zeeolifant ©All for Nature Travel

Blog – Valdés, schiereiland vol wildlife

Onze wildlifespotter Annemiek was on the road again! In maart 2023 reisde zij een maand door Patagonië en Antarctica op zoek naar de beste wildlife spots en meest duurzame verblijven en natuurbeschermingsprojecten voor onze klanten, die met hun reis graag bijdragen aan het behoud van de natuur.

De eerste stop is Valdés, in Argentinië. Even wat korte feiten over dit unieke schiereiland. Península Valdés is een beschermd natuurgebied aan de oostkust van Argentinië en staat bekend als gevarieerde habitat van zeedieren. Sinds 1999 staat het dan ook op de Werelderfgoedlijst. Het schiereiland is grotendeels vlak, droog en schaars begroeid, maar onder andere guanaco’s, gordeldieren, mara’s en nandoes zijn hier te vinden. De belangrijkste trekpleister van Valdés zijn echter de zeedieren die rond de ruige kust te vinden zijn. Dit is de geboortegrond van de zuidkaper en orka’s en bultruggen komen hier voor. Het is ook het voortplantingsgebied voor zeeleeuwen, zeeolifanten, en pinguïns. Als je in de juiste tijd reist, kun je ook getuige zijn van de beroemde “beaching” orka’s. Orka’s die voor de kust jagen op jonge robben en de techniek hebben ontwikkeld om te stranden.

wildlife bij Valdés

Dit schiereiland voor de Patagonische kust is dus een kraamkamer voor zeezoogdieren. Ieder dier heeft zijn eigen cyclus, maar het hele jaar door is er genoeg wildlife te zien. In twee dagen heb ik dit wildlife gezien: guanaco, hairy armadillo, zeeleeuw, zeeolifant, patagonische vos, patagonische cavia, magelhaenpinguïn, haas, stinkdier en de mara. Echt een absurd dier om te zien… Het is ook een van de weinige plekken waar deze vreemde kruising tussen een haas, antilope en kangoeroe kan worden gezien:


Eén dag ben ik er zelf op uit getrokken met de auto, 300 km over gravel roads. De zeeolifanten zijn, op een paar achterblijvers na, bijna allemaal weer op zee. Nu leren de zeeleeuwmoeders hun welpen zwemmen… Een kans die de orka’s zich normaal gesproken niet laten ontnemen. Ik heb ze alleen net gemist bij Punta Norte. Bij Punta Cantor waren de pinguïns er gelukkig nog.

 

 


De echte wildlife liefhebber moet echter op Valdes bij Estancia Rincon Chico verblijven. Alleen hier zie je al het moois van dichtbij én weet je zeker dat je verblijf bijdraagt aan het herstel van de Patagonische steppe. En tja, wat zie je dan als je daar een middag op safari gaat? Dezelfde dieren als hierboven en alle andere dieren van de Patagonische steppe. Hier zag ik dus eindelijk de mara. Agostino, de eigenaar, is marien bioloog van origine en doet er alles aan om ook de natuur op dit eiland zelf te herstellen… Het grootste verschil met de sightings van hierboven is dat je hier gewoon het strand op kunt en de dieren op gepaste afstand van veel dichterbij ziet en niet op 200 m afstand door een verrekijker…. Een unieke plek en een must visit voor onze klanten!

Wij zagen nu de “beachmasters” , mannetjes zeeolifanten die zich hadden verzameld om te ruien. Ze verwisselen dan van vacht en kunnen het water niet in.

guanaco


Zeeleeuwen waren er uiteraard ook. Een interessant verschil tussen de zeeolifant en de zeeleeuw is de tijd die ze besteden op zee. De zeeleeuwen spenderen veel tijd in het water, maar rusten altijd uit op het land. De zeeolifant leeft op zee en komt alleen twee keer per jaar een paar weken aan land om te paren en jongen te krijgen en om te ruien. Daarna vertrekken ze weer.

Hoe ruig en ongerept de kust tussen Puerto Madryn en Valdés is, zie je in onderstaand filmpje.  Ik was er niet in het juiste seizoen, maar tussen mei tot en december is dit dé hotspot van Patagonië voor het zien van walvissen vanaf de kust.

Wil je zelf ook het schiereiland van Valdes in Argentinië verkennen? Kijk dan bij onze Wildlife of Patagonië reis.

WordPress Cookie Plug-in door Real Cookie Banner