Wolves riano ©John Hawkins banner

Spanje: Groepsreis Beren & Wolven

richtprijs 1.195,00

Highlights van deze natuurreis:

 • Reis in een kleine groep naar de Picos de Europa & Somiedo NP in het noorden van Spanje.
 • Trek er zelf te voet op uit en ga op zoek naar beren met onze natuurgids in de bergen van Asturië.
 • Ga 1,5 dag met een 4×4 en onze wolvenexperts op zoek naar wolven in de vrije natuur.
 • In september heeft u 90% kans dat u deze dieren ook daadwerkelijk te zien krijgt.
 • Kijkt u ook uit naar gemzen, steenbokken, roofvogels, gieren en de wilde kat.
 • En krijg een bijzonder inzicht in natuurbeschermingvan Fundación Oso Pardo.
 • U reist in een groep van min. 5 en max. 7 personen.
 • Beoordelingen 0 beoordelingen
  0/5
 • Reistype Reistype
  Groepsreis
 • Reisperiode 11 t/m 16 september 2022
Alles over reis: Spanje: Groepsreis Beren & Wolven.

Tijdens deze 6-daagse groepsreis gaat u op zoek naar beren en wolven in het noorden van Spanje, in het Cantabrisch gebergte. De reis begint en eindigt op de luchthaven van Oviedo in Baskenland. Het begin van de reis staat in het teken van de Iberische wolf en u sluit af met de bruine beer. Wij hebben 5 overnachtingen op 2-3 sterrenniveau voor u geboekt.  Ook gemzen, steenbokken, herten, zwijnen en de wilde kat wordt hier regelmatig gezien, buiten het machtige scala aan roofvogels en gieren.

Uw reis begint met de indrukwekkende Picos de Europa. De ruige bergen met imposante pieken waren een toevluchtsoord voor de de Iberische Wolf. U gaat onder leiding van experts en met behulp van 4×4 auto’s op zoek naar deze jager, die zich daar ophoudt waar de wildstand het grootst is. De wolf jaagt er op herten, gemzen en zwijnen. In deze regio leven ongeveer twintig wolvenroedels en onze experts steken ieder jaar veel tijd in het selecteren van de beste plekken om hen te zien. Tussendoor zullen de imposante pieken en vergezichten voldoende fotografeermogelijkheden bieden. Ook de bruine beer komt hier uiteraard voor.

De bruine beer laat zich echter makkelijker zien in Somiedo National Park, uw volgende bestemming en in de richting van de Portugese grens. Aan het eind van de 20e eeuw leek het gedaan met de bruine beer in Spanje – er zouden zich nog maar 10-20 beren ophouden in het Cantabrisch gebergte dat de gewesten León, Asturië, Cantabrië en Galicië verbindt.  Sindsdien is er veel veranderd: de vier genoemde regio’s hebben stevig ingezet op bescherming, educatie en monitoring. Dat betaalt zich terug: in 2019 werden er maar liefst 66 jongen geboren en de populatie breidt zich weer uit, ook buiten de bastions waar in de jaren ’90 de laatste beren leefden. Het is niet zonder reden dat de beren het juist hier overleefd hebben: met name Asturië – Asturias in het Spaans – is een provincie met uitgestrekte wouden en onherbergzame sierra’s. U gaat een dag op pad met een ranger van Fundación Oso Pardo, hij neemt u mee naar de beste plekken om beren te spotten en u komt alles te weten over het werk dat zij doen met hun project om de bruine beer hier te beschermen.

Lijkt u deze bestemming leuk, maar reist u liever niet in een groep? Kijk dan bij deze privéreis Spanje: Beren & Wolven van het Cantabrisch gebergte
wolven reis spanje, reis Riano, wolven excursie, Wild Watching Spain

Uw wildlife ervaring compleet verzorgd
Wat is bij deze reis inbegrepen?.
 • Begeleiding Engelstalige gids/Beren & Wolf experts
 • Volledig verzorgd vervoer vanaf de luchthaven van Oviedo
 • 5 nachten accommodatie in comfortabele en duurzame hotels o.b.v. volpension
 • Activiteiten en genoemde excursies
 • Entreegelden National Parks
 • Bijdrage aan Fundación Oso Pardo. Deze bijdrage is onderdeel van de investering die All for Nature direct en indirect doet in natuurbescherming. All for Nature heeft er voor gezorgd dat er, sinds haar oprichting, al meer dan €1.000.000 is geïnvesteerd in natuurbehoud.
 • Aangesloten bij de ANVR en dekking via SGR, Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR garantie)
 • Handig & leuk in de voorbereiding en mee op reis: uw eigen All for Nature Travel app
 • De reissom vanaf €1195,- is per persoon o.b.v. een tweepersoonskamer. Toeslag eenpersoonskamer €250,-

PS: Houd u er rekening mee dat er in Spanje praktisch geen Engels gesproken wordt m.u.v. uw gids uiteraard.

Niet bij de reis inbegrepen?.
 • Internationale vluchten naar Oviedo vanaf ca. €450,-. Deze boeken wij graag voor u.
 • Reis & annuleringsverzekering
 • Drankjes en eventuele extra excursies
 • Fooi en persoonlijke uitgaven
 • Verplichte consumentenbijdrage SGR € 5,- p.p.
 • Bijdrage Calamiteitenfonds (€2,50 per boeking). Deze bijdrage is verplicht zodat u aanspraak kunt maken op de  garantieregeling.
 1. 11 september Aankomst Oviedo en door naar Los Picos do Europa

  Vandaag komt u aan op de luchthaven van Oviedo/Gijon in Spaans Baskenland. U ontmoet hier de rest van de groep en uw reisleider en vertrekt naar Riaño, het oostelijke deel van de Cordillera Cantábrica; de Picos de Europa, en wel van Riaño y Mampodre (als Regionaal Park beschermd sinds 1994). In het Cantabrisch gebergte zijn tal van natuurgebieden en reservaten. De grootste en bekendste daarvan is de Picos de Europa, waar de hoogste pieken liggen (tot zo’n 2600 meter hoogte) en de meeste touristen komen.

  U heeft nog tijd voor een verkenning van het machtige gebergte met de auto en in de schemering gaat u op zoek naar de Europese wilde kat. Dit gedeelte van Spanje is de beste plek om de wilde kat te zien. Vanaf eind juli worden de weilanden in de bergen gehooid en gaat de wilde kat hier op zoek naar muizen in het korte gras. Laat u zich niet voor de gek houden door zijn tamme zusje, de huiskat.

  Overnachting in familiehotel Tierra de la Reina in de buurt van het plaatsje Riaño o.b.v. volpension.

 2. 12 september Op zoek naar de wolf

  U wordt vroeg opgehaald door de gids, die ons een dag zal meenemen naar één van de beste wolvenhotspots van Spanje. In de regio zijn zo’n twintig wolvenroedels en onze gidsen steken ieder jaar veel tijd in het selecteren van de beste plekken om de wolven te zien. In september 2020 werden ze bijna altijd gezien op deze excursies. U trekt er een volle dag met een 4×4 op uit en verkent de beste plekken om de wolf te zien.
  De Iberische wolf is een kleine ondersoort van de wolf die alleen in Spanje en Portugal voorkomt. Het oorspronkelijke leefgebied betrof het hele Iberisch schiereiland, maar de Iberische wolf komt alleen nog voor in enkele gebieden in het noorden van Spanje en Portugal. Naar schatting bestaat de totale wolvenpopulatie uit ca. 2000 dieren. Het aantal neemt nog steeds af, door verdwijnen van geschikt leefgebied en door het oprukken van de mens.

  Overnachting in familiehotel Tierra de la Reina in de buurt van het plaatsje Riaño o.b.v. volpension.

 3. 13 september Door naar Somiedo NP

  U vervolgt uw reis naar het westen voor het onbekendere Natuurpark van Somiedo (beschermd als Nationaal Park sinds 1988 en door de UNESCO in 2000 als biosfeer aangemerkt). Dit is het gebied met de meeste regenval van Spanje en daarom enorm groen. Daar aangekomen heeft u nog tijd voor een verkennende wandeling in de omgeving.

  Overnachting in het duurzame en kleinschalige Palacio Florez Estrada o.b.v. volpension.

 4. 14 september Op zoek naar beren in Somiedo

  Vandaag staat in het teken van de Europese bruine beer. U wordt in de ochtend en avond meegenomen door onze gids en u maakt kennis met het werk van Fundación Oso Pardo (Bruine Beer Foundation). FOP is sinds 1992 de organisatie die zich hier wijdt aan de bescherming van de Bruine Beer – inmiddels zijn er zo’n 350 vrij levende beren in het Cantabrisch gebergte. FOP houdt zich bezig met uiteenlopende onderwerpen, zoals monitoring, verbetering van het leefgebied, voorlichting, voorkomen van conflicten tussen mens en dier, bestrijding van stroperij, enzovoorts. Zij houden het gebied en de beren die er leven ook in de gaten als er geen reizigers zijn en onze gidsen werken met hen samen. Zo is de kans het grootst dat u daadwerkelijk beren kunt zien in hun natuurlijke habitat. U trekt te voet de bergen in en probeert de beren te spotten op de tegenover liggende berghellingen. Tussendoor krijgt u een presentatie van het project.

  Overnachting in het duurzame en kleinschalige Palacio Florez Estrada o.b.v. volpension

 5. 15 september Beren en meer

  Deze dag gaat u nogmaals op zoek gaan naar de bruine beer. U trekt er met de auto en te voet op uit. Ook de (roof)vogels van Asturias zijn de moeite waard: de Rode Wouw, de Steenarend, de Dwergarend, de Vale Gier, de Aasgier en misschien zelfs de Lammergier. Tussendoor neemt u een duik in het zwembad of kijkt u zelf nog een keer naar beren en wolven op de helling op loopafstand van uw hotel.

  Overnachting in het duurzame en kleinschalige Palacio Florez Estrada o.b.v. volpension

 6. 16 september Einde van uw reis

  Deze ochtend rijdt u na het ontbijt terug naar de luchthaven Oviedo/Gijon voor de vlucht terug naar huis in de middag. U neemt afscheid van de gids en van de rest van de groep en hopelijk kijkt u terug op een mooie ontmoeting met de natuur en het dierenleven van Spanje!

Wolf_Siero ©Marc Bouyer
wolf watching ©All for Nature Travel08-05_20-25-08
Somiedo NP ©All for Nature Travel
Beer Somedo ©FOP
Bij deze reis hebben wij de volgende lodge(s) voorzien. Voor meer informatie klik op de foto´s.

U verblijft in het kleinschalige en eenvoudige familiehotel Tierra de la Reina in de buurt van Riaño:

kleinschalig hotel, riano , reis wolven

 

In Pola do Somiedo verblijft u in het duurzame Palacio Flórez Estrada:

Palacio Florez Estrada, Somiedo NP, beren spanje

 

Onze kleinschalige, duurzame lodgesDoor hier te verblijven draagt u bij aan het behoud van de natuur

Deze accommodaties zijn door ons zorgvuldig geselecteerd op basis van hun bijdrage aan een betere wereld. Het liefst maken wij gebruik van kleinschalige accommodaties, die binnen de eigen familie worden gerund. Zij liggen bij voorkeur in de ongerepte natuur dicht bij de ingang van de parken. Ze benadrukken de gastvrijheid van de bevolking en zijn altijd in lijn met het unieke karakter van de plaats die wordt bezocht.

Dit zijn onze aanbevelingen. Deze accommodaties zijn geliefd, dus wees er op tijd bij! Verblijft u liever in een andere duurzame lodge? Wij passen de privéreis graag op maat voor u aan.

Wij zijn Travelife Certified en voldoen daarmee aan de hoogste standaards op het gebied van duurzaamheid.

Klik op bovenstaande voor praktische reistips ter informatie. De exacte en up-to-date praktische reisinformatie krijgt u van ons bij boeking.

U heeft een goede bescherming nodig tegen de zon als u in het voorjaar reist. Zonnebrandcrème met een hoge factor, een goede zonnebril en een hoed of pet zijn aan te bevelen. Voor de trekking te voet draagt u bij voorkeur niet te felle kleuren. Aangezien de Sierra Morena iets hoger ligt kan het hier ook in het voorjaar nog koud zijn. Vergeet u dan ook niet om warme kleding mee te nemen en een warme winterjas als u in het winterseizoen reist. Een verrekijker, camera en zaklamp behoren bij de essentiële onderdelen van de reis. Een waterfles is tevens zeer nuttig.

Verder niet vergeten:
Kleine dagrugzak of reistas, anti-muggenmiddel, money-belt, medicijnen (indien van toepassing), paspoort en kopie, verzekeringspapieren en kopie, vaccinatieboekje en kopie, reischeques, geld en creditcard, vliegtickets of e-ticketnummer en EHBO-set, reserve batterijen en geheugenkaarten voor de camera. Het is handig om een IPad mee te nemen voor het evalueren van de foto’s.

All for Nature betekent alles voor de natuur en dat is precies wat zij voor ogen heeft. Wij hebben er alles voor over om de natuur op deze planeet te beschermen en te behouden voor toekomstige generaties. Dit komt o.a. tot uiting in ons Duurzaam Toerisme en MVO beleid. U als reiziger kunt ook heel veel doen om de natuur op verre reizen in stand te houden en er voor te zorgen dat lokale mensen inkomsten krijgen uit het behoud van de natuur.

Reis plasticvrij
We gebruiken het allemaal en we komen het overal tegen. In winkels, maar ook langs de weg en in de natuur zoals in de zee. Op prachtige reisbestemmingen worden paradijselijke stranden, bossen en berggebieden vervuild door plastic dat veelal door toeristen is gebruikt. Vooral wegwerp plastic, zoals rietjes, flessen en tasjes, blijven in grote hoeveelheden in de natuur achter. Om ervoor te zorgen dat we van de mooiste plekken ter wereld kunnen blijven genieten, geven we u vijf tips om uw plasticgebruik op vakantie te verminderen.
1. Check of u in uw vakantieland uit de kraan kunt drinken: waterinhetbuitenland.nl.
· Drinkwater uit kraan? Neem een hervulbare waterfles mee.
· Geen drinkwater uit de kraan? Schaf aan het begin van uw verblijf een grote verpakking water aan en vul uw flesje. Bij de meeste van onze duurzame accommodaties kunt u water tappen. Zo niet, alleen al door er naar te blijven vragen wordt het personeel gestimuleerd hier aan bij te dragen.
2. Zeg ‘nee’ tegen plastic rietjes.
3. Neem altijd een (boodschappen)tas mee.
4. Neem zelf shampoo, douchegel en bodylotion mee.
5. Zin in een vakantie uitje? Doe mee aan lokale ‘beach clean-ups!’

Meld wildlife crime met je smartphone
Wilde dieren over de hele wereld worden bedreigd door illegale handel. Ook als reiziger kunt u helpen bij de strijd tegen de illegale handel in wilde dieren. U kunt bijvoorbeeld een beer in een kooi tegenkomen of ivoor dat verkocht wordt op een markt. Via de speciale Wildlife Witness app kan iedereen die op reis misstanden ziet een foto hiervan maken en de exacte locatie van een incident vastleggen zonder bemoeienis ter plaatse. De melding wordt doorgegeven aan TRAFFIC, de organisatie die handel in wilde dieren monitort en criminele netwerken op deze manier kan volgen. Meer over deze app.

 

De munteenheid in Spanje is de Euro. Het is aan te raden om in ieder geval een creditcard en pinpas mee te nemen. International Visa en Mastercard zijn algemeen geaccepteerd in vrijwel alle steden kunt u ook pinnen.

In dit gedeelte van Spanje heerst een mediterraans klimaat met veel invloed van een landklimaat en een oceaanklimaat. De winters zijn mild, het vriest er zelden, en de zomers zijn extreem heet, elk jaar weer stijgt de temperatuur regelmatig boven de 40 graden Celsius. De verschillen tussen de maximumtemperatuur en minimumtemperatuur zijn groot. Ook al is het in de zomer ’s middags 38 graden, het kan soms ‘s nachts afkoelen tot slechts 18 graden Celsius. In de winter schommelt de temperatuur rond een zachte 10°C. Gemiddeld valt er zo’n 500 mm. neerslag, maar dat verschilt zeer sterk per jaar.

U heeft een identiteitskaart of paspoort nodig dat nog minimaal 3 maanden geldig is vanaf de datum van terugkomst. Een visum is niet nodig.

Houdt u bij het kopen van souvenirs in gedachte dat dit een van de weinige manieren van de lokale bevolking is om inkomsten te krijgen uit het toerisme. Afdingen is normaal, maar maakt u er geen sport van om altijd overal de goedkoopste deal te krijgen. Het is uiteraard niet toegestaan om souvenirs van bedreigde planten en dieren mee de grens over te nemen. Let op hieronder vallen dus ook dat mooie stukje koraal dat u zelf heeft gevonden of armbanden van olifantenhaar. Voor meer informatie kijk op WNF – Foute souvenirs.

Er is geen tijdsverschil.

Corona blijft een belangrijk punt van aandacht en reizen is het makkelijkst en veiligst als u zelf volledig bent gevaccineerd en geboosterd tegen COVID. Ieder land heeft zijn eigen inreisvoorwaarden en aanvullende maatregelen ter plekke. Bijv.: volledige vaccinatie, boosterprik, soort en geldigheid betreffende vaccin, Fit to Travel/genezen verklaring, 2 of 3G beleid, inreis-formulieren, Digitaal Corona Certificaat etc. Een goede voorbereiding op uw reis blijft dus belangrijk. Bekijk op de overheidspagina Nederland Wereldwijd wat de voorwaarden voor uw bestemming zijn en check deze ook nogmaals voor vertrek. U bent zelf verantwoordelijk voor de juiste en geldige inreis- en/of vaccinatiedocumenten.

Andere vaccinaties zijn voor deze bestemming niet vereist.

Het betreft een EU land; er zijn geen bijzonderheden met betrekking tot veiligheid. Met de huidige situatie in de wereld is het fijn om altijd op de hoogte te zijn. Download de Nederlandse 24/7 BZ Reis app en ga goed voorbereid op reis. Stel dat er een calamiteit of incident is op de bestemming, dan wordt u hierover geïnformeerd. U heeft met 1 druk op de knop contact met het contactcenter van het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken; 24 uur per dag, 7 dagen per week.

Een goede reisverzekering is van groot belang. Controleert u alstublieft of u voldoende bent afgedekt tegen medische kosten en andere onvoorziene omstandigheden. Daarnaast is het sterk aan te raden om ook een annuleringsverzekering af te sluiten. Er kunnen zich altijd omstandigheden voordoen waardoor het voor u niet mogelijk is te reizen.

bagage safari, bagage verre reis

All for Nature Travel

image description

Ultieme wildlife beleving

Met All for Nature Travel maakt u de mooiste wildlife reizen. Geniet van ongerepte natuur en haar dierenleven.

image description

Kleinschaligheid

Vanuit kleinschalige, duurzame lodges geniet u van ongerepte natuur en haar dierenleven. Individueel of in een kleine groep.

image description

Bijdrage aan de natuur

Met uw reis, die voldoet aan de hoogste duurzaamheidsstandaard, draagt u direct bij aan de bescherming van het wildlife dat u ziet.

Wij gebruiken cookies alleen voor analyse en het goed laten functioneren van de site. Door de site te gebruiken, gaat u akkoord met de plaatsing van cookies. Meer over cookies & privacybeleid

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten