Zuidkapers Hermanus ©Stichting Rugvin

Zuid-Afrika: ‘A Whale of a Time’ met Stichting Rugvin

richtprijs 4.495,00

Highlights van deze natuurreis:

 • Whale watching reis naar Zuid-Afrika onder leiding van Stichting Rugvin.
 • Draag bij aan en krijg een bevoorrecht inzicht in natuurbescherming van zeezoogdieren.
 • Naast de Big 5 van de zee kunt u ook de Big 5 van het land zien.
 • Reis langs de kust van West naar Oost en volg het spoor van de ‘Sardine Run’.
 • Ga uitgebreid op ‘game drive’ in Addo National Park.
 • Inclusief walvisexpedities & ‘cage diving’ naar de witte haai.
 • Reis in een exclusief groepje van max. 6 personen o.l.v. de voorzitter van St. Rugvin.
 • Deze reis kunnen wij ook graag op maat voor u als selfdrive uitwerken zonder de begeleiding van St. Rugvin.
 • Nog 2 plaatsen vrij!
 • Beoordelingen 0 beoordelingen
  0/5
 • Reistype Reistype
  Groepsreis, Privéreis
 • Reisperiode 31 aug. t/m 16 sept. 2023
  0/8
Alles over reis: Zuid-Afrika: ‘A Whale of a Time’ met Stichting Rugvin.

Toen de BBC, naast vele andere prachtige documentaires, met de serie “Blue Planet” kwam, was Frank Zanderink, Directeur van Stichting Rugvin,verkocht. Wie wil er nu niet naar Zuid-Afrika om daar de “Sardine Run” met eigen ogen te zien? Deze Sardine Run is een gigantisch eetfestijn van walvissen, dolfijnen, jan-van-genten, haaien enzovoort die zich tegoed doen aan de miljarden sardientjes die hier jaarlijks vanaf het voorjaar gedurende enkele maanden voorbij trekken.

In samenwerking met All for Nature Travel stelde hij een reis door Zuid -Afrika samen voor echte walvisliefhebbers. Een reis die niet alleen resulteert in mooie herinneringen en foto’s, maar ook een reis die kennis verdiept en u  ter plekke laat ervaren hoe walvisonderzoekers werken. U gaat met hem op één prachtige lange walvisexcursie, waar u met een verhaal van terug komt en die u een leven lang bijblijft.

Naast de beleving op het water van de Atlantische en de Indische oceaan, biedt Zuid Afrika ook aan land zeer afwisselend natuurschoon. Deze 16-daagse groepsreis begint in het westen tussen de pinguïns, antilopen en zebra’s in het Fynbos van het Kaapse schiereiland. Langzaam trekt u van de Atlantische Oceaan naar het oosten, de Indische Oceaan, waar het steeds “wilder” wordt. U maakt geregeld tochten op het water en speurt dan met de beste experts naar walvissen, dolfijnen, pelsrobben, pinguïns, haaien en de vele zeevogels. Onderweg staat een lezing bij het walvisonderzoeksstation in Hermanus gepland voor nog meer kennis en wetenschap. Via De Hoop en Knysna National Park eindigt de reis in het prachtige Addo National Park. Addo NP is bekend om zijn olifanten en de overige leden van de Big 5, maar weinig mensen weten dat het ook een marien reservaat is.

Op deze manier wordt de reis van een Mariene Big 5 geleidelijk uitgebouwd tot een “Land & Zee Big 10”. U gaat op zoek naar leeuwen, neushoorns, buffels, olifanten en luipaarden op het land en u kijkt op het water uit naar walvissen, dolfijnen, pinguïns, pelsrobben en witte haaien! Op het water en vanaf de kust kunt u hopelijk de volgende soorten balein- en tandwalvissen zien:

 • Zuidkaper, Bultrug, Brydes walvis, Dwergvinvis, Potvis en de Blauwe vinvis
 • Tuimelaar, gewone dolfijn, bultrugdolfijn, Heaviside dolfijn, donkergestreepte dolfijn en de orka.

Ondertussen zult u antwoord krijgen op de volgende vragen: Waarom komen de zuidkapers hier zo dicht bij de kust? Zijn er ook bultrugdolfijnen naast bultrug walvissen? En kunnen we beide soorten zien? Zijn er bosolifanten in Knysna? Waar zijn alle bladcactussen in Nationaal Park Addo gebleven? En hoeveel soorten walvissen en dolfijnen kent Zuid Afrika? Wat is de beste plek en tijd om iets van de Sardine Run te zien?

Kortom, Stichting Rugvin belooft u een “Whale of a time”!

whale watching Zuid-Afrika, reis walvissen, walvisexcursie Hermanus

Uw wildlife ervaring compleet verzorgd
Wat is bij deze reis inbegrepen?.
 • Begeleiding door de oprichter van Stichting Rugvin en lokale gidsen ter plaatse
 • 15 overnachtingen op 3-4 sterren niveau
 • Volledig verzorgd vervoer en activiteiten, zoals omschreven in het dagprogramma
 • Alle diners (m.u.v. 2 diners bij Addo), ontbijt, parkgelden, Conservation & Community fee’s
 • Bijdrage aan Stichting Rugvin. Deze bijdrage is onderdeel van de investering die All for Nature direct en indirect doet in natuurbescherming. De hoogte verschilt per reis, maar in het totaal wordt gemiddeld 5% van de reissom geïnvesteerd in natuurbescherming, zoals geformuleerd in ons MVO-beleid.
 • Aangesloten bij de ANVR en dekking via SGR (Stichting Garantiefonds Reisgelden)
 • Handig & leuk in de voorbereiding en mee op reis: uw eigen All for Nature Travel app
 • De reissom vanaf €4495,- per persoon is o.b.v. een tweepersoonskamer en maximaal 6 deelnemers. Eenpersoonskamertoeslag €530,-.
Niet bij de reis inbegrepen?.
 • Internationale vlucht naar Kaapstad en vanaf Port Elizabeth naar Nederland of België. Deze boeken wij graag voor u.
 • Boekt u uw vlucht via ons, dan wordt deze volledige gecompenseerd met GreenSeat Gold Standard.
 • Reis & annuleringsverzekering
 • Drankjes, lunch, diner in Addo NP 2x, fooi en persoonlijke uitgaven en eventuele extra excursies
 • Verplichte consumentenbijdrage SGR € 5,- p.p.
 • Bijdrage Calamiteitenfonds (€2,50 per boeking). Deze bijdrage is verplicht zodat u aanspraak kunt maken op de garantieregeling.
 1. Dag 1 Aankomst Kaapstad

  U wordt samen met de rest van de groep in de avond opgehaald vanaf het vliegveld door een Engels sprekende gids. Hier ontmoet u ook uw reisleider van Stichting Rugvin. U verblijft 2 nachten in het duurzame Onomo Hotel Inn on the Square in het hart van de bruisende stad met vanaf het dakterras uitzicht op de Tafelberg. Het hotel is gevestigd in een van de meest historische gebouwen van de stad en zij hebben verschillende projecten opgezet die de lokale kunstenaars ondersteunen.

  Kaapstad
  Kaapstad is een moderne levendige Afrikaanse stad, gelegen aan de Atlantische oceaan. Het vormt een prima uitvalsbasis voor een bezoek aan het Kaapse schiereiland, de Tafelberg en een tocht op of langs het water.

  Een aanrader om te acclimatiseren is het “Waterfront”, een moderne uitgaansplek. Deze behelst veel moderne cafeetjes, restaurants, souvenirwinkels en vanuit hier vertrekken bootexcursies naar o.a. Robbeneiland. Op Robbeneiland zat Nelson Mandela lange tijd gevangen. Vlak bij het Waterfront bevindt zich het in 2010 voor het WK voetbal gebruikte voetbalstadion.

  Overnachting in Onomo Hotel Inn on the Square standaardkamer incl. ontbijt.

 2. Dag 2 Toer over het Kaapse schiereiland

  De groep maakt zich op voor een volle excursiedag op het langgerekte Kaapse schiereiland. Dit schiereiland kent haar eigen specifieke biotoop dat nergens anders ter wereld voorkomt, het Fynbos. Het Fynbos bestaat uit protea’s, aloë’s, vele heidesoorten en zo’n 1400 verschillende soorten bolplanten! 80% van de begroeiing van het schiereiland is endemisch. Er bloeit altijd wel iets waaruit de vele sunbirds en sugarbirds de nectar graag halen.
  De weg over het schiereiland is prachtig! Naast panoramische uitzichten over de oceaan, gaat u kronkelend omhoog naar de Chapman’s peak, een mooie plek voor een picknick. Onderweg door “Table Mountain National Park” kunnen we onder meer bergzebra’s, elandantilopen, bonte bokken, klipdassen (het kleine neefje van de olifant) en bavianen tegenkomen, naast de vele soorten vogels, zoals struisvogels, de altijd luidruchtige hadeda ibissen en de vele zeevogels. Misschien ziet u ook al een blow van een eerste bultrug of zuidkaper onderweg?
  U bezoekt vervolgens “Kaap de Goede Hoop”, op het meest zuidelijke punt van het Schiereiland. En wie denkt er bij Afrika aan pinguïns? Op het door enorme rotsblokken natuurlijk vormgegeven strand “Boulders beach” nabij Simons’ Town lopen honderden Afrikaanse pinguïns veelal snaterend de zee in en uit. En even verderop is er een broedende kolonie van deze vogels. Je kunt de pinguïns zelfs in de winkelstraten tegenkomen. Het diner is gereserveerd in een gezellig lokaal restaurant.

  Verblijf Onomo Hotel Inn on the Square standaardkamer incl. ontbijt en diner.

 3. Dag 3 Verplaatsing naar Hermanus en bezoek aan de stad

  Deze ochtend rijdt u in ca. 2 uur door naar Hermanus, de walvis hoofdstad van Zuid-Afrika. U verblijft 5 dagen in het kleinschalige en luxe Whale Rock Hotel in Hermanus.

  Hermanus
  Hermanus is een kleine stad gelegen aan Walker Bay en mag zich de walvishoofdstad van Zuid-Afrika noemen. Het is niet alleen een prima uitvalsbasis voor excursies op zee, maar biedt ook een prachtig zicht over de baai en de Atlantische oceaan, waarbij de kans op het zien van bultruggen en de zuidkapers vrij groot is. Deze walvissen komen hier om te paren en hun jongen te baren. Ook zwemmen er geregeld Brydes walvissen, pelsrobben, tuimelaars en gewone dolfijnen in de baai. In het walvisseizoen van mei – oktober blaast de “Whale Crier” op zijn schelp als de walvissen er zijn. Hermanus biedt ook een keur van terrasjes langs de baai, een walvismuseum en diverse galerieën.

  Vandaag staan het Walvismuseum en een wandeling langs de kust op het programma met in de avond een lezing van walvisonderzoekster Dr. Els Vermeulen:

  Zij is het hoofd van de Whale Unit gevestigd in het Zoogdieren Onderzoekscentrum van de Universiteit van Pretoria, Zuid-Afrika. Met de Whale Unit doen zij onderzoek naar verschillende walvissoorten, zoals de zuidkaper, de bultrug, de Brydes walvis en de blauwe vinvis en een paar dolfijnsoorten, zoals de tuimelaar en de bultrugdolfijn. Het belangrijkste onderzoeksproject gaat over het monitoren van de Zuid-Afrikaanse populatie Zuidkapers. Deze soort was bijna met uitsterven bedreigd door de walvisjacht, maar is zich terug aan het herstellen sinds de internationale bescherming in 1935. Sinds 1969 vliegen zij elk jaar in een helikopter over de kust van de zuidelijke Kaap (Plettenberg baai t/m Muizenberg) om alle zuidkapers te tellen en foto’s te nemen van de vrouwtjes met kalveren. Aan de hand van die foto’s kunnen alle vrouwtjes worden geidentificeerd (via de pokken op hun hoofd) waardoor men verschillende parameters van de populatie kan schatten, zoals de grootte van de populatie, het sterftepercentage, enz. Aan de hand van deze gegevens, en dankzij de lengte van de database (51 jaar) kan men dan ook zien dat de populatie door andere factoren wordt bedreigd, zoals o.a. de klimaatsverandering.

  De lezing is een perfecte voorbereiding op wat u de komende dagen kunt gaan zien op de oceaan.

  Verblijf Hotel Whale Rock Hermanus o.b.v. logies ontbijt incl. lokaal diner

 4. Dag 4 De oceaan op!

  Vandaag gaat u voor het eerst het water op. Op zoek naar walvissen! Deze periode is afgestemd op het walvisseizoen dus de kans is groot dat u deze majestueuze dieren gaat zien. Onder begeleiding van professionele Whale Wachters gaat u de blauwe oceaan op. Misschien komt er zelfs een pasgeboren bultrug (Humpbacks), zuidkaper (Southern Right Whales) of Brydes walvis naast de boot op. Volgens de officiële whale watching richtlijnen zullen de walvissen tot op 50 meter worden genaderd, tenzij zij de boot zelf benaderen uiteraard en dat komt regelmatig voor….

  Verblijf Whale Rock Hotel o.b.v. logies ontbijt incl. lokaal diner

 5. Dag 5 De omgeving verkennen

  Er staat een lange wandeling langs de kust op het programma. U gaat op zoek naar de walvissen, die ook vanaf de kust goed te zien zijn. Het nabijgelegen achterland met de natuurreservaten zoals Fernkloof en Kleinrivier biedt een verrassend kleurrijk landschap waar u zeker de zeer kleurrijke en opvallend vliegende sugarbirds en sunbirds zult aantreffen, naast de buulbuuls, Kaapse frankolijnen en witnekraven.

  Verblijf Whale Rock Hotel o.b.v. logies ontbijt incl. lokaal diner

 6. Dag 6 Cage Diving

  Witte haaien komen overal voor langs de Zuid-Afrikaanse kust. Hier voeden deze grote zeebewoners zich vooral met pelsrobben. De witte haaien behoren zeker tot de grootste zeeroofdieren ter wereld en kunnen zo’n zes meter lang worden. Tot voor kort hadden zij hier weinig natuurlijke vijanden. Recentelijk worden de witte haaien geregeld het slachtoffer van orka’s.
  Hier gaat u zelf in een kooi onder water en komen de haaien veilig naar u toe gezwommen. Het belooft een onvergetelijke ontmoeting te worden met dit machtige dier. U gaat hiervoor met de boot naar ‘Shark Alley’ en bent onder begeleiding van een zeer ervaren mariene bioloog.
  Op Geyser Rock, een klein eiland vlakbij, leven ongeveer 60.000 Kaapse pelsrobben. Een ondiep kanaal tussen twee eilanden staat algemeen bekend als ‘Shark Alley’. Hier jagen de 4 meter grote witte haaien op pelsrobben. Niet voor alle kijkers geschikt, maar het is de natuurlijke gang van zaken.
  Een spectaculaire belevenis, maar u hoeft geen duikervaring te hebben. De kooi gaat niet diep onder water en u kunt instappen vanaf de boot. Wij werken hier overigens samen met een organisatie die natuurbescherming hoog in het vaandel heeft staan. Als u liever niet het water ingaat, kunt u de haaien vanuit de boot bekijken.

  Verblijf Whale Rock Hotel o.b.v. logies ontbijt incl. lokaal diner

 7. Dag 7 Verplaatsing naar De Hoop met natuurwandeling

  U verlaat Walker Bay en Hermanus en reist door het binnenland verder oostwaarts naar De Hoop Nature Reserve. Onderweg blijft het uitkijken naar diverse roofvogels, kraanvogels en bavianen. U bent bij aankomst in de kuststrook van de Indische oceaan terecht gekomen. Het ligt in de buurt van Cape Agulhas, officieel het meest zuidelijke puntje van Afrika en het woelige punt waar de twee oceanen samen komen. De Hoop zelf is een geweldig wandelgebied met rivieren, laagland fynbos, kust, duinen en open vlaktes. Het is voor Zuid-Afrikanen een redelijk bekend park, maar in Europa niet of nauwelijks. Voor de kust bevindt zich een marien reservaat. U verblijft twee nachten in de eenvoudige, maar comfortabele cottages van het reservaat.

  Verblijf De Hoop Collection Cottage o.b.v. half pension.

 8. Dag 8 Wandeling door het park en bezoek aan Koppie Alleen

  Het park kent twee mooie doch verschillende kanten. Op het landdeel van het reservaat leven bergzebra’s, bonte bokken, hartebeesten, grijze reebokken en de grootste antilopen van het continent, de elandantilope. Deze laten zich goed zien vanwege de grote open vlaktes, alwaar boven misschien ook de Kaapse gieren zweven. Het park kent ook veel zoetwater dat lepelaars, flamingo’s, reigers en vele andere watervogels aantrekt. Op de vlakte kunt u parelhoenders, kwartels, trappen, drongo’s, muisvogels en bokmakieries zien. Maar het letterlijke hoogtepunt is om vanaf Koppie Alleen, een duin aan de kust, uit te kijken naar de tientallen zuidkapers die hier rustig aan het oppervlak zwemmen en wachten op een paringspoging van een mannetjes of een kalf gaan baren. Wie telt de meeste?

  Verblijf De Hoop Collection Cottage o.b.v. half pension.

 9. Dag 9 Verplaatsing naar Knysna

  Na twee nachten in De Hoop reserve maakt u vandaag een prachtige tocht langs de noordkant van het park en steekt u de Bree rivier over met een handveerpont. U rijdt daarbij grotendeels langs de kust en komt rond het middaguur aan in de stad Knysna. De stad Knysna ligt aan het estuarium van de Knysna rivier.

  Het nationaal park Knysna vormt samen met NP Wilderness en NP Tsitsikamma het Wereldberoemde Garden Route National Park. De bossen, bergen en stranden rondom de grote lagune, waar de rivier eindigt vormen een schitterend decor. In NP Knysna komt de Knysna bosolifant in een zeer klein aantal nog voor. Deze bosolifant is een variant van de savanne olifant en leeft teruggetrokken in dichte bossen, waardoor de dieren zeer weinig worden gezien. Deze olifant moet men niet verwarren met de echte bosolifant uit de regenwouden van midden Afrika. Een hier veel voorkomende grote boomsoort is het Yellow wood. Een van de grootste bomen in het park is de ’King Edward tree’. Met een omtrek van ca 6 meter is hij naar schatting meer dan 600 jaar oud.

  U verblijft de komende drie dagen in de Knysna Log Inn in het hart van Knysna en op loopafstand van de haven en de belangrijkste bezienswaardigheden. Voor het diner dat is inbegrepen gaat u naar een lokaal restaurant.

  Verblijf Knysna Log Inn o.b.v. logies ontbijt incl. lokaal diner

 10. Dag 10 Wandeling in NP Knysna en sunset tocht op de oceaan

  Overdag trekt u eropuit in Knysna NP. Dit wordt een lange wandeling door het goed begaanbare bos. Er leven hier onder meer bosbokken, honingdassen en de zeer kleurrijke Knysna loerie. Een van de mooiste vogels van Zuid Afrika.

  Aan het eind van de dag staat een Sunset cruise op het programma langs de indrukwekkende kustlijn van Knysna. Komt u walvissen tegen bij een ondergaande zon?

  Verblijf Knysna Log Inn o.b.v. logies ontbijt incl. lokaal diner

 11. Dag 11 Het water op voor de bultrug en de bultrug dolfijn!

  Vandaag staat de officiële whale watching excursie op het programma. De schipper baant zich een weg tussen de hoge kliffen en rotsen aan het uiteinde van het estuarium en het begin van de Indische oceaan. Hier gaat u op zoek naar de zeldzame bultrug dolfijnen. Dit is een van de zeldzaamste soorten dolfijnen en hier wordt hij regelmatig gezien in de branding. Naast deze bijzondere dolfijn, kunt u ook andere walvissen, albatrossen, stormvogels, jan-van-genten en skua’s zien.

  Verblijf Knysna Log Inn o.b.v. logies ontbijt incl. lokaal diner

 12. Dag 12 Verplaatsing naar Port Elizabeth

  U verlaat de stad Knysna en gaat op weg naar een grotere havenstad, Port Elisabeth. Een mooie rit langs de Garden route. Als er tijd is kunnen de Golden Sands worden bezocht, een marien deel van het Addo Nationaal Park met ongekend mooie duinen. Verblijf in het bruisende Port Elizabeth in het comfortabele hotel The Kelway in de buurt van het strand.

  Verblijf hotel The Kelway o.b.v. logies ontbijt incl. lokaal diner

 13. Dag 13 Een tocht op Algoa Bay

  Met weer een andere duurzame whale watcher maakt u een dagtocht over de Indische oceaan in Algoa Bay dat deel uit maakt van Addo NP. In de baai komen bultruggen, zuidkapers, Brydes vinvissen en dwergvinvissen voor naast de veelal bij de eilanden rondzwemmende Indisch-Pacifische tuimelaars. Nooit te voorspellen zijn de gewone dolfijnen, het ene jaar zwemmen ze dicht bij de kust tijdens de Sardientjestrek, het andere jaar vele kilometer uit de kust. Maar als ze er zijn, dan zijn ze ook met zeer velen!

  Op de eilanden broeden tienduizenden jan-van-genten, pinguïns, aalscholvers, sternen en diverse andere zeevogels.

  Verblijf hotel The Kelway o.b.v. logies ontbijt incl. lokaal diner en braailunch tijdens de dagexcursie.

 14. Dag 14 verplaatsing naar Addo NP

  Addo National Park
  Addo Elephant National Park is het op twee na grootste nationale park van Zuid Afrika en het park breidt zich nog steeds uit. Naast een terrestrisch deel (op het land) loopt het uit in zee waar een Marien park onderdeel van het geheel uitmaakt. Het is het enige park in Afrika dat een Big 10 kent!
  Waar ooit de laatste olifanten van de regio zouden moeten worden geschoten, besloten de jagers uiteindelijk dit niet door te zetten, maar een reservaat voor de laatste 11 overgebleven dieren te stichten. Momenteel zijn dit er weer 600! En deze dieren helpen mee de oorspronkelijke vegetatie te herstellen door de exotische bladcactussen te eten en hierdoor ruimte te maken voor de originele vegetatie. Naast de olifanten leven hier ook neushoorns, buffels, leeuwen, luipaarden, koedoes, burchelll’s zebra’s, gevlekte hyena’s, wrattenzwijnen, hartenbeesten, mangoesten en nog veel meer.

  Voor vandaag staat een bezoek aan het waterhole bij het camp op het programma en de ondergrondse hide, van waaruit u de dieren vanaf de grond kunt zien. Indien er nog tijd is , is het mogelijk om ter plaatse een extra game drive bij te boeken vanaf ongeveer €35,- per persoon. U dineert op eigen kosten met de rest van de groep a la carte in het restaurant van het kamp.

  Verblijf Chalet in het Main Rest Camp incl. ontbijt.

 15. Dag 15 Op Big 5 safari in Addo NP

  Vandaag gaat u twee keer op game drive op de beste tijd om dieren te spotten; bij zonsopgang en zonsondergang. U maakt vandaag een of meerdere excursies onder leiding van de parkrangers. ’s Avonds nemen we zeker een kijkje bij de waterhole van het basiskamp.

  Verblijf Chalet in het Main Rest Camp incl. ontbijt.

 16. Dag 16 Naar de luchthaven van Port Elizabeth

  En vandaag is er dan alweer een einde gekomen aan deze fantastische verkenning van de kust van Zuid-Afrika. U reist in de midddag naar de luchthaven van Port Elisabeth voor de terugvlucht naar Nederland of België. Hopelijk heeft u vele zeezoogdieren en de Big 5 kunnen spotten en heeft u een bijzonder inzicht gekregen in natuurbescherming!

  PS: houdt u er rekening mee dat het programma altijd onder voorbehoud is van de weersomstandigheden. De whale watching excursies op het water kunnen/zullen als gevolg van het weer en de golven in volgorde worden aangepast.

 17. Uw reis verlengen? Vertel ons uw wensen en wij breiden uw reis graag uit

  Het is uiteraard ook mogelijk om uw reis verder uit te breiden met andere hoogtepunten van Zuid-Afrika. Een Big 5 safari behoort daar zeker bij; verblijf een aantal dagen langer in Addo Elephant Park of laat u adviseren over onze andere lodges in Limpopo of bij Kruger. Of breidt uw reis uit met de legendarische !Xaus Lodge in Kgalagadi Transfrontier Park. Wij werken daarvoor graag een voorstel op maat voor u uit.

Zuidkaper Gansbaai Spy Hopping ©Stichting Rugvin
Aalscholvers voor de kust ©Stichting Rugvin
Pinguin Simonstown ©Stichting Rugvin
Olifanten in Addo ©Stichting Rugvin
Tuimelaars Algoa Bay Port Elizabeth ©Stichting Rugvin
Bij deze reis hebben wij de volgende lodge(s) voorzien. Voor meer informatie klik op de foto´s.

Meer informatie over uw reisleider en de oprichter van Stichting Rugvin vindt u hieronder. Op deze reis zijn zoveel mogelijk kleinschalige en duurzame B & B’s of Boetiekhotels voorzien m.u.v. het Kelway hotel in Port Elizabeth en de accommodaties in de nationale parken:

Onomo Inn on the Square
Hotel Whale Rock Hermanus
De Hoop Collection Cottage
Knysna Log Inn
The Kelway Port Elizabeth
Addo NP Chalet Main Restcamp

Uw begeleider op deze reis is de oprichter van Stichting Rugvin:

Frank Zanderink is ecoloog en heeft Tropische Bosbouw en wildbeheer gestudeerd in Wageningen. Hij heeft in de moerassen van Zambia gewerkt voor het Wereldnatuurfonds en in Oost Europa voor ARK aan natuurontwikkeling met o.a. wisenten, edelherten, wilde paarden en wolven. Daarnaast heeft hij veel ervaring met educatieve excursies in het buitenland. 15 jaar geleden heeft hij Stichting Rugvin opgericht, waarvoor hij akoestisch, Foto ID en monitoringsonderzoek doet naar walvisachtigen. Daarnaast verzorgt hij hierover cursussen, lezingen en workshops. En recent heeft Frank de Whale Poo Ambassadors opgericht, www.rugvin.nl Daarnaast is hij bestuurslid van de European Cetacean Society.

Waar zelf walvissen op een verantwoorde manier zien? Deze vraag was voor hem als directeur van Stichting Rugvin een persoonlijke uitdaging om goed te beantwoorden. Enkele jaren geleden begon hij reisinformatie en ervaringen van anderen en zichzelf over de diverse walvislocaties op onze aardbol te verzamelen. Die plekken hebben op de website van Stichting Rugvin op een speciale kaart met documentatie  vorm gekregen. Zuid-Afrika kreeg daarbij een heel speciaal plaatsje in zijn hart….. Dit leidde in 2017 tot een eerste verkenning van de mogelijkheid een reis op te zetten naar de kust van Zuid Afrika. In 2019 volgde een langere intensievere verkenning van de Zuid Afrikaanse kust met een bezoek aan 10 hier gevestigde walvissafari companies en onderzoeksinstanties om een samenwerking te bespreken.

Onze kleinschalige, duurzame lodgesDoor hier te verblijven draagt u bij aan het behoud van de natuur

Deze accommodaties zijn door ons zorgvuldig geselecteerd op basis van hun bijdrage aan een betere wereld. Het liefst maken wij gebruik van kleinschalige accommodaties, die binnen de eigen familie worden gerund. Zij liggen bij voorkeur in de ongerepte natuur dicht bij de ingang van de parken. Ze benadrukken de gastvrijheid van de bevolking en zijn altijd in lijn met het unieke karakter van de plaats die wordt bezocht.

 

Dit zijn onze aanbevelingen. Deze accommodaties zijn geliefd, dus wees er op tijd bij! Verblijft u liever in een andere duurzame lodge? Wij passen de privéreis graag op maat voor u aan.

 

Wij zijn Travelife Certified en voldoen daarmee aan de hoogste standaards op het gebied van duurzaamheid.

Klik op bovenstaande voor praktische reistips ter informatie. De exacte en up-to-date praktische reisinformatie krijgt u van ons bij boeking.

De zon schijnt veel en vaak maar is ook veel heftiger dan in Europa. Ook als het bewolkt is kunt u verbranden. Zorg dus steeds voor een goede zonnebrandcrème factor (en als u de oceaan ingaat om te duiken of te snorkelen, houdt u er dan rekening mee dat uw zonnebrandcrème 100% biologisch afbreekbaar is ter bescherming van het koraal) en een goede zonnebril. Een pet is ook niet overbodig. Voor de eventuele wandelsafari is het belangrijk dat u camouflage kleuren draagt. Wij adviseren hier ook stevige wandelschoenen en een lange broek om u te beschermen tegen scherpe dorens. Neemt u in ieder geval ook warme kleding mee omdat de avonden fris kunnen zijn. Vergeet vooral ook uw verrekijker en camera niet.

Verder niet vergeten:
Kleine dagrugzak of reistas, zwemkleding, antimuggenmiddel, moneybelt, medicijnen (indien van
toepassing), paspoort en kopie, verzekeringspapieren en kopie, vaccinatieboekje en kopie, reischeques, geld en creditcard, vliegtickets of e-ticketnummer en EHBO-set.

All for Nature betekent alles voor de natuur en dat is precies wat zij voor ogen heeft. Wij hebben er alles voor over om de natuur op deze planeet te beschermen en te behouden voor toekomstige generaties. Dit komt o.a. tot uiting in ons Duurzaam Toerisme en MVO beleid. U als reiziger kunt ook heel veel doen om de natuur op verre reizen in stand te houden en er voor te zorgen dat lokale mensen inkomsten krijgen uit het behoud van de natuur.
Vraagt u bijvoorbeeld altijd toestemming om een foto van lokale mensen te maken en leert u een paar standaard zinnetjes in de lokale taal ter begroeting, dat maakt het contact een stuk gemakkelijker: Hallo is Hallo en dankuwel is Dankie in de lokale, op Zuid-Afrikaans, gebaseerde taal. De officiële voertaal is Engels.

Reis plasticvrij
We gebruiken het allemaal en we komen het overal tegen. In winkels, maar ook langs de weg en in de natuur zoals in de zee. Op prachtige reisbestemmingen worden paradijselijke stranden, bossen en berggebieden vervuild door plastic dat veelal door toeristen is gebruikt. Vooral wegwerp plastic, zoals rietjes, flessen en tasjes, blijven in grote hoeveelheden in de natuur achter. Om ervoor te zorgen dat we van de mooiste plekken ter wereld kunnen blijven genieten, geven we u vijf tips om uw plasticgebruik op vakantie te verminderen.
1. Check of u in uw vakantieland uit de kraan kunt drinken: waterinhetbuitenland.nl.
· Drinkwater uit kraan? Neem een hervulbare fles mee.
· Geen drinkwater uit de kraan? Schaf aan het begin van uw verblijf een grote verpakking water aan en vul uw flesje. Bij de meeste van onze duurzame accommodaties kunt u water tappen. Zo niet, alleen al door er naar te blijven vragen wordt het personeel gestimuleerd hier aan bij te dragen.
2. Zeg ‘nee’ tegen plastic rietjes.
3. Neem altijd een (boodschappen)tas mee.
4. Neem zelf shampoo, douchegel en bodylotion mee.
5. Zin in een vakantie uitje? Doe mee aan lokale ‘beach clean-ups!’

Meld wildlife crime met je smartphone
Wilde dieren over de hele wereld worden bedreigd door illegale handel. Ook als reiziger kunt u helpen bij de strijd tegen de illegale handel in wilde dieren. U kunt bijvoorbeeld een beer in een kooi tegenkomen of ivoor dat verkocht wordt op een markt. Via de speciale Wildlife Witness app kan iedereen die op reis misstanden ziet een foto hiervan maken en de exacte locatie van een incident vastleggen zonder bemoeienis ter plaatse. De melding wordt doorgegeven aan TRAFFIC, de organisatie die handel in wilde dieren monitort en criminele netwerken op deze manier kan volgen. Meer over deze app

De Zuid-Afrikaanse munt is de Rand, afgekort R of ZAR (Zuid-Afrikaanse Rand). De Rand wordt weer onderverdeeld in centen. Er zijn bankbiljetten van R10, R20, R50, R100 en R200. De muntstukken bestaan uit 1 cent, 2 cent, 5 cent (koperkleurig), 10 cent, 20 cent en 50 cent (messing), R1, R2 en R5 (zilverkleurig). Hierdoor zie je snel het verschil. Op de bankbiljetten staat de BIG 5 afgebeeld en op het muntgeld diverse vogels en dieren.

Travellers’ cheques kunnen gewisseld worden in banken en wisselkantoren. Het is aan te raden om in ieder geval een creditcard en pinpas mee te nemen. International Visa en Mastercard zijn algemeen geaccepteerd en veel steden kunt u ook geld pinnen. Het is niet nodig om vooraf geld te wisselen in de lokale valuta. Het beste kunt u bij aankomst op de luchthaven uw geld wisselen of pinnen. Voordat u vertrekt adviseren wij om te checken bij uw bank of uw bankpas ‘aan’ staat voor de periode dat u buiten Europa bent.

Let u er tijdens de reis op dat u altijd genoeg kleingeld op zak heeft. Dit bespaart u veel tijd en problemen bij het afrekenen van maaltijden, souvenirs etc.

Omdat Zuid-Afrika op het zuidelijk halfrond ligt zijn de seizoenen tegenovergesteld aan die van ons. Als het bij ons zomer is, is het in Zuid-Afrika winter. Herfst bij ons is lente in Zuid-Afrika en omgekeerd. In onze koude wintermaanden is het in Zuid-Afrika zomer. De winter (juni tot september) is gematigd en droog. Landinwaarts is ’s nachts vorst en sneeuw mogelijk, zeker in de hoger gelegen gebieden. Overdag lopen de temperaturen dan echter meestal weer op naar waarden van tegen de twintig graden. De zomer (december tot maart) is warm en tamelijk vochtig. In het noordwesten is het dan heet. In het woestijngebied grenzend aan de oostelijke kant van Namibië lopen de temperaturen overdag gemakkelijk op tot zo’n 34 tot 38 graden.

U heeft op dit moment geen visum nodig voor Zuid Afrika bij een verblijf korter dan drie maanden. Houdt u zelf echter wel de berichtgeving in de gaten. Uw paspoort moet nog minimaal zes maanden geldig zijn na terugkomst. Let u er ook op dat uw paspoort nog minimaal twee lege bladzijdes heeft voor stempels.

Voor mensen die reizen met kinderen van onder de 18 jaar heeft u geen aanvullende documenten (zoals geboortecertificaat of toestemmingsbrief indien niet beide ouders meereizen) meer nodig en volstaat een paspoort zoals hierboven beschreven.
Safari

Op safari vragen wij u om zich aan de volgende regels te houden:

 • Houd afstand van wildlife en vraag uw gids niet om dichterbij te gaan voor die ene foto
 • Maak zo min mogelijk geluid om de dieren niet te verstoren
 • Neem al het afval mee terug naar het kamp
 • Luister ten alle tijden naar uw gids, ook voor uw eigen veiligheid!

Tijdens de whale-watching expeditie vragen wij u om zich aan de volgende regels te houden:

 • Houd afstand van de zeedieren en vraag de stuurman niet om dichterbij te gaan voor die ene foto (de officiële afstand is 50 meter, tenzij het dier zelf dichterbij komt)
 • Maak zo min mogelijk geluid om de walvissen niet te verstoren
 • Zorg ervoor dat de dieren nooit worden opgejaagd en dat ook hun zwemroute niet wordt afgesneden
 • Zorg ervoor dat de boot nooit tussen moeder en kalf komt
 • De dieren mogen nooit worden gevoerd
 • Luister ten alle tijden naar uw gids, ook voor uw eigen veiligheid!

Houdt u bij het kopen van souvenirs in gedachte dat dit een van de weinige manieren van de lokale bevolking is om inkomsten te krijgen uit het toerisme. Afdingen is normaal, maar maakt u er geen sport van om altijd overal de goedkoopste deal te krijgen. Het is uiteraard niet toegestaan om souvenirs van bedreigde planten en dieren mee de grens over te nemen. Let op hieronder vallen dus ook dat mooie stukje koraal dat u zelf heeft gevonden of armbanden van olifantenhaar. Voor meer informatie kijk op WNF – Foute souvenirs.

Tijdens de Nederlandse en Belgische zomertijd geen, in de wintertijd is er 1 uur verschil.

Corona blijft een belangrijk punt van aandacht en reizen is het makkelijkst en veiligst als u zelf volledig bent gevaccineerd en geboosterd tegen COVID. Ieder land heeft zijn eigen inreisvoorwaarden en aanvullende maatregelen ter plekke. Bijv.: volledige vaccinatie, boosterprik, soort en geldigheid betreffende vaccin, Fit to Travel/genezen verklaring, 2 of 3G beleid, inreis-formulieren, Digitaal Corona Certificaat etc. Een goede voorbereiding op uw reis blijft dus belangrijk. Bekijk op de overheidspagina Nederland Wereldwijd wat de voorwaarden voor uw bestemming zijn en check deze ook nogmaals voor vertrek. U bent zelf verantwoordelijk voor de juiste en geldige inreis- en/of vaccinatiedocumenten.

Voor informatie over andere vaccinaties verwijzen wij u door naar de plaatselijke GGD voor een advies op maat. Zij kunnen u ook adviseren over malaria. Meer informatie vindt u ook op de site van het landelijk coördinatiecentrum reizigersadvisering www.lcr.nl

Wij informeren u graag over medische ondersteuning tijdens uw reis. Hiervoor heeft KLM een “Dokter mee op reis” service abonnement tegen geringe kosten.

Wist u dat u ook medische begeleiding van een ervaren arts tijdens uw reis kunt bijboeken als u met All for Nature Travel reist?

Mits inachtneming van de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen, kan in Zuid-Afrika doorgaans veilig gereisd worden. Zuid Afrika is wel een land met grote verschillen tussen arm en rijk. De mensen zijn vriendelijk en kleine criminaliteit (diefstal) komt voor. Door enkele voorzorgmaatregelen in acht te nemen kunt u de kans hierop aanzienlijk verkleinen:

 • Draag belangrijke papieren in een moneybelt of in een ander onopvallend opbergsysteem.
 • Draag geen kostbare sieraden tijdens uw reis.
 • Laat nooit uw portefeuille zichtbaar in uw achterzak zitten. De makkelijkste manier is het geld dat u die dag nodig denkt te hebben los in de zak te dragen.
 • Laat geen kostbare bezittingen in de auto achter, ook niet in de bagageruimte.
 • Bewaar grote sommen geld en waardepapieren zoals tickets en cheques in uw hotelkluis. Indien u veel geld mee moet nemen, verspreidt het dan over uw lichaam.
 • Maak kopieën van waardepapieren en identiteitsbewijzen en noteer de nummers van waardevolle voorwerpen zoals camera’s.
 • Een rugzakje is over het algemeen erg handig, echter op drukke plaatsen kunt u de rugzak beter als ‘buikzak’ gebruiken.
 • Creditcardfraude komt helaas voor. Houd u uw kaart dan ook altijd in het oog en laat niemand meekijken als u uw pincode intoetst.

Met de huidige situatie in de wereld is het fijn om altijd op de hoogte te zijn. Download de Nederlandse 24/7 BZ Reis app en ga goed voorbereid op reis. Stel dat er een calamiteit of incident is op de bestemming, dan wordt u hierover geïnformeerd. U heeft met 1 druk op de knop contact met het contactcenter van het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken; 24 uur per dag, 7 dagen per week.

Een goede reisverzekering is van groot belang. Controleert u alstublieft of u voldoende bent afgedekt tegen medische kosten en andere onvoorziene omstandigheden. Daarnaast is het sterk aan te raden om ook een annuleringsverzekering af te sluiten. Er kunnen zich altijd omstandigheden voordoen waardoor het voor u niet mogelijk is te reizen.

bagage safari, bagage verre reis

All for Nature Travel

image description

Ultieme wildlife beleving

Met All for Nature Travel maakt u de mooiste wildlife reizen. Geniet van ongerepte natuur en haar dierenleven.

image description

Kleinschaligheid

Vanuit kleinschalige, duurzame lodges geniet u van ongerepte natuur en haar dierenleven. Individueel of in een kleine groep.

image description

Bijdrage aan de natuur

Met uw reis, die voldoet aan de hoogste duurzaamheidsstandaard, draagt u direct bij aan de bescherming van het wildlife dat u ziet.