Vale gier met dank aan Nobelen

Portugal: De Gieren van de Côa Vallei

richtprijs 795

Highlights van deze natuurreis:

 • Observeer 3 verschillende soorten gieren die hier ook broeden.
 • Verblijf in een schuilhut/‘photographic hide’ als de gieren worden bijgevoerd met slachtafval.
 • Geniet van het landschap en de spectaculaire uitzichten in de Côa Vallei.
 • Ontdek het Rewilding Europe project Faia Brava op safari en te voet.
 • Inclusief luxe 4-gangen privé diner midden in de wildernis van Faia Brava.
 • Beoordelingen 0 beoordelingen
  0/5
 • Reistype Reistype
  Fotografiereis, Privéreis
 • Reisperiode apr. t/m juni en sept., okt.
  0/8
Vraag offerte aan

Laat uw reis op maat uitwerken

Alles over reis: Portugal: De Gieren van de Côa Vallei.

In Noordoost-Portugal op ongeveer 3-4 uur rijden vanaf Porto of Lissabon ligt een schitterend natuurgebied verborgen in de steile vallei van de Côa-rivier, tussen de pieken van de Serra da Marofa en de wijngaarden van de Douro vallei in. Faia Brava is een privénatuurgebied dat is opgezet om de drie verschillende soorten gieren en hun nestplaatsen te beschermen. Inmiddels is 1000 hectare veiliggesteld. De vale gier, monniksgier en de aasgier worden hier op verantwoorde wijze bijgevoerd met het doel de populatie verder uit te breiden. Dit is een van de projecten die ook Rewilding Europe ondersteunt.

Uw 5-daagse reis begint in Porto of Lissabon waar u een huurautootje ter beschikking gesteld krijgt. U reist door naar een lieflijke B & B boven op een berg in het middeleeuwse plaatsje Castelo Rodrico. Met fantastische uitzicht en heerlijk eten een perfecte uitgangsbasis voor een verkenning van dit gebied. U verblijft hier vier nachten. Er zijn diverse wandelroutes uitgezet en u zult één dag worden meegenomen door de bioloog van Faia Brava om het gebied te voet en met de jeep te verkennen. Mediteraan bos, olijfboomgaarden en kurkeiken zijn de setting voor de in het wild levende Garranao paarden en Tauros koeien die hier zijn ingezet voor natuurlijke begrazing. Het gebied is ook zeer rijk aan vogels en de gids zal u alles vertellen over de gieren en roofvogels die hier hun thuis hebben. U zult die avond genieten van een luxe privé diner midden in de wildernis in het hart van Faia Brava, met een schitterend uitzicht over de vallei in de vrije natuur.

Een andere ochtend wordt u vroeg meegenomen naar het ‘feeding platform’ voor de gieren in Faia Brava. Regelmatig maar zeker niet iedere dag worden de gieren hier bijgevoerd met slachtafval. De steile kliffen van dit gebied zijn van oudsher een favoriete broedplaats voor de vale gier, monniksgier en aasgier. Ook de imposante steenarend broedt hier. Echter door de EU regelgeving met betrekking tot kadavers die moeten worden opgeruimd, was er te weinig voedsel voor deze aaseters. Het bijvoeren is dan ook noodzakelijk en wordt absoluut verantwoord uitgevoerd. Vanuit de schuilhut/ ‘photographic hide’ kunt u het bijvoeren gadeslaan zonder de dieren te storen. Een mooie bijkomstigheid is dat u de gieren van heel dichtbij kunt zien en fotograferen. Een imponerende ervaring als de groep van soms wel 80 gieren aanvalt op het slachtafval. De beste tijd om alle drie de soorten gieren te zien is april/mei als zij hier broeden. In september vertrekt de aasgier weer naar Afrika.

De andere dagen kunt u er vanuit de B & B zelf op uit trekken op verschillende wandelroutes die zijn aangelegd. U kunt het stadje Vila Nova de Foz Côa bezoeken met zijn beroemde archeologische museum of u kunt een excursie inplannen naar de beroemde archeologische rotstekeningen. Voor ontbijt en diner wordt gezorgd en op dag 5 vervolgt u uw weg terug naar de luchthaven.

En bent u natuurfotograaf met passie dan kunnen wij ook graag alleen de ‘photographic hide’ voor u reserveren voor 2 dagen.

Vale gier, Faia Brava

Uw wildlife ervaring compleet verzorgd
Wat is bij deze reis inbegrepen?.
 • 5 dagen Huurauto categorie Renault Clio incl. afkoop eigen risico en alle verzekeringen
 • 4 overnachtingen in comfortabele B § B in tweepersoonskamer o.b.v. halfpension
 • 1 luxe 4-gangen privé diner midden in de wildernis van Faia Brava, incl. drankjes
 • 1 dag jeepsafari met wandelingen onder begeleiding van Engelstalige natuurgids in Faia Brava
 • Vulture feeding
 • Bijdrage aan Rewilding Europe. Deze bijdrage is onderdeel van de investering die All for Nature direct en indirect doet in natuurbescherming. De hoogte verschilt per reis, maar in het totaal wordt gemiddeld 5% van de reissom geïnvesteerd in natuurbescherming, zoals geformuleerd in ons MVO-beleid.
 • Aangesloten bij de ANVR en dekking via SGR (Stichting Garantiefonds Reisgelden)
 • Handig & leuk in de voorbereiding en mee op reis: uw eigen All for Nature Travel app
 • De reissom vanaf € 795,- is per persoon en o.b.v. twee samenreizende personen. (De Superior kamers bij Casa da Cisterna zijn zeker hun prijs waard en hebben een fantastisch uitzicht over het omringende landschap. Meerprijs €60,- per persoon. Tip: Het is ook een absolute aanrader om romantisch te dineren bij het kasteel, Castelo Rodrico dat bij uw B & B Casa da Cisterna hoort. Meerprijs €45,- per persoon, incl. drankjes. Geeft u dit aan bij boeking.)
Niet bij de reis inbegrepen?.
 • Internationale vlucht Portugal (Porto of Lissabon). Deze boeken wij graag voor u.
 • Boekt u uw vlucht via ons, dan wordt deze volledige gecompenseerd met GreenSeat Gold Standard.
 • Of ga met de trein. Plan uw reis met nsinternational.com.
 • Reis & annuleringsverzekering
 • Drankjes, fooi en persoonlijke uitgaven
 • Verplichte consumentenbijdrage SGR € 5,- p.p.
 • Bijdrage Calamiteitenfonds (€2,50 per boeking). Deze bijdrage is verplicht zodat u aanspraak kunt maken op de garantieregeling.
 1. Dag 1 Aankomst Porto of Lissabon

  In de loop van de middag komt u aan bij Casa da Cisterna in Castelo Rodrico. Een pittoresk middeleeuws stadje. U kunt de omgeving verkennen of verkoeling zoeken bij het zwembad voordat u aanschuift bij het diner. U verblijft de komende 4  nachten in een tweepersoonskamer op basis van halfpension.

 2. Dag 2 Verkenning omgeving

  Vandaag heeft u de hele dag om er op eigen gelegenheid op uit te trekken. Ana van de B & B informeert u graag over de verschillende wandelingen die u kunt maken, u kunt het stadje Vila Nova de Foz Côa bezoeken met zijn beroemde archeologische museum of u kunt een excursie inplannen naar de beroemde archeologische rotstekeningen die in de buurt gevonden zijn.

 3. Dag 3 Verken de Faia Brava

  Deze ochtend wordt u na het ontbijt opgehaald en rijdt u samen met uw Engelstalige natuurgids naar het Faia Brava Reservaat.

  Faia Brava is een privénatuurgebied dat is opgezet om de drie verschillende soorten gieren en hun nestplaatsen te beschermen. Inmiddels is 1000 hectare veiliggesteld. De vale gier, monniksgier en de aasgier worden hier op verantwoorde wijze bijgevoerd met het doel de populatie verder uit te breiden. Dit is een van de projecten die ook Rewilding Europe ondersteunt.

  Uw natuurgids was vanaf het begin betrokken bij het project en laat u dan ook vol trots alle bijzondere plekjes en het dierenleven zien. Mediteraan bos, olijfboomgaarden en kurkeiken zijn de setting voor de in het wild levende Garranao paarden en Tauros koeien die hier zijn ingezet voor natuurlijke begrazing. Het gebied is ook zeer rijk aan vogels en de gids zal u alles vertellen over de gieren en roofvogels die hier hun thuis hebben. U trekt er een hele dag met de jeep op uit en zult tussendoor te voet op pad gaan naar mooie beekjes en uitzichtpunten. Tegen het einde van de middag komt u terug bij uw B&B waar u genoeg tijd heeft om u op te frissen voor u terugkeert naar de Faia Brava voor een exclusief diner. Een echte safari ervaring in de wildernis met prachtig uitzicht op de Côa Vallei. Een echte safari ervaring in de wildernis met prachtig uitzicht op de Côa Vallei. Na het diner rijdt u weer terug naar uw B&B.

 4. Dag 4 Vulture Feeding en terug naar Castelo Rodrico

  Na het ontbijt wordt u weer opgepikt door uw natuurgids die intussen het slachtafval heeft opgehaald voor de Vulture Feeding. Hoe stiller u bent des te meer kans heeft u dat de gieren landen en zich dankbaar te goed doen aan deze gratis maaltijd terwijl u hen observeert vanaf de schuilhut. Een directere bijdrage aan natuurbescherming bestaat niet. Faia Brava en omgeving is een ideale nestelplaats voor drie verschillende soorten gieren en als u geluk heeft ziet u ze alledrie: de vale gier, monniksgier en de kleurrijke aasgier. Ook de imposante steenarend broedt hier. Echter door de EU regelgeving met betrekking tot kadavers die moeten worden opgeruimd, was er te weinig voedsel voor deze aaseters. Het bijvoeren is dan ook noodzakelijk en wordt absoluut verantwoord uitgevoerd. Vanuit de schuilhut kunt u het bijvoeren gadeslaan zonder de dieren te storen. Een mooie bijkomstigheid is dat u de gieren van heel dichtbij kunt zien en fotograferen. Een imponerende ervaring als de groep van soms wel 80 gieren aanvalt op het slachtafval.

  Aan het einde van de ochtend wordt u weer teruggebracht naar Castelo Rodrico. U kunt het dorpje bekijken of lekker bijkomen bij het zwembad.

 5. Dag 5 Terug naar Lissabon of Porto

  Deze ochtend geniet u nog een laatste keer van het heerlijke ontbijt in deze idyllische omgeving voordat u terug reist naar Porto of Lissabon waar u de auto weer inlevert op tijd voor uw vlucht terug naar huis.

Faia Brava
Vale gieren met dank aan mevr. Nobelen
Vale gier Faia Brava met dank aan K. Nobelen
Bij deze reis hebben wij de volgende lodge(s) voorzien. Voor meer informatie klik op de foto´s.

Casa da Cisterna in Castelo Rodrico

 

Onze kleinschalige, duurzame lodgesDoor hier te verblijven draagt u bij aan het behoud van de natuur

Deze accommodaties zijn door ons zorgvuldig geselecteerd op basis van hun bijdrage aan een betere wereld. Het liefst maken wij gebruik van kleinschalige accommodaties, die binnen de eigen familie worden gerund. Zij liggen bij voorkeur in de ongerepte natuur dicht bij de ingang van de parken. Ze benadrukken de gastvrijheid van de bevolking en zijn altijd in lijn met het unieke karakter van de plaats die wordt bezocht.

 

Dit zijn onze aanbevelingen. Deze accommodaties zijn geliefd, dus wees er op tijd bij! Verblijft u liever in een andere duurzame lodge? Wij passen de privéreis graag op maat voor u aan.

 

Wij zijn Travelife Certified en voldoen daarmee aan de hoogste standaards op het gebied van duurzaamheid.

Klik op bovenstaande voor praktische reistips ter informatie. De exacte en up-to-date praktische reisinformatie krijgt u van ons bij boeking.

U heeft een goede bescherming nodig tegen de zon. Zonnebrandcrème met een hoge factor, een goede zonnebril en een hoed of pet zijn een vereiste in de zomermaanden. Zwemkleding mag uiteraard niet ontbreken. Een waterfles is tevens zeer nuttig. Voor de excursies te voet is het belangrijk dat u stevige wandelschoenen draagt. Een warme trui voor in de bergen is noodzakelijk. Vergeet vooral ook uw verrekijker en camera niet. En vergeet uw rijbewijs niet met een creditcard op naam van de bestuurder voor de huurauto.

Verder niet vergeten:
Kleine dagrugzak of reistas, medicijnen (indien van toepassing), paspoort en kopie, verzekeringspapieren en kopie, vaccinatieboekje en kopie, geld en creditcard, vliegtickets of e-ticketnummer en EHBO-set.

All for Nature betekent alles voor de natuur en dat is precies wat zij voor ogen heeft. Wij hebben er alles voor over om de natuur op deze planeet te beschermen en te behouden voor toekomstige generaties. Dit komt o.a. tot uiting in ons Duurzaam Toerisme en MVO beleid.

U als reiziger kunt ook heel veel doen om de natuur op verre reizen in stand te houden en er voor te zorgen dat lokale mensen inkomsten krijgen uit het behoud van de natuur.

Reis plasticvrij
We gebruiken het allemaal en we komen het overal tegen. In winkels, maar ook langs de weg en in de natuur zoals in de zee. Op prachtige reisbestemmingen worden paradijselijke stranden, bossen en berggebieden vervuild door plastic dat veelal door toeristen is gebruikt. Vooral wegwerp plastic, zoals rietjes, flessen en tasjes, blijven in grote hoeveelheden in de natuur achter. Om ervoor te zorgen dat we van de mooiste plekken ter wereld kunnen blijven genieten, geven we u vijf tips om uw plasticgebruik op vakantie te verminderen.
1. Check of u in uw vakantieland uit de kraan kunt drinken: waterinhetbuitenland.nl.
· Drinkwater uit kraan? Neem een hervulbare waterfles mee.
· Geen drinkwater uit de kraan? Schaf aan het begin van uw verblijf een grote verpakking water aan en vul uw flesje. Bij de meeste van onze duurzame accommodaties kunt u water tappen. Zo niet, alleen al door er naar te blijven vragen wordt het personeel gestimuleerd hier aan bij te dragen.
2. Zeg ‘nee’ tegen plastic rietjes.
3. Neem altijd een (boodschappen)tas mee.
4. Neem zelf shampoo, douchegel en bodylotion mee.
5. Zin in een vakantie uitje? Doe mee aan lokale ‘beach clean-ups!’

Meld wildlife crime met je smartphone
Wilde dieren over de hele wereld worden bedreigd door illegale handel. Ook als reiziger kunt u helpen bij de strijd tegen de illegale handel in wilde dieren. U kunt bijvoorbeeld een beer in een kooi tegenkomen of ivoor dat verkocht wordt op een markt. Via de speciale Wildlife Witness app kan iedereen die op reis misstanden ziet een foto hiervan maken en de exacte locatie van een incident vastleggen zonder bemoeienis ter plaatse. De melding wordt doorgegeven aan TRAFFIC, de organisatie die handel in wilde dieren monitort en criminele netwerken op deze manier kan volgen. Meer over deze app.

De munteenheid in Portugal is gelijk aan die in Nederland en België: de Euro is het betaalmiddel. Let u er tijdens de reis op dat u altijd genoeg kleingeld op zak heeft. Dit bespaart u veel tijd en problemen bij het afrekenen van maaltijden, souvenirs, etc.

In dit gedeelte van Portugal heerst een mediterraans klimaat met veel invloed van een landklimaat en een oceaanklimaat. De winters zijn mild, het vriest er zelden, en de zomers zijn extreem heet, elk jaar weer stijgt de temperatuur regelmatig boven de 40 graden Celsius. De verschillen tussen de maximumtemperatuur en minimumtemperatuur zijn groot. Ook al is het in de zomer ’s middags 38 graden, het kan soms ‘s nachts afkoelen tot slechts 18 graden Celsius. In de winter schommelt de temperatuur rond een zachte 10°C. Gemiddeld valt er zo’n 500 mm. neerslag, maar dat verschilt zeer sterk per jaar.

U heeft een identiteitskaart of paspoort nodig dat nog minimaal 3 maanden geldig is vanaf de datum van terugkomst. Een visum is niet nodig.

Houdt u bij het kopen van souvenirs in gedachte dat dit een van de weinige manieren van de lokale bevolking is om inkomsten te krijgen uit het toerisme. Afdingen is normaal, maar maakt u er geen sport van om altijd overal de goedkoopste deal te krijgen. Het is uiteraard niet toegestaan om souvenirs van bedreigde planten en dieren mee de grens over te nemen. Let op hieronder vallen dus ook dat mooie stukje koraal dat u zelf heeft gevonden of armbanden van olifantenhaar. Voor meer informatie kijk op WNF – Foute souvenirs.

Het tijdsverschil met de officiële Greenwich tijd is – 1 uur. Het is dus 1 uur vroeger dan in Nederland en België.

Corona blijft een belangrijk punt van aandacht en reizen is het makkelijkst en veiligst als u zelf volledig bent gevaccineerd en geboosterd tegen COVID. Ieder land heeft zijn eigen inreisvoorwaarden en aanvullende maatregelen ter plekke. Bijv.: volledige vaccinatie, boosterprik, soort en geldigheid betreffende vaccin, Fit to Travel/genezen verklaring, 2 of 3G beleid, inreis-formulieren, Digitaal Corona Certificaat etc. Een goede voorbereiding op uw reis blijft dus belangrijk. Bekijk op de overheidspagina Nederland Wereldwijd wat de voorwaarden voor uw bestemming zijn en check deze ook nogmaals voor vertrek. U bent zelf verantwoordelijk voor de juiste en geldige inreis- en/of vaccinatiedocumenten.

Andere vaccinaties zijn voor deze bestemming niet vereist.

Het betreft een EU land; er zijn geen bijzonderheden met betrekking tot veiligheid. Met de huidige situatie in de wereld is het fijn om altijd op de hoogte te zijn. Download de Nederlandse 24/7 BZ Reis app en ga goed voorbereid op reis. Stel dat er een calamiteit of incident is op de bestemming, dan wordt u hierover geïnformeerd. U heeft met 1 druk op de knop contact met het contactcenter van het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken; 24 uur per dag, 7 dagen per week.

Een goede reisverzekering is van groot belang. Controleert u alstublieft of u voldoende bent afgedekt tegen medische kosten en andere onvoorziene omstandigheden. Daarnaast is het sterk aan te raden om ook een annuleringsverzekering af te sluiten. Er kunnen zich altijd omstandigheden voordoen waardoor het voor u niet mogelijk is te reizen.

bagage safari, bagage verre reis

All for Nature Travel

image description

Ultieme wildlife beleving

Met All for Nature Travel maakt u de mooiste wildlife reizen. Geniet van ongerepte natuur en haar dierenleven.

image description

Kleinschaligheid

Vanuit kleinschalige, duurzame lodges geniet u van ongerepte natuur en haar dierenleven. Individueel of in een kleine groep.

image description

Bijdrage aan de natuur

Met uw reis, die voldoet aan de hoogste duurzaamheidsstandaard, draagt u direct bij aan de bescherming van het wildlife dat u ziet.

WordPress Cookie Plug-in door Real Cookie Banner