zodiac excursie Antarctica ©Gillian Salerno Rebic

Welk schip voor Antarctica? – Ode aan de Hondius

Onze wildlifespotter Annemiek was in maart 2023 vier weken onderweg in Antarctica en Argentinië. In dit nieuwsbericht vertelt ze je over haar ervaring op de Hondius. 

Als iemand ooit besluit om naar Antarctica te gaan, dan zou ik altijd een niet te kleinschalig duurzaam expeditieschip aanbevelen. Wat mij betreft is dat de M/V Hondius. Zonder luxe poespas doet het precies dat waar het voor bedoeld is: het veilig ontdekken van de poolgebieden met een zo laag mogelijke footprint! 

Het schip heeft 9 verschillende soorten cabines oplopend in prijsklasse. Echter, de goedkopere tweepersoonscabines met venster of porthole zijn ruim voldoende als je niet per sé een tweepersoonsbed wil. Je bent niet vaak op je kamer en het beste uitzicht heb je toch vanaf de brug. Om serieuze kosten te besparen neem je plaats in de 4-persoonscabine die wordt ingedeeld op geslacht. Ik heb dit zelf ook al twee keer gedaan en dat is prima te doen.

Hondius standard cabin, oceanwide expeditions

De Hondius is met 180 passagiers weliswaar een groter schip dan je met All for Nature Travel gewend bent, maar piepklein in vergelijking met de andere oceaanreuzen die Antarctica aan doen. Zie de foto van de Hondius die in de haven lag in vergelijking met de Norwegian Star met meer dan 2300 passagiers…. Vanaf 500 passagiers mag je geen landingen meer doen en zie je Antartica alleen vanaf je torenhoge schip. Dat betekent dus geen zodiactochten, die nu juist zo mooi zijn om dichterbij haar natuur en dierenleven te komen.

reis antarctica, reis spitsbergen
Met de Hondius trek je er dus wel op uit met de zodiacs! Je bent altijd in een groepje van 10 op pad met je eigen natuurgids. Dit schip heeft bovendien waanzinnig goede natuurgidsen die heel veel presentaties en uitleg geven over hetgeen je ziet op deze reis. Als het kan, ga je twee keer per dag van boord op een zodiac cruise of je gaat direct aan land. Hierbij is altijd een natuurgids aanwezig, die alles uitlegt en heel veel oog heeft voor de dieren en de natuur daar. Ook vertellen ze je hoe belangrijk het is om dit gebied te behouden voor de toekomst. Goed om te weten in dit kader is dat dit schip aangesloten is bij IAATO. Dit is een verband van cruise operators naar Antarctica die het belangrijk vinden dat de natuur van het zuidpoolgebied zoveel mogelijk behouden blijft voor de toekomst.  Zo zijn er strenge richtlijnen voor zowel bezoekers als schepen op het gebied van wildlife observatie, vegetatie, plastic waste en cultureel erfgoed. Zo weet je zeker dat het dierenleven en de natuur zo min mogelijk last ondervindt van jouw reis. Verder is alles perfect verzorgd.

En ja, het is een iets groter schip, maar wat ik echt het voordeel daarvan vind is dat er stabilisatoren zijn. Dit betekent dat je de Drake Passage veel aangenamer kan doorbrengen dan anders alleen maar met zeeziekte op bed te liggen. En dat het er onstuimig aan toe kan gaan, zie je in onderstaand filmpje. Op een kleiner schip voel je je net een dobber in het water.

Als je kijkt naar welke periode in het jaar je het beste kan reizen voor het zien van wildlife, dan is het belangrijk om te weten dat januari en februari de mooiste maanden zijn. Dan zijn in ieder geval alle pinguïns aan land en hebben alle dieren ook jongen gekregen. Voor de mooiste wildlife ervaring zou ik altijd adviseren om naar South Georgia , een eiland dat in de zeer voedzame Sub-Antarctische wateren ligt, te gaan en afhankelijk van je tijd je reis uit te breiden met het schiereiland van Antarctica, de Peninsula. Als je budget toereikend is uiteraard.  Antarctica zelf blijft uiteraard een heel bijzonder continent met fantastische ijsbergen en diersoorten die je nergens anders tegenkomt. Op onze Antarcticapagina lees je nog meer tips over de beste route en welk wildlife je precies wanneer kan spotten.

Tot zover mijn aanbevelingen! Het is een absolute reclame voor de Hondius! Als je dit schip via All for Nature Travel boekt weet dan dat je nooit meer betaalt dan bij iedere andere aanbieder, maar dat je maximaal bijdraagt aan de bescherming van dit machtige continent. All for Nature Travel doneert namelijk 5% van jouw reissom aan Antarctica & Southern Ocean Coalition voor de bescherming van Antarctica. Wij ondersteunen hen omdat zij het meest effectief zijn in het beïnvloeden van overheden en bedrijven om hier de juiste beslissingen te nemen voor een duurzame toekomst. Dus verspreid het woord, boek jouw Antarctica reis via All for Nature Travel en draag echt bij aan het behoud van dit gebied.

En dan nog even over het argument dat veel gebruikt wordt… Is het niet beter om helemaal niet te gaan, want dan berokken je ook immers geen schade? Het toerisme in Antarctica is al zo ver ontwikkeld dat je juist een verschil kan maken met de keuze voor een zo duurzaam mogelijke reis met de laagste footprint. Wij brengen onze reizigers juist naar dit continent om hen te beïnvloeden en mee te nemen in het belang van natuurbehoud. In 2048 loopt de Antarctic Treaty af met verschillende landen en laten we ervoor zorgen dat er voor die tijd zoveel mogelijk mensen Antarctica persoonlijk hebben bezocht, zodat zij zich daarna ook willen gaan inzetten voor het behoud van dit unieke continent.

Lees onze tips voor reizen naar Antartica of ga direct naar onze 11-daagse reis Pinguïns & Luipaarden.
Of bekijk hier alle informatie over de Hondius.

 

WordPress Cookie Plug-in door Real Cookie Banner