whale watching dolfijnen pico

Azoren: Dolfijnen & Walvissen heel dichtbij

richtprijs 795

Highlights van deze natuurreis:

 • Ga 5 x op ‘whale watching’ op de biodiversity hotspot voor zeezoogdieren; het eiland Pico.
 • Maak kennis met de onderwaterwereld van 28 verschillende soorten walvissen en dolfijnen.
 • Draag bij aan de bescherming dolfijnen en walvisachtigen via het onderzoek van Nova Atlantis Foundation.
 • Iedere periode heeft zijn eigen hoogtepunten.
 • Vertrek op iedere dag tussen 23 maart t/m 1 november.
 • Beoordelingen 0 beoordelingen
  0/5
 • Reistype Reistype
  Groepsreis, Privéreis
 • Reisperiode 23 mrt. t/m 1 nov.
  0/8
Alles over reis: Azoren: Dolfijnen & Walvissen heel dichtbij.

Pico, een van de eilanden van de Azoren, is een van de belangrijkste hotspots ter wereld om dolfijnen en walvissen te bestuderen en observeren. Meer dan 28 soorten walvisachtigen komen zich hier in de loop van het jaar te goed doen in de voedzame wateren. De nabijheid van de steile kust midden in de Atlantische Oceaan maakt dit tot een ideale kraamkamer voor vele zeezoogdieren. Duurzame ‘whale watching’ is dan ook van groot belang voor de toekomst van deze bijzondere dieren. Deze reis draagt bij aan Nova Atlantis Foundation en haar onderzoek naar onderzoek naar dolfijnen en walvisachtigen op de Azoren.

Gedurende 8 dagen gaat u in totaal vijf keer de zee op met onze duurzame whale watcher. De combinatie van de oude kennis van de walvisvaart met de laatste informatie op het gebied van natuurbescherming geven u een succesgarantie van 99%. U krijgt uitgebreide achtergrondinformatie over hun inzet voor het behoud van deze rijkdom. Het zwemmen met dolfijnen is bijvoorbeeld een grote bedreiging voor de populatie rond Pico en bieden wij dan ook niet aan.

Iedere periode heeft zijn eigen hoogtepunten. Gewone dolfijnen, tuimelaars, grienden, potvissen,  Risso’s/grampers en spitssnuitdolfijnen ziet u het hele jaar door. In de zomermaanden zijn geregeld ook gevlekte- en gestreepte dolfijnen te zien samen met de butskoppen en, als u geluk heeft, de orka‘s en pseudo orka’s of False killer whales. April en mei staan bekend om de grote vinvissen, waaronder ook de blauwe vinvis, die hier dan langs komen op hun migratieroute.

Het eiland Pico heeft naast de zeezoogdieren ook aan land veel te bieden. Maak kennis met de schitterende ongerepte natuur op de hellingen van de vulkaan en de eeuwenoude wijncultuur, waarvan de velden door UNESCO zijn benoemd tot Werelderfgoed.

U verblijft in hotel Whale’come ao Pico, perfect gelegen naast het whale watching centrum.

talassa, whale watching, pico

Uw wildlife ervaring compleet verzorgd
Wat is bij deze reis inbegrepen?.
 • Transport van en naar het vliegveld
 • 7 nachten hotel inclusief ontbijt en diner
 • 5 bootexcursies met ‘whale watching’ vergunning
 • Presentaties in de avond
 • Gebruik mountainbikes
 • Bijdrage aan het onderzoek naar dolfijnen en walvisachtigen door Nova Atlantis Foundation. Deze bijdrage is onderdeel van de investering die All for Nature direct en indirect doet in natuurbescherming. De hoogte verschilt per reis, maar in het totaal wordt gemiddeld 5% van de reissom geïnvesteerd in natuurbescherming, zoals geformuleerd in ons MVO-beleid.
 • Aangesloten bij de ANVR en dekking via SGR,  Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR garantie)
 • Handig & leuk in de voorbereiding en mee op reis: uw eigen All for Nature Travel app
 • De reissom is vanaf €795,-* per persoon in hotel Whale’come ao Pico.
 • Eenpersoonskamertoeslag vanaf €140,-.

* van 23 maart tot 19 april en van 29 juni tot 13 september geldt een hoogseizoenstoeslag van €120,- per persoon. In de maand oktober krijgt u €70,- laagseizoenskorting.

Niet bij de reis inbegrepen?.
 • Internationale vlucht van en naar Pico. Deze boeken wij graag voor u.
 • Boekt u uw vlucht via ons, dan wordt deze volledige gecompenseerd met GreenSeat Gold Standard.
 • Reis & annuleringsverzekering
 • Drankjes en lunch
 • Eventuele extra boottochten en optionele excursies
 • Fooi en persoonlijke uitgaven
 • Verplichte consumentenbijdrage SGR € 5,- p.p.
 • Bijdrage Calamiteitenfonds (€2,50 per boeking)
 • Deze bijdrage is verplicht zodat u aanspraak kunt maken op de garantieregeling.
 1. Dag 1 Aankomst op Pico

  Vandaag komt u aan op Pico, het op één na grootste eiland van de Azoren. De Azoren bestaat uit een groep van 9 vulkanische eilanden ten westen van Lissabon. Pico ontleent zijn naam aan de vulkaan Pico, met zijn 2351m de hoogste berg van Portugal. De laatste uitbarsting was in 1963 (daaraan voorafgaand waren er uitbarstingen rond 1562 en 1718). De paden van de lavastromen zijn nog zichtbaar. Pico is het laatste eiland van de Azoren dat bewoond werd en is daarmee nog het meest ongerept van alle eilanden. Het landschap wordt gekenmerkt door een sublieme mix van lavagesteente en exotische vegetatie in een steeds veranderend landschap.

  Het eiland kende een aanzienlijke walvisvangstindustrie tot begin jaren tachtig. Deze is inmiddels gestopt en vervangen door onderzoek en observatie van walvissen, dolfijnen en andere overzeese zoogdieren.

  Op het vliegveld wordt u opgewacht en naar uw hotel gebracht. U verblijft in het hotel Whale’come ao Pico, gelegen in het centrum van het dorp van de walvissen, Lajes do Pico,vlak naast Espaço Talassa, het walvismuseum en met prachtig uitzicht op de hoogste berg van Portugal en de Atlantische oceaan. Ontbijt is inbegrepen.

  Het is mogelijk om een luxere accommodatie te boeken bij dit arrangement, maar dan heeft u ook een huurauto nodig. U verblijft dan in het 4-sterren Aldeia da Fonte.

 2. Dag 2 Uw bijzondere ontmoeting met walvissen en dolfijnen

  In de ochtenden van dag 2 tot en met dag 6 onderneemt u een vijftal expedities op zee. Er kan voor de expedities uitgeweken worden naar de middagen in verband met het weer. De laatste dag is een reservedag voor eventueel slecht weer, als er niet uitgevaren kan worden op één van de andere dagen.

  De eerste dag wordt u om 9:00 uur verwacht bij onze duurzame whale watcher. Hier ontvangt u nadere informatie over de excursie op zee, het gedrag van de dieren en de instructies op de boot. Om 10:00 uur vertrekt u vanuit de haven.

  Vanaf het land wordt de zee gescanned op walvissen en dolfijnen door lokale ‘viziers’. Zij rapporteren hun groepsgrootte en locatie aan de kapiteins op de boten. Per boot zoekt u de dieren op en maakt u kennis met hun leefwijze en gedrag. Gewone dolfijnen, tuimerlaars, grienden, potvissen,  Risso’s/grampers en spitssnuitdolfijnen ziet u het hele jaar door. In de zomermaanden zijn geregeld ook gevlekte en gestreepte dolfijnen te zien samen met de butskoppen en als u geluk heeft de orka‘s en pseudo orka’s of False killer whales. April en mei staan bekend om de grote vinvissen, waaronder ook de blauwe vinvis, die hier dan langs komen op hun migratie-route. Iedere boot heeft plaats voor 12 passagiers, de kapitein en een zeer kundige begeleider met passie voor de walvissen.

  U gaat iedere dag voor ca. drie uur de zee op en bent rond 13.00 uur terug. Voor de middagexpedities moet u om 14:00 uur aanwezig zijn en vertrekt de boot om 15:00 uur. De middagen kunt gebruiken om het eiland Pico verder te ontdekken. ‘s Avonds is diner inbegrepen bij het restaurant Whale’come ao Pico. (Niet inbegrepen) Er zullen voor of na de diners diverse interessante presentaties worden gehouden.

  Ondanks de voorzorgsmaatregelen en instructies blijven de expedities op de boot een belasting voor de rug. Deze reis is dan ook absoluut niet geschikt voor mensen met rugklachten of zwangere vrouwen.

  Optionele activiteiten:
  Huurauto en mountainbikes
  Een huurauto is een uitstekend vervoersmiddel om de rest van het eiland te verkennen. Daarnaast staan  mountainbikes gratis voor u ter beschikking om Pico op een sportieve manier te ontdekken.

  Dagexcursies
  U kunt verschillende dagtrips boeken, zoals duikexcursies, paardrijden, beklimming Pico (voor echte sportievelingen) of een bezoek aan het nabij gelegen eiland Faial. Alleen de boottocht van Madalena naar Horta is al de moeite waard. Informeert u ook naar de verschillende wandelroutes op het eiland.

  Bezienswaardigheden Pico
  Bijzondere dorpjes
  De dorpjes op Pico zijn bijzonder interessant. Bijvoorbeeld Lajos do Pico of Santa Amaro. Het eerste plaatsje is een levendig stadje van typische witgekalkte huisjes. Tot in de jaren tachtig leefde men hier van de walvisvangst. In Santa Amaro kunt u een bezoek brengen aan verschillende botenbouwers. Pico is van oudsher het centrum van de botenbouw op de Azoren: vissersboten, walvisboten (canoas), dories en zelfs modelboten zijn hier jarenlang gebouwd. In de kleine stad Santa Amaro worden de boten nog volgens de traditionele methodes gebouwd.

  Walvismuseum
  Ook het walvismuseum en de oude verwerkingsfabriek in Lajes do Pico zijn een bezoekje waard. Hier leert u meer over de rijke geschiedenis van Pico en de rol van de Azorianen in de walvisvangst.

  Wijnvelden
  De wijnvelden aan de westkant van het eiland staan op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het product van deze wijnstokken is de beroemde wijn Verdelho do Pico. Een bezoekje aan de hoofdstad Madalena en aan Lajido’s wijnmuseum horen hierbij.

  Lavatunnels
  Pico heeft de grootste lavatunnel van Europa ‘Gruta das Torres’. De grot is ontstaan door lavastromen en heeft een lengte van 5150 meter. De grot bestaat uit één grote hoofdtunnel die op sommige plaatsen hoger is dan 15 meter. De binnenkant van de tunnel is bedekt met allerlei soorten stalactieten en stalagmieten die door lava gevormd zijn.

  Zwemmen
  U kunt gaan zwemmen in één van de natuurlijke zwembaden, te vinden in São Prainha, São Roque, Santo Antonio en Madalena.

 3. Dag 3 Uw bijzondere ontmoeting met walvissen en dolfijnen

  Zie beschrijving dag 2

 4. Dag 4 Uw bijzondere ontmoeting met walvissen en dolfijnen

  Zie beschrijving dag 2

 5. Dag 5 Uw bijzondere ontmoeting met walvissen en dolfijnen

  Zie beschrijving dag 2

 6. Dag 6 Uw bijzondere ontmoeting met walvissen en dolfijnen

  Zie beschrijving dag 2

 7. Dag 7 Uw bijzondere ontmoeting met walvissen en dolfijnen

  Zie beschrijving dag 2

 8. Dag 8 Einde van uw reis

  Vandaag eindigt uw reis. Nog een laatste blik op Pico. U kijkt terug op een bijzondere ervaring met een uniek inzicht in de bescherming van walvissen en dolfijnen!

 9. Uw reis verlengen? Vertel ons uw wensen en wij breiden uw reis graag uit

  Breid uw reis uit met nog drie eilanden en verblijf in de authentieke huisjes op het meest ongerepte en westelijke eiland Flores; 7 dagen, incl. huurauto, binnenlandse vlucht en bezoek aan het bijzondere eiland Corvo.

whale watching Pico
Staart potvis in fluke Pico met dank aan Talassa
Risso dolfijn
common dolphin groep ©Martin van Lokven
Bij deze reis hebben wij de volgende lodge(s) voorzien. Voor meer informatie klik op de foto´s.

Hotel Whale ´Come ao Pico in Lajes do Pico

Of boek het luxere Aldeia da Fonte op 5 minuten rijden van Lajes do Pico

Onze kleinschalige, duurzame lodgesDoor hier te verblijven draagt u bij aan het behoud van de natuur

Deze accommodaties zijn door ons zorgvuldig geselecteerd op basis van hun bijdrage aan een betere wereld. Het liefst maken wij gebruik van kleinschalige accommodaties, die binnen de eigen familie worden gerund. Zij liggen bij voorkeur in de ongerepte natuur dicht bij de ingang van de parken. Ze benadrukken de gastvrijheid van de bevolking en zijn altijd in lijn met het unieke karakter van de plaats die wordt bezocht.

 

Dit zijn onze aanbevelingen. Deze accommodaties zijn geliefd, dus wees er op tijd bij! Verblijft u liever in een andere duurzame lodge? Wij passen de privéreis graag op maat voor u aan.

 

Wij zijn Travelife Certified en voldoen daarmee aan de hoogste standaards op het gebied van duurzaamheid.

Met bovenstaande praktische reistips gaat u nog beter voorbereid op reis. De exacte en up-to-date praktische reisinformatie krijgt u van ons bij boeking.

 

U heeft een goede bescherming nodig tegen de zon. Zonnebrandcrème met een hoge factor (en als u de oceaan ingaat om te duiken of te snorkelen, houdt u er dan rekening mee dat uw zonnebrandcrème 100% biologisch afbreekbaar is ter bescherming van het koraal), een goede zonnebril en een hoed of pet zijn een vereiste in de zomermaanden.

Neemt u in ieder geval ook bedekkende kleding mee omdat de kracht van de zon tijdens de boottochten extra versterkt kan worden door de weerkaatsing van het water. In verband met het spatwater op de boot adviseren wij een Pelicase (waterdichte koffer) of een waterdichte zak van bijv. het merk Overboard voor uw camera. Aangezien het ook slechter weer kan zijn en kan regenen is het aan te raden regenkleding of een regenponcho mee te nemen voor aan boord bij het whale watchen. Voor april en mei adviseren wij ook thermo ondergoed omdat het dan fris kan zijn op het water.

Zwemkleding mag uiteraard niet ontbreken, ook als er geen duikexcursie is geboekt. Hoewel er niet met de dolfijnen wordt gezwommen zijn er volop mooie plekjes om te snorkelen en mooie vissen te zien. Neem wel uw eigen snorkel mee. Voor het duiken kunnen alle spullen ter plaatse worden gehuurd indien nodig.

Een waterfles is tevens zeer nuttig. Voor de excursies te voet is het belangrijk dat u stevige wandelschoenen draagt. Een warme trui voor in de bergen is noodzakelijk. Vergeet vooral ook uw verrekijker en camera niet. Neem uw rijbewijs mee als u graag in de auto wilt rondrijden op het eiland.

Verder niet vergeten:
Kleine dagrugzak of reistas, medicijnen (indien van toepassing), paspoort en kopie, verzekeringspapieren en kopie, vaccinatieboekje en kopie, geld en creditcard, vliegtickets of e-ticketnummer en EHBO-set.

All for Nature betekent alles voor de natuur en dat is precies wat zij voor ogen heeft. Wij hebben er alles voor over om de natuur op deze planeet te beschermen en te behouden voor toekomstige generaties. Dit komt o.a. tot uiting in ons Duurzaam Toerisme en MVO beleid. U als reiziger kunt ook heel veel doen om de natuur op verre reizen in stand te houden en er voor te zorgen dat lokale mensen inkomsten krijgen uit het behoud van de natuur.

Reis plasticvrij
We gebruiken het allemaal en we komen het overal tegen. In winkels, maar ook langs de weg en in de natuur zoals in de zee. Op prachtige reisbestemmingen worden paradijselijke stranden, bossen en berggebieden vervuild door plastic dat veelal door toeristen is gebruikt. Vooral wegwerp plastic, zoals rietjes, flessen en tasjes, blijven in grote hoeveelheden in de natuur achter. Om ervoor te zorgen dat we van de mooiste plekken ter wereld kunnen blijven genieten, geven we u vijf tips om uw plasticgebruik op vakantie te verminderen.
1. Check of u in uw vakantieland uit de kraan kunt drinken: waterinhetbuitenland.nl.
· Drinkwater uit kraan? Neem een hervulbare waterfles mee.
· Geen drinkwater uit de kraan? Schaf aan het begin van uw verblijf een grote verpakking water aan en vul uw flesje. Bij de meeste van onze duurzame accommodaties kunt u water tappen. Zo niet, alleen al door er naar te blijven vragen wordt het personeel gestimuleerd hier aan bij te dragen.
2. Zeg ‘nee’ tegen plastic rietjes.
3. Neem altijd een (boodschappen)tas mee.
4. Neem zelf shampoo, douchegel en bodylotion mee.
5. Zin in een vakantie uitje? Doe mee aan lokale ‘beach clean-ups!’

Meld wildlife crime met je smartphone
Wilde dieren over de hele wereld worden bedreigd door illegale handel. Ook als reiziger kunt u helpen bij de strijd tegen de illegale handel in wilde dieren. U kunt bijvoorbeeld een beer in een kooi tegenkomen of ivoor dat verkocht wordt op een markt. Via de speciale Wildlife Witness app kan iedereen die op reis misstanden ziet een foto hiervan maken en de exacte locatie van een incident vastleggen zonder bemoeienis ter plaatse. De melding wordt doorgegeven aan TRAFFIC, de organisatie die handel in wilde dieren monitort en criminele netwerken op deze manier kan volgen. Meer over deze app.

De munteenheid in Portugal is gelijk aan die in Nederland en België: de Euro is het betaalmiddel. Let u er tijdens de reis op dat u altijd genoeg kleingeld op zak heeft. Dit bespaart u veel tijd en problemen bij het afrekenen van maaltijden, souvenirs, etc.

De Azoren hebben een maritiem klimaat met milde temperaturen variërend van 16°C in de winter tot een comfortabele 24/26°C in de zomer. De zee wordt verwarmd door de warme golfstroom die de eilanden passeert en zodoende varieert de watertemperatuur van 14ºC tot 22ºC. Zeker als u gaat duiken of snorkelen adviseren wij u gebruik te maken van een goede zonnebrandcrème.

Een kenmerk van de Azoren is de grote verscheidenheid van weersomstandigheden binnen een korte periode; een bekend Azoreaans gezegde is dat 1 dag op de Azoren alle seizoenen kan bevatten. De beste reistijd is van: mei tot en met september. In de tabel ziet u het weer in de loop van het jaar samen met de hoogtepunten op het gebied van de zeezoogdieren. Het hele seizoen door zijn er vele soorten aanwezig, heeft u echter een specifieke voorkeur voor de bovengenoemde soorten in de tabel dan bevelen wij u de desbetreffende maanden aan.

Maand
April
Mei
Juni
Juli
Aug
Sept.
Okt.
Temp.
17
19
21
23
25
24
21
Neerslag
72
56
39
32
41
84
114
Hoogtepunt
6 soorten walvissen waaronder Blauwe
Vinvis
6 soorten walvissen waaronder Blauwe
Vinvis
13 soorten walvissen, dolfijnen
Potvissen, dolfijnen, grienden
Potvissen dolfijnen, grienden
13 soorten walvissen, dolfijnen
10 soorten walvissen, dolfijnen

U heeft een identiteitskaart of paspoort nodig dat nog minimaal 3 maanden geldig is vanaf de datum van terugkomst. Een visum is niet nodig.

Tijdens de whale-watching expeditie vragen wij u om zich aan de volgende regels te houden:

 • Houd afstand van de zeedieren en vraag de stuurman niet om dichterbij te gaan voor die ene foto (de officiële afstand is 50 meter, tenzij het dier zelf dichterbij komt)
 • Maak zo min mogelijk geluid om de walvissen niet te verstoren
 • Zorg ervoor dat de dieren nooit worden opgejaagd en dat ook hun zwemroute niet wordt afgesneden
 • Zorg ervoor dat de boot nooit tussen moeder en kalf komt
 • De dieren mogen nooit worden gevoerd
 • Luister ten alle tijden naar uw gids, ook voor uw eigen veiligheid!
 • In overleg met Nova Atlantis raden wij het ten zeerste af om te gaan zwemmen met dolfijnen.

Op het eiland Pico is Nova Atlantis de enige organisatie die zich bezig houdt met hun bescherming. Zij willen door het verzamelen en publiceren van data en door toepassing van de binnen de EU geldende wetgeving het onderzoeksgebied beschermen. Dit betekent ook toezicht op het naleven van de regels bij whale watching. Afstand houden en de dieren niet lastig vallen is het belangrijkste devies. Zo zetten zij zich al jaren in om het zwemmen met dolfijnen te verbieden omdat dit schadelijk is voor de dolfijnen: een groep dolfijnen wordt omsingeld door boten en dan worden de mensen in het water gelaten tussen dolfijnen, die in paniek niet meer weten waar ze heen moeten. Daarnaast vormt het een zware bedreiging voor de unieke populatie Risso’s dolfijnen in het gebied. Zij krijgen hier hun jongen in de nabijheid van de kust omdat de moeders 400 meter diep moet duiken om voedsel te vinden. De jongen liggen dan verzameld in een soort crèches en zijn een makkelijk doelwit voor de boten.

Houdt u bij het kopen van souvenirs in gedachte dat dit een van de weinige manieren van de lokale bevolking is om inkomsten te krijgen uit het toerisme. Afdingen is normaal, maar maakt u er geen sport van om altijd overal de goedkoopste deal te krijgen. Het is uiteraard niet toegestaan om souvenirs van bedreigde planten en dieren mee de grens over te nemen. Let op hieronder vallen dus ook dat mooie stukje koraal dat u zelf heeft gevonden of armbanden van olifantenhaar. Voor meer informatie kijk op WNF – Foute souvenirs.

Het tijdsverschil met de officiële Greenwich tijd is – 1 uur. Het is dus 1 of 2 uur vroeger in de Azoren dan in Nederland en België. Er is geen wintertijd.

Corona blijft een belangrijk punt van aandacht en reizen is het makkelijkst en veiligst als u zelf volledig bent gevaccineerd en geboosterd tegen COVID. Ieder land heeft zijn eigen inreisvoorwaarden en aanvullende maatregelen ter plekke. Bijv.: volledige vaccinatie, boosterprik, soort en geldigheid betreffende vaccin, Fit to Travel/genezen verklaring, 2 of 3G beleid, inreis-formulieren, Digitaal Corona Certificaat etc. Een goede voorbereiding op uw reis blijft dus belangrijk. Bekijk op de overheidspagina Nederland Wereldwijd wat de voorwaarden voor uw bestemming zijn en check deze ook nogmaals voor vertrek. U bent zelf verantwoordelijk voor de juiste en geldige inreis- en/of vaccinatiedocumenten.

Overige vaccinaties zijn voor deze bestemming niet vereist.

Het betreft een EU land; er zijn geen bijzonderheden met betrekking tot veiligheid. Met de huidige situatie in de wereld is het fijn om altijd op de hoogte te zijn. Download de Nederlandse 24/7 BZ Reis app en ga goed voorbereid op reis. Stel dat er een calamiteit of incident is op de bestemming, dan wordt u hierover geïnformeerd. U heeft met 1 druk op de knop contact met het contactcenter van het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken; 24 uur per dag, 7 dagen per week.

Een goede reisverzekering is van groot belang. Controleert u alstublieft of u voldoende bent afgedekt tegen medische kosten en andere onvoorziene omstandigheden. Daarnaast is het sterk aan te raden om ook een annuleringsverzekering af te sluiten. Er kunnen zich altijd omstandigheden voordoen waardoor het voor u niet mogelijk is te reizen.

bagage safari, bagage verre reis

All for Nature Travel

image description

Ultieme wildlife beleving

Met All for Nature Travel maakt u de mooiste wildlife reizen. Geniet van ongerepte natuur en haar dierenleven.

image description

Kleinschaligheid

Vanuit kleinschalige, duurzame lodges geniet u van ongerepte natuur en haar dierenleven. Individueel of in een kleine groep.

image description

Bijdrage aan de natuur

Met uw reis, die voldoet aan de hoogste duurzaamheidsstandaard, draagt u direct bij aan de bescherming van het wildlife dat u ziet.

Wij gebruiken cookies alleen voor analyse en het goed laten functioneren van de site. Door de site te gebruiken, gaat u akkoord met de plaatsing van cookies. Meer over cookies & privacybeleid

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten