Orang-oetan mannetje Tanjung Puting ©All for Nature Travel

Indonesië: Natuur, puur en ongerept

richtprijs 3.795

Highlights van deze natuurreis:

 • Ga met een eigen boot en privé natuurgids op zoek naar wilde orang-oetans in Tanjung Puting National Park.
 • Ga op trekking naar de komodovaranen van Komodo Island.
 • Bezoek Camp Leakey en maak kennis met het onderzoek van de Orangutan Foundation.
 • Plant zelf een boom bij een herbebossingsproject in het regenwoud op Kalimantan.
 • Inclusief 5 dagen ongerept strand op Bali in een luxe, kleinschalige eco-lodge.
 • Bezoek de kleine eilanden van de Koraaldriehoek per zeilschip en snorkel in deze kraamkamer van de zee.
 • Deze reis is het hele jaar door mogelijk. Mei t/m sept. zijn de beste reismaanden i.v.m. het regenseizoen
 • Beoordelingen 0 beoordelingen
  0/5
 • Reistype Reistype
  Privéreis
 • Reisperiode hele jaar door
  0/8
Vraag offerte aan

Laat uw reis op maat uitwerken

Alles over reis: Indonesië: Natuur, puur en ongerept.

Deze 16-daagse privé natuurreis laat u kennismaken met een Indonesië dat nog niet veel mensen kennen. Ongerepte natuur is hier nog te vinden in al haar schoonheid samen met legendarische dieren als de komodovaraan en de orang-oetan. U ontmoet deze dieren van heel dichtbij tijdens avontuurlijke trekkings en draagt bij aan hun behoud.

Tijdens deze reis bezoekt u drie eilanden. Op Borneo reist u af naar het regenwoud van Tanjung Puting National Park waar u kennis maakt met het wetenschappelijk onderzoek van de Orangutan Foundation onder leiding van Biruté Galdikas. Naast de beroemde Jane Goodall en Dian Fossey werd ook zij door Dr. Leakey in de jaren zeventig uitverkoren om mensapen te bestuderen. Niet alleen maakt u kennis met het onderzoek en de teruggeplaatste dieren, als u geluk heeft ziet u ook wilde orang-oetans terwijl u met uw eigen boot en privé natuurgids het regenwoud langs de rivier verkent. In ieder geval ziet u hier de bedreigde neusaap, die alleen op Borneo voorkomt.

Het eiland Flores ligt midden in de Koraaldriehoek en is bekend om zijn schitterende koraalriffen en uiteraard de komodovaranen. Komodo National Park is een unieke vulkanische eilandengroep voor de kust van Flores. U reist hier per zeilschip naartoe en heeft een overnachting in het Komodo National Park met verschillende mogelijkheden om op trekking te gaan op zoek naar de beruchte “Komodo Dragons”. Wie hen in het echt heeft gezien weet zeker dat draken bestaan…

Tussen deze activiteiten door heeft u alle gelegenheid om tot rust te komen op het derde eiland Bali, de vertrekbasis van deze reis, waar u in het totaal acht dagen verblijft, ver weg van het massa-toerisme. U bezoekt het achterland in het noordoosten van het eiland en verblijft aan een ongerept strand in een luxe eco-lodge.

roang-oetan, tanjung puting, borneo

Uw wildlife ervaring compleet verzorgd
Wat is bij deze reis inbegrepen?.
 • 15 overnachtingen op 3-4 sterrenniveau. Bij de Rimba Lodge verblijft u in de Emerald room. De overnachting op de boot in Komodo is ver onder dit niveau, maar u heeft de boot met bemanning helemaal voor uzelf alleen. Wenst u meer comfort vraag dan naar het luxe zeilschip de Phinisi Felicia met een meerprijs vanaf €495,- per persoon.
 • Parkgelden in Indonesië (m.u.v. Komodo National Park dat ter plaatse moet worden betaald ca. 20 euro p.p.p.d.)
 • Lokale gids ter plaatse
 • Volledig verzorgd vervoer en interne vluchten, zoals omschreven in het dagprogramma
 • Compensatie van de uitstoot van uw vluchten
 • Bijdrage aan de Marine Megafauna Foundation. Deze bijdrage is onderdeel van de investering die All for Nature direct en indirect doet in natuurbescherming. De hoogte verschilt per reis, maar in het totaal wordt gemiddeld 5% van de reissom geïnvesteerd in natuurbescherming, zoals geformuleerd in ons MVO-beleid.
 • Activiteiten en maaltijden zoals omschreven
 • Aangesloten bij de ANVR en dekking via SGR (garantie Stichting Garantiefonds Reisgelden)
 • Handig & leuk in de voorbereiding en mee op reis: uw eigen All for Nature Travel app
 • De reissom vanaf €3795,- per persoon is o.b.v. een tweepersoonskamer.
Niet bij de reis inbegrepen?.
 • Internationale vlucht. Deze boeken wij graag voor u.
 • Boekt u uw vlucht via ons, dan wordt deze volledige gecompenseerd met GreenSeat Gold Standard.
 • Reis & annuleringsverzekering
 • Fooi en persoonlijke uitgaven
 • Excursies bij Taman Sari en eventuele extra excursies
 • Parkgelden Komodo National Park t.w.v. ca. 20 euro p.p.p.d.
 • Luchthavenbelastingen
 • Verplichte consumentenbijdrage SGR € 5,- p.p.
 • Bijdrage Calamiteitenfonds (€2,50 per boeking). Deze bijdrage is verplicht zodat u aanspraak kunt maken op de garantieregeling.
 1. Dag 1 Aankomst Jakarta en transfer naar hotel

  Bij aankomst in Jakarta wordt u verwelkomd door uw gids en naar uw hotel gebracht. Daar kunt u ontspannen na uw lange vlucht. Dit grote, comfortabele Westers georiënteerde hotel is perfect gelegen op korte afstand van het vliegveld. De rest van de dag is ter vrije besteding en kunt u genieten van het zwembad en de spa.

  Overnachting in FM 7 Resort, o.b.v. logies/ ontbijt.

 2. Dag 2 Vlucht naar Pangkalan Bun op Borneo

  Vandaag wordt u naar het vliegveld gebracht voor uw vlucht naar Pangkalan Bun op Borneo. Hier woont de grootste apensoort van Azië en één van ’s werelds meest iconische dieren: de orang-oetan. Uw avontuur begint met een boottocht door de mangroves en later het regenwoud naar Rimba Eco Lodge (het duurt 2 uur voordat u bij de lodge bent en kijkt u goed uit naar wilde orang-oetans). Deze lodge bevindt zich in het hart van Tanjung Puting National Park en hier verblijft u de komende vier nachten.

  Met de boot bezoekt u de komende 4 dagen meerdere bijvoerplatforms waar de weer vrijgelaten halfwilde orang-oetans één per dag worden bijgevoerd in hun verder wilde bestaan in het regenwoud. Een optimale mogelijkheid voor het maken van prachtige orang-oetanfoto’s. U brengt veel tijd door op de rivier en het loont de moeite om uitkijk te houden naar de gaviaalkrokodil, de neushoornvogel en de zeer zeldzame storm ooievaar. Ook wilde orangoetans worden regelmatig gezien.

  Overnachting in Rimba Eco Lodge in luxere Emerald room op basis van volpension incl. activiteiten.

 3. Dag 3 Orang-oetans spotten per Klotok

  De komende drie dagen gaat u de jungle verkennen op zoek naar de orang-oetans. Iedere dag gaat u er op uit in uw privé boot (Klotok) met natuurgids en kok aan boord die zorgt voor een simpele, maar heerlijke lunch. U kijkt uw ogen uit. Aan het einde van de dag keert u weer terug naar de lodge voor het diner.

  Het programma is variabel en wordt met u besproken. In ieder geval staat Camp Leakey op het programma.

  In Camp Leakey is het langst lopende orang-oetan onderzoek ter wereld gevestigd. “Biruté Galdikas is een van de drie vrouwen die, geïnspireerd door de Britse paleoantropoloog Louis Leakey, wereldfaam kregen als primatoloog. De Britse Jane Goodall dankt haar reputatie aan haar jarenlange onderzoek naar het gedrag van de chimpansees in Tanzania. De Amerikaanse Dian Fossey (Gorillas in the Mist) werkte onder de berggorilla’s van Rwanda en werd in 1985 door stropers vermoord. De derde ’Leakeyengel’ vertrok in 1971 met haar eerste echtgenoot naar een godverlaten oord in het uiterste zuiden van Centraal-Kalimantan om de orang-oetans te bestuderen. Biruté Galdikas en Ron Brindamour nemen hun intrek in een halfvergane hut; in een mensonvriendelijke omgeving waar zij constant worden belaagd door mieren, bloedzuigers en muskieten. Dagelijks trekken zij eropuit en vaak waden zij tot hun borst door het water in een soms wanhopig makende speurtocht naar wilde orang-oetans. Vrijwel onmiddellijk na haar aankomst gaat Galdikas haar onderzoek combineren met tijdrovende pogingen om verweesde en gevangen orang-oetans opnieuw op te voeden. Zij ontpopt zich als een milieukruisvaarder die voortdurend ten strijde trekt om de natuurlijke leefomgeving van de orang-oetans in stand te houden. In wat zij eufemistisch de ’houtbelangen’ noemt, ziet zij een samenzwering van houtmagnaten en corrupte bureaucraten tegen haar inspanningen om Tanjung Puting van de ondergang te redden.”quote Volkskrant
  Op dit moment worden er geen nieuwe orang-oetans meer vrijgelaten omdat Tanjung Puting met 5000 exemplaren aan het maximum zat. Ieder jaar worden er nog steeds 2000 orang-oetans gedood als gevolg van houtkap en stroperij. In Camp Leakey is een educatiecentrum opgezet en worden de eerder vrijgelaten mensapen en hun nakomelingen bijgevoerd om te overleven in de vrije natuur. Deze vorm van duurzaam toerisme draagt bij aan hun behoud. Wie weet ziet u haar persoonlijk.

  Overnachting in Rimba Eco Lodge op basis van volpension.

 4. Dag 4 Orang-oetans spotten per Klotok

  Zie beschrijving dag 3

 5. Dag 5 Door naar Bali

  Vandaag vliegt u door naar Bali. Via Surabay komt u in de loop van de middag aan op Denpasar. Hier wordt u verwelkomd en naar uw kleinschalige boetiek hotel in Ubud gebracht.

  Overnachting in Buwana Ubud op basis van logies/ontbijt.

 6. Dag 6 Verkenning Ubud en omgeving

  Vandaag ervaart u het Balinese leven op het platteland. Een gids neemt u een hele dag mee naar een dorpje en u maakt persoonlijk kennis met het verbouwen van rijst op de rijstvelden bij Ubud. Ter afsluiting brengt u een bezoek aan de Cepung waterval en in de avond bent u uitgenodigd voor het diner bij een lokale Balinese familie.

  Overnachting in Buwana Ubud op basis van logies/ontbijt met diner.

 7. Dag 7 Kom tot rust op Bali

  Vandaag heeft u een mooie tocht de rijstvelden waar de binnenlanden van Bali zo beroemd om zijn. Een UNESCO Werelderfgoed. U reist door naar het uiterste westen van het eiland in de buurt van West-Bali National Park. Onderweg zult u vaker stoppen, maar bij Jatiluwih hebben wij een mooie fietstocht per e-bike voor u gepland door het omringende heuvelachtige landschap.

  Overnachting in Taman Sari Resort op basis van logies/ontbijt.

 8. Dag 8 Kom tot rust op Bali

  Na een week vol bijzondere indrukken heeft u nu vijf dagen tijd om tot rust te komen in het luxe Taman Sari Resort. Verken deze dagen het ongerepte strand, ga op op zoek naar de zeldzame Balinese spreeuw in West-Bali National Park, bezoek een van de stadjes of het beschermde marinegebied in het noorden van het eiland met schitterend koraal. Op een van deze dagen is een bezoek aan het nationale park gepland met natuurgids, maar de rest van de dagen kunt u ontspannen aan het strand of snorkelen naar het koraalrestauratieproject van de lodge. Hier hebben zij zelfs een internationale prijs voor in ontvangst mogen nemen.

  Overnachting in Taman Sari Resort op basis van logies/ontbijt.

 9. Dag 9 Kom tot rust op Bali

  Zie beschrijving dag 9

 10. Dag 10 Kom tot rust op Bali

  Zie beschrijving dag 9

 11. Dag 11 Terugreis naar Denpasar

  Na het ontbijt rijdt u weer terug naar Denpasar. Ook dit keer neemt u de scenic route en heeft u een tussenstop bij de Tanah Lot Tempel.

  Overnachting in The Elementum op basis van logies/ontbijt.

 12. Dag 12 Vlucht naar Flores en verkenning Rinca eiland

  Deze ochtend pakt u uw tas voor drie nachten op Flores.

  Hier wordt u opgewacht door onze vertegenwoordiger en naar de boot gebracht. Uw thuis voor de komende 3 dagen/ 2 nachten. Aangezien u er meteen op uit vaart richting Komodo National Park en daar overnacht is dit de meest effectieve manier om deze archipel te verkennen. U brengt een bezoek aan de twee eilanden van deze archipel waar de komodovaraan voorkomt. Komodo Island en Rinca Island.

  Nadat u zich heeft geïnstalleerd vertrekt de boot naar Rinca eiland. Dit ligt op ongeveer 3 uur varen en is onderdeel van Komodo National Park, ook UNESCO Werelderfgoed. Bij het rangerstation krijgt u een uitgebreide briefing voor uw eerste kennismaking met deze draken.

  Hier doet u een trekking op zoek naar ‘s wereld grootste hagedis en één van de meest bijzondere inwoners van het eiland: de komodovaraan. Op vele manieren past het dorre en woeste landschap bij deze prehistorische ogende bewoners als ze zwerven tussen de vergeelde graslanden en savanne bomen op zoek naar voedsel. De komodovaraan is de grootste nog levende hagedis en hij kan wel 2-3 meter lang worden met een gewicht van 70-140 kg. De dieren jagen op prooidieren als herten en zwijnen en kunnen dus ook gevaarlijk zijn voor de mens. Luistert u dan ook goed naar uw lokale gids en park ranger.

  Ook de zee in deze laatste uitloper van de Koraaldriehoek is spectaculair te noemen; het koraal is ongerept zoals dat overal zou moeten zijn. Het regenboogkleurige water vol met leven is een enorm contrast met de droogte van het eiland. Tussendoor staat snorkelen dan ook zoveel mogelijk op het programma.

  Overnachting op een eenvoudige boot met uw eigen bemanning op basis van volpension.
  PS:Deze beide overnachtingen zijn zeer eenvoudig. Afhankelijk van het type boot slaapt u in een goed bed op het dek of in uw eigen cabine. U heeft een eenvoudig, schoon toilet, maar geen douche. Echter u heeft de boot met bemanning helemaal voor uzelf alleen en zij doen hun best om u een mooie reis te bezorgen. Wenst u meer comfort vraag dan naar het luxe zeilschip de Phinisi Felicia met een meerprijs vanaf €400,- per persoon.

 13. Dag 13 Verkenning Komodo eiland en Labuan Bajo

  Deze ochtend ontwaakt u op zee en staat het eiland Komodo op het programma. Ook op dit eiland kunt u weer verschillende trekkings ondernemen. Het zal u opvallen dat de komodovaranen op Komodo imposanter overkomen dan op Rinca. Dit heeft te maken met het verschil in voedselrijkdom tussen de eilanden. Vervolgens vaart u door naar het mooiste snorkel plekje van Komodo, Pink Beach. Het koraalzand geeft het strand hier een roze gloed. Tijdens de lunch vaart u door naar Manta Point waar zeer regelmatig de reuzenmanta’s langskomen om zich te laten verzorgen door de poetsvissen. Een indrukwekkend schouwspel om reuzenmanta’s met een spanwijdte van 6-7 meter aan uw voorbij te zien glijden.

  Overnachting op een eenvoudige boot met uw eigen bemanning op basis van volpension.
  PS:Deze beide overnachtingen zijn zeer eenvoudig. Afhankelijk van het type boot slaapt u in een goed bed op het dek of in uw eigen cabine. U heeft een eenvoudig, schoon toilet, maar geen douche. Echter u heeft de boot met bemanning helemaal voor uzelf alleen en zij doen hun best om u een mooie reis te bezorgen. Wenst u meer comfort vraag dan naar het luxe zeilschip de Phinisi Felicia met een meerprijs vanaf €400,- per persoon.

 14. Dag 14 Terug naar Labuan Bajo

  Deze ochtend staan nog Kanawa en Bidadari island op het snorkelprogramma voordat u uw route met de boot weer terug vervolgt naar Labuan Bajo. U overnacht in een kleinschalig hotel aan het strand.

  Overnachting bij boetiek hotel Puri Sari in een tweepersoonskamer op basis van logies/ontbijt.

 15. Dag 15 Terug naar Bali

  Vandaag vliegt u van Labuan Bajo op het eiland Flores terug naar Bali. In de middag kunt u ontspannen bij het zwembad en terugdenken aan de prachtige ervaring op Komodo.

  Overnachting in The Elementum op basis van logies/ontbijt.

 16. Dag 16 Einde reis

  Vandaag is ter vrije besteding totdat u vertrekt naar het vliegveld.
  Hopelijk kijkt u terug op een rijke Indonesië ervaring!

 17. Uw reis verlengen? Vertel ons uw wensen en wij breiden uw reis graag uit

  Wilt u meer luxe en comfort en bent u graag met een kleine groep onderweg. Vraag dan naar het arrangement met de Phinisi Felicia. Meerprijs vanaf €495,-. U kunt uw verblijf op Flores ook uitbreiden met de beroemde gekleurde kratermeren van Kelimutu. Een 4-daagse extensie is mogelijk vanaf € 855,- per persoon. Het is ook mogelijk om de orang-oetans op Sumatra te bezoeken in Gunung Leuser NP. Dit is goed te combineren met de internationale Garuda vlucht op Medan. Een 4-daagse extensie is mogelijk vanaf €475,- per persoon.

  Vraagt u hiernaar bij boeking.

   

orang-oetan baby © All for Nature Travel
komodovaraan © All for Nature Travel
Neusaap © All for Nature Travel
Komodo Island
Bij deze reis hebben wij de volgende lodge(s) voorzien. Voor meer informatie klik op de foto´s.

Rimba Ecolodge in Tanjung Puting op Borneo in Emerald room

Taman Sari Resort op Bali

Op Komodo verblijft u 2 nachten op een eenvoudige boot met minimaal comfort, maar u heeft wel het schip met de bemanning voor uzelf alleen.

reis Komodo National Park, reis komodovaranen

Of waardeer uw reis op met het luxe zeilschip Phinisi Felicia rond Komodo National Park. Meerprijs vanaf €400,- per persoon.

Plataran Phinisi Komodo, reis Komodo National Park, reis komodovaranen

Onze kleinschalige, duurzame lodgesDoor hier te verblijven draagt u bij aan het behoud van de natuur

Deze accommodaties zijn door ons zorgvuldig geselecteerd op basis van hun bijdrage aan een betere wereld. Het liefst maken wij gebruik van kleinschalige accommodaties, die binnen de eigen familie worden gerund. Zij liggen bij voorkeur in de ongerepte natuur dicht bij de ingang van de parken. Ze benadrukken de gastvrijheid van de bevolking en zijn altijd in lijn met het unieke karakter van de plaats die wordt bezocht.

 

Dit zijn onze aanbevelingen. Deze accommodaties zijn geliefd, dus wees er op tijd bij! Verblijft u liever in een andere duurzame lodge? Wij passen de privéreis graag op maat voor u aan.

 

Wij zijn Travelife Certified en voldoen daarmee aan de hoogste standaards op het gebied van duurzaamheid.

Klik op bovenstaande voor praktische reistips ter informatie. De exacte en up-to-date praktische reisinformatie krijgt u van ons bij boeking.

U heeft een goede bescherming nodig tegen de zon. Zonnebrandcrème met een hoge factor factor (en als u de oceaan ingaat om te duiken of te snorkelen, houdt u er dan rekening mee dat uw zonnebrandcrème 100% biologisch afbreekbaar is ter bescherming van het koraal), een goede zonnebril en een hoed of pet zijn een vereiste. Voor een eventuele trekking door de jungle is het belangrijk dat u lange mouwen heeft en een lange broek draagt. Ongedierte en muggen maken dankbaar gebruik van onbedekte delen. Wij adviseren u dan ook stevige wandelschoenen en muggenspray. Een regenjas is ook zeker aan te bevelen, omdat het hier ook in de droge tijd kan regenen.

Volgens de normen en waarden van het land is het gebruikelijk dat vrouwen hun benen bedekken. Tijdens het verblijf bij de lodges bent u uiteraard helemaal vrij om te dragen wat u wilt. Wij zouden het echter wel op prijs stellen als u voor bezoek aan de dorpjes een lange rok of broek mee zou kunnen nemen. Een sarong is altijd handig.

Zwemkleding mag niet ontbreken in uw bagage en een eigen snorkelset kan handig zijn, al kan die ter plaatse ook worden gehuurd. Vergeet vooral ook uw verrekijker, camera, zaklamp en waterfles niet. Houdt u er ook rekening mee dat u voldoende batterijen of volle accu’s meeneemt voor uw camera omdat die tijdens uw verblijf niet altijd kunnen worden opgeladen.

Verder niet vergeten:
Kleine dagrugzak of reistas, anti-muggenmiddel, money-belt, medicijnen (indien van toepassing), paspoort en kopie, verzekeringspapieren en kopie, vaccinatieboekje en kopie, reischeques, geld en creditcard, vliegtickets of e-ticketnummer en EHBO-set met O.R.S. tegen uitdroging.

All for Nature betekent alles voor de natuur en dat is precies wat zij voor ogen heeft. Wij hebben er alles voor over om de natuur op deze planeet te beschermen en te behouden voor toekomstige generaties. Dit komt o.a. tot uiting in ons Duurzaam Toerisme en MVO beleid.

U als reiziger kunt ook heel veel doen om de natuur op verre reizen in stand te houden en er voor te zorgen dat lokale mensen inkomsten krijgen uit het behoud van de natuur.
Vraagt u bijvoorbeeld altijd toestemming om een foto van lokale mensen te maken en leert u een paar standaard zinnetjes in de lokale taal ter begroeting, dat maakt het contact een stuk gemakkelijker: Hallo of goedendag is Selamat sore en dankuwel is Terima kasih in de lokale Bahasa Indonesia taal.

Reis plasticvrij
We gebruiken het allemaal en we komen het overal tegen. In winkels, maar ook langs de weg en in de natuur zoals in de zee. Op prachtige reisbestemmingen worden paradijselijke stranden, bossen en berggebieden vervuild door plastic dat veelal door toeristen is gebruikt. Vooral wegwerp plastic, zoals rietjes, flessen en tasjes, blijven in grote hoeveelheden in de natuur achter. Om ervoor te zorgen dat we van de mooiste plekken ter wereld kunnen blijven genieten, geven we u vijf tips om uw plasticgebruik op vakantie te verminderen.
1. Check of u in uw vakantieland uit de kraan kunt drinken: waterinhetbuitenland.nl.
· Drinkwater uit kraan? Neem een hervulbare waterfles mee.
· Geen drinkwater uit de kraan? Schaf aan het begin van uw verblijf een grote verpakking water aan en vul uw flesje. Bij de meeste van onze duurzame accommodaties kunt u water tappen. Zo niet, alleen al door er naar te blijven vragen wordt het personeel gestimuleerd hier aan bij te dragen.
2. Zeg ‘nee’ tegen plastic rietjes.
3. Neem altijd een (boodschappen)tas mee.
4. Neem zelf shampoo, douchegel en bodylotion mee.
5. Zin in een vakantie uitje? Doe mee aan lokale ‘beach clean-ups!’

Meld wildlife crime met je smartphone
Wilde dieren over de hele wereld worden bedreigd door illegale handel. Ook als reiziger kunt u helpen bij de strijd tegen de illegale handel in wilde dieren. U kunt bijvoorbeeld een beer in een kooi tegenkomen of ivoor dat verkocht wordt op een markt. Via de speciale Wildlife Witness app kan iedereen die op reis misstanden ziet een foto hiervan maken en de exacte locatie van een incident vastleggen zonder bemoeienis ter plaatse. De melding wordt doorgegeven aan TRAFFIC, de organisatie die handel in wilde dieren monitort en criminele netwerken op deze manier kan volgen. Meer over deze app.

De munteenheid in Indonesië is de Indonesische Rupiah (Rp). Indonesië beschikt over een uitgebreid netwerk van ATM’s (geldautomaten) aangesloten op het VISA/Cirrus/Maestro netwerk. Op de kleinere eilanden en in afgelegen gebieden is dit beperkt dus neemt u ook altijd voldoende cash geld mee. Het is dus mogelijk om in de steden geld van de ATMs te pinnen en te vermijden met veel geld rond te wandelen. Het is dus aan te raden om in ieder geval een kredietkaart en pinpas mee te nemen. International Visa en Mastercard zijn algemeen. Gebruik van kredietkaarten is beperkt tot de duurdere aangelegenheden en grote hotels maar is in stijgende lijn. Helaas stijgt daarmee ook het aantal gerapporteerde gevallen van kredietkaartfraude. Wees waakzaam bij betaling met kredietkaarten, doe bij voorkeur enkel betalingen waarbij gebruik van de pincode vereist is als controle i.p.v. handtekening (kredietkaarten met chip).

De euro is nu overal goed ingeburgerd, en wordt in wisselkoersen en hotels vlotter omgewisseld en aanvaard dan de USD (bepaalde series of jaargangen van de USD worden geweigerd). Luxe-uitgaven als duiktrips kunnen steeds in euro worden vereffend. Het is uit veiligheidsoverwegingen niet aangewezen grote geldsommen cash te vervoeren, gelet op de alomtegenwoordigheid van geldautomaten. Het beste kunt u bij aankomst op de luchthaven in het betreffende land uw geld wisselen of pinnen. Wij raden u wel aan om indien u op eigen gelegenheid reist altijd een klein bedrag in Amerikaanse dollar (100 $) op zak te hebben in kleine coupures.

Let u er tijdens de reis op dat u altijd genoeg kleingeld op zak heeft. Dit bespaart u veel tijd en problemen bij het afrekenen van maaltijden, souvenirs, etc.

Voordat u vertrekt adviseren wij om te checken bij uw bank of uw bankpas ‘aan’ staat voor de periode dat u buiten Europa bent.

Indonesië kent een tropisch klimaat met een gemiddelde temperatuur van rond de 29C. De evenaar loopt over het grote eiland Sumatra. In berggebieden kan het koeler zijn. In de zogenaamde moessonperioden kan je prima door Indonesië reizen; de luchtvochtigheid is hoger, maar het heeft ook zijn voordelen. Het is wat minder stoffig en er zijn meer vruchten. Het betekent niet, dat het in de moessontijd steeds regent. In feite kun je het hele jaar door elke dag een regenbui verwachten. Die tropische buien veroorzaken in korte tijd een enorme regenval, de straten lijken soms wel riviertjes, maar het is ook zo weer weg. Als het regent is dat meestal in de namiddag of avond. Meestal regent het niet achter elkaar door.

Moessonperioden Indonesië: 

 • Sumatra: van half oktober tot maart
 • Java en Bali: van december tot maart
 • Zuid Sulawesi en Midden Sulawesi: december tot februari
 • Noord Sulawesi (Manado): van mei tot juli
 • Kleine Sunda-eilanden (Flores): mei en juni (zuidkust), december tot maart (noordkust)
 • Kalimantan (Borneo): november tot januari

 

U heeft een paspoort nodig dat nog minimaal 6 maanden geldig is vanaf de datum van terugkomst. Let u er ook op dat uw paspoort nog minimaal 2 lege bladzijdes heeft voor stempels. Een visum voor Indonesië is verplicht maar houders van een Belgisch en Nederlands paspoort kunnen vooraf een e-visa on arrival aanvragen mits zij niet langer dan 30 dagen in Indonesië blijven. U kunt dit visum vanaf 14 dagen tot uiterlijk 48 uur voor vertrek aanvragen. Betaling dient online per creditcard voldaan te worden. Kosten voor dit visum bedragen IDR 500.000.

Houdt u bij het kopen van souvenirs in gedachte dat dit een van de weinige manieren van de lokale bevolking is om inkomsten te krijgen uit het toerisme. Afdingen is normaal, maar maakt u er geen sport van om altijd overal de goedkoopste deal te krijgen. Het is uiteraard niet toegestaan om souvenirs van bedreigde planten en dieren mee de grens over te nemen. Let op hieronder vallen dus ook dat mooie stukje koraal dat u zelf heeft gevonden of armbanden van olifantenhaar. Voor meer informatie kijk op WNF – Foute souvenirs.

Indonesië is ingedeeld in drie verschillende tijdzones. Het tijdsverschil op de eilanden Sumatra en Java bedraagt 5 uur (later), op de eilanden Sulawesi, Bali, Lombok en de andere Kleine Sundaeilanden: 6 uur later. Kalimantan is verdeeld over twee tijdzones. In de winter komt hier nog een uur bij.

Corona blijft een belangrijk punt van aandacht en reizen is het makkelijkst en veiligst als u zelf volledig bent gevaccineerd en geboosterd tegen COVID. Ieder land heeft zijn eigen inreisvoorwaarden en aanvullende maatregelen ter plekke. Bijv.: volledige vaccinatie, boosterprik, soort en geldigheid betreffende vaccin, Fit to Travel/genezen verklaring, 2 of 3G beleid, inreis-formulieren, Digitaal Corona Certificaat etc. Een goede voorbereiding op uw reis blijft dus belangrijk. Bekijk op de overheidspagina Nederland Wereldwijd wat de voorwaarden voor uw bestemming zijn en check deze ook nogmaals voor vertrek. U bent zelf verantwoordelijk voor de juiste en geldige inreis- en/of vaccinatiedocumenten.

Voor informatie over andere vaccinaties verwijzen wij u door naar de plaatselijke GGD voor een advies op maat. Zij kunnen u ook adviseren over malaria. Meer informatie vindt u ook op de site van het landelijk coördinatiecentrum reizigersadvisering www.lcr.nl

De medische diensten zijn niet te vergelijken met die in Europa. De weinige internationale klinieken zijn bovendien duur. Voor belangrijke medische ingrepen gaat men beter naar Singapore, Bangkok of Australië. Een goede en aangepaste reisverzekering is dus aan te raden. Vergeet niet een degelijke reisapotheek mee te nemen! O.R.S. tegen het uitdrogen bij darmproblemen is zeker aan te bevelen.
Kraanwater is ondrinkbaar. Gebruik uitsluitend water uit flessen (grote kannen of flessen) waarvan de zegel niet geschonden is.
Wegens vogelgriep – zie verder – dient alle gevogelte goed gebakken of gekookt te zijn. De hygiënische standaarden zijn niet overal dezelfde en het eten van eettentjes is te mijden. Eet bij voorkeur goed gekookt voedsel en geschilde vruchten en vermijdt rauwkost. Recent werden verschillende gevallen van methanolvergiftigingen met dodelijke afloop gemeld. Reizigers wordt aangeraden geen lokaal gestookte alcohol te aanvaarden of te nuttigen en vooral op Bali en Lombok waakzaam te zijn bij het nuttigen van alcohol.

Wij informeren u graag over medische ondersteuning tijdens uw reis. Hiervoor heeft KLM een “Dokter mee op reis” service abonnement tegen geringe kosten.

Wist u dat u ook medische begeleiding van een ervaren arts tijdens uw reis kunt bijboeken als u met All for Nature Travel reist?

Doorgaans kan men veilig reizen in Indonesië, het land is politiek stabiel maar lokale spanningen die kunnen escaleren vragen extra voorzichtigheid van de reiziger (bv in regio’s in Papoea, Sulawesi, Aceh en de Molukken). Het is aan te raden de laatste ontwikkelingen in de lokale pers (Jakarta Post, Jakarta Globe, Metro TV,..) te volgen.

Indonesië is een land met grote verschillen tussen arm en rijk. De mensen zijn vriendelijk maar kleine criminaliteit (diefstal) komt voor. Door enkele voorzorgmaatregelen in acht te nemen kunt u de kans hierop aanzienlijk verkleinen:

 • Draag belangrijke papieren in een moneybelt of in een ander onopvallend opbergsysteem.
 • Draag geen kostbare sieraden tijdens uw reis.
 • Laat nooit uw portefeuille zichtbaar in uw achterzak zitten. De makkelijkste manier is het geld dat u die dag nodig denkt te hebben los in de zak te dragen.
 • Laat geen kostbare bezittingen in de auto achter, ook niet in de bagageruimte.
 • Bewaar grote sommen geld en waardepapieren zoals tickets en cheques in uw hotelkluis. Indien u veel geld mee moet nemen, verspreidt het dan over uw lichaam.
 • Maak kopieën van waardepapieren en identiteitsbewijzen en noteer de nummers van waardevolle voorwerpen zoals camera’s.
 • Een rugzakje is over het algemeen erg handig, echter op drukke plaatsen kunt u de rugzak beter als ‘buikzak’ gebruiken.

Indonesië is gelegen in een seismisch actief gebied waar aardbevingen en vulkaanuitbarstingen regelmatig voorkomen. Sinds de lente van 2006 is de vulkaan Merapi, ten oosten van de Yogyakarta, terug actief geweest. Ook de Ijen (Oost – Java) is sinds 2011 geregeld gesloten voor publiek omwille van de verhoogde activiteit. Het is aangeraden zich te informeren bij de plaatselijke overheid vooraleer men een wandeling in de buurt van actieve vulkanen wil maken. Er zijn ook regelmatig aardbevingen. Een aantal zware aardbevingen vonden plaats in de loop van 2012 buiten de kusten van Sumatra. Ook in de natuurparken is het aangewezen een professionele gids te gebruiken.

Met de huidige situatie in de wereld is het fijn om altijd op de hoogte te zijn. Download de Nederlandse 24/7 BZ Reis app en ga goed voorbereid op reis. Stel dat er een calamiteit of incident is op de bestemming, dan wordt u hierover geïnformeerd. U heeft met 1 druk op de knop contact met het contactcenter van het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken; 24 uur per dag, 7 dagen per week.

Een goede reisverzekering is van groot belang. Controleert u alstublieft of u voldoende bent afgedekt tegen medische kosten en andere onvoorziene omstandigheden. Daarnaast is het sterk aan te raden om ook een annuleringsverzekering af te sluiten. Er kunnen zich altijd omstandigheden voordoen waardoor het voor u niet mogelijk is te reizen.

bagage safari, bagage verre reis

All for Nature Travel

image description

Ultieme wildlife beleving

Met All for Nature Travel maakt u de mooiste wildlife reizen. Geniet van ongerepte natuur en haar dierenleven.

image description

Kleinschaligheid

Vanuit kleinschalige, duurzame lodges geniet u van ongerepte natuur en haar dierenleven. Individueel of in een kleine groep.

image description

Bijdrage aan de natuur

Met uw reis, die voldoet aan de hoogste duurzaamheidsstandaard, draagt u direct bij aan de bescherming van het wildlife dat u ziet.

Wij gebruiken cookies alleen voor analyse en het goed laten functioneren van de site. Door de site te gebruiken, gaat u akkoord met de plaatsing van cookies. Meer over cookies & privacybeleid

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten