wisent Bialowieza NP ©PTTK

Polen: Bizons & Het laatste oerbos van Europa

richtprijs 689
 • 5-daagse privéreis naar het laatste oerbos van Europa.
 • Maak kennis met de woudreuzen en ongerepte wildernis.
 • Ga in de vrije natuur op zoek naar het grootste zoogdier van Europa, de wisent.
 • Ook elanden, edelherten, zwijnen, wolven en lynxen kunnen uw pad kruisen.
 • Het hart van het park, de restricted area, is alleen te bezoeken o.l.v. een privégids.
 • Geniet van de natuur en haar dierenleven en trek er te voet op uit.
 • Deze reis staat tot nader orde on hold i.v.m. de oorlog in Oekraïne.

 

 • Beoordelingen 0 beoordelingen
  0/5
 • Reistype Reistype
  Privéreis
 • Reisperiode september t/m april
  0/8
Vraag offerte aan

Laat uw reis op maat uitwerken

Alles over reis: Polen: Bizons & Het laatste oerbos van Europa.

“Een oerbos is een oorspronkelijk bos dat zich zonder menselijke invloed heeft ontwikkeld en zich zelf handhaaft.” Afgezien van her en der relatief kleine stukjes woud is het oerbos in Europa door menselijk ingrijpen door de eeuwen heen grotendeels verdwenen. In het grensgebied van Polen en Wit-Rusland ligt het laatste restje oerbos van Europa, het laatste Europees gemengd laaglandbos. Het Bialowieza National Park is een UNESCO Werelderfgoed en een World Biosphere Reserve en meer dan 1200 verschillende planten- en bomensoorten worden hier aangetroffen. Dit oerbos biedt een thuis aan edelherten, wolven, reeën, wilde zwijnen, Euraziatische lynxen en zelfs elanden komen hier voor. De Europese bizon, de wisent, het grootste zoogdier van Europa, was hier uitgestorven en is in 1952 geherintroduceerd. Inmiddels leven er weer meer dan 800 dieren vrij in het wild. Met meer dan 120 soorten vogels komen ook vogelaars hier graag kijken naar negen soorten spechten, hazelhoenders, dwerguilen en de zeldzame ruigpootuilen.

Bialowieza National Park is bewaard gebleven doordat het al sinds de middeleeuwen het jachtgebied is van Poolse koningen. In 1888 nam de Russische tsaar dit als zijn jachtdomein in beslag. Inmiddels is het paleis verdwenen, maar het wegennetwerk dat het gebied toegankelijk maakte bestaat nog en doordat het wild hier volgens oude tradities in de winter wordt bijgevoerd met hooi komt er ook nog veel wild voor. Houtkap vormt een grote bedreiging voor dit oerbos, maar het wordt goed beschermd en het is niet toegestaan om de kern van het oerbos te bezoeken zonder park ranger/gids.

Op de tweede dag wordt u door uw gids opgehaald en op een 6 uur durende wandeling meegenomen naar het hart en het oudste gedeelte van het park met de originele flora en woudreuzen. Enorm indrukwekkend! Zo heeft het bos in heel Europa er vroeger uitgezien… De hoogste es van Europa staat hier, samen met eikenbomen van meer dan 800 jaar oud. U bezoekt het schitterende dal van Narewka of de Orlowkarivier waar bevers actief zijn. Op de vierde dag staan de wisenten op het programma. Vroeg in de ochtend rijdt u samen met uw gids naar verschillende plekken waar de wisenten zich graag laten zien, de laatste kilometers legt u uiteraard te voet af. Het vroege voorjaar en de winter zijn de beste maanden om wildlife te zien, omdat het bladerdek dan het zicht minder belemmert. In de zomermaanden trekken de wisenten diep het bos in en heeft u maar een kleine kans om hen te zien.

Wisenten zijn samen met de Amerikaanse bizon (Bison bison) de twee laatst overgebleven soorten uit het geslacht Bison. Aan het eind van de 15e eeuw was de wisent al zo zeldzaam geworden dat er maatregelen genomen moesten worden in de vorm van jachtrestricties. Dit vertraagde het uitstervingsproces enigermate, totdat de soort begin 1900 weer op de rand van uitsterven balanceerde. Fokprogramma’s, opgezet in samenwerking met dierentuinen, hebben de wisent voor uitsterven behoed. Het blijft echter een zeer kwetsbare soort.

Tussendoor heeft u voldoende tijd om er zelf in het park op uit te trekken of de plaatsjes Hajnowka en Zwierzyniec te bezoeken. Ook Bialowieza zelf is een bezoekje waard met een museum, een mooie orthodoxe kerk en het park van de tsaar, waar ’s nachts nog bevers worden gezien. Daarnaast kunnen wij u ook een een nachtwandeling of een mountainbike tocht onder leiding van uw privegids van harte aanbevelen. Als u geïnteresseerd bent in vogels kunnen wij ook twee verschillende excursies voor u inplannen o.l.v. een officiële vogelgids.

Bialowieza ligt helemaal in het oosten van Polen op 3-4 uur rijden van Warschau. Het is mogelijk om het park te bezoeken op een selfdrive vanuit Nederland of met de trein via Berlijn, maar wij adviseren een vlucht naar Warschau. U kunt deze reis ook combineren met een andere natuurschat in het noordwesten van Polen; de Oder Delta.

Uw wildlife ervaring compleet verzorgd
Wat is bij deze reis inbegrepen?.
 • 5 dagen Huurauto categorie KIA SUV incl. afkoop eigen risico en alle verzekeringen
 • 4 overnachtingen in comfortabele lodge op 3-4 sterren niveau in tweepersoonskamer o.b.v. logies/ontbijt
 • 1 dag wisentenexcursie o.l.v. een Engelstalige privé natuurgidsnatuurgids
 • 1 dag wandelexcursie naar het hart van Bialowieza o.l.v. een Engelstalige privé natuurgids
 • Bijdrage aan het wisentenproject van Rewilding Europe. Deze bijdrage is onderdeel van de investering die All for Nature direct en indirect doet in natuurbescherming. De hoogte verschilt per reis, maar in het totaal wordt gemiddeld 5% van de reissom geïnvesteerd in natuurbescherming, zoals geformuleerd in ons MVO-beleid.
 • Aangesloten bij de ANVR en dekking via SGR (Stichting Garantiefonds Reisgelden)
 • Handig & leuk in de voorbereiding en mee op reis: uw eigen All for Nature Travel app
 • De reissom vanaf €689,- is per persoon en o.b.v. twee samenreizende personen. Het is mogelijk om hier met uw eigen auto naar toe te rijden vanuit Nederland als onderdeel van een langere vakantie. Zonder huurauto kost dit arrangement €575,- per persoon.
Niet bij de reis inbegrepen?.
 • Internationale vlucht Warschau. Deze boeken wij graag voor u.
 • Boekt u uw vlucht via ons, dan wordt deze volledige gecompenseerd met GreenSeat Gold Standard.
 • Of reis met de trein naar Warschau via Berlijn. De ICE heeft een snelle verbinding.
 • Overige excursies. Het is niet mogelijk om het park te betreden zonder ranger/gids en wij adviseren u dan ook graag extra excursies. Het is mogelijk om een nachtexcursie te doen met speciale nachtzicht apparatuur waardoor er een nieuwe wereld voor u open gaat, u kunt er op uit trekken op de mountainbike o.l.v. uw eigen gids en er zijn 2 bijzondere vogelexcursies te boeken. Wij informeren u graag.
 • Reis & annuleringsverzekering
 • Lunch, diner, drankjes, fooi en persoonlijke uitgaven
 • Verplichte consumentenbijdrage SGR € 5,- p.p.
 • Bijdrage Calamiteitenfonds (€2,50 per boeking). Deze bijdrage is verplicht zodat u aanspraak kunt maken op de garantieregeling.
 1. Dag 1 Warschau - Bialowieza

  Vandaag vliegt u naar Warschau, de hoofdstad van Polen. Op de luchthaven staat uw auto voor u klaar en u rijdt in ca. 3-4 uur richting het noordoosten, naar Bialowieza National Park. U checkt in bij het hotel en heeft de gelegenheid om de omgeving te verkennen.

  U verblijft bij onze 3-4 sterren lodge aan de rand van het park.

 2. Dag 2 Naar het hart van Bialowieza NP

  Op de tweede dag wordt u door uw gids opgehaald en op een 6 uur durende wandeling meegenomen naar het hart en het oudste gedeelte van het park met de woudreuzen. Zo heeft het bos in heel Europa er vroeger uitgezien… De hoogste es van Europa staat hier. U bezoekt het dal van Narewka of de Orlowkarivier waar bevers actief zijn.

  Het is niet mogelijk om het park te betreden zonder ranger/gids en wij adviseren u dan ook graag extra excursies. Het is mogelijk om een nachtexcursie te doen met speciale nachtzicht apparatuur waardoor er een nieuwe wereld voor u open gaat, u kunt erop uit trekken op de mountainbike o.l.v. uw eigen gids en er zijn 2 bijzondere vogelexcursies te boeken.

  U verblijft bij onze 3-4 sterren lodge aan de rand van het park.

 3. Dag 3 Ter vrije besteding

  Deze dag is ter vrije besteding. U kunt er zelf op uit trekken over aangelegde wandelpaden of met de fiets van het hotel. Houdt u er wel rekening mee dat Pools geen makkelijke tal is om in te communiceren en weinig mensen spreken Engels. U kunt de plaatsjes Hajnowka en Zwierzyniec bezoeken of ontspannen in de sauna van de lodge. Ook Bialowieza zelf is een bezoekje waard met een museum, een mooie orthodoxe kerk en het park van de tsaar, waar ’s nachts nog bevers worden gezien.

  Het is uiteraard ook mogelijk om een nachtexcursie te doen met speciale nachtzicht apparatuur waardoor er een nieuwe wereld voor u open gaat. U gaat gedurende 4 uur op zoek naar het wildlife van de nacht. U kunt erop uit trekken op de mountainbike o.l.v. uw eigen gids en er zijn 2 bijzondere vogelexcursies te boeken. Met meer dan 120 soorten vogels zeer de moeite waard. Ga op zoek naar negen soorten spechten, hazelhoenders, dwerguilen en de zeldzame ruigpootuilen. Vanaf €54,- per persoon. Als u ons uw voorkeuren doorgeeft kunnen wij u graag adviseren.

  PS: Als corona voorbij is en de situatie in Wit-Rusland is gestabiliseerd kunnen wij ook graag een excursie uitwerken waarbij u een permit krijgt om het Russische deel van het park te bezoeken dat veel uitgebreider en beter beschermd is dan het Poolse deel.

  U verblijft bij onze 3-4 sterren lodge aan de rand van het park.

 4. Dag 4 Op zoek naar de wisenten en meer

  Op de vierde dag staan de wisenten op het programma. Vroeg in de ochtend rijdt u samen met uw gids naar het gedeelte waar de wisenten zich graag laten zien, de laatste kilometers legt u uiteraard te voet af. Het vroege voorjaar en de winter zijn de beste maanden om wildlife te zien, omdat het bladerdek dan het zicht minder belemmert. De wisenten laten zich dan ook graag op de open vlaktes van het park zien. Let op, u gaat op zoek naar wilde, vrijlevende wisenten en een ’sighting’ is dan ook nooit gegarandeerd. In deze maanden heeft u echter een hele grote kans om hen op een van de dagen te zien en als u wilt kunt u de gids ook vragen om het fokcentrum te bezoeken voor een gegarandeerde foto. U zult deze dagen zeker ook enkele van de andere woudbewoners tegen komen:  edelherten, wolven, vossen, reeën, boommarters, wilde zwijnen, Euraziatische lynxen en zelfs elanden komen hier voor. Ook de bruine beer is hier voriog jaar weer voor het eerst gesignaleerd.

  PS: In de zomermaanden juni t/m augustus zijn de wisenten ontzettend moeilijk te spotten omdat ze dan met hun kwetsbare jongen dieper het bos in trekken. Daar is dan genoeg te eten en ontlopen ze de toeristen in het drukke seizoen.

  Wisenten zijn samen met de Amerikaanse bizon (Bison bison) de twee laatst overgebleven soorten uit het geslacht Bison. Aan het eind van de 15e eeuw was de wisent al zo zeldzaam geworden dat er maatregelen genomen moesten worden in de vorm van jachtrestricties. Dit vertraagde het uitstervingsproces enigermate, totdat de soort begin 1900 weer op de rand van uitsterven balanceerde. Fokprogramma’s, opgezet in samenwerking met dierentuinen, hebben de wisent voor uitsterven behoed. Het blijft echter een zeer kwetsbare soort.

  U verblijft bij onze 3-4 sterren lodge aan de rand van het park.

 5. Dag 5 Terug naar Warschau voor vlucht terug naar huis

  Vandaag rijdt u terug naar Warschau waar u uw auto inlevert op de luchthaven voordat u weer terug vliegt naar Amsterdam of Brussel.

  U kunt uiteraard ook nog meer plaatsen in Polen bezoeken. Wij adviseren de Oder Delta in het noordwesten of de historische stad Wraclow. Even mooi als Krakau, maar dan zonder alle toeristen…..

Bij deze reis hebben wij de volgende lodge(s) voorzien. Voor meer informatie klik op de foto´s.

Op de groepsreis is het volgende wellness hotel voorzien: Hotel Zubrowka. Zij hebben een begin gemaakt met duurzaamheid en hebben het Certificaat van Uitmuntendheid op Tripadvisor.

hotel bialowieza NP, reis polen , reis wisent, reis wolf

Op de privé reis kunt u ook verblijven bij onze kleinschalige, historische lodge midden in de natuur aan de rand van het National Park. Hier waant u zich terug in de tijd van de tsaren. Het originele treinstation dat speciaal gebouwd is voor tsaar Nicholas II, ligt op het terrein van de lodge en is onlangs gerestaureerd en omgebouwd tot een hotel met 3 verschillende soorten kamers in wagons, de watertoren en kleine huisjes. Het diner bij de lodge is van harte aan te bevelen.

hotel bialowieza NP, reis polen , reis wisent, reis wolf

hotel bialowieza NP, reis polen , reis wisent, reis wolfApartamenty Carskie, polen reis, bialowieza reis

Onze kleinschalige, duurzame lodgesDoor hier te verblijven draagt u bij aan het behoud van de natuur

Deze accommodaties zijn door ons zorgvuldig geselecteerd op basis van hun bijdrage aan een betere wereld. Het liefst maken wij gebruik van kleinschalige accommodaties, die binnen de eigen familie worden gerund. Zij liggen bij voorkeur in de ongerepte natuur dicht bij de ingang van de parken. Ze benadrukken de gastvrijheid van de bevolking en zijn altijd in lijn met het unieke karakter van de plaats die wordt bezocht.

 

Dit zijn onze aanbevelingen. Deze accommodaties zijn geliefd, dus wees er op tijd bij! Verblijft u liever in een andere duurzame lodge? Wij passen de privéreis graag op maat voor u aan.

 

Wij zijn Travelife Certified en voldoen daarmee aan de hoogste standaards op het gebied van duurzaamheid.

Klik op bovenstaande voor praktische reistips ter informatie. De exacte en up-to-date praktische reisinformatie krijgt u van ons bij boeking.

U heeft een goede bescherming nodig tegen de zon. Aangezien het ook slechter weer kan zijn en kan regenen is het aan te raden regenkleding mee te nemen. Voor de excursies te voet is het belangrijk dat u stevige wandelschoenen draagt, het liefst waterproof of regenlaarzen als het regent. Voor de trekking te voet is het belangrijk dat u camouflagekleuren draagt (donkere kleuren die niet afsteken tegen de groen, bruine achtergrond). Warme kleding voor de koude nachten is noodzakelijk. (Thermo-ondergoed en een muts zijn geen overbodige luxe) Vergeet vooral ook uw verrekijker en camera niet.

Verder niet vergeten:
Kleine dagrugzak of reistas, drinkfles, medicijnen (indien van toepassing), paspoort en kopie, verzekeringspapieren en kopie, vaccinatieboekje en kopie, geld en creditcard, vliegtickets of e-ticketnummer en EHBO-set.

All for Nature betekent alles voor de natuur en dat is precies wat zij voor ogen heeft. Wij hebben er alles voor over om de natuur op deze planeet te beschermen en te behouden voor toekomstige generaties. Dit komt o.a. tot uiting in ons Duurzaam Toerisme en MVO beleid. U als reiziger kunt ook heel veel doen om de natuur op verre reizen in stand te houden en er voor te zorgen dat lokale mensen inkomsten krijgen uit het behoud van de natuur.

Reis plasticvrij
We gebruiken het allemaal en we komen het overal tegen. In winkels, maar ook langs de weg en in de natuur zoals in de zee. Op prachtige reisbestemmingen worden paradijselijke stranden, bossen en berggebieden vervuild door plastic dat veelal door toeristen is gebruikt. Vooral wegwerp plastic, zoals rietjes, flessen en tasjes, blijven in grote hoeveelheden in de natuur achter. Om ervoor te zorgen dat we van de mooiste plekken ter wereld kunnen blijven genieten, geven we u vijf tips om uw plasticgebruik op vakantie te verminderen.

1. Check of u in uw vakantieland uit de kraan kunt drinken: waterinhetbuitenland.nl.
· Drinkwater uit kraan? Neem een hervulbare waterfles mee.
· Geen drinkwater uit de kraan? Schaf aan het begin van uw verblijf een grote verpakking water aan en vul
uw flesje. Bij de meeste van onze duurzame accommodaties kunt u water tappen. Zo niet, alleen al door
er naar te blijven vragen wordt het personeel gestimuleerd hier aan bij te dragen.
2. Zeg ‘nee’ tegen plastic rietjes.
3. Neem altijd een (boodschappen)tas mee.
4. Neem zelf shampoo, douchegel en bodylotion mee.
5. Zin in een vakantie uitje? Doe mee aan lokale ‘beach clean-ups!’

Meld wildlife crime met je smartphone
Wilde dieren over de hele wereld worden bedreigd door illegale handel. Ook als reiziger kunt u helpen bij de strijd tegen de illegale handel in wilde dieren. U kunt bijvoorbeeld een beer in een kooi tegenkomen of ivoor dat verkocht wordt op een markt. Via de speciale Wildlife Witness app kan iedereen die op reis misstanden ziet een foto hiervan maken en de exacte locatie van een incident vastleggen zonder bemoeienis ter plaatse. De melding wordt doorgegeven aan TRAFFIC, de organisatie die handel in wilde dieren monitort en criminele netwerken op deze manier kan volgen. Meer over deze app.

 

De munteenheid in Polen is de Poolse Zloty. Geld kan worden gewisseld bij een van de banken. Het is aan te raden om in ieder geval een creditcard en pinpas mee te nemen. En let op dat uw pinpas aan staat voor het buitenland. Het is niet nodig om vooraf geld te wisselen in de lokale valuta. Het beste kunt u bij aankomst op de luchthaven in het betreffende land uw geld wisselen of pinnen.. Wij raden u wel aan om altijd een bedrag van ca 100 Euro op zak te hebben in kleine coupures. Buiten de lokale valuta is dit nog steeds het meest geaccepteerde betaalmiddel.
Let u er tijdens de reis op dat u altijd genoeg kleingeld op zak heeft. Dit bespaart u veel tijd en problemen bij het afrekenen van maaltijden, souvenirs, etc.

Het noordwesten van Polen heeft een klimaat dat vergelijkbaar is met dat in Nederland. De winter is zacht en de zomer is vochtig en niet al te warm. Het zuiden en zuidoosten van Polen heeft een continentaal klimaat. De winter is lang en streng. De zomer is meestal warm en er kunnen soms stevige onweersbuien voorkomen. Het oosten van Polen is in de winter langdurig met sneeuw bedekt.

U heeft een geldige identiteitskaart of paspoort nodig. Een visum is niet nodig.

Houdt u bij het kopen van souvenirs in gedachte dat dit een van de weinige manieren van de lokale bevolking is om inkomsten te krijgen uit het toerisme. Afdingen is normaal, maar maakt u er geen sport van om altijd overal de goedkoopste deal te krijgen. Het is uiteraard niet toegestaan om souvenirs van bedreigde planten en dieren mee de grens over te nemen. Let op hieronder vallen dus ook dat mooie stukje koraal dat u zelf heeft gevonden of armbanden van olifantenhaar. Voor meer informatie kijk op WNF – Foute souvenirs.

Er is geen tijdsverschil met Nederland en België.

Corona blijft een belangrijk punt van aandacht en reizen is het makkelijkst en veiligst als u zelf volledig bent gevaccineerd en geboosterd tegen COVID. Ieder land heeft zijn eigen inreisvoorwaarden en aanvullende maatregelen ter plekke. Bijv.: volledige vaccinatie, boosterprik, soort en geldigheid betreffende vaccin, Fit to Travel/genezen verklaring, 2 of 3G beleid, inreis-formulieren, Digitaal Corona Certificaat etc. Een goede voorbereiding op uw reis blijft dus belangrijk. Bekijk op de overheidspagina Nederland Wereldwijd wat de voorwaarden voor uw bestemming zijn en check deze ook nogmaals voor vertrek. U bent zelf verantwoordelijk voor de juiste en geldige inreis- en/of vaccinatiedocumenten.

Voor informatie over andere vaccinaties verwijzen wij u door naar de plaatselijke GGD voor een advies op maat. Meer informatie vindt u ook op de site van het landelijk coördinatiecentrum reizigersadvisering.

Let op teken bij het wandelen of kamperen in de natuur, want deze kunnen de ziekte van Lyme
overbrengen. In Polen komt ook tekenencefalitis voor. Encefalitis is een hersenontsteking die wordt
veroorzaakt door een virus, dat kan worden overgebracht door teken. Van april tot november zijn de
teken het actiefst en is het risico om deze ziekte op te lopen het grootst.

Polen is een veilig land om te reizen; er zijn geen bijzonderheden met betrekking tot veiligheid. Met de huidige situatie in de wereld is het fijn om altijd op de hoogte te zijn. Download de Nederlandse 24/7 BZ Reis app en ga goed voorbereid op reis. Stel dat er een calamiteit of incident is op de bestemming, dan wordt u hierover geïnformeerd. U heeft met 1 druk op de knop contact met het contactcenter van het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken; 24 uur per dag, 7 dagen per week.

Wij willen u bij deze nogmaals wijzen op het belang van een goede reisverzekering tijdens uw reis. Controleert u alstublieft of u voldoende bent afgedekt tegen medische kosten en andere onvoorziene omstandigheden. Daarnaast is het sterk aan te raden om ook een annuleringsverzekering af te sluiten. Er kunnen zich altijd omstandigheden voordoen waardoor het voor u niet mogelijk is te reizen.

bagage safari, bagage verre reis

All for Nature Travel

image description

Ultieme wildlife beleving

Met All for Nature Travel maakt u de mooiste wildlife reizen. Geniet van ongerepte natuur en haar dierenleven.

image description

Kleinschaligheid

Vanuit kleinschalige, duurzame lodges geniet u van ongerepte natuur en haar dierenleven. Individueel of in een kleine groep.

image description

Bijdrage aan de natuur

Met uw reis, die voldoet aan de hoogste duurzaamheidsstandaard, draagt u direct bij aan de bescherming van het wildlife dat u ziet.

WordPress Cookie Plug-in door Real Cookie Banner