klik op het kaartje om te vergroten

Dat Antarctica een eigen werelddeel/continent is weten de meeste mensen wel. Als Zuidpool wordt het vaak afgeschilderd als het onderste puntje van de aarde. Weinig mensen realiseren zich echter, dat dit gebied, dat onder een dikke laag sneeuw ligt, anderhalf keer zo groot is als de Verenigde Staten van Amerika. Het heeft ook nog eens een eigen oceaan; de Zuidelijke Oceaan. Antarctica speelt dan ook een hoofdrol in de gezondheid van ons complete ecosysteem op aarde. De opstaphaven voor de zuidpoolgebieden is Ushuaia in het meest zuidelijke puntje van Argentinië.

Duurzame toekomst
Slechts een fractie van deze vitale en voedselrijke wateren zijn beschermd gebied. In 1980 is de Conservation of Antarctic Marine Living Resources (CCAMLR) opgericht en zijn er op internationaal gebied afspraken gemaakt en er wordt nu nog steeds verder onderhandeld over de rechten en aanspraken van de diverse landen.

De belangrijkste bedreigingen zijn de opwarming van de aarde, overbevissing, milieuverontreiniging en de komst van invasieve dier- en plantensoorten. Het is dan ook cruciaal dat uw reis voldoet aan de streng opgezette eisen van de IAATO. Deze organisatie is in 1991 opgericht om het toerisme naar Antarctica in veilige en natuurverantwoorde banen te leiden.

Er is veel discussie over het wel of niet bereizen van Antarctica. Kan  deze wereld beter niet met rust worden gelaten? Onbekend maakt onbemind en wij geloven echt dat deze wondere wereld mensen kan beïnvloeden om ook hun bijdrage te leveren om opwarming van de aarde tegen te gaan. Steeds meer mensen willen Antarctica zien en het feit dat de omringende landen, en zelfs China, met grote vloten naar deze visrijke wateren komen voor financieel gewin, gaf de doorslag. Dan kunnen we maar beter zorgen dat het goed gebeurt en dat er net als op onze andere bestemmingen dwingende ogen succesvol meekijken naar eventuele misstanden.

Wij werken alleen met schepen die aan de hoogste eisen van de IAATO voldoen en 5% van uw reissom wordt door ons in het werk van Antarctica & Southern Ocean Coalition geïnvesteerd, om de Zuidelijke Oceaan en zijn kril te beschermen, zonder dat uw reis duurder wordt. Wij ondersteunen hen omdat zij het meest effectief zijn in het beïnvloeden van overheden en bedrijven om de juiste beslissingen te nemen voor een duurzame toekomst.

Wildlife Antarctica
Op het gebied van wildlife heeft het Antarctisch gebied veel te bieden met acht soorten pinguïns, meerdere soorten zeeleeuwen en zeehonden, zeeolifanten en het roofdier dat zijn naam eer aan doet als zeeluipaard, ook bekend als Leopard Seal. Ook de meeste baleinwalvissen, waaronder de blauwe vinvis die een comeback heeft, orka’s en verschillende soorten dolfijnen komen hier voor. Onderweg en op de omringende eilanden wordt de lucht bevolkt door verschillende soorten albatrossen, stormvogels, aalscholvers en nog veel meer.

De juiste keuze voor route en reismaand
Iedereen komt om een andere reden naar Antarctica en het Antarctisch gebied is groot. Het is dan ook  belangrijk dat de juiste keuzes worden gemaakt voor vaarroutes en reismaanden. Aangezien de zomer op Antarctica precies in onze winter valt kan er alleen gereisd worden van november t/m maart. Bekijk vertrekdata

 • Hoe eerder u gaat des te verser en witter de sneeuw, maar houdt u er rekening mee dat de zon in december niet meer ondergaat en u geen mooie zonsop- of ondergangen ziet.
 • De pinguïns komen in de Antarctische zomer/ november aan land om hun jongen te krijgen. Komt u vroeg dan ziet u de balts en vogels op het nest hun ei uitbroeden, komt u laat dan is de rui al begonnen en krijgen de jonge pinguïns hun volwassen verenkleed.  Komt u te laat dan zijn de jongen al weer vertrokken. Dieren en het weer hebben hun eigen kalender.
  Dit is wel de beste tijd om de zeeluipaarden in het water te zien jagen op de jonge pinguïns, die hun eerste duik maken.De zeeluipaard is inderdaad ook een zeehond, maar andere soorten zeehonden en pinguïns staan hoofdzakelijk op zijn menu. In de tijd dat de jonge pinguïns voor het eerst te water gaan is een 'sighting' vrijwel gegarandeerd.
 • Wilt u graag bijzondere pinguïns zien in grote aantallen, dan kunt u beter naar South Georgia of de Falklandeilanden ten noorden van het Antarctische gebied. Daar broedt de schitterende koningspinguïn in reusachtige kolonies met vele andere soorten pinguïns. De bijna 1 meter grote pinguins krijgen hun jongen het hele jaar door en u kunt hen dan ook altijd in de verschillende stadia van ontwikkeling zien.
 • Endemisch voor het vaste land van Antarctica en het Antarctisch schiereiland zijn de Adeliepinguïn en de indrukwekkende keizerspinguïns. Deze soort lijkt heel erg op de koningspinguïn, maar is nog een slagje groter en hun jongen zijn grijs i.p.v. bruin. De keizerspinguïn is echter alleen in grotere aantallen te zien in zeer afgelegen broedkolonies, die niet te bereiken zijn op de normale Antarctica cruises. Ook broedt deze soort, als enige, juist in de Antarctische winter. Wilt u deze broedkolonie's zien, kijk dan naar onze speciale vertrekdata naar de Weddell Sea. In november staat een speciaal vertrek gepland waarbij men een helikopter inzet om de kolonie te bezoeken. Maar let op, het blijft altijd afhankelijk van de weersomstandigheden of het ook daadwerkelijk lukt om de kolonie te bereiken.
 • Bent u vooral geïnteresseerd in walvissen dan kunt u het beste aan het einde van het seizoen komen, in februari of maart, als ze in grotere aantallen aanwezig zijn en goed zijn doorvoed, dan hebben ze ook tijd om te relaxen en nieuwsgierig te zijn naar de boten die hun komen bezoeken.
 • De beste plaats en tijd om de reusachtige zeeolifantmannetjes te zien vechten om hun territorium, bekend als Beach Masters uit vele BBC documentaires, is South Georgia in oktober en begin november....
 • Het is mogelijk om vanaf Australië te vertrekken, maar het beste vertrekt u vanaf Ushuaia in het meest zuidelijke puntje van Argentinië. Dit is de kortste oversteek. De meeste reizen gaan naar het Antarctische Schiereiland, de Peninsula, het uitstekende deel aan de linkerkant op de kaart hierboven.
 • De meeste mensen reizen met de boot, maar als u opziet tegen beruchte 2-daagse Drake Passage en veel geld te besteden heeft kunt u ook vliegen. Als u snel last heeft van zeeziekte adviseren wij in ieder geval een schip met stabilizers. Wildlifespotter Annemiek voer mee op dit type schip. Lees meer over haar ervaringen met de Hondius.

U ziet het, dit zijn veel afwegingen om te maken en wij adviseren u dan ook graag!

Onze wildlifespotter Annemiek is zelf ook afgereisd naar dit continent.  Lees haar tips in haar blog!

Beste reismaand:januari, februari

De mooiste wildlife reizen naar Antarctica of South Georgia vindt u hier:

reis antarctica, cruise antarctica, wildlife antarctica, oceanwide

  Antarctica & South Georgia: Wildlife Encounters

  11 - 22 dagen

  Highlights van deze natuurreis: Ervaar de schoonheid en de pristine wildernis van Antarctica en draag bij aan haar behoud. Ga 11 tot 22 dagen op zoek naar pinguïns, zeehonden en walvissen in het zuidpoolgebied. Trek er met de zodiacs op…

  0
  Gebaseerd op 0 Review

  All for Nature Travel

  image description

  Ultieme wildlife beleving

  Met All for Nature Travel maakt u de mooiste wildlife reizen. Geniet van ongerepte natuur en haar dierenleven.

  image description

  Kleinschaligheid

  Vanuit kleinschalige, duurzame lodges geniet u van ongerepte natuur en haar dierenleven. Individueel of in een kleine groep.

  image description

  Bijdrage aan de natuur

  Met uw reis, die voldoet aan de hoogste duurzaamheidsstandaard, draagt u direct bij aan de bescherming van het wildlife dat u ziet.