DSC08952_edited_16bij9

Blog – Once in a Lifetime ׀ Antarctica

Onze wildlifespotter Annemiek was in februari-maart 2023 een maand onderweg in Antarctica en Patagonië. In deze blog gaat ze in op Antarctica en laat ze u zien dat niet alleen het landschap overweldigend is, maar ook het unieke dierenleven dat zich van heel dichtbij laat benaderen. 

Antarctica, tot 2048, als de Antarctic Treaty afloopt, in ieder geval gelukkig nog het grote niemandsland. Het continent waar niemand aanspraak op kan maken, beschermd en ongerept. Laten we het vooral zo houden….


Het is lang varen en je moet er veel ongemakken voor over hebben. De reis naar Ushuaia alleen al is ontzettend lang vliegen en dan moet je ook nog 2 dagen met de boot de Drake Passage doorkruisen voordat je de Antarctische wateren bereikt. Hij staat niet voor niets bekend als de “Drake Shake” of “Drake Lake”…. Echter, de momenten dat ik me middenin een BBC documentaire bevond maakten alles dubbel en dwars goed. Het is wel aan te bevelen om de reis net als ik te combineren met een langer verblijf in Patagonië van Argentinië of Chili, hierover later meer.

Nu eerst de BBC highlights:

– Moeder en dochter bultrug waar je een half uur mee door brengt als ze “lunge feeden” in Paradise Bay. De zwerm sterns boven hun hoofden als ze bovenkomen om een kriltje mee te pikken. Je zit vlakbij op waterniveau als ze ademhalen en hoort ieder piepje: Dat klinkt benauwd, ik hoop maar niet dat ze een longontsteking heeft.

Bultrug Antarctica

Ja, dat ben ik daar boven in die zodiac…

– Midden in de pinguïnkolonie. Ik kan er wel dagen doorbrengen. Kleine pluizenbolletjes bij hun moeder of vader en de grotere chicks die iedere kans op eten aannemen en achter papa of mama aanrennen. De crèche met pinguïnnetjes die staan te springen en hun vleugeltjes laten wapperen in afwachting van pa of ma die terug komt. Dit is ook de plek om uit te kijken naar de zeeluipaard die altijd op de loer ligt. We zagen hem zijn prooi besluipen tussen de afgekalfde ijsschotsen die zich in de baai hadden verzameld.

– De puberjongens van de Antarctische pelsrobben die een soort stoelendans doen met een rots in het water: Jong en ouder doen mee en valsspelen mag…

– We passeren de zuidelijke poolcirkel en varen tussen de magische ijsbergen van Crystal Sound. De orka’s lieten zich hier helaas niet zien deze reis.

– Wel hadden we een Crabeater seal die verliefd werd op een van de zodiacs op de landingsplaats bij Paradise Bay. Hij bleef de boten benaderen en het werd heel moeilijk gemaakt om aan te leggen. Een schatje, je zou er zelf toch ook zo verliefd op worden, toch? copyright Whitney Van Arsdale

– Kinbandpinguïns die als witte torpedo’s door het water schieten op weg van en naar de broedkolonie. Zo klunzig als ze zich bewegen op het land, zo elegant zijn ze in het water. Zij ontkomen met gemak aan de kaken van de orka’s en zeeluipaarden. Alleen de jongen, die voor het eerst de zee op gaan, hebben soms minder geluk… Je ziet wel meteen waarom ze “kinband” genoemd worden.

Iedere maand van het jaar heeft zijn eigen pro’s en cons wat betreft wildlife. We adviseren u graag! U moet buiten de broedkolonie’s van de pinguïns geen overvloed aan wildlife verwachten, het blijft Antarctica en de leefomstandigheden zijn ook voor dieren zwaar, maar alle soorten zijn aanwezig. Op South Georgia is dat anders, hier vindt u dierenleven in overvloed omdat daar de warme en koude golfstromen samen komen.

Goed om te weten is dat de expeditiecruises die wij aanbieden geselecteerd zijn op duurzaamheid en beste wildlife ervaring. Daarbovenop wordt 5% van onze reissom gedoneerd aan de bescherming van Antarctica via Antarctica & Southern Ocean Coalition. Dit doen wij vanuit onze eigen marge zonder dat uw reissom duurder wordt.

Meer weten? Lees onze tips voor reizen naar Antartica of ga direct naar onze reis Pinguïns & Luipaarden.