Walvishaai Mafia Island ©Big Blue

Tanzania: Mafia Island & Walvishaaien

richtprijs 1.395

Highlights van deze natuurreis:

 • Van november t/m februari doet de walvishaai zich te goed aan de plankton vlak voor de kust van Mafia eiland.
 • Een unieke mogelijkheid om ‘s werelds grootste vis al snorkelend te observeren.
 • Verblijf 7 dagen in luxe aan één van de weinige uitgestrekte zandstranden op het eiland.
 • Snorkel of duik in het Mariene Reservaat met vele duikspots en schitterend koraal.
 • Draag bij aan het onderzoek naar de walvishaai van de Marine Megafauna Foundation.
 • Ook in andere maanden van het jaar perfect als afsluiting van een safari in te zetten.
 • Beoordelingen 0 beoordelingen
  0/5
 • Reistype Reistype
  Privéreis
 • Reisperiode hele jaar door
  0/8
Vraag offerte aan

Laat uw reis op maat uitwerken

Alles over reis: Tanzania: Mafia Island & Walvishaaien.

Mafia Island voor de kust met Tanzania is de best verborgen parel van de Indische Oceaan. Witte stranden, aquamarijn gekleurd water, ongerept koraal en het ontbreken van enige vorm van grootschalig toerisme maken dit tot de perfecte strandbestemming van All for Nature-reizigers aan het einde van hun safari.

De aanwezigheid van de walvishaai van november tot en met februari maakt deze reis op zich al de moeite waard. Dit is ook de beste tijd om te duiken omdat de wind/moesson dan gunstig valt en het water helder is. Zijn imposante grootte en aanwezigheid in de ondiepere kustwateren maken van de walvishaai een populaire icoon van de zee. Er is maar weinig bekend over deze “gentle giant” en onderzoek is dan ook hard nodig. In de laatste maanden en eerste maanden van het jaar doet de walvishaai zich te goed aan de plankton die tegen de westkust van Mafia eiland wordt ‘aangewaaid’.

U vliegt via Dar es Salaam naar Mafia Island waar u 6 nachten verblijft bij een heerlijke lodge aan het strand. U kunt duiken, snorkelen en het is mogelijk om het eiland verder te verkennen. In ieder geval staat er op 2 dagen een walvishaai-excursie voor u gepland met een organisatie die duurzame “whale shark encounters” hoog in het vaandel heeft staan.

Tip; Houdt u van duiken? Dan kunnen wij ook graag een zeer duurzame lodge met een PADI geregistreerde duikschool voor u boeken van waaruit u naar hartenlust direct in het Mariene Reservaat kunt duiken en snorkelen: Shamba Kilole

reis walvishaai, walvishaai, mafia island, tanzania

Uw wildlife ervaring compleet verzorgd
Wat is bij deze reis inbegrepen?.
 • 6 overnachtingen op 4-5 sterren niveau in een tweepersoonskamer
 • Engelssprekende lokale gids en chauffeur ter plaatse
 • Volledig verzorgd vervoer en interne vluchten, zoals omschreven in het dagprogramma
 • Activiteiten zoals genoemd en ontbijt & diner
 • Bijdrage aan het walvishaaienonderzoek van de Marine Megafauna Foundation. Deze bijdrage is onderdeel van de investering die All for Nature direct en indirect doet in natuurbescherming. De hoogte verschilt per reis, maar in het totaal wordt gemiddeld 5% van de reissom geïnvesteerd in natuurbescherming, zoals geformuleerd in ons MVO-beleid.
 • Aangesloten bij de ANVR en dekking via SGR (Stichting Garantiefonds Reisgelden)
 • Handig & leuk in de voorbereiding en mee op reis: uw eigen All for Nature Travel app
 • De reissom vanaf €1395,- per persoon is o.b.v. een tweepersoonskamer.
Niet bij de reis inbegrepen?.
 • Internationale vlucht naar Dar es Salaam. Deze boeken wij graag voor u.
 • Boekt u uw vlucht via ons, dan wordt deze volledige gecompenseerd met GreenSeat Gold Standard.
 • Parkgelden Marine Park
 • Reis & annuleringsverzekering
 • Fooi en persoonlijke uitgaven
 • Eventuele extra excursies & lunch
 • Luchthavenbelastingen
 • Verplichte consumentenbijdrage SGR € 5,- p.p.
 • Bijdrage Calamiteitenfonds (€2,50 per boeking). Deze bijdrage is verplicht zodat u aanspraak kunt maken op de garantieregeling.
 1. Dag 1 Dag 1 Aankomst Dar es Salaam en vlucht Mafia Island

  Aankomst Dar es Salaam. De voormalige hoofdstad en nog steeds de grootste stad van Tanzania. Het ligt direct aan de kust en is de uitvalsbasis voor de eilanden Zanzibar en Mafia Island. Als het past met de aankomsttijd van uw internationale vlucht, vliegt u vanaf de luchthaven meteen door naar Mafia Island. In sterk contrast met Zanzibar is Mafia Island nog een verborgen parel in de Indische Oceaan. Witte stranden, aquamarijn gekleurd water, ongerept koraal en het ontbreken van enige vorm van grootschalig toerisme maken dit voor ons tot de perfecte strand/ duik/snorkel-bestemming. Aan het einde van de middag komt u aan bij Butiama Beach en verblijft in een van de dertien smaakvol ingerichte bungalows op basis van halfpension. Het diner staat voor u klaar….

 2. Dag 2 Butiama Beach

  Butiama Beach is enkele jaren geleden met liefde voor detail opgezet door de Italiaanse Maura en haar lokale echtgenoot Moez. U verblijft in één van de bungalows met zicht op de oceaan. Er worden verschillende excursies aangeboden. Voor u staan er in ieder geval 2 snorkelexcursies met de walvishaaien gepland. U kunt hier ook op whalewatching gaan of een duikexpeditie boeken. Deze laatste zijn optioneel en niet bij de reissom inbegrepen. U neemt een duik in het zwembad of ontspant aan het strand. De lodge ligt aan de westkust van het eiland en heeft als een van de weinige lodges een schitterend strand. Op de meeste andere plekken bestaat de kust uit rotspartijen of mangrovebos.

 3. Dag 3 Butiama & Walvishaaien

  In de laatste maanden en eerste maanden van het jaar doet de walvishaai zich te goed aan de plankton die tegen de westkust van Mafia eiland wordt ‘aangewaaid’, precies voor de kust van Butiama Beach.

  Zijn imposante grootte en aanwezigheid in de ondiepere kustwateren maken van de walvishaai een populaire icoon van de zee. Er is maar weinig bekend over deze “gentle giant” en onderzoek is dan ook hard nodig. Marine Megafauna doet hier regelmatig onderzoek en als ze aanwezig zijn als u er bent laten zij u graag kennis maken met het onderzoek. Zij weten wel dat het m.n. de jongere dieren zijn die hier naartoe komen.

  U gaat gedurende deze 4 dagen twee keer op snorkelexcursie op het moment dat de omstandigheden het beste zijn en u een grote kans heeft om hen onderwater te zien. Marine Megafauna heeft richtlijnen opgesteld en zij zorgen er voor dat de walvishaaien geen stress ervaren. November, december, januari en februari zijn de beste maanden en in de afgelopen 3 jaar waren ze hier bijna iedere dag te zien.

  Op de andere dagen kunt u ontspannen op het strand of deelnemen aan de andere excursies die worden aangeboden. U kunt nabijgelegen eilanden bezoeken waar zeeschildpadden nog hun eieren leggen, deelnemen aan beach cleanings of gewoon op whale watching gaan. Ook bultruggen en neerdere soorten dolfijnen komen hier voor.

  Verblijf Butiama Beach o.b.v. halfpension.

 4. Dag 4 Butiama & Walvishaaien

  Zie beschrijving dag 3.

 5. Dag 5 Butiama & Walvishaaien

  Zie beschrijving dag 3.

 6. Dag 6 Butiama & Walvishaaien

  Zie beschrijving dag 3.

 7. Dag 7 Terug naar Dar es Salaam

  Na het ontbijt vervolgt u uw weg terug naar de airstrip en vliegt u terug naar Dar es Salaam voor uw internationale vlucht terug naar huis.

   

Bij deze reis hebben wij de volgende lodge(s) voorzien. Voor meer informatie klik op de foto´s.

Butiama Beach Resort op Mafia Island

en/of

Shamba Kilole Ecolodge in de buurt van het Mariene National Park

Onze kleinschalige, duurzame lodgesDoor hier te verblijven draagt u bij aan het behoud van de natuur

Deze accommodaties zijn door ons zorgvuldig geselecteerd op basis van hun bijdrage aan een betere wereld. Het liefst maken wij gebruik van kleinschalige accommodaties, die binnen de eigen familie worden gerund. Zij liggen bij voorkeur in de ongerepte natuur dicht bij de ingang van de parken. Ze benadrukken de gastvrijheid van de bevolking en zijn altijd in lijn met het unieke karakter van de plaats die wordt bezocht.

 

Dit zijn onze aanbevelingen. Deze accommodaties zijn geliefd, dus wees er op tijd bij! Verblijft u liever in een andere duurzame lodge? Wij passen de privéreis graag op maat voor u aan.

 

Wij zijn Travelife Certified en voldoen daarmee aan de hoogste standaards op het gebied van duurzaamheid.

Klik op bovenstaande voor praktische reistips ter informatie. De exacte en up-to-date praktische reisinformatie krijgt u van ons bij boeking.

U heeft een goede bescherming nodig tegen de zon. Zonnebrandcrème met een hoge factor (en als u de oceaan ingaat om te duiken of te snorkelen, houdt u er dan rekening mee dat uw zonnebrandcrème 100% biologisch afbreekbaar is ter bescherming van het koraal), een goede zonnebril en een hoed of pet zijn een vereiste. Voor de trekking te voet is het belangrijk dat u camouflage kleuren draagt. Wij adviseren u dan ook stevige wandelschoenen en een lange broek om u te beschermen tegen scherpe dorens. Indien u in het winterseizoen reist adviseren wij u om ook warme kleding mee te nemen omdat de avonden en nachten fris kunnen zijn. Vergeet vooral ook uw verrekijker, camera en zaklamp niet. Houdt u er ook rekening mee dat u voldoende batterijen of volle accu’s meeneemt omdat die tijdens uw verblijf in niet altijd kunnen worden opgeladen.

Verder niet vergeten:
Kleine dagrugzak of reistas, anti-muggenmiddel, money-belt, medicijnen (indien van toepassing), paspoort en kopie, verzekeringspapieren en kopie, vaccinatieboekje en kopie, reischeques, geld en creditcard, vliegtickets of e-ticketnummer en EHBO-set.

All for Nature betekent alles voor de natuur en dat is precies wat zij voor ogen heeft. Wij hebben er alles voor over om de natuur op deze planeet te beschermen en te behouden voor toekomstige generaties. Dit komt o.a. tot uiting in ons Duurzaam Toerisme en MVO beleid.

U als reiziger kunt ook heel veel doen om de natuur op verre reizen in stand te houden en er voor te zorgen dat lokale mensen inkomsten krijgen uit het behoud van de natuur.
Vraagt u bijvoorbeeld altijd toestemming om een foto van lokale mensen te maken en leert u een paar standaard zinnetjes in de lokale taal ter begroeting, dat maakt het contact een stuk gemakkelijker: Hallo is Habari en dankuwel is Asante Sana in Swahili. Zanzibar eiland is islamitisch en wij adviseren vrouwen om een broek of rok over de knie te dragen als zij zich buiten het hotel bewegen.

Reis plasticvrij
We gebruiken het allemaal en we komen het overal tegen. In winkels, maar ook langs de weg en in de natuur zoals in de zee. Op prachtige reisbestemmingen worden paradijselijke stranden, bossen en berggebieden vervuild door plastic dat veelal door toeristen is gebruikt. Vooral wegwerp plastic, zoals rietjes, flessen en tasjes, blijven in grote hoeveelheden in de natuur achter. Om ervoor te zorgen dat we van de mooiste plekken ter wereld kunnen blijven genieten, geven we u vijf tips om uw plasticgebruik op vakantie te verminderen.
1. Check of u in uw vakantieland uit de kraan kunt drinken: waterinhetbuitenland.nl.
· Drinkwater uit kraan? Neem een hervulbare waterfles mee.
· Geen drinkwater uit de kraan? Schaf aan het begin van uw verblijf een grote verpakking water aan en vul uw flesje. Bij de meeste van onze duurzame accommodaties kunt u water tappen. Zo niet, alleen al door er naar te blijven vragen wordt het personeel gestimuleerd hier aan bij te dragen.
2. Zeg ‘nee’ tegen plastic rietjes.
3. Neem altijd een (boodschappen)tas mee.
4. Neem zelf shampoo, douchegel en bodylotion mee.
5. Zin in een vakantie uitje? Doe mee aan lokale ‘beach clean-ups!’

Sinds 1 juni 2019 is het meenemen van plastic tasjes naar Tanzania niet meer toegestaan. Een uitzondering geldt voor het afsluitbare plastic zakje waar u uw vloeistoffen in bewaard. Deze neemt u immers ook weer mee terug naar huis.

Meld wildlife crime met je smartphone
Wilde dieren over de hele wereld worden bedreigd door illegale handel. Ook als reiziger kunt u helpen bij de strijd tegen de illegale handel in wilde dieren. U kunt bijvoorbeeld een beer in een kooi tegenkomen of ivoor dat verkocht wordt op een markt. Via de speciale Wildlife Witness app kan iedereen die op reis misstanden ziet een foto hiervan maken en de exacte locatie van een incident vastleggen zonder bemoeienis ter plaatse. De melding wordt doorgegeven aan TRAFFIC, de organisatie die handel in wilde dieren monitort en criminele netwerken op deze manier kan volgen. Meer over deze app.

De munteenheid in Tanzania is de Tanzaniaanse Shilling. Traveller cheques en buitenlands geld kunnen worden gewisseld bij een van de banken, ‘bureaux de change’ of geautoriseerde hotels. Het is aan te raden om in ieder geval een creditcard met pincode en pinpas mee te nemen. International Visa en Mastercard zijn algemeen geaccepteerd en in veel steden kunt u ook geld pinnen. Het is niet nodig om vooraf geld te wisselen in de lokale valuta. U mag zelfs geen Tanzaniaanse valuta in- of uitvoeren. Het beste kunt u bij aankomst op de luchthaven in het betreffende land uw geld wisselen of pinnen. Wij raden u wel aan om indien u op eigen gelegenheid reist altijd een klein bedrag in Amerikaanse dollar (100 $) op zak te hebben in kleine coupures. Buiten de lokale valuta is dit nog steeds het meest geaccepteerde betaalmiddel. Voordat u vertrekt adviseren wij om te checken bij uw bank of uw bankpas ‘aan’ staat voor de periode dat u buiten Europa bent.

Let u er tijdens de reis op dat u altijd genoeg kleingeld op zak heeft. Dit bespaart u veel tijd en problemen bij het afrekenen van maaltijden, souvenirs, etc.

Omdat Tanzania praktisch tegen de evenaar aan ligt is het in het gehele land gedurende het hele jaar warm. Gemiddeld liggen de temperaturen tussen de 23 en 32 graden. Lokaal kan het iets warmer of kouder worden. Tanzania kent een regenseizoen dat tussen eind oktober en begin december aanvangt en doorloopt tot medio mei. In de Serengeti is dat van november tot en met april, waarbij de meeste neerslag in maart en april valt. Dit betekent echter niet dat u hier dan niet heen zou moeten gaan. Dit groene seizoen is vaak heerlijk rustig en het is mooi om de jongen van de wildebeesten en gade te slaan die in februari/maart, in een periode van enkele weken, worden geboren.

De warmste maanden zijn september, oktober en januari en de koelste maanden juni, juli en augustus. In deze maanden kan het ook erg koud zijn op de rand van de Ngorongorokrater.

U heeft een paspoort nodig dat nog minimaal 6 maanden geldig is vanaf de datum van terugkomst. Let u er ook op dat uw paspoort nog minimaal 2 lege bladzijdes heeft voor stempels. Een visum voor Tanzania is verplicht.

Op safari vragen wij u om zich aan de volgende regels te houden:

 • Houd afstand van wildlife en vraag uw gids niet om dichterbij te gaan voor die ene foto
 • Maak zo min mogelijk geluid om de dieren niet te verstoren
 • Neem al het afval mee terug naar het kamp
 • Luister ten alle tijden naar uw gids, ook voor uw eigen veiligheid!

Houdt u bij het kopen van souvenirs in gedachte dat dit een van de weinige manieren van de lokale bevolking is om inkomsten te krijgen uit het toerisme. Afdingen is normaal, maar maakt u er geen sport van om altijd overal de goedkoopste deal te krijgen. Het is uiteraard niet toegestaan om souvenirs van bedreigde planten en dieren mee de grens over te nemen. Let op hieronder vallen dus ook dat mooie stukje koraal dat u zelf heeft gevonden of armbanden van olifantenhaar. Voor meer informatie kijk op WNF – Foute souvenirs.

Het tijdsverschil met de officiële Greenwich tijd is + 3 uur. In de winter is het 2 uur later in Tanzania dan in Nederland en België en in onze zomer 1 uur i.v.m. zomer- en wintertijd.

Corona blijft een belangrijk punt van aandacht en reizen is het makkelijkst en veiligst als u zelf volledig bent gevaccineerd en geboosterd tegen COVID. Ieder land heeft zijn eigen inreisvoorwaarden en aanvullende maatregelen ter plekke. Bijv.: volledige vaccinatie, boosterprik, soort en geldigheid betreffende vaccin, Fit to Travel/genezen verklaring, 2 of 3G beleid, inreis-formulieren, Digitaal Corona Certificaat etc. Een goede voorbereiding op uw reis blijft dus belangrijk. Bekijk op de overheidspagina Nederland Wereldwijd wat de voorwaarden voor uw bestemming zijn en check deze ook nogmaals voor vertrek. U bent zelf verantwoordelijk voor de juiste en geldige inreis- en/of vaccinatiedocumenten.

Voor informatie over andere vaccinaties verwijzen wij u door naar de plaatselijke GGD voor een advies op maat. Zij kunnen u ook adviseren over malaria. Meer informatie vindt u ook op de site van het landelijk coördinatiecentrum reizigersadvisering www.lcr.nl

Wij informeren u graag over medische ondersteuning tijdens uw reis. Hiervoor heeft KLM een “Dokter mee op reis” service abonnement tegen geringe kosten.

Wist u dat u ook medische begeleiding van een ervaren arts tijdens uw reis kunt bijboeken als u met All for Nature Travel reist?

Tanzania is een land met grote verschillen tussen arm en rijk. De mensen zijn vriendelijk maar kleine criminaliteit (diefstal) komt voor. Door enkele voorzorgmaatregelen in acht te nemen kunt u uw veiligheid vergroten:

 • Reis altijd onder begeleiding van een gids die op de hoogte is van de lokale situatie en luister naar zijn advies.
 • Draag belangrijke papieren in een moneybelt of in een ander onopvallend opbergsysteem.
 • Draag geen kostbare sieraden tijdens uw reis.
 • Laat nooit uw portefeuille zichtbaar in uw achterzak zitten. De makkelijkste manier is het geld dat u die dag nodig denkt te hebben los in de zak te dragen.
 • Laat geen kostbare bezittingen in de auto achter, ook niet in de bagageruimte.
 • Bewaar grote sommen geld en waardepapieren zoals tickets en cheques in uw hotelkluis. Indien u veel geld mee moet nemen, verspreidt het dan over uw lichaam.
 • Maak kopieën van waardepapieren en identiteitsbewijzen en noteer de nummers van waardevolle voorwerpen zoals camera’s.
 • Homoseksualiteit is strafbaar in Tanzania. Er staan zware gevangenisstraffen op. Dit geldt ook voor buitenlanders. Houd daar rekening mee in de manier waarop u zich opstelt en uit.

Met de huidige situatie in de wereld is het fijn om altijd op de hoogte te zijn. Download de Nederlandse 24/7 BZ Reis app en ga goed voorbereid op reis. Stel dat er een calamiteit of incident is op de bestemming, dan wordt u hierover geïnformeerd. U heeft met 1 druk op de knop contact met het contactcenter van het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken; 24 uur per dag, 7 dagen per week.

Een goede reisverzekering is van groot belang. Controleert u alstublieft of u voldoende bent afgedekt tegen medische kosten en andere onvoorziene omstandigheden. Daarnaast is het sterk aan te raden om ook een annuleringsverzekering af te sluiten. Er kunnen zich altijd omstandigheden voordoen waardoor het voor u niet mogelijk is te reizen.

bagage safari, bagage verre reis

All for Nature Travel

image description

Ultieme wildlife beleving

Met All for Nature Travel maakt u de mooiste wildlife reizen. Geniet van ongerepte natuur en haar dierenleven.

image description

Kleinschaligheid

Vanuit kleinschalige, duurzame lodges geniet u van ongerepte natuur en haar dierenleven. Individueel of in een kleine groep.

image description

Bijdrage aan de natuur

Met uw reis, die voldoet aan de hoogste duurzaamheidsstandaard, draagt u direct bij aan de bescherming van het wildlife dat u ziet.

Wij gebruiken cookies alleen voor analyse en het goed laten functioneren van de site. Door de site te gebruiken, gaat u akkoord met de plaatsing van cookies. Meer over cookies & privacybeleid

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten