hyacint ara, Pantanal ©All for Nature Travel

Brazilië: Natuur & Wildlife

richtprijs 3.295

Highlights van deze natuurreis:

 • Op deze natuurreis door Brazilië bezoekt u vier verschillende biotopen.
 • Ontdek de fantastische natuur en haar rijke dierenleven.
 • Ga op zoek naar jaguars, tapirs, ara’s, reuzenmiereneters en gordeldieren.
 • Verblijf in de Amazone, de Pantanal en het Atlantische kustregenwoud.
 • Sluit uw reis af met 3 dagen strand op een ongerept eiland.
 • Beste reistijd juli t/m november, hoogseizoen juni t/m september.
 • Beoordelingen 0 beoordelingen
  0/5
 • Reistype Reistype
  Privéreis
 • Reisperiode Het hele jaar door
  0/8
Alles over reis: Brazilië: Natuur & Wildlife.

Brazilië is een immens groot land met ongelofelijk veel natuurschatten. Ara’s, jaguars, poema’s, taprirs, reuzenmiereneters, gordeldieren, capibara’s, neusberen, toekans, vele soorten apen en zelfs kustdolfijnen kunnen worden gezien op deze wildlife reis. U bezoekt vier verschillende biotopen. U heeft daarmee de grootste kans om zoveel mogelijk verschillende diersoorten te spotten.

Uw natuurreis door Brazilië begint in de Amazone, niet alleen de langste rivier, maar ook het grootste regenwoud ter wereld. Het Amazonebekken beslaat zeven landen. Het hart daarvan ligt in het noorden van Brazilië. U bereikt de Amazone via Manaus, van waaruit u met de boot of het vliegtuig dieper de jungle in trekt. Hier trekt u er te voet of met de boot op uit.

Vervolgens vliegt u door naar de Pantanal in het zuiden van Brazilië, een moeras/grasland ter grootte van Engeland. Vrijwel alle dieren van de Amazone komen hier voor en worden veel vaker gespot in de weidse graslanden!

Via Curitiba bereikt u het Atlantische kustregenwoud met een boemeltrein door de bergen. Het Atlantische regenwoud is weliswaar minder bekend dan de Amazone, maar het is wel een officiele “biodiversity hotspot” met wel meer dan 1000 verschillende soorten vogels.  Midden in het regenwoud stapt u uit en daalt u het laatste stuk door de bergen af richting de kust. U overnacht in het pittoreske plaatsje Morretes.

U sluit uw reis af met ongerept strand op Ilha do Mel oftewel Honey Island. De tijd heeft hier stilgestaan. Auto’s en gemotoriseerde voertuigen vind je niet op dit eiland, waarvan 80% beschermd gebied is. Een verborgen paradijs. Hier kunt u genieten van het strand, op zoek gaan naar kustdolfijnen en de vele zandwegen op het eiland te voet of met de mountainbike verkennen.

Voor het 3-sterren arrangement hebben wij eenvoudige, maar wel kleinschalige lodges geselecteerd met de beste prijs/kwaliteitverhouding, vanaf €3295,- per persoon. Deze liggen echter niet altijd op de beste locaties in de ongerepte natuur. Daarom adviseren wij u voor de mooiste wildlife-ervaring om te verblijven bij onze 4-sterren lodges op ‘de prime locaties’. Het is niet de luxe, maar de ongerepte natuur en de kans op het zien van de iconen van jungle die hier de doorslag geven. Bij de Caiman Lodge ziet 97% van de reizigers een jaguar als ze er minimaal 3 dagen verblijven. Naar de Uakari Lodge vliegt u vanaf Manaus, dat betekent dat u echt het ongerepte gedeelte van de Amazone bereikt. Hier heeft u de natuur voor uzelf alleen samen met de zeldzame uakari aap en de rivierdolfijn; vanaf €4995,- per persoon.

Zoekt u een reis die in het teken staat van de jaguar met een bijzonder inzicht in zijn bescherming? Kijk dan bij de groepsreis Jaguars & Jaguaronderzoek en Jaguars & de Manenwolf.

hyacint ara, pantanal reis

 

 

Uw wildlife ervaring compleet verzorgd
Wat is bij deze reis inbegrepen?.
 • 12 overnachtingen zoals omschreven
 • Binnenlandse vluchten (prijs kan varieren tot het moment van boeking)
 • Engelstalige begeleiding door een natuurgids in de parken
 • Entreegelden in de parken
 • Volledig verzorgd vervoer o.b.v. gedeelde transfers en activiteiten, zoals omschreven in het dagprogramma
 • Ontbijt en volpension in de lodges in de Amazone en de Pantanal
 • Activiteiten zoals game drives, bootsafari’s & wandelsafari’s bij de lodges in de Amazone en de Pantanal*
  * Bij Caiman Refugio Ecologico is een volle dag met het Onςafari jaguar habituatie project inbegrepen
 • Bijdrage aan het Jaguar Corridor Inititiative van Panthera. Deze bijdrage is onderdeel van de investering die All for Nature direct en indirect doet in natuurbescherming. De hoogte verschilt per reis, maar in het totaal wordt gemiddeld 5% van de reissom geïnvesteerd in natuurbescherming, zoals geformuleerd in ons MVO-beleid.
 • Aangesloten bij de ANVR en dekking via SGR (Stichting Garantiefonds Reisgelden)
 • Handig & leuk in de voorbereiding en mee op reis: uw eigen All for Nature Travel app
 • De reissom vanaf €3295,- per persoon is o.b.v. een tweepersoonskamer.
Niet bij de reis inbegrepen?.
 • Internationale vlucht naar Manaus (heenweg) en vanaf Sao Paulo (terugweg). Deze boeken wij graag voor u.
 • Boekt u uw vlucht via ons, dan wordt deze volledige gecompenseerd met GreenSeat Gold Standard.
 • Lunch & diner in de steden en op het eiland Ilha do Mel
 • Reis & annuleringsverzekering
 • Fooi, persoonlijke uitgaven en drankjes
 • Eventuele extra excursies
 • Luchthavenbelastingen
 • Verplichte consumentenbijdrage SGR € 5,- p.p.
 • Bijdrage Calamiteitenfonds (€2,50 per boeking). Deze bijdrage is verplicht zodat u aanspraak kunt maken op de garantieregeling.
 • Houdt u er rekening mee dat Caiman Refugio Ecologico in het hoogseizoen werkt met 2 vaste vertrekdagen, waardoor het kan zijn dat uw reis in deze combinatie 1 of 2 dagen langer uitvalt
 1. Dag 1 Aankomst Manaus en transfer naar uw hotel

  Vandaag komt u aan in Manaus. U wordt naar uw hotel gebracht. U verblijft in het comfortabele Go Inn Hotel o.b.v. logies/ontbijt. * En in Villa Amazonia voor de 4-sterren variant. Manaus is de hoofdstad van de deelstaat Amazonas en heeft 2 miljoen inwoners. De stad had zijn hoogtijdagen in de tijd van de rubberproductie en wordt nu nog steeds beschouwd als de ’gateway’ van de Amazone.

 2. Dag 2 Transfer naar de Amazone lodge

  Deze ochtend wordt u vroeg opgehaald en wordt u per boot vervoerd naar de Amazon Tupana Lodge in het Amazoneregenwoud. Bij aankomst staat de lunch voor u klaar. Vanuit de lodge trekt u er met de gemotoriseerde kano op uit. Na het diner vertrekt u nog een keer om kaaimannen te spotten in het donker. * Voor de Uakari lodge vliegt u eerst door naar het stadje Tefe voordat u met de boot doorvaart naar het Mamiraua Reservaat. Thuis van de rivierdolfijn en uakari.

  Overnachting: Amazon Tupana Lodge of Uakari Lodge op basis van volpension inclusief activiteiten.

 3. Dag 3 Verkenning van de Amazone en haar dierenleven

  Vandaag en morgen staan helemaal in het teken van de Amazone. U trekt er te voet en met de gemotoriseerde kano op uit om zoveel mogelijk wildlife te spotten en de Amazone te leren kennen. Ook zult u een ochtend in stilte met de kano’s de natuur en haar vogelleven verkennen. Als u geluk heeft ziet u rivierdolfijnen. Een bezoek aan een nabijgelegen dorpje staat op het programma en de echte avonturiers kunnen zich voorbereiden op een nacht in de jungle met hangmat en mosquitonet. *Bij Uakari kunt u er alleen te voet op uit trekken in het droge seizoen, als het bos niet is ondergelopen. Er zijn twee verschillende meren die u kunt bezoeken en u zult kennismaken met de verschillende projecten die door de lodge worden ondersteund. Op dit moment wordt er onderzoek gedaan naar rivierdolfijnen en jaguars.

  Overnachting: Amazon Tupana Lodge of Uakari Lodge op basis van volpension inclusief activiteiten.

 4. Dag 4 Verkenning van de Amazone en haar dierenleven

  Zie beschrijving dag 3

   

 5. Dag 5 Terug naar Manaus

  In de ochtend trekt u er nog een keer op uit en na de lunch vaart u in ongeveer 4 uur terug naar Manaus. Hier overnacht u weer in het Go Inn Hotel of Villa Amazonia.

   

 6. Dag 6 Doorreis naar de Pantanal

  Deze ochtend wordt u naar de luchthaven gebracht voor uw vlucht naar Campo Grande. Vanuit Campo Grande is het nog drie uur rijden naar uw eindbestemming in de Pantanal. Pousada Aguapé is een echte nog functionerende ranch waar koeien worden gehouden. De eigenaresse van de ranch is echter een fervent natuurbeschermster. Zij heeft een schaar aan wildlife om zich heen verzameld en zij laat toeristen graag kennismaken met haar landgoed. Op de ranch zelf wordt alleen Portugees gesproken en u heeft dan ook uw eigen Engelstalige gids bij u. * In de 4-sterren variant verblijft u in de Caiman Refugio Ecologico, ook hier is een gedeelte van de ranch nog steeds in gebruik voor het vee, maar het enorme landgoed wordt nu eerder beheerd als een reservaat waar ook een project voor de jaguars (Oncafari) en een project voor de hyacint ara’s en de tapir is gevestigd.

  Overnachting: Pousada Aguapé of Caiman Lodge op basis van volpension inclusief activiteiten.

 7. Dag 7 Pantanal en haar dierenleven

  Vandaag en morgen worden verschillende activiteiten aangeboden. U kunt er te voet op uittrekken, op game drive gaan, night drives zijn zeer spectaculair en u kunt er met de kano op uit. Bij Pousada Aguapé staat ook nog paardrijden op het programma en een rit met de huifkar. *Caiman Refugio Ecologico is de thuisbasis van een gerenommeerd project waarbij jaguars worden gehabitueerd d.m.v. zenders; Onçafari. Het is mogelijk om met de onderzoekers op safari te gaan en zo een kijkje achter de schermen te krijgen van natuurbescherming. Jaguar sightings zijn daarbij vrijwel gegarandeerd… Speciaal voor All for Nature reizigers is een dag bij dit project bij de reissom inbegrepen. Niet inbegrepen is een ochtend met de onderzoeksters van de hyacint ara; Projeto Araras Azul. Dit kan ter plaatse worden ingepland en is zeer de moeite waard.

  Overnachting: Pousada Aguapé of Caiman Lodge op basis van volpension inclusief activiteiten.

 8. Dag 8 Pantanal en haar dierenleven

  Zie beschrijving dag 7

 9. Dag 9 Van Pantanal naar Curitiba

  Vandaag vervolgt u uw weg terug naar Campo Grande van waaruit u naar Curitiba vliegt. In Curitiba haalt uw gids u op en brengt u naar uw hotel. U verblijft in Hotel Slaviero Slim Centro op basis van logies/ontbijt. *Of in het 5-sterren Nomaa Boutique Hotel.

 10. Dag 10 Atlantisch regenwoud per trein

  Deze ochtend wordt u opgehaald bij uw hotel en naar het station gebracht voor een wel heel bijzondere treinreis naar de kust. Een aantal dagen per week vertrekt de Serra Verde Express uit 1885 voor een reis van 110 km dwars door het grootste beschermde Atlantische regenwoud van Brazilië. Een adembenemende tocht in een tergend langzaam tempo…. Middenin de jungle stapt u uit en daalt u dwars door het regenwoud af naar Morretes. Een pittoresk en fotogeniek plaatsje dat in 1733 werd gesticht door de Jezuïten. Hier verblijft u in Pousada Casa di Monte o.b.v. logies/ontbijt. * Of in het 4-sterren Casa da Estaςão bij het station.

 11. Dag 11 Overtocht naar Ilha do Mel

  Na het ontbijt rijdt u door naar de havenstad Pontal do Sul. Dit is ongeveer 1,5 uur rijden. In de haven ligt de boot voor u klaar waarmee u overvaart naar Isla do Mel oftewel Honey Island. De tijd heeft hier stilgestaan. Auto’s en gemotoriseerde voertuigen vind je niet op dit eiland, waarvan 80% beschermd gebied is. Een verborgen paradijs…. In de middag staat een wandeling over het eiland voor u gepland.

  U verblijft in Pousada Treze Luas aan het strand of bij het 4-sterren Casa Ilha do Mel dat daar in de buurt ligt. Er zijn zoveel leuke eettentjes op het eiland zelf dat het veel leuker is om zelf iets uit te zoeken. Lunch en diner zijn dan ook niet inbegrepen.

 12. Dag12 Ilha do Mel

  Vandaag heeft u de hele dag ter vrije besteding. U kunt genieten van het strand, op zoek gaan naar kustdolfijnen en de vele zandwegen op het eiland te voet of met de mountainbike verkennen. Een bootexcursie op zoek naar de dolfijnen is nu niet inbegrepen, maar kunnen wij graag voor u organiseren.

  U verblijft in Pousada Treze Luas aan het strand of bij het 4-sterren Casa Ilha do Mel dat daar in de buurt ligt.

   

 13. Dag 13 Einde van uw reis

  Deze ochtend vaart u met de boot terug naar Pontal do Sul en rijdt u in 2 uur terug naar Curitiba. In Curitiba vliegt u door naar Sao Paulo waar uw reis eindigt.

  Hopelijk kijkt u terug op een rijke Brazilië ervaring met veel wildlife!

  Let op! Brazilië is berucht om zijn binnenlandse vluchten die continue veranderen of worden geannuleerd met grote gevolgen voor het reisprogramma. Dit valt buiten onze verantwoordelijkheid en we adviseren daarom minimaal 1 of 2 nachten in de steden te verblijven tussen de wildlife programmas in zodat de schade op het vervolg van de reis zoveel mogelijk beperkt blijft. De eventuele meerkosten zullen we in rekening moeten brengen, als dit gebeurt tijdens de reis is dit afgedekt in de meeste reisverzekeringen. Dit geldt nog eens extra voor de Uakari Lodge omdat de vlucht naar Tefe niet iedere dag gaat. Wij adviseren daarom wel om het verblijf hier altijd aan het einde van de reis in te plannen zodat u het verblijf niet hoeft in te korten en gewoon 1 of 2 dagen later terug vliegt naar Nederland of België.

 14. Uw reis verlengen? Uw reis verlengen?

  Wilt u langer op Ilha do Mel blijven of uw reis in op een andere manier verlengen? Kijk dan op onze Brazilië pagina. Of wat dacht u van Rio de Janeiro. Dit verzorgen wij graag voor u, evenals de internationale vlucht.

brazilië-Amazone regenwoud
Uakari monkey
Pantanal, grootste wetland ter wereld
jaguar oncafari Caiman Lodge
Pantaneiros Pousada Aguape
ilha do mel , strand
Bij deze reis hebben wij de volgende lodge(s) voorzien. Voor meer informatie klik op de foto´s.

Amazon Tupana Jungle Lodge in de Amazone

Amazon Tupana Jungle Lodge

Of verblijf op een prime locatie* in de Amazone bij de Uakari Lodge

Uakari Lodge

Tijdens de COVID-19 crisis in 2020 vroegen wij onze reizigers om de lokale gemeenschap rond de Uakari lodge door deze moeilijke tijd heen te helpen. Lees hier hoe wij hun hebben ondersteund.

Pousada Aguapé in het zuiden van de Pantanal

Pousada Aguape, Pantanal

Of verblijf op een prime locatie in de Pantanal bij de Caiman Lodge

Caiman Lodge, Oncafari project , jaguar research

Op Ilha do Mel oftewel Honey Island verblijft u bij Pousada Treze Luas

Trez Luas Ilha do Mel

Of bij onze 4-sterren Casa Ilha do Mel

Casa Ilha do Mel

* De Uakari Lodge biedt weliswaar een 5-sterren wildlife ervaring, maar biedt zeer zeker geen luxe. De afgelegen locatie en de manier waarop de lodge is opgezet is zeer eenvoudig op 2-sterren  niveau. Houdt u in dit tropische Amazone klimaat toch meer van luxe en comfort, dan adviseren wij de Anavilhanas Jungle Lodge op 2,5 rijden en 180 km van Manaus in het ‘black water’ gebied van de Rio Negro.
Amazone reis, jungle lodge, Anavilhanas

 

Onze kleinschalige, duurzame lodgesDoor hier te verblijven draagt u bij aan het behoud van de natuur

Deze accommodaties zijn door ons zorgvuldig geselecteerd op basis van hun bijdrage aan een betere wereld. Het liefst maken wij gebruik van kleinschalige accommodaties, die binnen de eigen familie worden gerund. Zij liggen bij voorkeur in de ongerepte natuur dicht bij de ingang van de parken. Ze benadrukken de gastvrijheid van de bevolking en zijn altijd in lijn met het unieke karakter van de plaats die wordt bezocht.

 

Dit zijn onze aanbevelingen. Deze accommodaties zijn geliefd, dus wees er op tijd bij! Verblijft u liever in een andere duurzame lodge? Wij passen de privéreis graag op maat voor u aan.

 

Wij zijn Travelife Certified en voldoen daarmee aan de hoogste standaards op het gebied van duurzaamheid.

Klik op bovenstaande voor praktische reistips ter informatie. De exacte en up-to-date praktische reisinformatie krijgt u van ons bij boeking.

Wij raden u aan om comfortabele, ademende kleding mee te nemen. Katoenen kleding is echter ook prima. Draag uw kleding in laagjes; de ochtenden en avonden kunnen koel zijn, terwijl de middagzon zeer heet kan zijn. Afritsbroeken zijn hier een uitkomst. Neem ook warme kleding mee voor als het afkoelt. Voor de wandelingen adviseren wij u om comfortabele wandelschoenen mee te nemen. Draag dan een lange broek en lange mouwen om u te beschermen tegen ongedierte. In de jungle is het belangrijk dat u camouflage kleuren draagt. Een regen- en windjack mee komt van pas als een plotselinge regenbui u verrast. Zwemkleding mag niet ontbreken in uw bagage. In de stad wordt formele kleding aangeraden. Wij raden u aan om dure kleding en sieraden thuis te laten. In sommige lodges en grotere hotels is het mogelijk uw kleding te laten wassen. In de Amazone is het erg vochtig en kan het lang duren voordat uw kleren opgedroogd zijn, neem daarom een paar extra kledingstukken mee. Verder heeft u een goede bescherming nodig tegen de zon, zeker als u de Pantanal per boot verkent. Wij raden een hoge factor zonnebrandcrème aan, een goede zonnebril en een hoed of pet met brede rand zijn een vereiste. Ook een lichte katoenen sjaal of bandana zijn handig om mee te nemen. Deze kunt u ook aanschaffen op een lokale markt. Vergeet vooral ook uw verrekijker, camera en waterfles niet. Houdt u er ook rekening mee dat u voldoende batterijen of volle accu’s meeneemt omdat die tijdens uw verblijf niet altijd kunnen worden opgeladen.

Verder niet vergeten:
Kleine dagrugzak of reistas, anti-muggenmiddel, money-belt, medicijnen (indien van toepassing), paspoort en kopie, verzekeringspapieren en kopie, vaccinatieboekje en kopie, reischeques, geld en creditcard, vliegtickets of e-ticketnummer, EHBO-set, plastic tas (houdt uw spullen droog tijdens de regen), wereldstekker en zaklamp.

All for Nature betekent alles voor de natuur en dat is precies wat zij voor ogen heeft. Wij hebben er alles voor over om de natuur op deze planeet te beschermen en te behouden voor toekomstige generaties. Dit komt o.a. tot uiting in ons Duurzaam Toerisme en MVO beleid.

U als reiziger kunt ook heel veel doen om de natuur op verre reizen in stand te houden en er voor te zorgen dat lokale mensen inkomsten krijgen uit het behoud van de natuur. Vraagt u bijvoorbeeld altijd toestemming om een foto van lokale mensen te maken en leert u een paar standaard zinnetjes in de lokale taal ter begroeting, dat maakt het contact een stuk gemakkelijker. De officiële taal in Brazilië is Portugees, maar Spaans wordt ook begrepen door de meeste mensen. Engels wordt gesproken in de belangrijkste toeristische gebieden. Hallo is Oi/olá en (erg) bedankt is (Muito) obrigado/a. Goedemorgen is Bom dia en na 12 uur wordt dat Boa tarde.

Reis plasticvrij
We gebruiken het allemaal en we komen het overal tegen. In winkels, maar ook langs de weg en in de natuur zoals in de zee. Op prachtige reisbestemmingen worden paradijselijke stranden, bossen en berggebieden vervuild door plastic dat veelal door toeristen is gebruikt. Vooral wegwerp plastic, zoals rietjes, flessen en tasjes, blijven in grote hoeveelheden in de natuur achter. Om ervoor te zorgen dat we van de mooiste plekken ter wereld kunnen blijven genieten, geven we u vijf tips om uw plasticgebruik op vakantie te verminderen.
1. Check of u in uw vakantieland uit de kraan kunt drinken: waterinhetbuitenland.nl.
· Drinkwater uit kraan? Neem een hervulbare waterfles mee.
· Geen drinkwater uit de kraan? Schaf aan het begin van uw verblijf een grote verpakking water aan en vul uw flesje. Bij de meeste van onze duurzame accommodaties kunt u water tappen. Zo niet, alleen al door er naar te blijven vragen wordt het personeel gestimuleerd hier aan bij te dragen.
2. Zeg ‘nee’ tegen plastic rietjes.
3. Neem altijd een (boodschappen)tas mee.
4. Neem zelf shampoo, douchegel en bodylotion mee.
5. Zin in een vakantie uitje? Doe mee aan lokale ‘beach clean-ups!’

Meld wildlife crime met je smartphone
Wilde dieren over de hele wereld worden bedreigd door illegale handel. Ook als reiziger kunt u helpen bij de strijd tegen de illegale handel in wilde dieren. U kunt bijvoorbeeld een beer in een kooi tegenkomen of ivoor dat verkocht wordt op een markt. Via de speciale Wildlife Witness app kan iedereen die op reis misstanden ziet een foto hiervan maken en de exacte locatie van een incident vastleggen zonder bemoeienis ter plaatse. De melding wordt doorgegeven aan TRAFFIC, de organisatie die handel in wilde dieren monitort en criminele netwerken op deze manier kan volgen. Meer over deze app.

De officiële munteenheid in Brazilië is de Braziliaanse Real (R $) die is verdeeld in 100 centavos. Gelieve voor de gangbare wisselkoersen uw bank of wisselagent te raadplegen. De 100 USD biljetten worden niet overal aanvaard. Het is mogelijk om euro’s te wisselen, maar enkel in sommige banken en vaak aan een zeer ongunstige koers. Travellers Cheques kunnen in banken worden omgeruild. Ook de belangrijkste transfer bureaus (Western Union) zijn aanwezig.

Het is aan te raden om in ieder geval een kredietkaart en pinpas mee te nemen. International Visa en Mastercard zijn geaccepteerd in de grote steden, en luxe restaurants, en in de grotere steden kunt u ook pinnen. Het beste kunt u bij aankomst op de luchthaven in het betreffende land uw geld wisselen of pinnen. Wij raden u wel aan om altijd een klein bedrag in Amerikaanse dollar (100 U$) op zak te hebben in kleine coupures. Buiten de lokale valuta is dit nog steeds het meest geaccepteerde betaalmiddel en dit bespaart u veel tijd en problemen bij het afrekenen van eventuele maaltijden, souvenirs, etc. Voordat u vertrekt adviseren wij om te checken bij uw bank of uw bankpas ‘aan’ staat voor de periode dat u buiten Europa bent.

Door de immense afmetingen van Brazilië is er een grote diversiteit van klimaten waarneembaar.
Het klimaat varieert over het algemeen van tropisch in het noorden van Brazilië, waar het zelden koud is met een gemiddelde temperatuur van ongeveer 28 graden, tot een gematigd klimaat in het zuiden, waar het af en toe zelfs kan sneeuwen. Omdat Brazilië ten zuiden van de evenaar ligt, zijn de seizoenen precies tegenovergesteld aan die in Europa, al zijn de extreme seizoensveranderingen, zoals wij ze kennen, niet aanwezig. De winter in Brazilië duurt van juni tot augustus, en wordt gekenmerkt door een gemiddelde temperaturen van tussen de 17 en 19 graden in het zuidelijke staten. In de rest van Brazilië zakt het kwik in de winter niet zo ver en blijft de gemiddelde temperatuur tussen de 25 en 30 graden. De zomer in Brazilië duurt van december tot en met februari. Gedurende deze periode kan het zeer warm worden in een groot gedeelte van Brazilië. Met de zomer wordt ook het regenseizoen ingeluid. Het regent dan een paar keer per week een of meer uren per dag.

Reizigers met een Nederlandse en Belgische nationaliteit hebben een paspoort nodig dat bij vertrek uit Brazilië nog minimaal zes maanden geldig is. Let u er ook op dat uw paspoort nog minimaal twee lege bladzijdes heeft voor stempels. U hoeft op dit moment van tevoren geen visum aan te vragen. Houdt u echter wel rekening mee dat dit kan veranderen. Wanneer u aankomt in Brazilië krijgt u bij de douane een stempel in uw paspoort waarmee u maximaal dertig dagen in het land mag blijven. Ook kinderen hebben een eigen reisdocument nodig.

Houdt u bij het kopen van souvenirs in gedachte dat dit een van de weinige manieren van de lokale bevolking is om inkomsten te krijgen uit het toerisme. Afdingen is normaal, maar maakt u er geen sport van om altijd overal de goedkoopste deal te krijgen. Het is uiteraard niet toegestaan om souvenirs van bedreigde planten en dieren mee de grens over te nemen. Let op hieronder vallen dus ook dat mooie stukje koraal dat u zelf heeft gevonden of armbanden van olifantenhaar. Voor meer informatie kijk op WNF – Foute souvenirs.

Brazilië heeft drie tijdzones, maar de meest gebruikte is Brasilia tijd BRT en dat is drie uur verschil met de officiële Greenwich tijd. In de zomer is het vijf uur vroeger dan in Nederland en in de winter drie uur (in Brazilië is het dan zomertijd).

Corona blijft een belangrijk punt van aandacht en reizen is het makkelijkst en veiligst als u zelf volledig bent gevaccineerd en geboosterd tegen COVID. Ieder land heeft zijn eigen inreisvoorwaarden en aanvullende maatregelen ter plekke. Bijv.: volledige vaccinatie, boosterprik, soort en geldigheid betreffende vaccin, Fit to Travel/genezen verklaring, 2 of 3G beleid, inreis-formulieren, Digitaal Corona Certificaat etc. Een goede voorbereiding op uw reis blijft dus belangrijk. Bekijk op de overheidspagina Nederland Wereldwijd wat de voorwaarden voor uw bestemming zijn en check deze ook nogmaals voor vertrek. U bent zelf verantwoordelijk voor de juiste en geldige inreis- en/of vaccinatiedocumenten.

Voor informatie over andere vaccinaties verwijzen wij u door naar de plaatselijke GGD voor een advies op maat. Zij kunnen u ook adviseren over malaria. Meer informatie vindt u ook op de site van het landelijk coördinatiecentrum reizigersadvisering www.lcr.nl.

Wij raden u aan om tenminste 6 weken voor vertrek contact op te nemen met LCR; enkele vaccinaties hebben een langere inwerktijd nodig om effectief te kunnen werken. Wanneer u op (door)reis gaat door Latijns Amerika kunt u gevraagd worden naar een officieel erkende gele koorts certificaat. Malaria komt voor in enkele gebieden; hoewel er voorzorgsmaatregelen worden genomen in enkele lodges wordt u aangeraden om uw eigen beschermingsmiddelen tegen muggen mee te nemen. Bedek uw lichaam zoveel mogelijk na zonsondergang door lange broeken en shirts met lange mouwen te dragen.

Wij informeren u graag over medische ondersteuning tijdens uw reis. Hiervoor heeft KLM een “Dokter mee op reis” service abonnement tegen geringe kosten.

Wist u dat u ook medische begeleiding van een ervaren arts tijdens uw reis kunt bijboeken als u met All for Nature Travel reist?

 

Brazilië is een land met grote verschillen tussen arm en rijk. De mensen zijn vriendelijk maar criminaliteit (diefstal) komt regelmatig voor. Door enkele voorzorgmaatregelen in acht te nemen kunt u de kans hierop aanzienlijk verkleinen:

 • Draag belangrijke papieren in een moneybelt of in een ander onopvallend opbergsysteem.
 • Draag geen kostbare sieraden tijdens uw reis.
 • Loop nooit in het donker alleen over straat.
 • Let u goed op dat u alleen een officiële taxi neemt. Het beste is het om er indien nodig een te bestellen bij het hotel en een afspraak te maken over de tijd dat u weer wilt worden opgehaald.
 • Laat nooit uw portefeuille zichtbaar in uw achterzak zitten. De makkelijkste manier is het geld dat u die dag nodig denkt te hebben los in de zak te dragen.
 • Laat geen kostbare bezittingen in de auto achter, ook niet in de bagageruimte.
 • Bewaar grote sommen geld en waardepapieren zoals tickets en cheques in uw hotelkluis. Indien u veel geld mee moet nemen, verspreidt het dan over uw lichaam.
 • Maak kopieën van waardepapieren en identiteitsbewijzen en noteer de nummers van waardevolle voorwerpen zoals camera’s.
 • Een rugzakje is over het algemeen erg handig, echter op drukke plaatsen kunt u de rugzak beter als ‘buikzak’ gebruiken.

Met de huidige situatie in de wereld is het fijn om altijd op de hoogte te zijn. Download de Nederlandse 24/7 BZ Reis app en ga goed voorbereid op reis. Stel dat er een calamiteit of incident is op de bestemming, dan wordt u hierover geïnformeerd. U heeft met 1 druk op de knop contact met het contactcenter van het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken; 24 uur per dag, 7 dagen per week.

Een goede reisverzekering is van groot belang. Controleert u alstublieft of u voldoende bent afgedekt tegen medische kosten en andere onvoorziene omstandigheden. Daarnaast is het sterk aan te raden om ook een annuleringsverzekering af te sluiten. Er kunnen zich altijd omstandigheden voordoen waardoor het voor u niet mogelijk is te reizen.

bagage safari, bagage verre reis

All for Nature Travel

image description

Ultieme wildlife beleving

Met All for Nature Travel maakt u de mooiste wildlife reizen. Geniet van ongerepte natuur en haar dierenleven.

image description

Kleinschaligheid

Vanuit kleinschalige, duurzame lodges geniet u van ongerepte natuur en haar dierenleven. Individueel of in een kleine groep.

image description

Bijdrage aan de natuur

Met uw reis, die voldoet aan de hoogste duurzaamheidsstandaard, draagt u direct bij aan de bescherming van het wildlife dat u ziet.

Wij gebruiken cookies alleen voor analyse en het goed laten functioneren van de site. Door de site te gebruiken, gaat u akkoord met de plaatsing van cookies. Meer over cookies & privacybeleid

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten