Iberische lynx ©All for Nature Travel

Spanje: Land van de Iberische Lynx

richtprijs 1.195

Highlights van deze natuurreis:

 • Een unieke safari in Europa.
 • Ontdek en fotografeer de rijkdom aan dieren van Zuid-Spanje.
 • Ga onder begeleiding van experts op zoek naar de zeldzame Iberische lynx.
 • Draag bij aan zijn bescherming d.m.v. duurzaam toerisme en verblijf in een ‘photographic hide’.
 • Ontdek de prachtige natuur in Andalusië te voet en kom op plaatsen die niemand kent.
 • Groepsreis in klein groepje van 5-7 personen van 6-10 januari en 17-21 maart 2025 (o.v.b.).
 • Beoordelingen 0 beoordelingen
  0/5
 • Reistype Reistype
  Fotografiereis, Groepsreis, Privéreis
 • Reisperiode September t/m mei
  0/8
Vraag offerte aan

Laat uw reis op maat uitwerken

Alles over reis: Spanje: Land van de Iberische Lynx.

In 2002 bedroeg de populatie 94 exemplaren op het Iberische schiereiland en daarmee was de Iberische lynx de meest bedreigde kattensoort ter wereld. Inmiddels heeft een reddingsplan er voor gezorgd dat er in 2021 al meer dan 1.000 dieren werden geteld. Deze 5-daagse natuurreis neemt u mee naar zijn habitat in Andalusië. Deze kat wordt ook wel pardellynx genoemd en u gaat op safari met uw eigen natuurgids in de laatste twee leefgebieden waar hij nog regelmatig wordt gezien.

Uw reis begint in Sevilla van waaruit u Coto Donaña National Park in 2 dagen zult verkennen. Het is één van de belangrijkste biosfeerreservaten van Europa en UNESCO Werelderfgoed. De moerasgebieden aan de Atlantische oceaan vormen ook de thuisbasis voor vele soorten vogels. Vervolgens reist u door naar de bergen in de binnenlanden, Sierra Morena. Het tweede gebied waar de lynx regelmatig wordt gezien. U verblijft een dag op het landgoed  van de ‘Photographic Hide’ en trekt er tussendoor met de auto en te voet op uit terwijl u uw geluk beproeft.

U maakt kennis met een Andalusië dat veel mensen nog niet kennen; dat van glooiende valleien, moerasgebieden, gebergte en ongerepte natuur met haar dierenleven…. Naast de lynx kunnen ook het edelhert, de zwarte Spaanse stier, de otter, de Spaanse keizerarend, de monniksgier en de zwarte ibis fotogenieke momenten opleveren.
December en januari zijn de beste maanden om de Iberische lynx te spotten. Dan is het nl. paartijd, en zijn de mannetjes en vrouwtjes zeer actief en laten graag van zich horen. In het voorjaar is het weer uiteraard beter en het landschap is fotogeniek met de bloemen die bloeien en de vogels in het broedseizoen. In onze zomermaanden wordt het te heet en jagen de dieren vooral ‘s-nachts. Alle deelnemers op onze jaarlijkse groepsreizen hebben dit bijzondere dier mogen spotten.

Gaat u graag op safari in de ongerepte natuur, maar blijft u dit keer liever iets dichter bij huis? Dan is deze reis echt iets voor u.

Deze reis is ook als privéreis te boeken vanaf €1295,-. Om de kosten te minimaliseren hebben wij hiervoor het laatste gedeelte van de reis als selfdrive uitgevoerd. U reist dan op dag 3 vanaf Sevilla zelf met een huurauto, die bij de reissom is inbegrepen naar Sierra Morena. U krijgt dan ook zeker nog tips mee van onze gids voor onderweg. Op dag 4 wordt u bij uw hotel in Andujar opgehaald en verblijft u de hele dag op het terrein bij de ‘Photographic Hide’. Op dag 5 kunt u er zelf nog op uit trekken naar een van de uitkijkpunten die onze gids heeft aanbevolen voordat u weer terug rijdt naar de luchthaven van Sevilla voor de vlucht terug naar huis. We kunnen de reis graag op maat voor u aanpassen en het is uiteraard ook mogelijk om onze gids alle dagen te boeken.

En bent u natuurfotograaf met passie dan kunnen wij ook graag alleen de ‘photographic hide’ voor u reserveren voor 2 dagen.

iberische lynx, natuurreis Spanje

Uw wildlife ervaring compleet verzorgd
Wat is bij deze reis inbegrepen?.
 • Begeleiding Engelstalige natuurgids, en tevens Iberische lynx expert
 • 4 nachten accommodatie in tweepersoonskamers, incl. ontbijt, (picknick)lunch en diner zoals vermeld
 • Activiteiten en genoemde excursies
 • Entreegelden National Parks
 • Vervoer met chauffeur/gids vanaf de luchthaven (gedeeltelijk bij privereis)
 • Bijdrage aan Life LYNXCONNECT. Deze bijdrage is onderdeel van de investering die All for Nature direct en indirect doet in natuurbescherming. De hoogte verschilt per reis, maar in het totaal wordt gemiddeld 5% van de reissom geïnvesteerd in natuurbescherming, zoals geformuleerd in ons MVO-beleid.
 • Aangesloten bij de ANVR en dekking via SGR, Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR garantie)
 • Handig & leuk in de voorbereiding en mee op reis: uw eigen All for Nature Travel app
 • De reissom vanaf €1195,- (o.v.b.) is per persoon o.b.v. een tweepersoonskamer op de groepsreis en €1295,- voor de privéreis. Toeslag eenpersoonskamer op de groepsreis is €195,-. Groepsgrootte min. 5 en max. 7 personen.
Niet bij de reis inbegrepen?.
 • Internationale vluchten. Deze boeken wij graag voor u.
 • Boekt u uw vlucht via ons, dan wordt deze volledige gecompenseerd met GreenSeat Gold Standard.
 • Of ga met de trein. Plan uw reis met nsinternational.com.
 • Reis & annuleringsverzekering
 • Drankjes en eventuele extra excursies
 • Fooi en persoonlijke uitgaven
 • Verplichte consumentenbijdrage SGR € 5,- p.p.
 • Bijdrage Calamiteitenfonds (€2,50 per boeking). Deze bijdrage is verplicht zodat u aanspraak kunt maken op de  garantieregeling.
 1. Dag 1 Aankomst en Coto Doñana

  In Sevilla wordt u opgevangen op het vliegveld door onze gids. Bij aankomst checkt u in bij het hotel en vertrekt u op uw eerste zoektocht naar een gebied waar de Iberische lynx nog regelmatig wordt gezien, het Coto Donaña National Park. De moerasgebieden aan de Atlantische oceaan vormen een mooi contrast met de bergen waar u later naartoe zult reizen.

  Coto Donaña National Park
  In 1994 heeft UNESCO het park benoemd tot World Heritage Site. Het is erkend als een biosfeerreservaat van ongekende waarde; één van de belangrijkste in Europa. Er lopen geen wegen door het gebied en u zult ook weinig bebouwing aantreffen. De mensen die in het natuurgebied wonen, leven er op natuurlijke wijze; zonder moderne voorzieningen en zelfs zonder elektriciteit. Het gebied bestaat uit een nationaal park en een natuurlijk gedeelte; de bufferzone van het park. De oppervlakte van Doñana bedraagt 50.720 hectare en omvat grote contrasten in landschappen, zoals pijnboombossen en grote witte zandduinen. De moerassen worden gevoed door twee rivieren, te weten Cano del Guadiamar (een zijtak van de Guadalquivir) en de Arroya de la Rodna.

  Het gebied herbergt een grote variëteit aan ecosystemen en biedt leefruimte aan vele soorten wilde dieren, zoals herten en wilde zwijnen. De moerassen in de rivierdelta zijn ideaal voor de vele trekvogels zoals ooievaars. Ook flamingo’s, reigers en lepelaars zijn hier te vinden. De laatste jaren is het erg droog in dit gebeid en dat heeft helaas zijn weerslag op de vogels. Bij het informatiecentrum staan verschillende kijkhutten vanaf waar u de dieren kunt waarnemen.

  Coto Donaña is de thuisbasis van een van onze gidsen, Sergio Gonzalez Asian.  en hij is ook zeer intensief betrokken geweest bij het werk van Fundación Doñana, die zich ook inspannen voor de Iberische lynx. Hierdoor kent hij het gebied door en door en heeft u ook een grote kans de lynx ook daadwerkelijk voor de lens te krijgen.

  U overnacht de komende 2 nachten in boetiekhotel Ardea Purpurea. Duurzaamheid staat hier hoog in het vaandel. Ontbijt en diner zijn bij de prijs inbegrepen, voor de lunch wordt gezorgd.

  PS: Houdt u er rekening mee dat de volgorde op de groepsreis wordt omgedraaid. Hier gaat u eerst naar Sierra Morena en daarna naar Coto Donana. Het aantal dagen en activiteiten blijft gelijk.

 2. Dag 2 Op pad met uw natuurgids in Coto Donaña National Park

  Na het ontbijt gaat u weer vroeg op pad richting het Nationale Park Coto Doñana. De gids zal u de beste plekken aanwijzen om de lynx te kunnen zien. U trekt er met de auto en te voet op uit en vergeet u vooral ook niet om oog te hebben voor al het andere dierenleven en de vele soorten vogels die dit unieke en bedreigde moerasgebied aan de kust van Spanje te bieden heeft.
  Voor het diner keert u terug naar het hotel.

 3. Dag 3 Ochtend excursie en transfer naar Sierra Morena

  Na een laatste poging om de lynx te spotten in de ochtend vertrekt u naar een heel andere omgeving. Het bergachtige gebied van de Sierra Morena…..
  Door platentektoniek is een gedeelte van de aardkost omhoog gedrukt; dit heeft geresulteerd in een 400 kilometer uitgestrekte gebergte, de Sierra Morena. Een groot deel van het gebied wordt beschermd door verschillende nationale parken. Dit gebied was één van de twee laatste plaatsen waar de lynx nog zijn thuis had, maar dankzij goede beschermingsmaatregelen en het uitzetten van gefokte dieren is de populatie weer redelijk op orde en zelfs uitgebreid naar andere delen van Spanje en Portugal. . Er leven hier ook tal van andere dieren, zoals het Iberische steenbok, de moeflon, de Spaanse keizerarend, de monniksgier en het edelhert. Ook de Spaanse stier levert fotogenieke beelden.

  U gaat op zoek naar de lynx en de gids zal u met de auto de beste plekken laten zien om de lynx te spotten en waar mogelijk stapt u uit. Tevens kunt u genieten van de prachtige vergezichten vanaf de uitkijkpunten. Tussendoor bevelen we u zeker aan om een keer te lunchen bij Los Pinos dat op de route ligt naar het lynxgebied en befaamd is om zijn Spaanse keuken. Het is ook mogelijk om hier nog laatste versnaperingen of een lunchpakket te kopen.

  ’s Avonds keert u terug naar het hotel waar het diner voor u klaar staat. Deze avond overnacht u in het charmante, pittoreske La Caracola op een groot landgoed met vogelhut. Het hotel waar u verblijft is eenvoudig, maar heeft de beste ligging om de lynx te zien.  U overnacht de komende twee nachten in La Caracola Casa Rural en ontbijt en diner zijn bij de prijs inbegrepen.

 4. Dag 4 Photographic Hide

  Deze ochtend wordt u na het ontbijt opgehaald en naar uw photographic hide gebracht op een landgoed in de buurt van Los Pinos. Hier wordt de Iberische lynx regelmatig gezien. U krijgt een korte introductie voordat u in de ‘hide’ voor een aantal uur alleen wordt gelaten. De ‘Photographic hides’ liggen op strategische plaatsen in ideaal habitat en bieden dus een optimale mogelijkheid om deze zwaar bedreigde kat in zijn natuurlijke leefomgeving te fotograferen. U wordt gevraagd om zeer stil te zijn en veel geduld te hebben en of de lynx zich laat zien is dan altijd nog een kwestie van geluk.

  Na afloop kunt u uw benen strekken en het is de moeite waard om een van de gebieden te bezoeken waar u er wel te voet op uit kunt om het landschap van de Sierra Morena en de dieren al wandelend te bewonderen. In tegenstelling tot andere landen zijn in Spanje namelijk de Nationale Parken/beschermde gebieden niet toegankelijk voor toeristen…. Er is een meertje waar regelmatig otters worden gezien of u beproeft uw geluk bij het stuwmeer waar regelmatig Iberische ibexen/steenbokken worden gezien.

  ‘s Avonds heeft u weer diner bij La Caracola waar u ook overnacht. U heeft een picknicklunch mee voor onderweg.

 5. Dag 5 Terug naar Sevilla

  Vroeg op, want vandaag gaat u terug naar de plek van de eerste avond om een nieuwe poging te wagen het dier te zien en op de foto te zetten. Daarnaast ziet u het dierenleven ontwaken in het uitgestrekte glooiende berglandschap van de Sierra Morena. U ontbijt onderweg op de berg. Vervolgens reist u weer terug naar Sevilla voor uw vlucht terug naar huis.

  PS: Alhoewel de lynx door het hele introductieprogramma redelijk is gewend aan de nabijheid van de mens en niet bijzonder schuw is, blijft het observeren van wildlife in de vrije natuur een voorrecht. We kunnen nooit een garantie geven dat u het dier zult zien, maar we maken gebruik van de lokale kennis van onze specialistische gidsen. Op de groepsreis hebben tot nu toe al onze reizigers de lynx gezien.

 6. Uw reis verlengen? Met walvissen of migrerende vogels?

  Deze reis breiden wij graag voor u uit met de walvissen in de Straat van Gibraltar (voorjaar) of de migrerende vogels van Doñana (winter). Deze reis is ook ideaal te combineren met Cordoba waar u praktisch langs komt of verblijf in het pittoreske Antequera op 60 km van Malaga. U kunt uiteraard ook op Malaga vliegen en de reis in tegenovergestelde richting uitvoeren. Wij werken graag een voorstel op maat voor u uit.

Groep in Coto Donana met dank aan W.Mourik
Iberische lynx jong © Marten van Dijl
Sierra de Andujar @All for Nature Travel
hinde @All for Nature Travel
Twee jonge lynxen La Lancha @All for Nature Travel
Bij deze reis hebben wij de volgende lodge(s) voorzien. Voor meer informatie klik op de foto´s.

Tijdens deze reis verblijft u in twee landelijke hotels in Andalusische architectuur:

La Caracola in de Sierra Morena

La Caracola

Boetiekhotel Ardea Purpurea bij Coto Doñana

Boetiekhotel Ardea Purperea

Onze kleinschalige, duurzame lodgesDoor hier te verblijven draagt u bij aan het behoud van de natuur

Deze accommodaties zijn door ons zorgvuldig geselecteerd op basis van hun bijdrage aan een betere wereld. Het liefst maken wij gebruik van kleinschalige accommodaties, die binnen de eigen familie worden gerund. Zij liggen bij voorkeur in de ongerepte natuur dicht bij de ingang van de parken. Ze benadrukken de gastvrijheid van de bevolking en zijn altijd in lijn met het unieke karakter van de plaats die wordt bezocht.

 

Dit zijn onze aanbevelingen. Deze accommodaties zijn geliefd, dus wees er op tijd bij! Verblijft u liever in een andere duurzame lodge? Wij passen de privéreis graag op maat voor u aan.

 

Wij zijn Travelife Certified en voldoen daarmee aan de hoogste standaards op het gebied van duurzaamheid.

Klik op bovenstaande voor praktische reistips ter informatie. De exacte en up-to-date praktische reisinformatie krijgt u van ons bij boeking.

U heeft een goede bescherming nodig tegen de zon als u in het voorjaar reist. Zonnebrandcrème met een hoge factor, een goede zonnebril en een hoed of pet zijn aan te bevelen. Voor de trekking te voet draagt u bij voorkeur niet te felle kleuren. Aangezien de Sierra Morena iets hoger ligt kan het hier ook in het voorjaar nog koud zijn. Vergeet u dan ook niet om warme kleding mee te nemen en een warme winterjas als u in het winterseizoen reist. Een verrekijker, camera en zaklamp behoren bij de essentiële onderdelen van de reis. Een waterfles is tevens zeer nuttig.

Verder niet vergeten:
Kleine dagrugzak of reistas, anti-muggenmiddel, money-belt, medicijnen (indien van toepassing), paspoort en kopie, verzekeringspapieren en kopie, vaccinatieboekje en kopie, reischeques, geld en creditcard, vliegtickets of e-ticketnummer en EHBO-set, reserve batterijen en geheugenkaarten voor de camera. Het is handig om een IPad mee te nemen voor het evalueren van de foto’s.

All for Nature betekent alles voor de natuur en dat is precies wat zij voor ogen heeft. Wij hebben er alles voor over om de natuur op deze planeet te beschermen en te behouden voor toekomstige generaties. Dit komt o.a. tot uiting in ons Duurzaam Toerisme en MVO beleid. U als reiziger kunt ook heel veel doen om de natuur op verre reizen in stand te houden en er voor te zorgen dat lokale mensen inkomsten krijgen uit het behoud van de natuur.

Reis plasticvrij
We gebruiken het allemaal en we komen het overal tegen. In winkels, maar ook langs de weg en in de natuur zoals in de zee. Op prachtige reisbestemmingen worden paradijselijke stranden, bossen en berggebieden vervuild door plastic dat veelal door toeristen is gebruikt. Vooral wegwerp plastic, zoals rietjes, flessen en tasjes, blijven in grote hoeveelheden in de natuur achter. Om ervoor te zorgen dat we van de mooiste plekken ter wereld kunnen blijven genieten, geven we u vijf tips om uw plasticgebruik op vakantie te verminderen.
1. Check of u in uw vakantieland uit de kraan kunt drinken: waterinhetbuitenland.nl.
· Drinkwater uit kraan? Neem een hervulbare waterfles mee.
· Geen drinkwater uit de kraan? Schaf aan het begin van uw verblijf een grote verpakking water aan en vul uw flesje. Bij de meeste van onze duurzame accommodaties kunt u water tappen. Zo niet, alleen al door er naar te blijven vragen wordt het personeel gestimuleerd hier aan bij te dragen.
2. Zeg ‘nee’ tegen plastic rietjes.
3. Neem altijd een (boodschappen)tas mee.
4. Neem zelf shampoo, douchegel en bodylotion mee.
5. Zin in een vakantie uitje? Doe mee aan lokale ‘beach clean-ups!’

Meld wildlife crime met je smartphone
Wilde dieren over de hele wereld worden bedreigd door illegale handel. Ook als reiziger kunt u helpen bij de strijd tegen de illegale handel in wilde dieren. U kunt bijvoorbeeld een beer in een kooi tegenkomen of ivoor dat verkocht wordt op een markt. Via de speciale Wildlife Witness app kan iedereen die op reis misstanden ziet een foto hiervan maken en de exacte locatie van een incident vastleggen zonder bemoeienis ter plaatse. De melding wordt doorgegeven aan TRAFFIC, de organisatie die handel in wilde dieren monitort en criminele netwerken op deze manier kan volgen. Meer over deze app.

De munteenheid in Spanje is de Euro. Het is aan te raden om in ieder geval een creditcard en pinpas mee te nemen. International Visa en Mastercard zijn algemeen geaccepteerd in vrijwel alle steden kunt u ook pinnen.

In dit gedeelte van Spanje heerst een mediterraans klimaat met veel invloed van een landklimaat en een oceaanklimaat. De winters zijn mild, het vriest er zelden, en de zomers zijn extreem heet, elk jaar weer stijgt de temperatuur regelmatig boven de 40 graden Celsius. De verschillen tussen de maximumtemperatuur en minimumtemperatuur zijn groot. Ook al is het in de zomer ’s middags 38 graden, het kan soms ‘s nachts afkoelen tot slechts 18 graden Celsius. In de winter schommelt de temperatuur rond een zachte 10°C. Gemiddeld valt er zo’n 500 mm. neerslag, maar dat verschilt zeer sterk per jaar.

U heeft een identiteitskaart of paspoort nodig dat nog minimaal 3 maanden geldig is vanaf de datum van terugkomst. Een visum is niet nodig.

Houdt u bij het kopen van souvenirs in gedachte dat dit een van de weinige manieren van de lokale bevolking is om inkomsten te krijgen uit het toerisme. Afdingen is normaal, maar maakt u er geen sport van om altijd overal de goedkoopste deal te krijgen. Het is uiteraard niet toegestaan om souvenirs van bedreigde planten en dieren mee de grens over te nemen. Let op hieronder vallen dus ook dat mooie stukje koraal dat u zelf heeft gevonden of armbanden van olifantenhaar. Voor meer informatie kijk op WNF – Foute souvenirs.

Er is geen tijdsverschil.

Corona blijft een belangrijk punt van aandacht en reizen is het makkelijkst en veiligst als u zelf volledig bent gevaccineerd en geboosterd tegen COVID. Ieder land heeft zijn eigen inreisvoorwaarden en aanvullende maatregelen ter plekke. Bijv.: volledige vaccinatie, boosterprik, soort en geldigheid betreffende vaccin, Fit to Travel/genezen verklaring, 2 of 3G beleid, inreis-formulieren, Digitaal Corona Certificaat etc. Een goede voorbereiding op uw reis blijft dus belangrijk. Bekijk op de overheidspagina Nederland Wereldwijd wat de voorwaarden voor uw bestemming zijn en check deze ook nogmaals voor vertrek. U bent zelf verantwoordelijk voor de juiste en geldige inreis- en/of vaccinatiedocumenten.

Andere vaccinaties zijn voor deze bestemming niet vereist.

Het betreft een EU land; er zijn geen bijzonderheden met betrekking tot veiligheid. Met de huidige situatie in de wereld is het fijn om altijd op de hoogte te zijn. Download de Nederlandse 24/7 BZ Reis app en ga goed voorbereid op reis. Stel dat er een calamiteit of incident is op de bestemming, dan wordt u hierover geïnformeerd. U heeft met 1 druk op de knop contact met het contactcenter van het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken; 24 uur per dag, 7 dagen per week.

Een goede reisverzekering is van groot belang. Controleert u alstublieft of u voldoende bent afgedekt tegen medische kosten en andere onvoorziene omstandigheden. Daarnaast is het sterk aan te raden om ook een annuleringsverzekering af te sluiten. Er kunnen zich altijd omstandigheden voordoen waardoor het voor u niet mogelijk is te reizen.

bagage safari, bagage verre reis

All for Nature Travel

image description

Ultieme wildlife beleving

Met All for Nature Travel maakt u de mooiste wildlife reizen. Geniet van ongerepte natuur en haar dierenleven.

image description

Kleinschaligheid

Vanuit kleinschalige, duurzame lodges geniet u van ongerepte natuur en haar dierenleven. Individueel of in een kleine groep.

image description

Bijdrage aan de natuur

Met uw reis, die voldoet aan de hoogste duurzaamheidsstandaard, draagt u direct bij aan de bescherming van het wildlife dat u ziet.

Wij gebruiken cookies alleen voor analyse en het goed laten functioneren van de site. Door de site te gebruiken, gaat u akkoord met de plaatsing van cookies. Meer over cookies & privacybeleid

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten