen maken.

  Overnachting in Satwa Birding Guesthouse in tweepersoonskamer o.b.v. volpension incl. activiteiten.

 6. Dag 6 Neushoorns, tijgers, gibbons en olifanten

  In de ochtend doet u een trekking in tijger habitat. Hier ontdekt u het bos en het leefgebied van de tijger, die zich echter zeer zelden laat zien. U wordt begeleid door getrainde gidsen van het nationale park. Zijn aanwezigheid wordt bevestigd door de pootafdrukken en krabsporen. Soms hangt zelfs nog zijn penetrante markeringsgeur op het pad. Ook sporen van de honingbeer en de tapir worden regelmatig gezien. In de middag verkent u per bootsafari de Way Kanan rivier, leefgebied van de neushoornvogel en ijsvogel, maar ook van vele soorten apen en verschillende soorten eekhoorns.

  Overnachting in Satwa Birding Guesthouse in tweepersoonskamer o.b.v. volpension incl. activiteiten.

 7. Dag 7 Vlucht naar Bali vanaf Bandar Lampungrabaya

  Vandaag wordt u weer naar de luchthaven van Bandar Lampung gebracht voor de vlucht naar Bali. U wordt opgewacht door een lokale gids en vervolgens naar de uw kleinschalige hotel in Ubud gebracht.

  PS: Als u niet per se komodovaranen wilt zien, adviseren wij u een extensie naar de Banyak eilanden aan de westkust van Sumatra. De accommodatie is eenvoudig, maar de eilanden zelf met de stranden zijn nog volledig ongerept. U kunt hier fantastisch snorkelen en kayakken en u bespaart minimaal €1000,- en veel vliegen, als u hiermee uw reis afsluit i.p.v. Bali en Flores.

  Overnachting in kleinschalig boetiekhotel bij Ubud op basis van logies/ontbijt.

 8. Dag 8 Ervaar het leven op het Balinese platteland

  Vandaag ervaart u het Balinese leven op het platteland. Een gids neemt u mee naar een dorpje en u maakt kennis met het verbouwen van rijst op de rijstvelden bij Ubud. U brengt een bezoek aan de Cepung waterval en sluit de dag af met een diner bij een lokale familie.

  Overnachting in kleinschalig boetiekhotel bij Ubud op basis van logies/ontbijt.

 9. Dag 9 Kom tot rust op Bali

  Als het weer het toelaat bezoekt u vandaag de Batur vulkaan. U heeft lunch op de rand van de krater. Met goed weer ziet u ook Mount Agung, de belangrijkste berg en spirituele baken van de Balinezen. In de middag heeft u de tijd om Ubud zelf te verkennen dat bekend staat om zijn kunst en houtsnijwerk. U kunt souvenirs inslaan of een bezoek brengen aan het Neka Art Museum.

  Overnachting in kleinschalig boetiek hotel in bij Ubud op basis van logies/ontbijt.

 10. Dag 10 Van Bali naar Labuan Bajo

  Na het ontbijt rijdt u terug naar Denpasar en vliegt u naar Labuan Bajo. Hier wordt u opgewacht door onze vertegenwoordiger en naar uw eigen boot gebracht. Uw thuis voor de komende 2 dagen. Aangezien u er meteen op uit vaart richting Komodo National Park en daar overnacht is dit de meest effectieve manier om deze archipel te verkennen. U brengt een bezoek aan de twee eilanden van deze archipel waar de komodovaraan voorkomt. Komodo Island en Rinca Island.

  Nadat u zich heeft geïnstalleerd vertrekt de boot naar Rinca eiland. Dit ligt op ongeveer 3 uur varen en is onderdeel van Komodo National Park, ook UNESCO Werelderfgoed. Bij het rangerstation krijgt u een uitgebreide briefing voor uw eerste kennismaking met deze draken.

  Ook de zee in deze laatste uitloper van de Koraaldriehoek is spectaculair te noemen; het koraal is ongerept zoals dat overal zou moeten zijn. Het regenboogkleurige water vol met leven is een enorm contrast met de droogte van het eiland. Tussendoor staat snorkelen dan ook zoveel mogelijk op het programma.

  Overnachting op eenvoudige boot op basis van volpension. Als u graag nog een nacht langer wilt blijven of houdt van meer comfort vraag dan naar onze luxe schoener Phinisi Felicia.

 11. Dag 11 Komodovaranen

  U ontwaakt op het water en zet koers naar Komodo Island. Hier doet u weer een trekking op zoek naar ‘s wereld grootste hagedis en één van de meest bijzondere inwoners van het eiland: de komodovaraan. Op vele manieren past het dorre en woeste landschap bij deze prehistorische ogende bewoners als ze zwerven tussen de vergeelde graslanden en savanne bomen op zoek naar voedsel. De komodovaraan is de grootste nog levende hagedis en hij kan wel 2-3 meter lang worden met een gewicht van 70-140 kg. De dieren jagen op prooidieren als herten en zwijnen en kunnen dus ook gevaarlijk zijn voor de mens. Luistert u dan ook goed naar uw lokale gids en park ranger.

  Aan het eind van de ochtend vervolgt u uw route met de boot weer terug naar Labuan Bajo. Dit is ca. 4 uur varen. Hier overnacht u in een kleinschalig hotel aan het strand.

  Overnachting bij boetiek hotel Puri Sari in een tweepersoonskamer op basis van logies/ontbijt.

 12. Dag 12 Terug naar Bali

  In de loop van de dag vliegt u weer terug van Labuan Bajo naar Bali en verblijft u in een lokaal hotel bij Denpasar.

  Verblijf  lokaal hotel o.b.v. logies/ontbijt.

 13. Dag 13 Einde van uw reis door de mooiste natuur van Indonesië

  Deze ochtend kunt u rustig uw spullen pakken om u voor te bereiden op uw vlucht terug naar Amsterdam of Brussel. U wordt op tijd voor vertrek naar de luchthaven gebracht.

 14. Uw reis verlengen? Naar kratermeren of de orang-oetans op Borneo?

  Wat dacht u van een strandverlenging op Bali in een kleinschalig, duurzaam en luxe eco-resort? Of breidt uw reis uit met een bezoek aan de gekleurde kratermeren van Kelimutu. Een 4-daagse extensie is mogelijk vanaf € 855,- per persoon. Vraagt u hiernaar bij boeking.
  Het is ook mogelijk om de orang-oetans op Borneo te bezoeken in Tanjung Putin NP. Een 4-daagse extensie inclusief prive excursies naar de Rimba Ecolodge vanaf Jakarta is mogelijk vanaf €925,- per persoon in een Amethyst kamer.

  Vertel ons uw wensen en wij maken uw reis graag op maat.

  PS: Als u niet per se komodovaranen wilt zien, adviseren wij u een extensie naar de Banyak eilanden aan de westkust van Sumatra. De accommodatie is eenvoudig, maar de eilanden zelf met de stranden zijn nog volledig ongerept. U kunt hier fantastisch snorkelen en kayakken en u bespaart minimaal €1000,- en veel vliegen, als u hiermee uw reis afsluit….

Male orang-oetan Gunung Leuser © All for Nature Travel
boottocht way kanan river
komodovaraan
Orangutan trekking
Bij deze reis hebben wij de volgende lodge(s) voorzien. Voor meer informatie klik op de foto´s.

 

De Bukit Lawang Ecolodge in Gunung Leuser National Park op Sumatra

Bukit Lawang, Gunung Leuser, orang-oetan trekking

Het eenvoudige Satwa Birding Guesthouse bij Way Kambas National Park op Sumatra

Tijdens de COVID-19 crisis in 2020 vroegen wij onze reizigers om de lokale gemeenschap rond Satwa Birding Guesthouse door deze moeilijke tijd heen te helpen. Lees hier hoe wij hun hebben ondersteund.

Op Komodo verblijft u op een eenvoudige boot met minimaal comfort, maar u heeft wel het schip met de bemanning voor uzelf alleen.

reis Komodo National Park, reis komodovaranen

Of waardeer uw reis op met het luxe zeilschip Phinisi Felicia rond Komodo National Park. Alleen mogelijk voor 3 dagen met vaste vertrekdata per maand. Meerprijs op aanvraag.

Plataran Phinisi Komodo, reis Komodo National Park, reis komodovaranen

 

 

Onze kleinschalige, duurzame lodgesDoor hier te verblijven draagt u bij aan het behoud van de natuur

Deze accommodaties zijn door ons zorgvuldig geselecteerd op basis van hun bijdrage aan een betere wereld. Het liefst maken wij gebruik van kleinschalige accommodaties, die binnen de eigen familie worden gerund. Zij liggen bij voorkeur in de ongerepte natuur dicht bij de ingang van de parken. Ze benadrukken de gastvrijheid van de bevolking en zijn altijd in lijn met het unieke karakter van de plaats die wordt bezocht.

 

Dit zijn onze aanbevelingen. Deze accommodaties zijn geliefd, dus wees er op tijd bij! Verblijft u liever in een andere duurzame lodge? Wij passen de privéreis graag op maat voor u aan.

 

Wij zijn Travelife Certified en voldoen daarmee aan de hoogste standaards op het gebied van duurzaamheid.

Klik op bovenstaande voor praktische reistips ter informatie. De exacte en up-to-date praktische reisinformatie krijgt u van ons bij boeking.

U heeft een goede bescherming nodig tegen de zon. Zonnebrandcrème met een hoge factor factor (en als u de oceaan ingaat om te duiken of te snorkelen, houdt u er dan rekening mee dat uw zonnebrandcrème 100% biologisch afbreekbaar is ter bescherming van het koraal), een goede zonnebril en een hoed of pet zijn een vereiste. Voor een eventuele trekking door de jungle is het belangrijk dat u lange mouwen heeft en een lange broek draagt. Ongedierte en muggen maken dankbaar gebruik van onbedekte delen. Wij adviseren u dan ook stevige wandelschoenen en muggenspray. Een regenjas is ook zeker aan te bevelen, omdat het hier ook in de droge tijd kan regenen.

Volgens de normen en waarden van het land is het gebruikelijk dat vrouwen hun benen bedekken. Tijdens het verblijf bij de lodges bent u uiteraard helemaal vrij om te dragen wat u wilt. Wij zouden het echter wel op prijs stellen als u voor bezoek aan de dorpjes een lange rok of broek mee zou kunnen nemen. Een sarong is altijd handig.

Zwemkleding mag niet ontbreken in uw bagage en een eigen snorkelset kan handig zijn, al kan die ter plaatse ook worden gehuurd. Vergeet vooral ook uw verrekijker, camera, zaklamp en waterfles niet. Houdt u er ook rekening mee dat u voldoende batterijen of volle accu’s meeneemt voor uw camera omdat die tijdens uw verblijf niet altijd kunnen worden opgeladen.

Verder niet vergeten:
Kleine dagrugzak of reistas, anti-muggenmiddel, money-belt, medicijnen (indien van toepassing), paspoort en kopie, verzekeringspapieren en kopie, vaccinatieboekje en kopie, reischeques, geld en creditcard, vliegtickets of e-ticketnummer en EHBO-set met O.R.S. tegen uitdroging.

All for Nature betekent alles voor de natuur en dat is precies wat zij voor ogen heeft. Wij hebben er alles voor over om de natuur op deze planeet te beschermen en te behouden voor toekomstige generaties. Dit komt o.a. tot uiting in ons Duurzaam Toerisme en MVO beleid.

U als reiziger kunt ook heel veel doen om de natuur op verre reizen in stand te houden en er voor te zorgen dat lokale mensen inkomsten krijgen uit het behoud van de natuur.
Vraagt u bijvoorbeeld altijd toestemming om een foto van lokale mensen te maken en leert u een paar standaard zinnetjes in de lokale taal ter begroeting, dat maakt het contact een stuk gemakkelijker: Hallo of goedendag is Selamat sore en dankuwel is Terima kasih in de lokale Bahasa Indonesia taal.

Reis plasticvrij
We gebruiken het allemaal en we komen het overal tegen. In winkels, maar ook langs de weg en in de natuur zoals in de zee. Op prachtige reisbestemmingen worden paradijselijke stranden, bossen en berggebieden vervuild door plastic dat veelal door toeristen is gebruikt. Vooral wegwerp plastic, zoals rietjes, flessen en tasjes, blijven in grote hoeveelheden in de natuur achter. Om ervoor te zorgen dat we van de mooiste plekken ter wereld kunnen blijven genieten, geven we u vijf tips om uw plasticgebruik op vakantie te verminderen.
1. Check of u in uw vakantieland uit de kraan kunt drinken: waterinhetbuitenland.nl.
· Drinkwater uit kraan? Neem een hervulbare waterfles mee.
· Geen drinkwater uit de kraan? Schaf aan het begin van uw verblijf een grote verpakking water aan en vul uw flesje. Bij de meeste van onze duurzame accommodaties kunt u water tappen. Zo niet, alleen al door er naar te blijven vragen wordt het personeel gestimuleerd hier aan bij te dragen.
2. Zeg ‘nee’ tegen plastic rietjes.
3. Neem altijd een (boodschappen)tas mee.
4. Neem zelf shampoo, douchegel en bodylotion mee.
5. Zin in een vakantie uitje? Doe mee aan lokale ‘beach clean-ups!’

Meld wildlife crime met je smartphone
Wilde dieren over de hele wereld worden bedreigd door illegale handel. Ook als reiziger kunt u helpen bij de strijd tegen de illegale handel in wilde dieren. U kunt bijvoorbeeld een beer in een kooi tegenkomen of ivoor dat verkocht wordt op een markt. Via de speciale Wildlife Witness app kan iedereen die op reis misstanden ziet een foto hiervan maken en de exacte locatie van een incident vastleggen zonder bemoeienis ter plaatse. De melding wordt doorgegeven aan TRAFFIC, de organisatie die handel in wilde dieren monitort en criminele netwerken op deze manier kan volgen. Meer over deze app

De munteenheid in Indonesië is de Indonesische Rupiah (Rp). Indonesië beschikt over een uitgebreid netwerk van ATM’s (geldautomaten) aangesloten op het VISA/Cirrus/Maestro netwerk. Op de kleinere eilanden en in afgelegen gebieden is dit beperkt dus neemt u ook altijd voldoende cash geld mee. Het is dus mogelijk om in de steden geld van de ATMs te pinnen en te vermijden met veel geld rond te wandelen. Het is dus aan te raden om in ieder geval een kredietkaart en pinpas mee te nemen. International Visa en Mastercard zijn algemeen. Gebruik van kredietkaarten is beperkt tot de duurdere aangelegenheden en grote hotels maar is in stijgende lijn. Helaas stijgt daarmee ook het aantal gerapporteerde gevallen van kredietkaartfraude. Wees waakzaam bij betaling met kredietkaarten, doe bij voorkeur enkel betalingen waarbij gebruik van de pincode vereist is als controle i.p.v. handtekening (kredietkaarten met chip).

De euro is nu overal goed ingeburgerd, en wordt in wisselkoersen en hotels vlotter omgewisseld en aanvaard dan de USD (bepaalde series of jaargangen van de USD worden geweigerd). Luxe-uitgaven als duiktrips kunnen steeds in euro worden vereffend. Het is uit veiligheidsoverwegingen niet aangewezen grote geldsommen cash te vervoeren, gelet op de alomtegenwoordigheid van geldautomaten. Het beste kunt u bij aankomst op de luchthaven in het betreffende land uw geld wisselen of pinnen. Wij raden u wel aan om indien u op eigen gelegenheid reist altijd een klein bedrag in Amerikaanse dollar (100 $) op zak te hebben in kleine coupures.

Let u er tijdens de reis op dat u altijd genoeg kleingeld op zak heeft. Dit bespaart u veel tijd en problemen bij het afrekenen van maaltijden, souvenirs, etc.

Voordat u vertrekt adviseren wij om te checken bij uw bank of uw bankpas ‘aan’ staat voor de periode dat u buiten Europa bent.

Indonesië kent een tropisch klimaat met een gemiddelde temperatuur van rond de 29C. De evenaar loopt over het grote eiland Sumatra. In berggebieden kan het koeler zijn. In de zogenaamde moessonperioden kan je prima door Indonesië reizen; de luchtvochtigheid is hoger, maar het heeft ook zijn voordelen. Het is wat minder stoffig en er zijn meer vruchten. Het betekent niet, dat het in de moessontijd steeds regent. In feite kun je het hele jaar door elke dag een regenbui verwachten. Die tropische buien veroorzaken in korte tijd een enorme regenval, de straten lijken soms wel riviertjes, maar het is ook zo weer weg. Als het regent is dat meestal in de namiddag of avond. Meestal regent het niet achter elkaar door.

Moessonperioden Indonesië: 

 • Sumatra: van half oktober tot maart
 • Java en Bali: van december tot maart
 • Zuid Sulawesi en Midden Sulawesi: december tot februari
 • Noord Sulawesi (Manado): van mei tot juli
 • Kleine Sunda-eilanden (Flores): mei en juni (zuidkust), december tot maart (noordkust)
 • Kalimantan (Borneo): november tot januari

 

U heeft een paspoort nodig dat nog minimaal 6 maanden geldig is vanaf de datum van terugkomst. Let u er ook op dat uw paspoort nog minimaal 2 lege bladzijdes heeft voor stempels. Een visum voor Indonesië is verplicht maar houders van een Belgisch en Nederlands paspoort kunnen vooraf een e-visa on arrival aanvragen mits zij niet langer dan 30 dagen in Indonesië blijven. U kunt dit visum vanaf 14 dagen tot uiterlijk 48 uur voor vertrek aanvragen. Betaling dient online per creditcard voldaan te worden. Kosten voor dit visum bedragen IDR 500.000.

Houdt u bij het kopen van souvenirs in gedachte dat dit een van de weinige manieren van de lokale bevolking is om inkomsten te krijgen uit het toerisme. Afdingen is normaal, maar maakt u er geen sport van om altijd overal de goedkoopste deal te krijgen. Het is uiteraard niet toegestaan om souvenirs van bedreigde planten en dieren mee de grens over te nemen. Let op hieronder vallen dus ook dat mooie stukje koraal dat u zelf heeft gevonden of armbanden van olifantenhaar. Voor meer informatie kijk op WNF – Foute souvenirs.

Indonesië is ingedeeld in drie verschillende tijdzones. Het tijdsverschil op de eilanden Sumatra en Java bedraagt 5 uur (later), op de eilanden Sulawesi, Bali, Lombok en de andere Kleine Sundaeilanden: 6 uur later. Kalimantan is verdeeld over twee tijdzones. In de winter komt hier nog een uur bij.

Corona blijft een belangrijk punt van aandacht en reizen is het makkelijkst en veiligst als u zelf volledig bent gevaccineerd en geboosterd tegen COVID. Ieder land heeft zijn eigen inreisvoorwaarden en aanvullende maatregelen ter plekke. Bijv.: volledige vaccinatie, boosterprik, soort en geldigheid betreffende vaccin, Fit to Travel/genezen verklaring, 2 of 3G beleid, inreis-formulieren, Digitaal Corona Certificaat etc. Een goede voorbereiding op uw reis blijft dus belangrijk. Bekijk op de overheidspagina Nederland Wereldwijd wat de voorwaarden voor uw bestemming zijn en check deze ook nogmaals voor vertrek. U bent zelf verantwoordelijk voor de juiste en geldige inreis- en/of vaccinatiedocumenten.

Voor informatie over andere vaccinaties verwijzen wij u door naar de plaatselijke GGD voor een advies op maat. Zij kunnen u ook adviseren over malaria. Meer informatie vindt u ook op de site van het landelijk coördinatiecentrum reizigersadvisering www.lcr.nl

De medische diensten zijn niet te vergelijken met die in Europa. De weinige internationale klinieken zijn bovendien zeer duur. Voor belangrijke medische ingrepen gaat men beter naar Singapore, Bangkok of Australië. Een goede en aangepaste reisverzekering is dus aan te raden.

Vergeet niet een degelijke reisapotheek mee te nemen! O.R.S. tegen het uitdrogen bij darmproblemen is zeker aan te bevelen. Kraanwater is ondrinkbaar. Gebruik uitsluitend water uit flessen (grote kannen of flessen) waarvan de zegel niet geschonden is. Wegens vogelgriep – zie verder – dient alle gevogelte goed gebakken of gekookt te zijn. De hygiënische standaarden zijn niet overal dezelfde en het eten van eettentjes is te mijden. Eet bij voorkeur goed gekookt voedsel en geschilde vruchten en vermijdt rauwkost. Recent werden verschillende gevallen van methanolvergiftigingen met dodelijke afloop gemeld. Reizigers wordt aangeraden geen lokaal gestookte alcohol te aanvaarden of te nuttigen en vooral op Bali en Lombok waakzaam te zijn bij het nuttigen van alcohol.

Wij informeren u graag over medische ondersteuning tijdens uw reis. Hiervoor heeft KLM een “Dokter mee op reis” service abonnement tegen geringe kosten.

Wist u dat u ook medische begeleiding van een ervaren arts tijdens uw reis kunt bijboeken als u met All for Nature Travel reist?

Doorgaans kan men veilig reizen in Indonesië, het land is politiek stabiel maar lokale spanningen die kunnen escaleren vragen extra voorzichtigheid van de reiziger (bv in regio’s in Papoea, Sulawesi, Aceh en de Molukken). Het is aan te raden de laatste ontwikkelingen in de lokale pers (Jakarta Post, Jakarta Globe, Metro TV,..) te volgen.
Indonesië is een land met grote verschillen tussen arm en rijk. De mensen zijn vriendelijk maar kleine criminaliteit (diefstal) komt voor. Door enkele voorzorgmaatregelen in acht te nemen kunt u de kans hierop aanzienlijk verkleinen:

 • Draag belangrijke papieren in een moneybelt of in een ander onopvallend opbergsysteem.
 • Draag geen kostbare sieraden tijdens uw reis.
 • Laat nooit uw portefeuille zichtbaar in uw achterzak zitten. De makkelijkste manier is het geld dat u die dag nodig denkt te hebben los in de zak te dragen.
 • Laat geen kostbare bezittingen in de auto achter, ook niet in de bagageruimte.
 • Bewaar grote sommen geld en waardepapieren zoals tickets en cheques in uw hotelkluis. Indien u veel geld mee moet nemen, verspreidt het dan over uw lichaam.
 • Maak kopieën van waardepapieren en identiteitsbewijzen en noteer de nummers van waardevolle voorwerpen zoals camera’s.
 • Een rugzakje is over het algemeen erg handig, echter op drukke plaatsen kunt u de rugzak beter als ‘buikzak’ gebruiken.

Indonesië is gelegen in een seismisch actief gebied waar aardbevingen en vulkaanuitbarstingen regelmatig voorkomen. Sinds de lente van 2006 is de vulkaan Merapi, ten oosten van de Yogyakarta, terug actief geweest. Ook de Ijen (Oost – Java) is sinds 2011 geregeld gesloten voor publiek omwille van de verhoogde activiteit. Het is aangeraden zich te informeren bij de plaatselijke overheid vooraleer men een wandeling in de buurt van actieve vulkanen wil maken. Er zijn ook regelmatig aardbevingen. Een aantal zware aardbevingen vonden plaats in de loop van 2012 buiten de kusten van Sumatra. Ook in de natuurparken is het aangewezen een professionele gids te gebruiken.

Met de huidige situatie in de wereld is het fijn om altijd op de hoogte te zijn. Download de Nederlandse 24/7 BZ Reis app en ga goed voorbereid op reis. Stel dat er een calamiteit of incident is op de bestemming, dan wordt u hierover geïnformeerd. U heeft met 1 druk op de knop contact met het contactcenter van het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken; 24 uur per dag, 7 dagen per week.

Een goede reisverzekering is van groot belang. Controleert u alstublieft of u voldoende bent afgedekt tegen medische kosten en andere onvoorziene omstandigheden. Daarnaast is het sterk aan te raden om ook een annuleringsverzekering af te sluiten. Er kunnen zich altijd omstandigheden voordoen waardoor het voor u niet mogelijk is te reizen.

bagage safari, bagage verre reis

All for Nature Travel

image description

Ultieme wildlife beleving

Met All for Nature Travel maakt u de mooiste wildlife reizen. Geniet van ongerepte natuur en haar dierenleven.

image description

Kleinschaligheid

Vanuit kleinschalige, duurzame lodges geniet u van ongerepte natuur en haar dierenleven. Individueel of in een kleine groep.

image description

Bijdrage aan de natuur

Met uw reis, die voldoet aan de hoogste duurzaamheidsstandaard, draagt u direct bij aan de bescherming van het wildlife dat u ziet.

Wij gebruiken cookies alleen voor analyse en het goed laten functioneren van de site. Door de site te gebruiken, gaat u akkoord met de plaatsing van cookies. Meer over cookies & privacybeleid

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten