Beer Abruzzo NP © Bruno D’Amicis

Italië: Bruine Beren van Abruzzo

richtprijs 689

Highlights van deze natuurreis:

 • Ga op zoek naar de laatste 50 Marsicaanse beren in Abruzzo National Park.
 • Plaats cameravallen en word betrokken bij natuurbescherming.
 • Wandel door het hooggebergte van Italië en ervaar de dierenrijkdom van het gebied.
 • Kom in contact met schaapherders en boeren die iedere dag hun vee moeten beschermen.
 • Breng een nacht door in een schuilhut/’hide’ in berengebied.
 • Internationale 5-daagse groepsreis met max. 10 personen. Vertrek 3 juli, 7 aug. (vol), 4 sept. en 2 oktober 2024.
 • Deze reis is ook als privéreis te boeken van mei t/m oktober.
 • Beoordelingen 0 beoordelingen
  0/5
 • Reistype Reistype
  Groepsreis, Privéreis
 • Reisperiode mei t/m oktober 2024
  0/8
Vraag offerte aan

Laat uw reis op maat uitwerken

Alles over reis: Italië: Bruine Beren van Abruzzo.

Deze reis brengt u naar Abruzzo National Park dat ca. 3 uur rijden afligt van Rome. Abruzzo National Park ligt in de Centrale Apennijnen van Italië en was een van de eerste nationale parken in Italië, maar ook van Europa. Het was in 1923 opgezet naar voorbeeld van het Amerikaanse Yellow Stone National Park om de Marsicaanse beren en gemzen in het park te beschermen. Ondanks de beschermende maatregelen gaat het nog steeds niet goed met deze bijzondere ondersoort van de bruine beer. Ondanks de vele jonge beren die worden geboren blijft de populatie hangen rond 50 exemplaren. Verkeer en vergiftiging eisen hun tol.

U gaat op pad in een internationale groep met uw gids en een bioloog van het park, die u ook een presentatie zal geven van de Human-Wildlife conflictsituaties waarmee zij worden geconfronteerd. Ook zult u een dorpje bezoeken dat model staat voor een correcte samenleving tussen mens en dier. U wordt betrokken bij het plaatsen van cameravallen en zult zien hoe rijk dit gebied is aan dierenleven.

Maar het belangrijkste doel is uiteraard het zien van de bruine beer op de verlaten berghellingen. Uw gids is geboren in dit gebied en weet de beste plekken om beren te spotten feilloos te vinden. Echter, u zult vrijwel zeker ook andere roofdieren tegenkomen. De vos en de Apennijnenwolf hebben hier hun leefgebied en zijn een stuk succesvoller in hun overlevingsstrategie dan de Marsicaanse beer. Grote roedels zwijnen, herten en reeën zorgen voor de voedselvoorziening. In september zijn de herten in bronst en dat zorgt voor spectaculaire sightings aan de randen van het bos.

U verblijft 3 nachten in een comfortabel lokaal hotel in één van de pittoreske middeleeuwse stadjes en u zult 1 nacht doorbrengen in een schuilhut op de berg om uw kansen om beren en wolven te zien nog verder te vergroten.

Als u kennis wilt maken met natuurbescherming en op zoek wilt gaan naar wildlife in een van de dierenrijkste gebieden van Europa, dan moet u echt aansluiten bij deze reis.

Deze reis is ook als privéreis te boeken van mei t/m september.

Kijk hieronder het filmpje van de cameraval in Abruzzo NP door het jaar heen

Uw wildlife ervaring compleet verzorgd
Wat is bij deze reis inbegrepen?.
 • 3 overnachtingen in comfortabel lokaal hotel o.b.v. halfpension
 • Overnachting hide/ schuilhut incl. maaltijden (excl. lakens, kussensloop en handdoek)
 • Engelstalige natuurgids in een internationaal gezelschap van maximaal 10 personen
 • Presentatie project en begeleiding bioloog Rewilding Europe of National Park
 • Volledig verzorgd vervoer en excursies, zoals omschreven in het dagprogramma
 • Bijdrage aan Rewilding Europe. Deze bijdrage is onderdeel van de investering die All for Nature direct en indirect doet in natuurbescherming. De hoogte verschilt per reis, maar in het totaal wordt gemiddeld 5% van de reissom geïnvesteerd in natuurbescherming, zoals geformuleerd in ons MVO-beleid.
 • Aangesloten bij de ANVR en dekking via SGR (Stichting Garantiefonds Reisgelden)
 • Handig & leuk in de voorbereiding en mee op reis: uw eigen All for Nature Travel app
 • De reissom vanaf €689,- is per persoon o.b.v. een tweepersoonskamer. Eenpersoonskamertoeslag €120,-.
Niet bij de reis inbegrepen?.
 • Internationale vlucht Rome. Deze boeken wij graag voor u.
 • Boekt u uw vlucht via ons, dan wordt deze volledige gecompenseerd met GreenSeat Gold Standard.
 • Of reis met de trein naar Avezzano in de Abruzzen: Vanaf  €270,- p.p.. U heeft dan een extra overnachting in Lugano op de heenweg nodig en kunt met de nachttrein terug. Meer informatie via NS International.
 • Vervoer van Rome naar Pescasseroli. Er is een goede bus- en treinverbinding vanaf Rome. Wij adviseren u graag.
 • Reis & annuleringsverzekering
 • Drankjes, fooi en persoonlijke uitgaven
 • Lokale tax €1,50 per persoon per dag, ter plaatse te betalen
 • Verplichte consumentenbijdrage SGR € 5,- p.p.
 • Bijdrage Calamiteitenfonds (€2,50 per boeking). Deze bijdrage is verplicht zodat u aanspraak kunt maken op de garantieregeling.
 1. Dag 1 Aankomst in Pescasseroli en eerste wandeling in Abruzzo National Park

  Deze ochtend komt u aan in  het stadje Pescasseroli, het hart van Abruzzo National Park. U checkt in bij uw hotel en in de middag staat uw eerste excursie gepland en ontmoet u de rest van de groep. Het stadje ligt op ongeveer 2-3 uur rijden van Rome en er zijn meerdere manieren om er te komen; de bus, trein, huurauto of transfer. Wij adviseren u graag.

  Het dorpje, Pescasseroli lag oorspronkelijk bovenop een berg en uw gids zal u graag nog de oude ruines aanwijzen. Het ligt in het hart van Abruzzo National Park op een hoogte van 1100 meter. U wordt hier naar een comfortabel lokaal hotel gebracht, uw thuisbasis voor de komende 5 dagen. Om ongeveer 15:00 -16:00 uur trekt u er tot zonsondergang te voet op uit om een eerste indruk te krijgen van het leefgebied van de Marsicaanse bruine beer. Na afloop dineert u in het hotel.

  Deze reis neemt u mee naar de kern van de Centrale Apennijnen waar duizenden hectares ongerepte bergen, diepe valleien en uitgestrekte beukenbossen een ’biodiversity hotspot’ herbergen op het gebied van wildlife. Hier vindt u nog grote aantallen bruine beren, wolven, herten, reeën, wilde zwijnen, gemzen en andere roofdieren als de Europese lynx en de vos. Dit is ook het gebied van de enorme schaapskuddes en de Trans Humance vindt hier nog ieder jaar plaats. In het voorjaar worden alle schapen uit de omgeving in grote kuddes, onder begeleiding van vele herdershonden, naar de hooglanden in de bergen gebracht en aan het einde van de zomer dalen ze weer af. De herders hebben hun eigen maatregelen getroffen om de schapen te beschermen tegen de grote roofdieren die hier voorkomen en u zult begrijpen dat dit regelmatig tot conflicten lijdt.

  Aangezien de meeste dieren daarom nog steeds tamelijk schuw zijn, plaatsen jullie samen met Umberto een cameraval op een bekende doorgangsroute. De gegevens dragen bij aan het onderzoek van Rewilding Europe die het wildlife hier monitoren. Aan het einde van uw verblijf komt u hier weer terug om de beelden die zijn vastgelegd te beoordelen.

 2. Dag 2 Wandelingen en excursies door berengebied

  Abruzzo National Park was niet alleen een van de eerste nationale parken in Italië, maar ook van Europa. Het was in 1923 opgezet naar voorbeeld van het Amerikaanse Yellow Stone National Park om de bruine/ Marsicaanse beren en gemzen in het park te beschermen. Bizar genoeg werd er op de wolf in die tijd nog gewoon gejaagd…..
  Na een stevig ontbijt neemt de gids u met de auto mee naar een ander gedeelte van het park, de Vallone Lampazzo. U wandelt door kleine ravijnen en langs open plekken die vaak worden bezocht door de Marsicaanse beer. U loopt door het Val Cervara bos, de thuisbasis van de oudste beuk van het noordelijke halfrond (560 jaar) en een van de weinige primaire wouden van Italië.

  Ondanks de beschermende maatregelen en het feit dat er iedere winter weer vele jonge beren geboren worden blijft de populatie van deze ondersoort van de bruine beer al jaren hangen rond 50 exemplaren. Men probeert nu het leefgebied van de beren uit te breiden naar andere nationale parken in de omgeving; Molise en Lazia National Park.
  U heeft een lunchpakket mee voor onderweg en ’s avonds keert u weer terug naar het hotel voor een diner met lokale producten.

 3. Dag 3 Dag op pad met de bioloog van het park en overnachting in de hide/schuilhut

  Deze ochtend krijgt u een presentatie van het project voordat u er op uit trekt om kennis te maken met de mensen die hier tijdens hun dagelijks werk te maken krijgen met de overlast die de beren en wolven veroorzaken; de schaapherder, lokale boer en imker. In samenwerking met het nationale park en Rewilding Europe is hier een Bear Smart Town ontstaan. Scanno is een modeldorpje geworden dat laat zien dat roofdieren en mensen in harmonie kunnen samen leven. Uit onderzoek blijkt dat er van de 50 eigenlijk maar 2 of 3 beren zijn die problemen veroorzaken. Deze zijn inmiddels voorzien van een GPS halsband met zender en worden in de gaten gehouden. Ook voorlichting en het verstrekken van elektrische afzettingen dragen bij aan wederzijds begrip. U heeft lunch in een lokaal restaurant voordat u terug rijdt naar Pescasseroli.

  Aan het einde van de middag trekt u weer het park in met de bepakking voor een nacht in de schuilhut. In samenwerking met Rewilding Europe is er een schuilhut geplaatst in dat gedeelte van het park waar in juni en september vaak beren worden gezien. De hut biedt plaats aan 12 mensen en is voorzien van comfortabele bedden waarop een nacht kan worden doorgebracht. Het is heel belangrijk dat u stil bent om het wildlife niet te verjagen. Als u aankomt staat het diner voor u klaar.

 4. Dag 4 Wandelingen en excursies door berengebied

  Na een vroeg ontbijt trekt u er nog een keer te voet op uit om uw geluk te beproeven. Vervolgens reist u terug naar het hotel waar u zich opfrist en geniet van een heerlijke lunch met lokale producten. Afhankelijk van de tijd maakt u in de middag een stevige wandeling in de Mainarde naar Passo dei Monaci waar regelmatig gemzen (chamoix) worden gespot. Of u gaat naar Monte Amaro dat dichter in de buurt ligt waar ook 30 gemzen leven. De Apennijnen gems is een van de mooiste gemzen van Europa, maar ook zwaar bedreigd. ’s Avonds keert u weer terug naar het hotel voor het diner.

 5. Dag 5 Einde van de reis

  Na het ontbijt eindigt uw reis. Hopelijk heeft u alle dieren in het wild gezien die u graag wilde zien. U pakt uw bagage, neemt afscheid van de groep en vervolgt uw weg terug naar Rome.

  PS: Houdt u er rekening mee dat de omschrijvingen per dag slechts een indicatie zijn van wat u die dagen gaat doen. Het definitieve programma is altijd onder voorbehoud van de lokale omstandigheden, waarbij het leveren van de mooiste wildlife ervaring prioriteit heeft.

Berenproject Abruzzo
Fotograferen in Abruzzo NP
Haar van een beer in Abruzzo
Bij deze reis hebben wij de volgende lodge(s) voorzien. Voor meer informatie klik op de foto´s.

Albergo Paradiso in Pescasseroli

Schuilhut op de bergschuilhut, refuge, abruzzo berenreis

Verblijft u liever iets luxer in Pescasseroli dan bevelen wij Albergo Villino Quintiliani aan:

 

Onze kleinschalige, duurzame lodgesDoor hier te verblijven draagt u bij aan het behoud van de natuur

Deze accommodaties zijn door ons zorgvuldig geselecteerd op basis van hun bijdrage aan een betere wereld. Het liefst maken wij gebruik van kleinschalige accommodaties, die binnen de eigen familie worden gerund. Zij liggen bij voorkeur in de ongerepte natuur dicht bij de ingang van de parken. Ze benadrukken de gastvrijheid van de bevolking en zijn altijd in lijn met het unieke karakter van de plaats die wordt bezocht.

 

Dit zijn onze aanbevelingen. Deze accommodaties zijn geliefd, dus wees er op tijd bij! Verblijft u liever in een andere duurzame lodge? Wij passen de privéreis graag op maat voor u aan.

 

Wij zijn Travelife Certified en voldoen daarmee aan de hoogste standaards op het gebied van duurzaamheid.

Klik op bovenstaande voor praktische reistips ter informatie. De exacte en up-to-date praktische reisinformatie krijgt u van ons bij boeking.

U heeft een goede bescherming nodig tegen de zon als u in de zomer en het voorjaar reist. Zonnebrandcrème met een hoge factor, een goede zonnebril en een hoed of pet zijn aan te bevelen. Voor de trekking te voet draagt u stevige wandelschoenen en kleding in bij voorkeur niet te felle kleuren. Kleding in laagjes met een thermoshirt en lange broek zijn aan te bevelen. Ook een extra tshirt is fijn zodat u kunt wisselen als u bezweet boven komt. Aangezien Abruzzo National Park in de bergen ligt kan het hier ook in het voorjaar en het najaar nog koud zijn als de zon onder gaat en u bovenop de berg zit en wacht tot de dieren zich laten zien. Wij adviseren dan ook altijd om een warme trui en zelfs een muts mee te nemen. Ook het weer kan omslaan en vergeet u dan vooral ook niet om een regenjas mee te nemen.

Reist u in de winter (oktober t/m april) dan kan er sneeuw liggen in de bergen en moet u goed op de kou en sneeuw zijn voorbereid. U heeft dan nodig: waterproof wandelschoenen (het liefst gevoerd), thermo-ondergoed, water/winddichte winterjas, lange gevoerde broek, (bijv. een skipak zou ideaal zijn, maar let u wel op de kleuren) en een warme muts met handschoenen. Maar ook een zonnebril en zonnebrandcreme kunnen nodig zijn. Het wordt aanbevolen om de kleding in laagjes te dragen omdat het bij het wandelen een stuk warmer zal zijn dan wanneer u in “ambush” ligt. Als er veel sneeuw ligt worden sneeuwschoenen ter beschikking gesteld.

Een waterfles, verrekijker, camera en zaklamp behoren bij de essentiële onderdelen van de reis.

Overnacht u in de schuilhut bovenop de berg dan heeft u een lakenzak (of oude dekbedhoes) met kussensloop en handdoek nodig, naast uw gebruikelijke spullen voor een overnachting.

Verder niet vergeten:
Kleine dagrugzak of reistas, anti-muggenmiddel, money-belt, medicijnen (indien van toepassing), paspoort en kopie, verzekeringspapieren en kopie, vaccinatieboekje en kopie, reischeques, geld en creditcard, vliegtickets of e-ticketnummer en EHBO-set, reserve batterijen en geheugenkaarten voor de camera.

All for Nature betekent alles voor de natuur en dat is precies wat zij voor ogen heeft. Wij hebben er alles voor over om de natuur op deze planeet te beschermen en te behouden voor toekomstige generaties. Dit komt o.a. tot uiting in ons Duurzaam Toerisme en MVO beleid. U als reiziger kunt ook heel veel doen om de natuur op verre reizen in stand te houden en er voor te zorgen dat lokale mensen inkomsten krijgen uit het behoud van de natuur.

Reis plasticvrij
We gebruiken het allemaal en we komen het overal tegen. In winkels, maar ook langs de weg en in de natuur zoals in de zee. Op prachtige reisbestemmingen worden paradijselijke stranden, bossen en berggebieden vervuild door plastic dat veelal door toeristen is gebruikt. Vooral wegwerp plastic, zoals rietjes, flessen en tasjes, blijven in grote hoeveelheden in de natuur achter. Om ervoor te zorgen dat we van de mooiste plekken ter wereld kunnen blijven genieten, geven we u vijf tips om uw plasticgebruik op vakantie te verminderen.
1. Check of u in uw vakantieland uit de kraan kunt drinken: waterinhetbuitenland.nl.
· Drinkwater uit kraan? Neem een hervulbare waterfles mee.
· Geen drinkwater uit de kraan? Schaf aan het begin van uw verblijf een grote verpakking water aan en vul uw flesje. Bij de meeste van onze duurzame accommodaties kunt u water tappen. Zo niet, alleen al door er naar te blijven vragen wordt het personeel gestimuleerd hier aan bij te dragen.
2. Zeg ‘nee’ tegen plastic rietjes.
3. Neem altijd een (boodschappen)tas mee.
4. Neem zelf shampoo, douchegel en bodylotion mee.
5. Zin in een vakantie uitje? Doe mee aan lokale ‘beach clean-ups!’

Meld wildlife crime met je smartphone
Wilde dieren over de hele wereld worden bedreigd door illegale handel. Ook als reiziger kunt u helpen bij de strijd tegen de illegale handel in wilde dieren. U kunt bijvoorbeeld een beer in een kooi tegenkomen of ivoor dat verkocht wordt op een markt. Via de speciale Wildlife Witness app kan iedereen die op reis misstanden ziet een foto hiervan maken en de exacte locatie van een incident vastleggen zonder bemoeienis ter plaatse. De melding wordt doorgegeven aan TRAFFIC, de organisatie die handel in wilde dieren monitort en criminele netwerken op deze manier kan volgen. Meer over deze app.

De munteenheid in Italië is de Euro. Het is aan te raden om in ieder geval een creditcard en pinpas mee te nemen. International Visa en Mastercard zijn algemeen geaccepteerd in vrijwel alle steden kunt u ook pinnen. Let u er tijdens de reis op dat u altijd genoeg kleingeld op zak heeft. Dit bespaart u veel tijd en problemen bij het afrekenen van maaltijden, souvenirs, etc.

In dit gedeelte van Italië heerst een mediterraans klimaat met veel invloed van een landklimaat en een oceaanklimaat. In de bergen is er een meer continentaal klimaat met hete zomers en strenge winters.

Een visum is niet nodig. U heeft enkel een geldig identiteitsbewijs of paspoort nodig.

Houdt u bij het kopen van souvenirs in gedachte dat dit een van de weinige manieren van de lokale bevolking is om inkomsten te krijgen uit het toerisme. Afdingen is normaal, maar maakt u er geen sport van om altijd overal de goedkoopste deal te krijgen. Het is uiteraard niet toegestaan om souvenirs van bedreigde planten en dieren mee de grens over te nemen. Let op hieronder vallen dus ook dat mooie stukje koraal dat u zelf heeft gevonden of armbanden van olifantenhaar. Voor meer informatie kijk op WNF – Foute souvenirs.

Er is geen tijdsverschil.

Corona blijft een belangrijk punt van aandacht en reizen is het makkelijkst en veiligst als u zelf volledig bent gevaccineerd en geboosterd tegen COVID. Ieder land heeft zijn eigen inreisvoorwaarden en aanvullende maatregelen ter plekke. Bijv.: volledige vaccinatie, boosterprik, soort en geldigheid betreffende vaccin, Fit to Travel/genezen verklaring, 2 of 3G beleid, inreis-formulieren, Digitaal Corona Certificaat etc. Een goede voorbereiding op uw reis blijft dus belangrijk. Bekijk op de overheidspagina Nederland Wereldwijd wat de voorwaarden voor uw bestemming zijn en check deze ook nogmaals voor vertrek. U bent zelf verantwoordelijk voor de juiste en geldige inreis- en/of vaccinatiedocumenten.

Andere vaccinaties zijn voor deze bestemming niet vereist.

Het betreft een EU land; er zijn geen bijzonderheden met betrekking tot veiligheid. Met de huidige situatie in de wereld is het fijn om altijd op de hoogte te zijn. Download de Nederlandse 24/7 BZ Reis app en ga goed voorbereid op reis. Stel dat er een calamiteit of incident is op de bestemming, dan wordt u hierover geïnformeerd. U heeft met 1 druk op de knop contact met het contactcenter van het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken; 24 uur per dag, 7 dagen per week.

Een goede reisverzekering is van groot belang. Controleert u alstublieft of u voldoende bent afgedekt tegen medische kosten en andere onvoorziene omstandigheden. Daarnaast is het sterk aan te raden om ook een annuleringsverzekering af te sluiten. Er kunnen zich altijd omstandigheden voordoen waardoor het voor u niet mogelijk is te reizen.

bagage safari, bagage verre reis

All for Nature Travel

image description

Ultieme wildlife beleving

Met All for Nature Travel maakt u de mooiste wildlife reizen. Geniet van ongerepte natuur en haar dierenleven.

image description

Kleinschaligheid

Vanuit kleinschalige, duurzame lodges geniet u van ongerepte natuur en haar dierenleven. Individueel of in een kleine groep.

image description

Bijdrage aan de natuur

Met uw reis, die voldoet aan de hoogste duurzaamheidsstandaard, draagt u direct bij aan de bescherming van het wildlife dat u ziet.

WordPress Cookie Plug-in door Real Cookie Banner