Moederbeer met jongen in Somedo © FOP

Spanje: Beren & Wolven van het Cantabrisch gebergte

richtprijs 1.095

Highlights van deze natuurreis:

 • Privéreis naar de Picos de Europa & Somiedo NP in het noorden van Spanje.
 • Trek er zelf te voet op uit en ga op zoek naar beren met onze natuurgids in de bergen van Asturië.
 • Ga 1,5 dag met een 4×4 en onze wolvenexperts op zoek naar wolven in de vrije natuur.
 • In september heeft u 90% kans dat u deze dieren ook daadwerkelijk te zien krijgt.
 • Kijkt u ook uit naar gemzen, steenbokken, roofvogels, gieren en de wilde kat.
 • Beoordelingen 0 beoordelingen
  0/5
 • Reistype Reistype
  Privéreis
 • Reisperiode mei tot oktober
  0/8
Alles over reis: Spanje: Beren & Wolven van het Cantabrisch gebergte.

Tijdens deze 8-daagse natuurreis gaat u op zoek naar beren en wolven in het noorden van Spanje, in het Cantabrisch gebergte. De reis begint en eindigt op de luchthaven van de Baskische stad Bilbao van waaruit wij een huurauto voor u hebben klaar staan. Het begin van de reis staat in het teken van de bruine beer en de Iberische wolf en wij hebben 6 overnachtingen op 2 sterrenniveau voor u geboekt. U trekt er zelf te voet op uit en er zijn een aantal excursies met een gids ingepland. Ook gemzen, steenbokken, herten, zwijnen en de wilde kat wordt hier regelmatig gezien, buiten het machtige scala aan roofvogels en gieren.

Aan het eind van de 20e eeuw leek het gedaan met de bruine beer in Spanje – er zouden zich nog maar 10-20 beren ophouden in het Cantabrisch gebergte dat de gewesten León, Asturië, Cantabrië en Galicië verbindt.  Sindsdien is er veel veranderd: de vier genoemde regio’s hebben stevig ingezet op bescherming, educatie en monitoring. Dat betaalt zich terug: in 2019 werden er maar liefst 66 jongen geboren en de populatie breidt zich weer uit, ook buiten de bastions waar in de jaren ’90 de laatste beren leefden. Het is niet zonder reden dat de beren het juist hier overleefd hebben: met name Asturië – Asturias in het Spaans – is een provincie met uitgestrekte wouden en onherbergzame sierra’s. U gaat een dag op pad met een gids die hier de beste plekken om beren te spotten weet te vinden en meer kan vertellen over het werk van Fundación Oso Pardo.

U reist door naar de indrukwekkende Picos de Europa. Ook voor een andere soort waren deze ruige bergen een toevluchtsoord: de Iberische Wolf. U gaat onder leiding van experts en met behulp van 4×4 auto’s op zoek naar deze jager, die zich daar ophoudt waar de wildstand het grootst is. De wolf jaagt er op herten, gemzen en zwijnen. In deze regio leven ongeveer twintig wolvenroedels en onze experts steken ieder jaar veel tijd in het selecteren van de beste plekken om hen te zien. Tussendoor verkent u de imposante pieken en wandelpaden op eigen gelegenheid.

De reis begint en eindigt in de Baskische stad Bilbao van waaruit u doorreist naar de Asturische bergen in het westen.

beren reis spanje, reis somedo, beren excursie

Uw wildlife ervaring compleet verzorgd
Wat is bij deze reis inbegrepen?.
 • Huurauto Opel Mokka of vergelijkbaar incl. verzekeringen en afkoop eigen risico
 • Begeleiding Engelstalige Beren & Wolf experts gedurende 2,5 dag
 • 7 nachten accommodatie in eenvoudige 2-sterren familiehotels (upgrade is mogelijk), incl. ontbijt en diners (Bilbao o.b.v. logies/ontbijt)
 • Activiteiten en genoemde excursies
 • Entreegelden National Parks
 • Bijdrage aan Fundación Oso Pardo. Deze bijdrage is onderdeel van de investering die All for Nature direct en indirect doet in natuurbescherming. De hoogte verschilt per reis, maar in het totaal wordt gemiddeld 5% van de reissom geïnvesteerd in natuurbescherming, zoals geformuleerd in ons MVO-beleid.
 • Aangesloten bij de ANVR en dekking via SGR, Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR garantie)
 • Handig & leuk in de voorbereiding en mee op reis: uw eigen All for Nature Travel app
 • De reissom vanaf €1095,- is per persoon o.b.v. een tweepersoonskamer.

PS: Houd u er rekening mee dat er in Spanje praktisch geen Engels gesproken wordt m.u.v. uw gids tijdens de excursies. Enige kennis van de Spaanse taal is aan te bevelen.

Niet bij de reis inbegrepen?.
 • Internationale vluchten naar Bilbao. Deze boeken wij graag voor u.
 • Boekt u uw vlucht via ons, dan wordt deze volledige gecompenseerd met GreenSeat Gold Standard.
 • Of reis met de trein: de TGV brengt u in 1 dag naar Hendaye, aan de Spaans Franse grens in de buurt van Biarritz. Daar stapt u over op het Spaanse trein netwerk via San Sebastian naar o.a. Bilbao.
 • Reis & annuleringsverzekering
 • Drankjes, lunch en eventuele extra excursies
 • Fooi en persoonlijke uitgaven
 • Verplichte consumentenbijdrage SGR € 5,- p.p.
 • Bijdrage Calamiteitenfonds (€2,50 per boeking). Deze bijdrage is verplicht zodat u aanspraak kunt maken op de  garantieregeling.
 1. Dag 1 Aankomst in Bilbao en verkenning Baskische stad

  Op het vliegveld van Bilbao staat de huurauto voor u klaar. Uw hotel ligt in de buurt van het vliegveld, maar u kunt er nog op uit trekken om de Baskische kust in de buurt van Bermeo of het centrum van Bilbao te verkennen, een Baskische stad met een turbulent verleden. De bezienswaardigheden, gezellige restaurantjes en eigenzinnige winkels bieden de ideale eerste kennismaking met het Baskenland waar u doorheen zult trekken.

  U bevindt zich aan de uiterste oostkant van de Cordillera Cantábrica, een uitgestrekte reeks bergketens die het karakter van Noord Spanje bepaalt. Het Cantabrisch gebergte wordt door sommigen gezien als een westelijke voortzetting van de Pyreneeën, maar in feite zijn het afzonderlijke sierra’s. Ze vormen een scheidingszône tussen het noorden van Spanje waar de invloed van het Atlantische klimaat zich via de Golf van Biskaje doet gelden enerzijds en de binnenlanden van Spanje die zich als het ware in de ‘regenschaduw’ van de bergen bevinden. Het Cantabrisch gebergte is van west naar oost zo’n driehonderd kilometer lang. Voor Spanjaarden geldt het als een belangrijk gebied, de roots van Spanje liggen er: in de grotten van Altamira werden prachtige rotsschilderingen aangetroffen met een ouderdom van zo’n 15.000 jaar. Veel later, rond het jaar 800, wisten verzetsstrijders die zich niet neerlegden bij de Islamitische bezetting van Spanje, zich in de Cantabrische bergen te hergroeperen en legden er de basis voor de latere Spaanse koninkrijken Asturias, León en Navarra. Het Cantabrisch gebergte geldt heden ten dage vooral als stiltegebied, waar de natuur zich ongestoord kan handhaven. De bergen liggen in de provincies Galicië, Cantabrië, Asturië, León en hebben uitlopers tot in Baskenland.

  Overnachting in kleinschalig boutique hotel in de buurt van de luchthaven incl. ontbijt.

 2. Dag 2 Op weg naar Somiedo National Park

  U vertrekt na het ontbijt naar de meest westelijke bestemming van de reis: Somiedo. In het Cantabrisch gebergte zijn tal van natuurgebieden en reservaten. De grootste en bekendste daarvan is de Picos de Europa, waar de hoogste pieken liggen (tot zo’n 2600 meter hoogte) en de meeste touristen komen. Op deze reis bezoekt u de onbekendere Natuurparken van Somiedo (beschermd als Nationaal Park sinds 1988 en door de UNESCO in 2000 als biosfeer aangemerkt) en van Riaño y Mampodre (als Regionaal Park beschermd sinds 1994).

  Daar aangekomen heeft u nog tijd voor een verkennende wandeling in de omgeving.

  Overnachting in eenvoudig lokaal hotel o.b.v. halfpension

 3. Dag 3 Op zoek naar de beren

  Vandaag stat in het teken van de Europese bruine beer. U wordt in de ochtend en avond meegenomen door onze gids en u maakt kennis met het werk van Fundación Oso Pardo (Bruine Beer Foundation). FOP is sinds 1992 de organisatie die zich hier wijdt aan de bescherming van de Bruine Beer – inmiddels zijn er zo’n 350 vrij levende beren in het Cantabrisch gebergte. FOP houdt zich bezig met uiteenlopende onderwerpen, zoals monitoring, verbetering van het leefgebied, voorlichting, voorkomen van conflicten tussen mens en dier, bestrijding van stroperij, enzovoorts. Zij houden het gebied en de beren die er leven ook in de gaten als er geen reizigers zijn en onze gidsen werken met hen samen. Zo is de kans het grootst dat u daadwerkelijk beren kunt zien in hun natuurlijke habitat. U trekt te voet de bergen in en probeert de beren te spotten op de tegenover liggende berghellingen.

  Overnachting in hetzelfde eenvoudige lokale hotel o.b.v. halfpension

 4. Dag 4 Beren, wolven en vogels

  Deze dag kunt u nogmaals op zoek gaan naar de bruine beer, maar dan zonder de gids. Tussendoor moet u echt even een bezoek brengen aan het Casa del Oso, waar u alles zult leren over dit bijzondere dier. Er is een bescheiden opstelling met betrekking tot de beer in Asturias. Ook de (roof)vogels van Asturias zijn de moeite waard: de Rode Wouw, de Steenarend, de Dwergarend, de Vale Gier, de Aasgier en misschien zelfs de Lammergier.

  Overnachting in hetzelfde eenvoudige lokale hotel o.b.v. halfpension.

 5. Dag 5 Door naar Los Picos de Europa

  U vertrekt vroeg voor het oostelijke deel van de Cordillera Cantábrica; de Picos de Europa. Zo heeft u nog tijd voor een verkenning van het machtige gebergte met de auto en kunt u in de schemering op zoek naar de Europese wilde kat. Dit gedeelte van Spanje is de beste plek om de wilde kat te zien. Vanaf eind juli worden de weilanden in de bergen gehooid en gaat de wilde kat hier op zoek naar muizen in het korte gras. Laat u zich niet voor de gek houden door zijn tamme zusje, de huiskat. Staat dit dier hoog op uw wensenlijstje dat adviseren wij een extra excursie, die gericht is op het zien van de wilde kat en meer…. Informeert u bij boeking.

  Overnachting in eenvoudig lokaal hotel in het plaatsje Riaño (diner en ontbijt inbegrepen)

 6. Dag 6 Op zoek naar de wolf

  U wordt weer vroeg opgehaald door de gids, die ons een dag zal meenemen naar één van de beste wolvenhotspots van Spanje. In de regio zijn zo’n twintig wolvenroedels en onze gidsen steken ieder jaar veel tijd in het selecteren van de beste plekken om de wolven te zien. In september 2020 werden ze bijna altijd gezien op deze excursies. U trekt er een volle dag met een 4×4 op uit en verkent de beste plekken om de wolf te zien.
  De Iberische wolf is een kleine ondersoort van de wolf die alleen in Spanje en Portugal voorkomt. Het oorspronkelijke leefgebied betrof het hele Iberisch schiereiland, maar de Iberische wolf komt alleen nog voor in enkele gebieden in het noorden van Spanje en Portugal. Naar schatting bestaat de totale wolvenpopulatie uit ca. 2000 dieren. Het aantal neemt nog steeds af, door verdwijnen van geschikt leefgebied en door het oprukken van de mens.

  Overnachting in eenvoudig lokaal hotel in het plaatsje Riaño, incl. diner en ontbijt

 7. Dag 7 Wolven en terug richting Bilbao

  Op deze laatste excursiedag gaat u nogmaals op zoek naar de wolven van Riaño. Het wordt een ochtendexcursie met hopelijk een prachtige afsluiter, maar wilde dieren voegen zich uiteraard niet altijd naar onze wensen. In ieder geval kunt u genieten van de ruige natuur en de vogels. Vanuit dit verlaten gebied reist u terug naar Bilbao, waar u nog één overnachting wacht om de vele indrukken te kunnen verwerken.

  Overnachten in een comfortabel hotel o.b.v. logies/ontbijt de buurt van het vliegveld.

 8. Dag 8 Terug naar Nederland of Belgie

  Deze ochtend levert u de huurauto weer in op de luchthaven van Bilbao of blijft u nog iets langer om de stad en haar omgeving te verkennen.

Spaanse kust Baskenland ©All for Nature Travel
Somiedo NP ©All for Nature Travel
Beer Somedo ©FOP
wolf watching ©All for Nature Travel08-05_20-25-08
Wolf_Siero ©Marc Bouyer
los Picos de Europa ©All for Nature Travel
Bij deze reis hebben wij de volgende lodge(s) voorzien. Voor meer informatie klik op de foto´s.

U verblijft in eenvoudige, kleinschalige, lokale hotelletjes:

reis Spanje Cantabrisch gebergte, selfdrive Picos de EUropa, berenreis SPanje, wolvenreis spanje safari beer, safari wolf

Of waardeer uw verblijf in Pola do Somiedo op met het super mooi gelegen Palacio Flórez Estrada:

Palacio Florez Estrada, Somiedo NP, beren spanje

 

Onze kleinschalige, duurzame lodgesDoor hier te verblijven draagt u bij aan het behoud van de natuur

Deze accommodaties zijn door ons zorgvuldig geselecteerd op basis van hun bijdrage aan een betere wereld. Het liefst maken wij gebruik van kleinschalige accommodaties, die binnen de eigen familie worden gerund. Zij liggen bij voorkeur in de ongerepte natuur dicht bij de ingang van de parken. Ze benadrukken de gastvrijheid van de bevolking en zijn altijd in lijn met het unieke karakter van de plaats die wordt bezocht.

Dit zijn onze aanbevelingen. Deze accommodaties zijn geliefd, dus wees er op tijd bij! Verblijft u liever in een andere duurzame lodge? Wij passen de privéreis graag op maat voor u aan.

Wij zijn Travelife Certified en voldoen daarmee aan de hoogste standaards op het gebied van duurzaamheid.

Klik op bovenstaande voor praktische reistips ter informatie. De exacte en up-to-date praktische reisinformatie krijgt u van ons bij boeking.

U heeft een goede bescherming nodig tegen de zon als u in het voorjaar reist. Zonnebrandcrème met een hoge factor, een goede zonnebril en een hoed of pet zijn aan te bevelen. Voor de trekking te voet draagt u bij voorkeur niet te felle kleuren. Aangezien de Sierra Morena iets hoger ligt kan het hier ook in het voorjaar nog koud zijn. Vergeet u dan ook niet om warme kleding mee te nemen en een warme winterjas als u in het winterseizoen reist. Een verrekijker, camera en zaklamp behoren bij de essentiële onderdelen van de reis. Een waterfles is tevens zeer nuttig.

Verder niet vergeten:
Kleine dagrugzak of reistas, anti-muggenmiddel, money-belt, medicijnen (indien van toepassing), paspoort en kopie, verzekeringspapieren en kopie, vaccinatieboekje en kopie, reischeques, geld en creditcard, vliegtickets of e-ticketnummer en EHBO-set, reserve batterijen en geheugenkaarten voor de camera. Het is handig om een IPad mee te nemen voor het evalueren van de foto’s.

All for Nature betekent alles voor de natuur en dat is precies wat zij voor ogen heeft. Wij hebben er alles voor over om de natuur op deze planeet te beschermen en te behouden voor toekomstige generaties. Dit komt o.a. tot uiting in ons Duurzaam Toerisme en MVO beleid. U als reiziger kunt ook heel veel doen om de natuur op verre reizen in stand te houden en er voor te zorgen dat lokale mensen inkomsten krijgen uit het behoud van de natuur.

Reis plasticvrij
We gebruiken het allemaal en we komen het overal tegen. In winkels, maar ook langs de weg en in de natuur zoals in de zee. Op prachtige reisbestemmingen worden paradijselijke stranden, bossen en berggebieden vervuild door plastic dat veelal door toeristen is gebruikt. Vooral wegwerp plastic, zoals rietjes, flessen en tasjes, blijven in grote hoeveelheden in de natuur achter. Om ervoor te zorgen dat we van de mooiste plekken ter wereld kunnen blijven genieten, geven we u vijf tips om uw plasticgebruik op vakantie te verminderen.
1. Check of u in uw vakantieland uit de kraan kunt drinken: waterinhetbuitenland.nl.
· Drinkwater uit kraan? Neem een hervulbare waterfles mee.
· Geen drinkwater uit de kraan? Schaf aan het begin van uw verblijf een grote verpakking water aan en vul uw flesje. Bij de meeste van onze duurzame accommodaties kunt u water tappen. Zo niet, alleen al door er naar te blijven vragen wordt het personeel gestimuleerd hier aan bij te dragen.
2. Zeg ‘nee’ tegen plastic rietjes.
3. Neem altijd een (boodschappen)tas mee.
4. Neem zelf shampoo, douchegel en bodylotion mee.
5. Zin in een vakantie uitje? Doe mee aan lokale ‘beach clean-ups!’

Meld wildlife crime met je smartphone
Wilde dieren over de hele wereld worden bedreigd door illegale handel. Ook als reiziger kunt u helpen bij de strijd tegen de illegale handel in wilde dieren. U kunt bijvoorbeeld een beer in een kooi tegenkomen of ivoor dat verkocht wordt op een markt. Via de speciale Wildlife Witness app kan iedereen die op reis misstanden ziet een foto hiervan maken en de exacte locatie van een incident vastleggen zonder bemoeienis ter plaatse. De melding wordt doorgegeven aan TRAFFIC, de organisatie die handel in wilde dieren monitort en criminele netwerken op deze manier kan volgen. Meer over deze app.

 

De munteenheid in Spanje is de Euro. Het is aan te raden om in ieder geval een creditcard en pinpas mee te nemen. International Visa en Mastercard zijn algemeen geaccepteerd in vrijwel alle steden kunt u ook pinnen.

In dit gedeelte van Spanje heerst een mediterraans klimaat met veel invloed van een landklimaat en een oceaanklimaat. De winters zijn mild, het vriest er zelden, en de zomers zijn extreem heet, elk jaar weer stijgt de temperatuur regelmatig boven de 40 graden Celsius. De verschillen tussen de maximumtemperatuur en minimumtemperatuur zijn groot. Ook al is het in de zomer ’s middags 38 graden, het kan soms ‘s nachts afkoelen tot slechts 18 graden Celsius. In de winter schommelt de temperatuur rond een zachte 10°C. Gemiddeld valt er zo’n 500 mm. neerslag, maar dat verschilt zeer sterk per jaar.

U heeft een identiteitskaart of paspoort nodig dat nog minimaal 3 maanden geldig is vanaf de datum van terugkomst. Een visum is niet nodig.

Houdt u bij het kopen van souvenirs in gedachte dat dit een van de weinige manieren van de lokale bevolking is om inkomsten te krijgen uit het toerisme. Afdingen is normaal, maar maakt u er geen sport van om altijd overal de goedkoopste deal te krijgen. Het is uiteraard niet toegestaan om souvenirs van bedreigde planten en dieren mee de grens over te nemen. Let op hieronder vallen dus ook dat mooie stukje koraal dat u zelf heeft gevonden of armbanden van olifantenhaar. Voor meer informatie kijk op WNF – Foute souvenirs.

Er is geen tijdsverschil.

Specifieke vaccinaties zijn voor deze bestemming niet vereist.

Het betreft een EU land; er zijn geen bijzonderheden met betrekking tot veiligheid. Met de huidige situatie in de wereld is het fijn om altijd op de hoogte te zijn. Download de Nederlandse 24/7 BZ Reis app en ga goed voorbereid op reis. Stel dat er een calamiteit of incident is op de bestemming, dan wordt u hierover geïnformeerd. U heeft met 1 druk op de knop contact met het contactcenter van het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken; 24 uur per dag, 7 dagen per week.

Een goede reisverzekering is van groot belang. Controleert u alstublieft of u voldoende bent afgedekt tegen medische kosten en andere onvoorziene omstandigheden. Daarnaast is het sterk aan te raden om ook een annuleringsverzekering af te sluiten. Er kunnen zich altijd omstandigheden voordoen waardoor het voor u niet mogelijk is te reizen.

bagage safari, bagage verre reis

All for Nature Travel

image description

Ultieme wildlife beleving

Met All for Nature Travel maakt u de mooiste wildlife reizen. Geniet van ongerepte natuur en haar dierenleven.

image description

Kleinschaligheid

Vanuit kleinschalige, duurzame lodges geniet u van ongerepte natuur en haar dierenleven. Individueel of in een kleine groep.

image description

Bijdrage aan de natuur

Met uw reis, die voldoet aan de hoogste duurzaamheidsstandaard, draagt u direct bij aan de bescherming van het wildlife dat u ziet.

Wij gebruiken cookies alleen voor analyse en het goed laten functioneren van de site. Door de site te gebruiken, gaat u akkoord met de plaatsing van cookies. Meer over cookies & privacybeleid

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten