Garrano's wilde paarden Geres NP © Charming Villages

Portugal: Over wolven, herders & wilde paarden

richtprijs 1.095

Highlights van deze natuurreis:

 • 8-daagse selfdrive door Noord-Portugal en een afsteker naar Spanje.
 • Ga op zoek naar wolven en wilde paarden in Peneda-Gerês National Park.
 • Maak kennis met oude tradities en ga een dag op pad met een schaapsherder.
 • Met exclusieve presentatie van Grupo Lobo voor inzicht in dit laatste bolwerk van de Iberische wolf.
 • Bezoek de Wolf Sanctuary in Pueblo de Sanabria over de grens met Spanje.
 • Beoordelingen 0 beoordelingen
  0/5
 • Reistype Reistype
  Privéreis
 • Reisperiode mei t/m oktober
  0/8
Vraag offerte aan

Laat uw reis op maat uitwerken

Alles over reis: Portugal: Over wolven, herders & wilde paarden.

Deze 8-daagse natuurreis brengt u naar de bergen en natuur van Noord-Portugal en een stukje van Galicië in Spanje. Uw selfdrive begint in Porto van waaruit u doorreist naar Peneda-Gerês National Park, het laatste bolwerk van de Iberische wolf in Portugal. De Iberische wolf is een kleinere ondersoort van de grijze wolf en hij komt alleen voor op het Iberisch schiereiland. Hij heeft hier kans gezien om te overleven in het uitgestrekte berglandschap en voedt zich met de wilde paarden, de Garrano’s die hier sinds de prehistorie voorkomen.

U verkent pittoreske oude dorpjes, trekt er te voet en met de fiets op uit terwijl u kennismaakt met de lokale bevolking en de schaapsherders, die sinds een lange historie leven met een wolf in de achtertuin. U gaat een dag mee met een schaapsherder en maakt kennis met oude gebruiken om de kudde te beschermen tegen de wolf.

De dag van te voren heeft u een afspraak gehad met een specialist van Grupo Lobo. Door middel van voorlichting en de inzet van ‘life stock guardian’ honden proberen zij begrip te kweken bij de boeren en herders voor de benarde situatie van de Iberische wolf. Het project dat u met deze reis ondersteunt. U gaat op zoek naar de Garrano’s en vergeet u vooral geen oog te hebben voor de vele vogels, de slangenarend, en andere dieren die hier voorkomen; de Iberische steenbok, de Portugese smaragdhagedis en de Cantabrische adder.

Vervolgens reist u door richting de Spaanse grens voor een bezoek aan de Wolf Sanctuary in Pueblo de Sanabria. Hier is een beschermd gebied voor de wolven opgezet, waardoor u de Iberische wolf, waar u uiteraard al vele dagen naar op zoek bent, dan ook daadwerkelijk kunt zien. Er is ook een kleine tentoonstelling waar u nogmaals beeldend uitleg krijgt over zijn benarde situatie. In Spanje wordt hij namelijk wel nog gewoon gejaagd….

Op dag 8 rijdt u in ca. 3 uur terug naar Porto voor uw vlucht terug naar huis. U kunt ook verder Spanje intrekken en op wolvenexcursie gaan in de Picos de Europa, waar hij wel regelmatig wordt gezien in het wild. Of u kunt richting het zuiden rijden naar Centro de Portugal voor een bezoek aan de gieren van de Côa Vallei.

hoofdfoto

Uw wildlife ervaring compleet verzorgd
Wat is bij deze reis inbegrepen?.
 • 8 dagen huurauto categorie Renault Clio incl. afkoop eigen risico en alle verzekeringen
 • 7 overnachtingen in een kleinschalig boetiekhotel en comfortabele B § B o.b.v. logies/ontbijt
 • Middag fietsenhuur
 • 1 dag met de schaapsherder
 • Presentatie Grupo Lobo voor inzicht in het mens-wolf conflict
 • Bijdrage aan Grupo Lobo. Deze bijdrage is onderdeel van de investering die All for Nature direct en indirect doet in natuurbescherming. De hoogte verschilt per reis, maar in het totaal wordt gemiddeld 5% van de reissom geïnvesteerd in natuurbescherming, zoals geformuleerd in ons MVO-beleid.
 • Aangesloten bij de ANVR en dekking via SGR (Stichting Garantiefonds Reisgelden)
 • Handig & leuk in de voorbereiding en mee op reis: uw eigen All for Nature Travel app
 • De reissom vanaf € 1095,- is per persoon en o.b.v. twee samenreizende personen. (Het is mogelijk om in Pueblo de Sanabria in een luxe parador te verblijven met een meerprijs van €110,- p.p.) U kunt deze reis ook via ons boeken zonder huurauto, als u met uw eigen auto al ter plaatse bent.
Niet bij de reis inbegrepen?.
 • Internationale vlucht Porto. Deze boeken wij graag voor u.
 • Boekt u uw vlucht via ons, dan wordt deze volledige gecompenseerd met GreenSeat Gold Standard.
 • Of ga met de trein. Plan uw reis met nsinternational.com.
 • Reis & annuleringsverzekering
 • Drankjes, fooi en persoonlijke uitgaven
 • Verplichte consumentenbijdrage SGR € 5,- p.p.
 • Bijdrage Calamiteitenfonds (€2,50 per boeking). Deze bijdrage is verplicht zodat u aanspraak kunt maken op de garantieregeling.
 • Tip: Blijft u een paar dagen langer en verken Gerês NP met de jeep of te paard of maak een boottocht over het meer van Sanabria. Meerprijs op aanvraag.
 1. Dag 1 Aankomst Porto

  Deze ochtend of middag komt u aan in Porto. Op de luchthaven staat een huurauto voor u klaar en het is zeker de moeite waard om de tijd te nemen om deze idyllische havenstad, die bekend is van de portwijn, te verkennen op eigen gelegenheid.

  Overnachting comfortable hotel in de buurt van het centrum.

 2. Dag 2 Door naar Arcos de Valdevez

  Deze ochtend rijdt u na het ontbijt richting de bergen ten noorden van Porto. Het is ongeveer 1,5 uur rijden naar het plaatsje Vilela. Hier staat een fiets voor u klaar voor een een fietstocht van ca. 20 km door het “Portugese Tibet”- van Vilela naar Sistelo en terug. Houdt onderweg uw ogen open voor spechten, gaaien en andere bijzondere vogels. Ook andere dieren, zoals de Iberische smaragdhagedis, waterslangen en verschillende kikkers of salamanders kunnen uw pad kruisen. Op het zandpad kruist u door een schitterend landschap en stukken van het pad die een rivier volgen bieden adembenemende vergezichten.

  In de middag staat uw afspraak met Grupo Lobo gepland, het project dat u met deze reis ondersteunt. Dit project onderzoekt de wolf en zijn ecosysteem en het leidt een pedagogisch programma om het publiek stil te laten staan bij het leven van de wolf. De Iberische wolf is vrijwel uitgestorven in Portugal en Geres NP is de laatste stronghold waar hij nog voorkomt. Een onderzoeker van Grupo Lobo zal u inlichten over dit project en verder uitleg geven over het Lifestock Guarding Dog programma. Dit programma heeft als doel om het samenleven van wolf en mens te bevorderen met behulp van waakhonden voor het vee.

  U verblijft in een comfortabel 4-sterren hotel in Arcos de Valdevez.

 3. Dag 3 Herder voor 1 dag

  Na de uitleg van de vorige middag gaat u nu dan op pad met een herder met zijn waakhond en kudde. De hond die de kudde beschermt is getraind in het LGD programma dat u gisteren heeft leren kennen.

  U krijgt inzicht in de relatie tussen deze mensen en de wolf in een bezoek aan de “fojos” (wolvenvallen) en het natuurlijke habitat van de wolf terwijl u geniet van het schitterende landschap waar u zich in begeeft. Vervolgens luncht u samen met de herder in een traditioneel restaurant en hoort u meer verhalen over en details van het leven als herder in Portugal. De rest van de middag is ter vrije besteding. U kunt bijv. gebruikmaken van de kayaks bij het hotel.

  U verblijft in een comfortabel 4-sterren hotel in Arcos de Valdevez.

 4. Dag 4 Ontdek het Gerês national park

  Vandaag heeft u tijd om het Gerês national park te leren kennen. Wij hebben een aantal mooie wandelroutes voor u uitgezocht waarbij u een grote kans heeft de garrano’s tegen te komen. Een van de laatste soorten wilde paarden ter wereld.

  De Garrano is een paardenras dat het gebied waar u doorheen rijdt al sinds de prehistorie bewoont. In de geschiedenis zijn deze paarden gebruikt in de landbouw, maar met de komst van moderne machines is het ras meer en meer verwilderd. Deze paarden horen nu bij de favorieten op het menu van de wolf. …..Genoeg redenen om een kijkje te wagen dus. Castro Lobreiro is een bekende plaats om de paarden te zien.

  Als u echt graag de paarden wilt zien dan adviseren wij een dagsafari met een jeep, waardoor u een grotere reikwijdte heeft.

  PS: Zoals u waarschijnlijk gelezen heeft is het programma voor deze eerste 3 dagen druk en er is veel te zien en te doen op eigen gelegenheid. Als u tijd heeft adviseren wij u dan ook zeker om hier nog een extra dag in te plannen. U kunt dit aangeven bij boeking.

  U verblijft in een comfortabel 4-sterren hotel in Arcos de Valdevez.

 5. Dag 5 Land van magnifieke bergen

  Ook voor deze ochtend staat er weer een mooie wandelroute In Geres op het programma die leidt door prachtige bergen, inspiratiebron voor talloze mythen en liederen. Kijkt u uit naar de unieke Cantabrische adder. Na de lunch rijdt u richting de Spaanse grens voor het dorpje Pitões das Junias. Ook hier kunt u er aan het einde van de middag nog een keer te voet op uit. Onderweg kunt de bijzondere (roof)vogels uit de regio zien. Soorten die u kunt zien zijn onder andere de buizerd, boomvalk en de slangenarend.

  U verblijft in eenvoudig familiehotel in Pitões das Junias.

 6. Dag 6 Steek de grens over met Spanje

  Vandaag steekt u de grens met Spanje over om de Iberische wolf dan ook eindelijk in het echt te zien. Het is ongeveer 1,5 uur rijden naar het plaatsje Sanabria waar ook een Wolf Sanctuary is gevestigd. Het landschap rondom het Sanabria meer wordt gekenmerkt door schitterende bergtoppen, gletsjermeren en fantastische uitzichten. Het gebied huisvest een grote verscheidenheid aan flora en fauna. Hier kunt u naast verschillende roofvogels en kleine reptielen ook grote zoogdieren, zoals de Iberische wolf, wilde zwijnen, wilde katten en herten vinden. In de middag kunt u optioneel in de eerste door zonne- en windenergie aangedreven catamaran over het grootste gletsjermeer op het Iberische schiereiland varen. Dit is niet bij de reissom inbegrepen en de begeleiding op de boot spreekt helaas geen Engels. Dit project wordt geleid door onderzoekers van Spaanse en Portugese universiteiten.

  U verblijft in een comfortabele B & B in Pueblo de Sanabria

 7. Dag 7 Betreed de wereld van de Iberische wolf

  Vandaag staat in het teken van de Iberische wolf. U bezoekt een project dat het met uitsterven bedreigde dier beschermt. Bij dit project kunt u de wolf observeren in semi-vrije omstandigheden. Terwijl een specialist van het project u begeleidt leert u van alles over het leefgebied van de wolf, zijn ecologische waarde daarin en plannen die er zijn om de populatie te beschermen. Verder is dit een unieke kans om inzicht te krijgen in de ingewikkelde sociale structuren van een wolvenroedel. De rest van de dag heeft u ter beschikking om op eigen houtje het beschermde gebied en de schitterende omliggende natuur te verkennen.

  U verblijft in een comfortabele B & B in Pueblo de Sanabria.

 8. Dag 8 Terug naar Porto

  Vanaf Pueblo de Sanabria steekt u de grens weer over naar Portugal en rijdt u in ongeveer 2,5 – 3 uur terug naar de luchthaven van Porto, waar u de auto weer inlevert op tijd voor uw vlucht.

Geres NP Mining Path @AllforNatureTravel
zomerweides Penadas Geres NP @AllforNatureTravel
wolf in Wolf Sanctuary in Pueblo de Sanabria @AllforNatureTravel
Garrano paarden @AllforNatureTravel
Bij deze reis hebben wij de volgende lodge(s) voorzien. Voor meer informatie klik op de foto´s.

U verblijft in eenvoudige, kleinschalige, lokale hotelletjes:

Bijv. Ribeiro Collection Hotel in Arcos de Valdevez
reis Noord Portugal, seldrive Portugal, natuurreis Noord Portugal, Peneda-Gerês National Park, reis Iberische wolf

reis Noord Portugal, seldrive Portugal, natuurreis Noord Portugal, Peneda-Gerês National Park, reis Iberische wolf

Casa do Preto in Pitão das Júnias

reis Noord Portugal, seldrive Portugal, natuurreis Noord Portugal, Peneda-Gerês National Park, reis Iberische wolf

Onze kleinschalige, duurzame lodgesDoor hier te verblijven draagt u bij aan het behoud van de natuur

Deze accommodaties zijn door ons zorgvuldig geselecteerd op basis van hun bijdrage aan een betere wereld. Het liefst maken wij gebruik van kleinschalige accommodaties, die binnen de eigen familie worden gerund. Zij liggen bij voorkeur in de ongerepte natuur dicht bij de ingang van de parken. Ze benadrukken de gastvrijheid van de bevolking en zijn altijd in lijn met het unieke karakter van de plaats die wordt bezocht.

 

Dit zijn onze aanbevelingen. Deze accommodaties zijn geliefd, dus wees er op tijd bij! Verblijft u liever in een andere duurzame lodge? Wij passen de privéreis graag op maat voor u aan.

 

Wij zijn Travelife Certified en voldoen daarmee aan de hoogste standaards op het gebied van duurzaamheid.

Klik op bovenstaande voor praktische reistips ter informatie. De exacte en up-to-date praktische reisinformatie krijgt u van ons bij boeking.

U heeft een goede bescherming nodig tegen de zon. Zonnebrandcrème met een hoge factor, een goede zonnebril en een hoed of pet zijn een vereiste in de zomermaanden. Zwemkleding mag uiteraard niet ontbreken. Een waterfles is tevens zeer nuttig. Voor de excursies te voet is het belangrijk dat u stevige wandelschoenen draagt. Een warme trui voor in de bergen is noodzakelijk. Vergeet vooral ook uw verrekijker en camera niet. En vergeet uw rijbewijs niet met een creditcard op naam van de bestuurder voor de huurauto.

Verder niet vergeten:
Kleine dagrugzak of reistas, medicijnen (indien van toepassing), paspoort en kopie, verzekeringspapieren en kopie, vaccinatieboekje en kopie, geld en creditcard, vliegtickets of e-ticketnummer en EHBO-set.

All for Nature betekent alles voor de natuur en dat is precies wat zij voor ogen heeft. Wij hebben er alles voor over om de natuur op deze planeet te beschermen en te behouden voor toekomstige generaties. Dit komt o.a. tot uiting in ons Duurzaam Toerisme en MVO beleid.

U als reiziger kunt ook heel veel doen om de natuur op verre reizen in stand te houden en er voor te zorgen dat lokale mensen inkomsten krijgen uit het behoud van de natuur.

Reis plasticvrij
We gebruiken het allemaal en we komen het overal tegen. In winkels, maar ook langs de weg en in de natuur zoals in de zee. Op prachtige reisbestemmingen worden paradijselijke stranden, bossen en berggebieden vervuild door plastic dat veelal door toeristen is gebruikt. Vooral wegwerp plastic, zoals rietjes, flessen en tasjes, blijven in grote hoeveelheden in de natuur achter. Om ervoor te zorgen dat we van de mooiste plekken ter wereld kunnen blijven genieten, geven we u vijf tips om uw plasticgebruik op vakantie te verminderen.
1. Check of u in uw vakantieland uit de kraan kunt drinken: waterinhetbuitenland.nl.
· Drinkwater uit kraan? Neem een hervulbare waterfles mee.
· Geen drinkwater uit de kraan? Schaf aan het begin van uw verblijf een grote verpakking water aan en vul uw flesje. Bij de meeste van onze duurzame accommodaties kunt u water tappen. Zo niet, alleen al door er naar te blijven vragen wordt het personeel gestimuleerd hier aan bij te dragen.
2. Zeg ‘nee’ tegen plastic rietjes.
3. Neem altijd een (boodschappen)tas mee.
4. Neem zelf shampoo, douchegel en bodylotion mee.
5. Zin in een vakantie uitje? Doe mee aan lokale ‘beach clean-ups!’

Meld wildlife crime met je smartphone
Wilde dieren over de hele wereld worden bedreigd door illegale handel. Ook als reiziger kunt u helpen bij de strijd tegen de illegale handel in wilde dieren. U kunt bijvoorbeeld een beer in een kooi tegenkomen of ivoor dat verkocht wordt op een markt. Via de speciale Wildlife Witness app kan iedereen die op reis misstanden ziet een foto hiervan maken en de exacte locatie van een incident vastleggen zonder bemoeienis ter plaatse. De melding wordt doorgegeven aan TRAFFIC, de organisatie die handel in wilde dieren monitort en criminele netwerken op deze manier kan volgen. Meer over deze app.

 

De munteenheid in Portugal is gelijk aan die in Nederland en België: de Euro is het betaalmiddel. Let u er tijdens de reis op dat u altijd genoeg kleingeld op zak heeft. Dit bespaart u veel tijd en problemen bij het afrekenen van maaltijden, souvenirs, etc.

In dit gedeelte van Portugal heerst een mediterraans klimaat met veel invloed van een landklimaat en een oceaanklimaat. De winters zijn mild, het vriest er zelden, en de zomers zijn extreem heet, elk jaar weer stijgt de temperatuur regelmatig boven de 40 graden Celsius. Hoger in de bergen van Geres National Park blijft het echter een stuk koeler. De verschillen tussen de maximumtemperatuur en minimumtemperatuur zijn groot. Ook al is het in de zomer ’s middags 38 graden, het kan soms ‘s nachts afkoelen tot slechts 18 graden Celsius. In de winter schommelt de temperatuur rond een zachte 10°C. Gemiddeld valt er zo’n 500 mm. neerslag, maar dat verschilt zeer sterk per jaar.

U heeft een identiteitskaart of paspoort nodig dat nog minimaal 3 maanden geldig is vanaf de datum van terugkomst. Een visum is niet nodig.

Houdt u bij het kopen van souvenirs in gedachte dat dit een van de weinige manieren van de lokale bevolking is om inkomsten te krijgen uit het toerisme. Afdingen is normaal, maar maakt u er geen sport van om altijd overal de goedkoopste deal te krijgen. Het is uiteraard niet toegestaan om souvenirs van bedreigde planten en dieren mee de grens over te nemen. Let op hieronder vallen dus ook dat mooie stukje koraal dat u zelf heeft gevonden of armbanden van olifantenhaar. Voor meer informatie kijk op WNF – Foute souvenirs.

Het tijdsverschil met de officiële Greenwich tijd is – 1 uur. Het is dus 1 uur vroeger dan in Nederland en België.

Corona blijft een belangrijk punt van aandacht en reizen is het makkelijkst en veiligst als u zelf volledig bent gevaccineerd en geboosterd tegen COVID. Ieder land heeft zijn eigen inreisvoorwaarden en aanvullende maatregelen ter plekke. Bijv.: volledige vaccinatie, boosterprik, soort en geldigheid betreffende vaccin, Fit to Travel/genezen verklaring, 2 of 3G beleid, inreis-formulieren, Digitaal Corona Certificaat etc. Een goede voorbereiding op uw reis blijft dus belangrijk. Bekijk op de overheidspagina Nederland Wereldwijd wat de voorwaarden voor uw bestemming zijn en check deze ook nogmaals voor vertrek. U bent zelf verantwoordelijk voor de juiste en geldige inreis- en/of vaccinatiedocumenten.

Andere vaccinaties zijn voor deze bestemming niet vereist.

Het betreft een EU land; er zijn geen bijzonderheden met betrekking tot veiligheid. Met de huidige situatie in de wereld is het fijn om altijd op de hoogte te zijn. Download de Nederlandse 24/7 BZ Reis app en ga goed voorbereid op reis. Stel dat er een calamiteit of incident is op de bestemming, dan wordt u hierover geïnformeerd. U heeft met 1 druk op de knop contact met het contactcenter van het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken; 24 uur per dag, 7 dagen per week.

Een goede reisverzekering is van groot belang. Controleert u alstublieft of u voldoende bent afgedekt tegen medische kosten en andere onvoorziene omstandigheden. Daarnaast is het sterk aan te raden om ook een annuleringsverzekering af te sluiten. Er kunnen zich altijd omstandigheden voordoen waardoor het voor u niet mogelijk is te reizen.

bagage safari, bagage verre reis

All for Nature Travel

image description

Ultieme wildlife beleving

Met All for Nature Travel maakt u de mooiste wildlife reizen. Geniet van ongerepte natuur en haar dierenleven.

image description

Kleinschaligheid

Vanuit kleinschalige, duurzame lodges geniet u van ongerepte natuur en haar dierenleven. Individueel of in een kleine groep.

image description

Bijdrage aan de natuur

Met uw reis, die voldoet aan de hoogste duurzaamheidsstandaard, draagt u direct bij aan de bescherming van het wildlife dat u ziet.

Wij gebruiken cookies alleen voor analyse en het goed laten functioneren van de site. Door de site te gebruiken, gaat u akkoord met de plaatsing van cookies. Meer over cookies & privacybeleid

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten