mantarog Santa Maria

Azoren: Manta’s op Santa Maria

richtprijs 985

Highlights van deze natuurreis:

 • Met haar heldere water en enorme biodiversiteit is Santa Maria de mooiste duik- & snorkelbestemming van Europa.
 • Van juli t/m september komen hier de reuzenmanta’s naar toe
 • De gewone manta’s of duivelsroggen zijn van mei t/m september aanwezig in grote aantallen.
 • Zelfs de walvishaai en de maanvis worden af en toe gespot.
 • Ook voor snorkelaars een fantastische onderwaterwereld.
 • U gaat twee keer op snorkelexcursie naar de beste ‘sites’: de eilandjes van Formigas & het Ambrósio rif.
 • Verblijf 7 dagen in het zeer elegante en duurzame Charming Blue hotel
 • Bij dit arrangement is een huurauto inbegrepen en het is mogelijk om duikexcursies bij te boeken.
 • Beoordelingen 0 beoordelingen
  0/5
 • Reistype Reistype
  Privéreis
 • Reisperiode juni t/m sept.
  0/8
Vraag offerte aan

Laat uw reis op maat uitwerken

Alles over reis: Azoren: Manta’s op Santa Maria.

Deze 7-daagse reis brengt u naar Santa Maria op de Azoren via Lissabon. De Azoren is een kleine eilandengroep in het midden van de Atlantische Oceaan. De eilanden zijn ontstaan op de vulkanische scheidingslijn van drie verschillende continentale platen. Dat maakt duiken en snorkelen hier zo bijzonder. Meer dan 28 soorten dolfijnen en walvissen doen zich hier rond de Azoren het hele jaar door te goed in de voedzame wateren. Santa Maria is het warmste en meest zuidelijke eiland en in de zomer, van juni t/m september, komen hier haaien en roggen in grote aantallen naar toe. De gewone manta’s of liever gezegd duivelsruggen zijn al vanaf mei aanwezig en in juli doet ook de reuzenmanta zijn entree. Er is echter heel veel geluk voor nodig om hem daadwerkelijk ook te zien.

Het Ambrósio rif ligt slechts 3 km buiten de kust van Santa Maria en hier komen vele soorten vissen voor. De enorme reuzenmanta, met zijn spanwijdte van 3,5 tot wel 6 meter, wordt hier in deze periode bijvoorbeeld gesignaleerd. De grootste kans heeft u op het zien van duivelsroggen, die met 2-3 meter doorsnede ook al een imposante verschijning zijn. Ook  worden hier af en toe maanvissen en walvishaaien gespot. Los van deze iconische vissen is het een enorm biodiverse onderwaterbestemming, die ook voor duikers fantastisch is, met onderwater vulkanen, tunnels, gezonken schepen en grotten vol met kreeft…..

U verblijft gedurende 7 dagen in een duurzaam 4-sterren boetiekhotel met zwembad en heeft een huurauto waarmee u de rest van het eiland kunt verkennen. Wij hebben twee snorkelexcursies voor u ingepland naar de beste plekken om duivelsroggen en reuzenmanta’s te zien. Het Ambrósio rif, hierboven genoemd, en de eilandjes van Formigas zijn beiden ook fantastische duikspots. Formigas bestaat uit 8 laaggelegen rotsen die boven het wateroppervlak uitsteken. Rondom de rotsen vind je diverse duik- en snorkelspots, waarvan het wrak “Olympia” in het zuidwesten en een gebied met rotsformaties aan de zuidoostkant het meest bezocht worden.

Wij kunnen graag extra snorkelexcursies voor u inplannen of zelfs een compleet duikpakket met 10 duiken bij een gerenommeerde PADI duikschool bijboeken. Of breid uw reis uit met een van de andere eilanden op de Azoren.

mantarog, santa maria

Uw wildlife ervaring compleet verzorgd
Wat is bij deze reis inbegrepen?.
 • 7 dagen huurauto categorie Renault Clio compleet met verzekering en afkoop eigen risico
 • 6 nachten hotel inclusief ontbijt
 • 2 snorkelexcursies met PADI gecertificeerde duikschool (voor het duiken is een duikcertificaat verplicht)
 • Bijdrage aan het onderzoek naar de mantaroggen van Manta Catalog. Deze bijdrage is onderdeel van de investering die All for Nature direct en indirect doet in natuurbescherming. De hoogte verschilt per reis, maar in het totaal wordt gemiddeld 5% van de reissom geïnvesteerd in natuurbescherming, zoals geformuleerd in ons MVO-beleid.
 • Aangesloten bij de ANVR en dekking via SGR (Stichting Garantiefonds Reisgelden)
 • Handig & leuk in de voorbereiding en mee op reis: uw eigen All for Nature Travel app
 • De reissom vanaf €985,- is per persoon o.b.v. een tweepersoonskamer*
 • De duivelsroggen en reuzenmanta’s kunnen worden gezien van juni t/m september en dat valt samen met het hoogseizoen. De reissom is al berekend op het hoogseizoen.
Niet bij de reis inbegrepen?.
 • Internationale vlucht van en naar Santa Maria. Deze boeken wij graag voor u.
 • Boekt u uw vlucht via ons, dan wordt deze volledige gecompenseerd met GreenSeat Gold Standard.
 • Reis & annuleringsverzekering
 • Drankjes en lunch en diner
 • Eventuele extra duiken (Formigas en Dollarabat) en optionele excursies
 • Fooi en persoonlijke uitgaven
 • Verplichte consumentenbijdrage SGR € 5,- p.p.
 • Bijdrage Calamiteitenfonds (€2,50 per boeking). Deze bijdrage is verplicht zodat u aanspraak kunt maken op de garantieregeling.
 1. Dag 1 Aankomst op Santa Maria

  Vandaag komt u aan in Vila do Porto op Santa Maria.

  Santa Maria is het warmste en meest zuidelijke eiland van de Azoren en in de zomer, van juni t/m september, komen hier haaien en roggen in grote aantallen naar toe. Santa Maria is niet alleen goed om te duiken en snorkelen, het is ook een heerlijk eiland om verder te verkennen op eventuele excursies of met een kleine huurauto. Daarbij komt dat het door zijn zuidelijke ligging het eiland is met het mooiste weer van de Azoren…. Het stadje Vila do Porto zelf is zeer levendig met meerdere cafeetjes en restaurantjes waar u zo naar toe kunt lopen.

  Bij aankomst op de luchthaven staat er een kleine huurauto voor u klaar, waarmee u binnen 5 minuten naar Vila do Porto rijdt.  Uw bestemming is het 4-sterren Charming Blue.  Dit duurzame boetiekhotel ligt midden in het stadje op ongeveer 1000 meter lopen van de haven waar ook de duikschool voor de snorkelexcursies is gevestigd. Tegenover het hotel bevindt zich een klein, maar zeer interessant fossiel en flora/fauna museum.

  U verblijft in het Charming Blue hotel in een standaard tweepersoonskamer incl. ontbijt.

 2. Dag 2 Verkenning van het eiland

  Santa Maria is het meest zuidelijke eiland van de Azoren en het heeft dan ook het mooiste weer en prachtige stranden. Het eiland ligt op 80 km. vanaf Sao Miguel en met zijn formaat van 17 bij 10 km. is het klein en overzichtelijk. De binnenlanden zijn groen en ongerept. Je kunt de kust verkennen met zijn pittoreske dorpjes of drie verschillende natuurreservaten bezoeken. Gedurende 6 dagen kunt u snorkelen en ontspannen aan het strand of er op uit trekken om het eiland te verkennen.

  U verblijft in het Charming Blue hotel in een standaard tweepersoonskamer incl. ontbijt.

 3. Dag 3 Snorkelen en strand

  De wateren rondom dit eiland zijn een walhalla voor duikers. Met meer dan 16 duikspots dichtbij de kust wordt het ook wel de mooiste duiklocatie van Europa genoemd. Van juni t/m september zijn de vele soorten haaien en roggen, waaronder ook de reuzenmanta’s en duivelsroggen, ook te observeren tijdens het snorkelen. Op 2 dagen hebben wij een snorkelexcursie voor u ingepland met een PADI gecertificeerde en zeer gerenommeerde duikschool met een hart voor natuurbescherming. Bent u een ervaren duiker en nieuwsgierig geworden, kijk dan bij dag 4.

  U bezoekt twee bijzondere locaties waar de bovengenoemde vissen in het juiste seizoen regelmatig worden gezien, maar ook in andere tijden van het jaar ziet u pelagische vissen (deze kenmerken zich doordat ze vaak in grote scholen zwemmen over de hele waterkolom tot vlak onder de oppervlakte, iets verder van de kust en zeebodem verwijderd) als makrelen, barracuda’s en tonijnen en nog veel meer…

  U bezoekt:
  Ambrósio: Een zeer populaire duikspot die bekend staat om de vele mobula’s die hier in de zomermaanden foerageren.  Het is onbekend waarom zij hier zo graag vertoeven, maar het is wel dé plek om mantaroggen te zien in de maanden juli, augustus en september en met heel veel geluk komt u hier ook de walvishaai tegen. Ook grote scholen barnsteenmakrelen en zelfs de maanvis wordt hier soms gezien. De top ligt op 70 meter diepte is alleen te zien voor duikers, maar vanaf 5 meter kunt u al veel vissen zien.

  Formigas en Dollabarat Bank: Het natuurreservaat Formigas en Dollabarat Bank worden door veel duikers beschouwd als de beste duiklocatie van Europa. Het reservaat ligt 30 km. ten noordoosten van Santa Maria en met een beetje geluk kunt u tijdens de tocht erheen al walvissen of schildpadden spotten. De eilandjes van Formigas bestaan uit 8 laaggelegen rotsen die boven het wateroppervlak uitsteken. Rondom de rotsen vindt u diverse duik & snorkelspots, waarvan het wrak “Olympia” in het zuidwesten en een gebied met rotsformaties aan de zuidoostkant het meest bezocht worden. Zo’n 5 km. naar het oosten stijgt de rotsformatie Dollabarat tot ongeveer 5 meter onder zeeniveau. Rond deze spectaculaire rotsformatie kleurt het water prachtig turquoise blauw en is het glashelder. De platte rots bedekt met kelp is een ’must’ om te zien. Beide locaties bevinden zich op grote diepte in de open zee en zijn onderhevig aan sterke stromingen. Hier heeft u de kans om o.a. barracuda’s, tonijn, grote baarzen, makrelen, haaien en mantaroggen te kunnen bewonderen. Het grootste aantal pelagische vissoorten wordt in dit gebied aangetroffen.

  De snorkeldagen zijn afhankelijk van de weersomstandigheden en het aantal deelnemers, en zullen ter plaatse worden bepaald. De rest van de dag kunt u ontspannen op het strand of bij het zwembad van uw hotel. Wij kunnen graag extra snorkelexcursies voor u inplannen.

  U verblijft in het Charming Blue hotel in een standaard tweepersoonskamer incl. ontbijt.

 4. Dag 4 Duiken en meer

  Voor een invulling van de overige dagen kijkt u ook bij dag 2 en 3. Echter, als u een ervaren duiker bent is het mogelijk om een losse duikexcursie of een heel duikpakket met 10 duiken bij te boeken. Wij kunnen de reis dan graag voor u aanpassen omdat u dan waarschijnlijk ook geen huurauto meer nodig heeft. Er zijn verschillende soorten duikmogelijkheden rond het eiland. Deze zijn ontstaan samen met de diverse geologische formaties van de Azoren archipel: grotten (swim-throughs), tunnels, zandbodems langs de kust, minder diep gelegen eilandjes dichtbij de kust of onderzeese bergen of pieken verder van de kust af. Houdt u er rekening mee dat u voor het duiken hier uiteraard een PADI/CMAS certificaat nodig heeft met duiklogboek. Als u langer dan 6 maanden niet heeft gedoken, is uw eerste duik een opfrisduik.

  Verschillende duiklocaties…
  We noemen er slechts een paar:
  Ilhéu da Vila | Beginners: Dit kleine eiland ligt in het marine reservaat op slechts 200 meter van de kust. Het is een makkelijke duikspot, max. 18 meter diep, waar je een goed beeld krijgt van de onderwaterwereld van de Azoren. Aan de noordkant zwemmen grote scholen pelagische vis waaronder specifiek barnsteenmakrelen, en ook barracudas worden veel gezien, aan de zuidkant ligt een kleine grot waar naaktslakken en schaaldieren zich schuilhouden.
  Cabeço João Lopes | Gevorderden: Steile kliffen met een piek op 14 meter, platform op 20 meter en bodem op 40 meter met Azoren typische fauna. Papegaaivissen en grote zandbaarzen worden regelmatig gezien en af en toe ook duivelsroggen.
  Ambrósio | Gevorderden: Een zeer populaire duikspot die bekend staat om de vele mobula’s die hier in de zomermaanden foerageren, zoals reeds vermeld. Het is dé plek om mantaroggen te zien in de maanden juli, augustus en september en met heel veel geluk komt u hier ook de walvishaai tegen. Ook grote scholen barnsteenmakrelen en zelfs de maanvis wordt hier soms gezien. De top ligt op 70 meter diepte, maar op 5-15 meter komt u al veel vissen tegen. Veel duikers kiezen ervoor om aan de ankerkabel te hangen tussen de 5 en 15 meter vanwege de sterke stroming.
  Pedrinha | Beginners: Een van de bekendste en makkelijkst bereikbare duikspots in het beschermde gebied. Door biodiversiteit op geringe diepte is deze locatie  ook bijzonder geschikt voor snorkelen en nachtduiken. In de 3 grotten treft u tandbaarzen, lipvissen en scholen pelagische vissen aan.
  Baixa da Maia | Gevorderden: Een groter rif net buiten de kust van Maia. Het is een marine reservaat waar vissen verboden is. Met een maximale diepte van 24 meter. De stroming (deze hangt af van de weersomstandigheden en het tijdstip) maakt het duiken moeilijker, maar het is wel de perfecte locatie om grote scholen barracuda’s, barnsteenmakrelen of paardmakrelen tegen te komen.

  Voor de echte experts:
  Het natuurreservaat Formigas en Dollabarat Bank.
  Het natuurreservaat Formigas en Dollabarat Bank worden door veel duikers beschouwd als de beste duiklocatie van Europa. Het reservaat ligt 30 km. ten noordoosten van Santa Maria en met een beetje geluk kunt u tijdens de tocht erheen al walvissen of schildpadden spotten. De eilandjes van Formigas bestaan uit 8 laaggelegen rotsen die boven het wateroppervlak uitsteken. Rondom de rotsen vindt u diverse duikspots, waarvan het wrak “Olympia” in het zuidwesten en een gebied met rotsformaties aan de zuidoostkant het meest bezocht worden. Zo’n 5 km. naar het oosten stijgt de rotsformatie Dollabarat tot ongeveer 5 meter onder zeeniveau. Rond deze spectaculaire rotsformatie kleurt het water prachtig turquoise blauw en is het glashelder. De platte rots bedekt met kelp is een ’must’ om te zien. Beide locaties bevinden zich in de open zee en zijn onderhevig aan sterke stromingen en zijn de thuisbasis van grote diepten. Daarom wordt duiken hier alleen aangeraden voor ervaren duikers en alleen onder goede atmosferische omstandigheden kan er gedoken worden.
  Hier heeft u de kans om o.a. barracuda’s, tonijn, grote baarzen, makrelen, murenes, haaien, mantaroggen, lipvissen te bewonderen. Het grootste aantal pelagische vissoorten wordt in dit gebied aangetroffen, wat het duiken extra bijzonder maakt.

  Een duik is mogelijk vanaf €50,- en verzekering, duikgids en 12 l tank zijn hierbij inbegrepen. Een duikpakket met 10 duiken is mogelijk vanaf €385,- per persoon. Andere spullen zijn per dag te huren en worden ook voor u apart gehouden, bijv. vinnen €3, wet suit €7, duikcomputer €12,- etc.. Dit is niet bij de reissom inbegrepen.

 5. Dag 5 Verkenning & snorkelen

  Zie beschrijving dag 2 en 3

 6. Dag 6 Verkenning & snorkelen

  Zie beschrijving dag 2 en 3

 7. Dag 7 Einde verblijf op Santa Maria en terug naar de luchthaven voor vlucht terug naar huis

  Vandaag eindigt uw reis. Nog een laatste blik op het eiland. U kijkt terug op een bijzondere ervaring met een uniek inzicht in de onderwaterwereld van Santa Maria!

 8. Uw reis verlengen? Whale watching of ander eilanden bezoeken?

  Het is mogelijk om langer op de Azoren te blijven en de andere ongerepte eilanden te bezoeken of op whale watching te gaan op Pico. Kijk bijv. bij Walvissen en Natuur op Pico of Dolfijnen en walvissen heel dichtbij. Bent u geinteresseerd in duiken? Kijk dan bij dag 4.

Duiken Santa Maria © Roberto Formiga
Manta Catalog snorkelen op Santa Maria
vuurtoren Santa Maria © All for Nature Travel
Bij deze reis hebben wij de volgende lodge(s) voorzien. Voor meer informatie klik op de foto´s.

Verblijf in het luxe Charming Blue in het havenstadje Vila do Porto

Onze kleinschalige, duurzame lodgesDoor hier te verblijven draagt u bij aan het behoud van de natuur

Deze accommodaties zijn door ons zorgvuldig geselecteerd op basis van hun bijdrage aan een betere wereld. Het liefst maken wij gebruik van kleinschalige accommodaties, die binnen de eigen familie worden gerund. Zij liggen bij voorkeur in de ongerepte natuur dicht bij de ingang van de parken. Ze benadrukken de gastvrijheid van de bevolking en zijn altijd in lijn met het unieke karakter van de plaats die wordt bezocht.

 

Dit zijn onze aanbevelingen. Deze accommodaties zijn geliefd, dus wees er op tijd bij! Verblijft u liever in een andere duurzame lodge? Wij passen de privéreis graag op maat voor u aan.

 

Wij zijn Travelife Certified en voldoen daarmee aan de hoogste standaards op het gebied van duurzaamheid.

Klik op bovenstaande voor praktische reistips ter informatie. De exacte en up-to-date praktische reisinformatie krijgt u van ons bij boeking.

U heeft een goede bescherming nodig tegen de zon. Zonnebrandcrème met een hoge factor (en als u de oceaan ingaat om te duiken of te snorkelen, houdt u er dan rekening mee dat uw zonnebrandcrème 100% biologisch afbreekbaar is ter bescherming van het koraal), een goede zonnebril en een hoed of pet zijn een vereiste in de zomermaanden. Neemt u in ieder geval ook bedekkende kleding mee omdat de kracht van de zon tijdens de boottochten extra versterkt kan worden door de weerkaatsing van het water.

In verband met het spatwater op de boot adviseren wij een Pelicase (waterdichte koffer) of een waterdichte zak van bijv. het merk Overboard voor uw camera. Aangezien het ook slechter weer kan zijn en kan regenen is het aan te raden regenkleding of een regenponcho mee te nemen voor aan boord bij het whale watchen. Voor april en mei adviseren wij ook thermo ondergoed omdat het dan fris kan zijn op het water.

Zwemkleding mag uiteraard niet ontbreken, ook als er geen duikexcursie is geboekt. Hoewel er niet met de dolfijnen wordt gezwommen zijn er volop mooie plekjes om te snorkelen en mooie vissen te zien. Neem wel uw eigen snorkel mee. Voor het duiken kunnen alle spullen ter plaatse worden gehuurd indien nodig.

Een waterfles is tevens zeer nuttig. Voor de excursies te voet is het belangrijk dat u stevige wandelschoenen draagt. Een warme trui voor in de bergen is noodzakelijk. Vergeet vooral ook uw verrekijker en camera niet. Neem uw rijbewijs mee als u graag in de auto wilt rondrijden op het eiland.

Verder niet vergeten:
Kleine dagrugzak of reistas, medicijnen (indien van toepassing), paspoort en kopie, verzekeringspapieren en kopie, vaccinatieboekje en kopie, geld en creditcard, vliegtickets of e-ticketnummer en EHBO-set.

All for Nature betekent alles voor de natuur en dat is precies wat zij voor ogen heeft. Wij hebben er alles voor over om de natuur op deze planeet te beschermen en te behouden voor toekomstige generaties. Dit komt o.a. tot uiting in ons Duurzaam Toerisme en MVO beleid.

U als reiziger kunt ook heel veel doen om de natuur op verre reizen in stand te houden en er voor te zorgen dat lokale mensen inkomsten krijgen uit het behoud van de natuur.

Reis plasticvrij
We gebruiken het allemaal en we komen het overal tegen. In winkels, maar ook langs de weg en in de natuur zoals in de zee. Op prachtige reisbestemmingen worden paradijselijke stranden, bossen en berggebieden vervuild door plastic dat veelal door toeristen is gebruikt. Vooral wegwerp plastic, zoals rietjes, flessen en tasjes, blijven in grote hoeveelheden in de natuur achter. Om ervoor te zorgen dat we van de mooiste plekken ter wereld kunnen blijven genieten, geven we u vijf tips om uw plasticgebruik op vakantie te verminderen.
1. Check of u in uw vakantieland uit de kraan kunt drinken: waterinhetbuitenland.nl.
· Drinkwater uit kraan? Neem een hervulbare waterfles mee.
· Geen drinkwater uit de kraan? Schaf aan het begin van uw verblijf een grote verpakking water aan en vul uw flesje. Bij de meeste van onze duurzame accommodaties kunt u water tappen. Zo niet, alleen al door er naar te blijven vragen wordt het personeel gestimuleerd hier aan bij te dragen.
2. Zeg ‘nee’ tegen plastic rietjes.
3. Neem altijd een (boodschappen)tas mee.
4. Neem zelf shampoo, douchegel en bodylotion mee.
5. Zin in een vakantie uitje? Doe mee aan lokale ‘beach clean-ups!’

Meld wildlife crime met je smartphone
Wilde dieren over de hele wereld worden bedreigd door illegale handel. Ook als reiziger kunt u helpen bij de strijd tegen de illegale handel in wilde dieren. U kunt bijvoorbeeld een beer in een kooi tegenkomen of ivoor dat verkocht wordt op een markt. Via de speciale Wildlife Witness app kan iedereen die op reis misstanden ziet een foto hiervan maken en de exacte locatie van een incident vastleggen zonder bemoeienis ter plaatse. De melding wordt doorgegeven aan TRAFFIC, de organisatie die handel in wilde dieren monitort en criminele netwerken op deze manier kan volgen. Meer over deze app.

 

De munteenheid in Portugal is gelijk aan die in Nederland en België: de Euro is het betaalmiddel. Let u er tijdens de reis op dat u altijd genoeg kleingeld op zak heeft. Dit bespaart u veel tijd en problemen bij het afrekenen van maaltijden, souvenirs, etc.

De Azoren hebben een maritiem klimaat met milde temperaturen variërend van 16°C in de winter tot een comfortabele 24/26°C in de zomer. De zee wordt verwarmd door de warme golfstroom die de eilanden passeert en zodoende varieert de watertemperatuur van 14ºC tot 22ºC. Zeker als u gaat duiken of snorkelen adviseren wij u gebruik te maken van een goede zonnebrandcrème.

Een kenmerk van de Azoren is de grote verscheidenheid van weersomstandigheden binnen een korte periode; een bekend Azoreaans gezegde is dat 1 dag op de Azoren alle seizoenen kan bevatten. De beste reistijd is van: mei tot en met september. In de tabel ziet u het weer in de loop van het jaar samen met de hoogtepunten op het gebied van de zeezoogdieren. Het hele seizoen door zijn er vele soorten aanwezig, heeft u echter een specifieke voorkeur voor de bovengenoemde soorten in de tabel dan bevelen wij u de desbetreffende maanden aan.

U heeft een identiteitskaart of paspoort nodig dat nog minimaal 3 maanden geldig is vanaf de datum van terugkomst. Een visum is niet nodig.

Tijdens de whale-watching expeditie vragen wij u om zich aan de volgende regels te houden:

 • Houd afstand van de zeedieren en vraag de stuurman niet om dichterbij te gaan voor die ene foto (de officiële afstand is 50 meter, tenzij het dier zelf dichterbij komt)
 • Maak zo min mogelijk geluid om de walvissen niet te verstoren
 • Zorg ervoor dat de dieren nooit worden opgejaagd en dat ook hun zwemroute niet wordt afgesneden
 • Zorg ervoor dat de boot nooit tussen moeder en kalf komt
 • De dieren mogen nooit worden gevoerd
 • Luister ten alle tijden naar uw gids, ook voor uw eigen veiligheid!
 • In overleg met Nova Atlantis raden wij het ten zeerste af om te gaan zwemmen met dolfijnen.

Op het eiland Pico is Nova Atlantis de enige organisatie die zich bezig houdt met hun bescherming. Zij willen door het verzamelen en publiceren van data en door toepassing van de binnen de EU geldende wetgeving het onderzoeksgebied beschermen. Dit betekent ook toezicht op het naleven van de regels bij whale watching. Afstand houden en de dieren niet lastig vallen is het belangrijkste devies. Zo zetten zij zich al jaren in om het zwemmen met dolfijnen te verbieden omdat dit schadelijk is voor de dolfijnen: een groep dolfijnen wordt omsingeld door boten en dan worden de mensen in het water gelaten tussen dolfijnen, die in paniek niet meer weten waar ze heen moeten. Daarnaast vormt het een zware bedreiging voor de unieke populatie Risso’s dolfijnen in het gebied. Zij krijgen hier hun jongen in de nabijheid van de kust omdat de moeders 400 meter diep moet duiken om voedsel te vinden. De jongen liggen dan verzameld in een soort crèches en zijn een makkelijk doelwit voor de boten.

Houdt u bij het kopen van souvenirs in gedachte dat dit een van de weinige manieren van de lokale bevolking is om inkomsten te krijgen uit het toerisme. Afdingen is normaal, maar maakt u er geen sport van om altijd overal de goedkoopste deal te krijgen. Het is uiteraard niet toegestaan om souvenirs van bedreigde planten en dieren mee de grens over te nemen. Let op hieronder vallen dus ook dat mooie stukje koraal dat u zelf heeft gevonden of armbanden van olifantenhaar. Voor meer informatie kijk op WNF – Foute souvenirs.

Het tijdsverschil met de officiële Greenwich tijd is – 1 uur. Het is dus 1 of 2 uur vroeger in de Azoren dan in Nederland en België. Er is geen wintertijd.

Corona blijft een belangrijk punt van aandacht en reizen is het makkelijkst en veiligst als u zelf volledig bent gevaccineerd en geboosterd tegen COVID. Ieder land heeft zijn eigen inreisvoorwaarden en aanvullende maatregelen ter plekke. Bijv.: volledige vaccinatie, boosterprik, soort en geldigheid betreffende vaccin, Fit to Travel/genezen verklaring, 2 of 3G beleid, inreis-formulieren, Digitaal Corona Certificaat etc. Een goede voorbereiding op uw reis blijft dus belangrijk. Bekijk op de overheidspagina Nederland Wereldwijd wat de voorwaarden voor uw bestemming zijn en check deze ook nogmaals voor vertrek. U bent zelf verantwoordelijk voor de juiste en geldige inreis- en/of vaccinatiedocumenten.

Overige speciale vaccinaties zijn voor deze bestemming niet vereist.

Het betreft een EU land; er zijn geen bijzonderheden met betrekking tot veiligheid. Met de huidige situatie in de wereld is het fijn om altijd op de hoogte te zijn. Download de Nederlandse 24/7 BZ Reis app en ga goed voorbereid op reis. Stel dat er een calamiteit of incident is op de bestemming, dan wordt u hierover geïnformeerd. U heeft met 1 druk op de knop contact met het contactcenter van het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken; 24 uur per dag, 7 dagen per week.

Een goede reisverzekering is van groot belang. Controleert u alstublieft of u voldoende bent afgedekt tegen medische kosten en andere onvoorziene omstandigheden. Daarnaast is het sterk aan te raden om ook een annuleringsverzekering af te sluiten. Er kunnen zich altijd omstandigheden voordoen waardoor het voor u niet mogelijk is te reizen.

bagage safari, bagage verre reis

All for Nature Travel

image description

Ultieme wildlife beleving

Met All for Nature Travel maakt u de mooiste wildlife reizen. Geniet van ongerepte natuur en haar dierenleven.

image description

Kleinschaligheid

Vanuit kleinschalige, duurzame lodges geniet u van ongerepte natuur en haar dierenleven. Individueel of in een kleine groep.

image description

Bijdrage aan de natuur

Met uw reis, die voldoet aan de hoogste duurzaamheidsstandaard, draagt u direct bij aan de bescherming van het wildlife dat u ziet.

Wij gebruiken cookies alleen voor analyse en het goed laten functioneren van de site. Door de site te gebruiken, gaat u akkoord met de plaatsing van cookies. Meer over cookies & privacybeleid

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten