Vinvisstaart met dank aan dhr Tuytel
De Pico, de hoogste berg van Portugal ©All for Nature Travel

Azoren: Blauwe Vinvis en meer….

richtprijs 895,00

Highlights van deze natuurreis:

 • Ga op zoek naar de blauwe vinvis op één van de belangrijkste hotspots ter wereld, het eiland Pico.
 • Ga de zee op met een mariene bioloog en leer alles over dit grootste dier dat ooit heeft geleefd.
 • Draag bij aan het cruciale onderzoekswerk van MICS om baleinwalvissen te beschermen.
 • Werk zelf mee aan de identificatie van deze ernstig bedreigde dieren.
 • Kleine groep, min. 10 en max. 12 personen.
 • Beoordelingen 0 beoordelingen
  0/5
 • Reistype Reistype
  Groepsreis
 • Reisperiode 6 t/m 13 april & 13 t/m 20 april 2024
  0/8
Alles over reis: Azoren: Blauwe Vinvis en meer…..

Met meer dan 30 meter lengte is de blauwe vinvis het grootste dier dat ooit op aarde heeft geleefd. Hij heeft een hart zo groot als een kleine Volkswagen en aderen waar kinderen doorheen zouden kunnen zwemmen. Weinig mensen weten dat deze reuzen twee maanden per jaar te observeren zijn in Europa, en wel op één van de belangrijkste biodiversity hotspots ter wereld, het eiland Pico op de Azoren. In april en mei komen hier de gewone- en de blauwe vinvissen langs op hun migratieroute. Zij doen zich hier te goed aan het krill in de voedzame wateren.

Op deze internationale groepsreis krijgt u inzicht in het gedrag, sociale verbindingen en de spreiding van de grote walvissen die van fundamenteel belang is voor hun behoud. Onze duurzame ‘whale watcher’ werkt al meer dan 20 jaar samen met de grondlegger van The Mingan Island Cetacean Study (Canada), Richard Sears. MICS is het meest bekend om haar lange termijn studies over de bedreigde blauwe vinvis. Gedurende deze reis gaat u in totaal vijf keer de zee op onder begeleiding van een mariene bioloog. U krijgt uitgebreide informatie over de algemene biologie en ecologie van walvissen en een presentatie over het onderzoek naar de blauwe vinvissen in de Atlantische Oceaan. Vanuit uw reissom wordt €100,- gedoneerd aan dit Canadese project en alle data die u deze reis verzamelt worden gedeeld met MICS en zo draagt uw reis direct bij aan de bescherming van de vinvissen in de Atlantische Oceaan. U zult ook 1 dag het eiland zelf verkennen en kennismaken met de omstreden historie van de walvisvaart.

Tip: Wilt u blauwe vinvissen en nog meer inzicht krijgen in het onderzoek van MICS in Canada? Wij adviseren u dan onze reis naar de oostkust van Canada in augustus en september waar de blauwe vinvissen zich in die periode van het jaar ophouden. U vaart direct mee met het onderzoeksteam van MICS als zij er op uittrekken om data te verzamelen. Vanaf €2350,- p.p. excl. de internationale vlucht. Meer informatie op aanvraag.

Uw wildlife ervaring compleet verzorgd
Wat is bij deze reis inbegrepen?.
 • Transport van en naar het vliegveld
 • 7 nachten hotel inclusief ontbijt
 • Begeleiding door een lokale mariene bioloog
 • 5 whale watching excursies met ‘whale watching’ vergunning op zoek naar de blauwe vinvis
 • Presentaties en activiteiten zoals vermeld in het dagprogramma
 • Minimaal 10 en maximaal 12 deelnemers
 • Bijdrage van €100,- aan het onderzoek van de Mingan Island Cetacean Study. Deze bijdrage is onderdeel van de investering die All for Nature direct en indirect doet in natuurbescherming. De hoogte verschilt per reis, maar in het totaal wordt gemiddeld 5% van de reissom geïnvesteerd in natuurbescherming, zoals geformuleerd in ons MVO-beleid.
 • Aangesloten bij de ANVR en dekking Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR garantie)
 • Handig & leuk in de voorbereiding en mee op reis: uw eigen All for Nature Travel app
 • De reissom van € 895,- is per persoon o.b.v. een tweepersoonskamer. Toeslag voor een éénpersoonskamer is €140,-.
Niet bij de reis inbegrepen?.
 • Internationale vlucht van en naar Pico. Deze boeken wij graag voor u.
 • Boekt u uw vlucht via ons, dan wordt deze volledige gecompenseerd met GreenSeat Gold Standard.
 • Een dinerpakket kan worden bijgeboekt voor €130,- per persoon (7 diners)
 • Reis & annuleringsverzekering
 • Drankjes
 • Eventuele extra boottochten en optionele excursies
 • Fooi en persoonlijke uitgaven
 • Verplichte consumentenbijdrage SGR € 5,- p.p.
 • Bijdrage Calamiteitenfonds (€2,50 per boeking). Deze bijdrage is verplicht zodat u aanspraak kunt maken op de garantieregeling.
 1. Dag 1 Aankomst op Pico

  Vandaag komt u aan op Pico, het op één na grootste eiland van de Azoren. De Azoren bestaat uit een groep van 9 vulkanische eilanden ten westen van Lissabon. Pico ontleent zijn naam aan de vulkaan Pico, met zijn 2351 meter de hoogste berg van Portugal. De laatste uitbarsting was in 1963 (daaraan voorafgaand waren er uitbarstingen rond 1562 en 1718). De paden van de lavastromen zijn nog zichtbaar. Pico is het laatste eiland van de Azoren dat bewoond werd en is daarmee nog het meest ongerept van alle eilanden. Het landschap wordt gekenmerkt door een sublieme mix van lavagesteente en exotische vegetatie in een steeds veranderend landschap.

  Het eiland kende een aanzienlijke walvisvangstindustrie tot begin jaren tachtig. Deze is inmiddels gestopt en vervangen door onderzoek en observatie van walvissen, dolfijnen en andere overzeese zoogdieren.

  Op het vliegveld wordt u opgewacht en naar uw hotel gebracht. U verblijft in het eenvoudige hotel Whale’come ao Pico, gelegen in het centrum van het dorp van de walvissen, Lajes do Pico. Het hotel ligt vlak naast onze duurzame whale watcher, het walvismuseum en heeft prachtig uitzicht op de hoogste berg van Portugal en de Atlantische oceaan. Hier ontmoet u de rest van de groep en uw reisbegeleider, een lokale mariene bioloog.

  Verblijf Whale’come ao Pico inclusief ontbijt.

 2. Dag 2 Op expeditie

  Deze week onderneemt u een vijftal expedities op zee en gaat u op zoek naar de blauwe vinvissen en de gewone vinvissen die hier in april en mei langskomen op hun migratieroute.

  Tijdens de expeditiedagen begint u om 9:00 uur. Hier ontvangt u nadere informatie over de excursie op zee, het gedrag van de dieren en de instructies op de boot. U krijgt een uitgebreide briefing over de algemene biologie en ecologie van walvisachtigen. Om 10:00 uur vertrekt u vanuit de haven. Voor de expeditie in de middag moet u om 14:00 uur aanwezig zijn en vertrekt de boot om 15:00 uur.

  Vanaf het land wordt de zee gescanned op walvissen en dolfijnen door lokale ‘viziers’. Zij rapporteren hun groepsgrootte en locatie aan de kapiteins op de boten. Per boot zoekt u de dieren op en maakt u kennis met hun leefwijze en gedrag. In deze periode zijn naast de blauwe vinvis ook drie andere baleinwalvissen aanwezig en geregeld worden potvissen, gewone en gestreepte dolfijnen, Indische en gewone grienden, grijze grampers (Risso’s dolfijnen) en tuimelaars gezien.

  Iedere boot heeft plaats voor 12 passagiers, de kapitein en uw kundige begeleider met passie voor de walvissen, de zee op.
  ‘s Avonds kunt u met de groep dineren u in de oude thuishaven van Serge Viallelles; het restaurant Whale’come ao Pico. U kunt een dinerpakket bijboeken voor €130,- per persoon (7x). Er zullen tijdens diverse interessante presentaties worden gehouden, waaronder een presentatie over het onderzoek naar de blauwe vinvis. U krijgt een dagtour rond het eiland waarbij u meer inzicht krijgt in de walvisjacht van weleer, waarbij u het walvismuseum in São Roque, de uitkijk in Queimada, het kleinere walvisdorp Calheta en het walvismuseum in Lajes aandoet.

  Verblijf Whale’come ao Pico inclusief ontbijt.

 3. Dag 3 Op expeditie

  Zie beschrijving dag 2

 4. Dag 4 Op expeditie

  Zie beschrijving dag 2

 5. Dag 5 Op expeditie

  Zie beschrijving dag 2

 6. Dag 6 Op expeditie

  Zie beschrijving dag 2

 7. Dag 7 Op expeditie

  Zie beschrijving dag 2

 8. Dag 8 Einde reis

  Vandaag eindigt uw reis. Nog een laatste blik op Pico. U kijkt terug op een bijzondere ervaring met een uniek inzicht in de bescherming van de grootste zeezoogdieren!

  PS: Ondanks de voorzorgsmaatregelen en instructies blijven de expedities op de boot een belasting voor de rug. Deze reis is dan ook absoluut niet geschikt voor mensen met rugklachten of zwangere vrouwen.

 9. Uw reis verlengen Vertel ons uw wensen en wij breiden uw reis graag uit

  Het eiland Pico heeft zoveel te bieden dat u misschien langer zou willen blijven. Dit organiseren wij graag voor u in een van onze pittoreske B&B’s of duurzame hotels.

  U kunt zelf, al wandelend of met een huurauto, het eiland verkennen en de plaatselijke cultuur opsnuiven en de ongerepte natuur ontdekken. Het toerisme staat hier nog echt in de kinderschoenen. Steile vulkaanhellingen en de bijzondere inheemse flora van het eiland zullen u verrassen! Ook de wijnvelden, benoemd tot Unesco World Heritage Site, en de grote lavatunnels zijn zeker een bezoek waard.

Fluke potvis Pico ©All for Nature Travel
Blauwe vinvis met dank aan mw Iste
walvisspotter ©Martin van Lokven
whale watching ©Martin van Lokven
Kust Pico © Martin van Lokven
Bij deze reis hebben wij de volgende lodges voorzien. Voor meer informatie klik op de foto´s.

Whale Come ‘ao Pico in Lajes do Pico

 

Onze kleinschalige, duurzame lodgesDoor hier te verblijven draagt u bij aan het behoud van de natuur

Deze accommodaties zijn door ons zorgvuldig geselecteerd op basis van hun bijdrage aan een betere wereld. Het liefst maken wij gebruik van kleinschalige accommodaties, die binnen de eigen familie worden gerund. Zij liggen bij voorkeur in de ongerepte natuur dicht bij de ingang van de parken. Ze benadrukken de gastvrijheid van de bevolking en zijn altijd in lijn met het unieke karakter van de plaats die wordt bezocht.

 

Dit zijn onze aanbevelingen. Deze accommodaties zijn geliefd, dus wees er op tijd bij! Verblijft u liever in een andere duurzame lodge? Wij passen de privéreis graag op maat voor u aan.

 

Wij zijn Travelife Certified en voldoen daarmee aan de hoogste standaards op het gebied van duurzaamheid.

Klik op bovenstaande voor praktische reistips ter informatie. De exacte en up-to-date praktische reisinformatie krijgt u van ons bij boeking.

U heeft een goede bescherming nodig tegen de zon. Zonnebrandcrème met een hoge factor (en als u de oceaan ingaat om te duiken of te snorkelen, houdt u er dan rekening mee dat uw zonnebrandcrème 100% biologisch afbreekbaar is ter bescherming van het koraal), een goede zonnebril en een hoed of pet zijn een vereiste in de zomermaanden. Neemt u in ieder geval ook bedekkende kleding mee omdat de kracht van de zon tijdens de boottochten extra versterkt kan worden door de weerkaatsing van het water.

In verband met het spatwater op de boot adviseren wij een Pelicase (waterdichte koffer) of een waterdichte zak van bijv. het merk Overboard voor uw camera. Aangezien het ook slechter weer kan zijn en kan regenen is het aan te raden regenkleding of een regenponcho mee te nemen voor aan boord bij het whale watchen. Voor april en mei adviseren wij ook thermo ondergoed omdat het dan fris kan zijn op het water. Zwemkleding mag uiteraard niet ontbreken, ook als er geen duikexcursie is geboekt. Hoewel er niet met de dolfijnen wordt gezwommen zijn er volop mooie plekjes om te snorkelen en mooie vissen te zien. Neem wel uw eigen snorkel mee. Voor het duiken kunnen alle spullen ter plaatse worden gehuurd indien nodig.

Een waterfles is tevens zeer nuttig. Voor de excursies te voet is het belangrijk dat u stevige wandelschoenen draagt. Een warme trui voor in de bergen is noodzakelijk. Vergeet vooral ook uw verrekijker en camera niet. Neem uw rijbewijs mee als u graag in de auto wilt rondrijden op het eiland.

Verder niet vergeten
:
Kleine dagrugzak of reistas, medicijnen (indien van toepassing), paspoort en kopie, verzekeringspapieren en kopie, vaccinatieboekje en kopie, geld en creditcard, vliegtickets of e-ticketnummer en EHBO-set.

All for Nature betekent alles voor de natuur en dat is precies wat zij voor ogen heeft. Wij hebben er alles voor over om de natuur op deze planeet te beschermen en te behouden voor toekomstige generaties. Dit komt o.a. tot uiting in ons Duurzaam Toerisme en MVO beleid. U als reiziger kunt ook heel veel doen om de natuur op verre reizen in stand te houden en er voor te zorgen dat lokale mensen inkomsten krijgen uit het behoud van de natuur.

Reis plasticvrij
We gebruiken het allemaal en we komen het overal tegen. In winkels, maar ook langs de weg en in de natuur zoals in de zee. Op prachtige reisbestemmingen worden paradijselijke stranden, bossen en berggebieden vervuild door plastic dat veelal door toeristen is gebruikt. Vooral wegwerp plastic, zoals rietjes, flessen en tasjes, blijven in grote hoeveelheden in de natuur achter. Om ervoor te zorgen dat we van de mooiste plekken ter wereld kunnen blijven genieten, geven we u vijf tips om uw plasticgebruik op vakantie te verminderen.
1. Check of u in uw vakantieland uit de kraan kunt drinken: waterinhetbuitenland.nl.
· Drinkwater uit kraan? Neem een hervulbare waterfles mee.
· Geen drinkwater uit de kraan? Schaf aan het begin van uw verblijf een grote verpakking water aan en vul uw flesje. Bij de meeste van onze duurzame accommodaties kunt u water tappen. Zo niet, alleen al door er naar te blijven vragen wordt het personeel gestimuleerd hier aan bij te dragen.
2. Zeg ‘nee’ tegen plastic rietjes.
3. Neem altijd een (boodschappen)tas mee.
4. Neem zelf shampoo, douchegel en bodylotion mee.
5. Zin in een vakantie uitje? Doe mee aan lokale ‘beach clean-ups!’

Meld wildlife crime met je smartphone
Wilde dieren over de hele wereld worden bedreigd door illegale handel. Ook als reiziger kunt u helpen bij de strijd tegen de illegale handel in wilde dieren. U kunt bijvoorbeeld een beer in een kooi tegenkomen of ivoor dat verkocht wordt op een markt. Via de speciale Wildlife Witness app kan iedereen die op reis misstanden ziet een foto hiervan maken en de exacte locatie van een incident vastleggen zonder bemoeienis ter plaatse. De melding wordt doorgegeven aan TRAFFIC, de organisatie die handel in wilde dieren monitort en criminele netwerken op deze manier kan volgen. Meer over deze app

De munteenheid in Portugal is gelijk aan die in Nederland en België: de Euro is het betaalmiddel. Let u er tijdens de reis op dat u altijd genoeg kleingeld op zak heeft. Dit bespaart u veel tijd en problemen bij het afrekenen van maaltijden, souvenirs, etc.

De Azoren hebben een maritiem klimaat met milde temperaturen variërend van 16°C in de winter tot een comfortabele 24/26°C in de zomer. De zee wordt verwarmd door de warme golfstroom die de eilanden passeert en zodoende varieert de watertemperatuur van 14ºC tot 22ºC. Zeker als u gaat duiken of snorkelen adviseren wij u gebruik te maken van een goede zonnebrandcrème.

Een kenmerk van de Azoren is de grote verscheidenheid van weersomstandigheden binnen een korte periode; een bekend Azoreaans gezegde is dat 1 dag op de Azoren alle seizoenen kan bevatten.

De beste reistijd is van: mei tot en met september. In de tabel ziet u het weer in de loop van het jaar samen met de hoogtepunten op het gebied van de zeezoogdieren. Het hele seizoen door zijn er vele soorten aanwezig, heeft u echter een specifieke voorkeur voor de bovengenoemde soorten in de tabel dan bevelen wij u de desbetreffende maanden aan.

Maand April Mei Juni Juli Aug Sept. Okt.
Temp. 17 19 21 23 25 24 21
Neerslag 72 56 39 32 41 84 114
Hoogtepunt 6 soorten walvissen waaronder Blauwe Vinvis 6 soorten walvissen waaronder Blauwe Vinvis 13 soorten walvissen en dolfijnen Potvissen, dolfijnen, grienden Potvissen dolfijnen, grienden 13 soorten walvissen en dolfijnen 10 soorten walvissen en dolfijnen

U heeft een identiteitskaart of paspoort nodig dat nog minimaal 3 maanden geldig is vanaf de datum van terugkomst. Een visum is niet nodig.

Tijdens de whale-watching expeditie vragen wij u om zich aan de volgende regels te houden:

 • Houd afstand van de zeedieren en vraag de stuurman niet om dichterbij te gaan voor die ene foto (de officiële afstand is 50 meter, tenzij het dier zelf dichterbij komt)
 • Maak zo min mogelijk geluid om de walvissen niet te verstoren
 • Zorg ervoor dat de dieren nooit worden opgejaagd en dat ook hun zwemroute niet wordt afgesneden
 • Zorg ervoor dat de boot nooit tussen moeder en kalf komt
 • De dieren mogen nooit worden gevoerd
 • Luister ten alle tijden naar uw gids, ook voor uw eigen veiligheid!
 • In overleg met Nova Atlantis raden wij het ten zeerste af om te gaan zwemmen met dolfijnen.

Op het eiland Pico is Nova Atlantis de enige organisatie die zich bezig houdt met hun bescherming. Zij willen door het verzamelen en publiceren van data en door toepassing van de binnen de EU geldende wetgeving het onderzoeksgebied beschermen. Dit betekent ook toezicht op het naleven van de regels bij whale watching. Afstand houden en de dieren niet lastig vallen is het belangrijkste devies. Zo zetten zij zich al jaren in om het zwemmen met dolfijnen te verbieden omdat dit schadelijk is voor de dolfijnen: een groep dolfijnen wordt omsingeld door boten en dan worden de mensen in het water gelaten tussen dolfijnen, die in paniek niet meer weten waar ze heen moeten. Daarnaast vormt het een zware bedreiging voor de unieke populatie Risso’s dolfijnen in het gebied. Zij krijgen hier hun jongen in de nabijheid van de kust omdat de moeders 400 meter diep moet duiken om voedsel te vinden. De jongen liggen dan verzameld in een soort crèches en zijn een makkelijk doelwit voor de boten.

Houdt u bij het kopen van souvenirs in gedachte dat dit een van de weinige manieren van de lokale bevolking is om inkomsten te krijgen uit het toerisme. Afdingen is normaal, maar maakt u er geen sport van om altijd overal de goedkoopste deal te krijgen. Het is uiteraard niet toegestaan om souvenirs van bedreigde planten en dieren mee de grens over te nemen. Let op hieronder vallen dus ook dat mooie stukje koraal dat u zelf heeft gevonden of armbanden van olifantenhaar. Voor meer informatie kijk op WNF – Foute souvenirs.

Het tijdsverschil met de officiële Greenwich tijd is – 1 uur. Het is dus 1 of 2 uur vroeger in de Azoren dan in Nederland en België. Er is geen wintertijd.

Corona blijft een belangrijk punt van aandacht en reizen is het makkelijkst en veiligst als u zelf volledig bent gevaccineerd en geboosterd tegen COVID. Ieder land heeft zijn eigen inreisvoorwaarden en aanvullende maatregelen ter plekke. Bijv.: volledige vaccinatie, boosterprik, soort en geldigheid betreffende vaccin, Fit to Travel/genezen verklaring, 2 of 3G beleid, inreis-formulieren, Digitaal Corona Certificaat etc. Een goede voorbereiding op uw reis blijft dus belangrijk. Bekijk op de overheidspagina Nederland Wereldwijd wat de voorwaarden voor uw bestemming zijn en check deze ook nogmaals voor vertrek. U bent zelf verantwoordelijk voor de juiste en geldige inreis- en/of vaccinatiedocumenten.

Andere vaccinaties zijn voor deze bestemming niet vereist.

Het betreft een EU land; er zijn geen bijzonderheden met betrekking tot veiligheid. Met de huidige situatie in de wereld is het fijn om altijd op de hoogte te zijn. Download de Nederlandse 24/7 BZ Reis app en ga goed voorbereid op reis. Stel dat er een calamiteit of incident is op de bestemming, dan wordt u hierover geïnformeerd. U heeft met 1 druk op de knop contact met het contactcenter van het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken; 24 uur per dag, 7 dagen per week.

Een goede reisverzekering is van groot belang. Controleert u alstublieft of u voldoende bent afgedekt tegen medische kosten en andere onvoorziene omstandigheden. Daarnaast is het sterk aan te raden om ook een annuleringsverzekering af te sluiten. Er kunnen zich altijd omstandigheden voordoen waardoor het voor u niet mogelijk is te reizen.

bagage safari, bagage verre reis

All for Nature Travel

image description

Ultieme wildlife beleving

Met All for Nature Travel maakt u de mooiste wildlife reizen. Geniet van ongerepte natuur en haar dierenleven.

image description

Kleinschaligheid

Vanuit kleinschalige, duurzame lodges geniet u van ongerepte natuur en haar dierenleven. Individueel of in een kleine groep.

image description

Bijdrage aan de natuur

Met uw reis, die voldoet aan de hoogste duurzaamheidsstandaard, draagt u direct bij aan de bescherming van het wildlife dat u ziet.

Wij gebruiken cookies alleen voor analyse en het goed laten functioneren van de site. Door de site te gebruiken, gaat u akkoord met de plaatsing van cookies. Meer over cookies & privacybeleid

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten