klik op het kaartje om te vergroten

Indonesië staat niet echt bekend om zijn actieve houding op het gebied van natuurbescherming. Palmolie en economische ontwikkeling hebben prioriteit, maar gelukkig is er ook nog ongerepte natuur te vinden en met onze reizen draagt u bij aan het behoud daarvan.

Gunung Leuser National Park op Sumatra
Dit is het enige park ter wereld waar de tijger, de olifant, de neushoorn en de orang-oetan hun habitat delen. Het is een enorm tropische regenwoud van meer dan 8000 km² in het noorden van Sumatra met een ongekende biodiversiteit. Ondanks het feit dat het sinds 1634 beschermt wordt en sinds 2004 op de UNESCO Werelderfgoed lijst staat is nog slechts 45% over van wat het 100 jaar geleden was. Palmolie en houtkap eisen hun tol. In Bukkit Lawang was tot 2014 een orang-oetanrehabilitatieproject gevestigd. Dat is nu uiteraard gesloten, maar de semi wilde orang-oetans die hier destijds zijn vrijgelaten hebben zich vermengd met de wilde orang-oetans en zijn een stuk minder schuw. Een unieke kans voor reizigers die het regenwoud willen trotseren om deze dieren in hun eigen leefomgeving te observeren!

Way Kambas National Park op Sumatra
Dit park is opgericht in 1924 in een bos van 1,300 km² en één is van de oudste beschermde gebieden in Indonesië en ligt in het zuiden van Sumatra. Het staat vooral bekend om een van de laatste populaties wilde Sumatraanse olifanten die hier nog voorkomen en regelmatig worden gezien. Ook is hier de Sanctuary voor de bijna uitgestorven Sumatraanse neushoorn gevestigd. Toegang is echter niet toegestaan en dit dier wordt dan ook vrijwel nooit gezien. Het park is een thuis voor makaken, gibbons, langoeren en siamangs. De grotere zoogdieren zoals de tapir, Sumatraanse tijger, nevelpanter en honingbeer wonen hier ook, maar zullen lastig te spotten zijn. Er zijn meer dan 300 soorten vogels waargenomen, waaronder de neushoornvogel en de witvleugelboseend.

Tanjung Puting National Park op Borneo/Kalimantan
Dit park aan de kust van Indonesisch Borneo/Kalimantan staat zwaar onder druk van de houtkap en palmolie. Dit is een van de weinige plaatsen waar de wilde orang-oetan nog wordt beschermd en van oudsher de release site voor de gerehabiliteerde orangoetans die het slachtoffer waren van de mens. Op dit moment worden er geen nieuwe orang-oetans meer vrijgelaten omdat Tanjung Puting met 5000 exemplaren aan het maximum zat. Ieder jaar worden er in Indonesië nl. nog steeds 2000 orang-oetans gedood als gevolg van houtkap en stroperij. In Camp Leakey is een educatiecentrum opgezet en worden de eerder vrijgelaten mensapen en hun nakomelingen bijgevoerd om te overleven in de vrije natuur. Deze vorm van duurzaam toerisme draagt bij aan hun behoud. Dit park is goed per boot te bezoeken en de paden naar de verschillende platforms zijn heel goed begaanbaar. De orang-oetans op Borneo zijn iets groter dan hun soortgenoten op Sumatra en de mannetjes hebben imposantere kwabben aan de zijkant van hun gezicht.

Komodo National Park bij Flores
Deze eilandengroep is UNESCO Werelderfgoed en beschermt de beroemde komodovaraan, ‘s wereld grootste hagedis. Op vele manieren past het dorre en woeste landschap bij deze prehistorische ogende bewoners als ze zwerven tussen de vergeelde graslanden en savanne bomen op zoek naar voedsel. De komodovaraan is de grootste nog levende hagedis en hij kan wel 2-3 meter lang worden met een gewicht van 70-140 kg.
Ook de zee in deze laatste uitloper van de Koraaldriehoek is spectaculair te noemen; het koraal is ongerept zoals dat overal zou moeten zijn. Het regenboogkleurige water vol met leven is een enorm contrast met de droogte van het eiland.

Raja Ampat in West-Papoea
Raja Ampat op het meest noordelijke puntje van Nieuw Guinea in West-Papoea bestaat uit 1500 kleine eilandjes. Deze ongerepte archipel is afgelegen en nog praktisch onontwikkeld. Het is onderdeel van de Koraaldriehoek en een fantastische omgeving om te duiken en snorkelen.

 

Beste reismaand:juli, augustus
Meest gezien in: Gunung Leuser, Tanjung Puting en Komodo NP

De mooiste wildlife reizen naar Indonesië voor u geselecteerd

zeilen Indonesie, zeilvakantie Indonesie, zeilen Papoea, Raja Ampat, zeilvakantie Papoea

  Indonesië: Ontdek de Koraaldriehoek per Zeilschip

  8 of 10 dagen

  Highlights van deze natuurreis: Verblijf op een kleinschalig duurzaam zeilschip in de Indonesische archipel. Snorkel in de schitterende onderwaterwereld van de Koraaldriehoek Ga aan land op ongerepte eilanden en ga op zoek naar komodovaranen of paradijsvogels. Snorkel met tropische vissen…

  0
  Gebaseerd op 0 Review
  Orang-oetan trekking, Gunung Leuser trekking, jungle sumatra

   Indonesië: De “Big 5” van Azië

   13 dagen

   Highlights van deze natuurreis: Natuurreis door de wildernis van Indonesië op zoek naar de Big Five van Azië. Ga met de beste gidsen van Indonesië op zoek naar de orang-oetan, Sumatraanse tijger, Sumatraanse neushoorn, Aziatische olifant en de komodovaraan. Bezoek…

   0
   Gebaseerd op 0 Review
   roang-oetan, tanjung puting, borneo

    Indonesië: Natuur, puur en ongerept

    16 dagen

    Highlights van deze natuurreis: Ga met een eigen boot en privé natuurgids op zoek naar wilde orang-oetans in Tanjung Puting National Park. Ga op trekking naar de komodovaranen van Komodo Island. Bezoek Camp Leakey en maak kennis met het onderzoek…

    0
    Gebaseerd op 0 Review

    All for Nature Travel

    image description

    Ultieme wildlife beleving

    Met All for Nature Travel maakt u de mooiste wildlife reizen. Geniet van ongerepte natuur en haar dierenleven.

    image description

    Kleinschaligheid

    Vanuit kleinschalige, duurzame lodges geniet u van ongerepte natuur en haar dierenleven. Individueel of in een kleine groep.

    image description

    Bijdrage aan de natuur

    Met uw reis, die voldoet aan de hoogste duurzaamheidsstandaard, draagt u direct bij aan de bescherming van het wildlife dat u ziet.

    WordPress Cookie Plug-in door Real Cookie Banner