2022-06-07_17-33-18-1024x768

Blog – Wat is de beste lodge om de Amazone van Brazilië te ervaren?

Wie het grootste regenwoud op aarde wil ontdekken stelt zich vast de vraag: Wat is nu de beste plek om te verblijven in de Amazone? Onze wildlifespotter Annemiek is voor u op onderzoek geweest. In deze blog komen naast onze duurzame pareltjes om te verblijven, ook de beste plekken om wildlife te spotten in de Amazone aan bod. Dat de natuur in de Amazone onder grote druk staat, wil ik u echter ook vertellen.

Op de vraag waar je nu het beste kunt verblijven, heb ik mijn spullen gepakt en ben meer dan 2 weken op onderzoek geweest. Niet de slechtste kant van mijn beroep, maar ik kan je zeggen dat 2 weken klamme spullen door de hoge luchtvochtigheid en regen, insectenbeten, zweten en vies worden, niet altijd de voorkeur hebben boven een kantoorbaan. De jungle is pittig!

Amazone onder druk
Het grootste regenwoud op aarde, de Amazone, bedekt meer dan 40% van Zuid-Amerika en de helft daarvan ligt in Brazilië. Veel van onze klanten hebben de Amazone van Brazilië hoog op het wensenlijstje staan. Schijnbaar realiseren veel mensen zich dat ze snel moeten zijn met deze mate van ontbossing, die ik nu dus ook met eigen ogen heb moeten aanschouwen….

In vergelijking met Azië en Afrika wonen er op zich niet veel mensen in de Amazone, maar ze hebben wel een enorm grote voetafdruk doordat ze allemaal hun eigen veldjes kappen voor veeteelt of palmolie. Dit staat nog eens los van de grote bedrijven die uiteraard de mooiste en grootste stukken al weggekaapt hebben. Afgelopen week zijn er hier helaas een onderzoeker en een journalist omgekomen toen zij de waarheid over de grondrechten aan het licht wilden brengen. Voor de wilde dieren blijven langzaam maar zeker alleen de stukjes over die grote delen van het jaar onder water staan…

 
Het valt me op dat de Brazilianen nog weinig op hebben met de natuur en duurzaamheid. Het was dan ook best een opgave om duurzame lodges te selecteren als uitgangsbasis.

De Pantanal bezoek je voor het wildlife, de Amazone om de natuur op de huid te ervaren
Het tweede dat ik kwijt wil, is dat je voor wildlife echt niet deze kant op moet. Als je het wildlife van Brazilië wilt zien en fotograferen dan moet je naar de Pantanal. Het groene bladerdek van de Amazone verbergt helaas menige sighting EN waarschuwt dieren al van verre dat mensen in aantocht zijn. De Amazone bezoek je echter wel om haar ongereptheid en om de schitterende natuur op de huid te ervaren:

Wildlife in de Amazone bij Manaus
Het hart van de Amazone ligt vanuit het koloniale rubbertijd verleden in Manaus. En dat is helaas te zien ook! Om in de echte ongerepte Amazone te komen moet je vanaf Manaus nog minimaal 3 dagen rijden of varen. En dan is Manaus zelf ook nog eens heel moeilijk te bereiken met het vliegtuig. Als je de Pantanal en de Amazone met elkaar wilt combineren kan je veel beter naar Alta Floresta vliegen voor een bezoek aan de Cristalino Lodge in het zuiden van de Amazone.  Zij heeft al meer dan 22 jaar een groot stuk regenwoud beschermd van wel liefst 11.300 hectares en er een luxe lodge opgezet. De Amazone dieren zijn hier inmiddels minder bang, ze hebben fantastische natuurgidsen en ik heb hier een aantal jaar geleden schitterende foto’s mogen maken.

Maar ja, de meeste mensen willen dan toch ook de Amazonerivier zien bij Manaus. Hier stroomt de Amazonerivier, hier officieel Solimões genoemd, samen met de Rio Negro, met oorsprong in Columbia. Het water van de Solimões is bruin door het sediment dat er in zit. Rio Negro betekent zwart water en dat staat voor het heldere water zonder sediment dat een hoog percentage tanine bevat. En, je kunt er dus zwemmen omdat hier geen piranha leeft die mensenvlees eet en geen vis is, die langs de urinebuis omhoog zwemt en er niet meer uitkomt….. Een bijkomend voordeel is dat er een stuk minder insecten, lees muggen, zijn. Minder insecten betekent echter ook minder vis, dieren en vogels. Voor betere wildlife sightings ga je deze uitdaging aan en bezoek je de Uakari Lodge in het Amazonegedeelte van de rivier (zie laatste lodge, hier helemaal onderaan).

Manaus zelf is geen fijne stad om te verblijven, maar 1 of soms zelfs 2 dagen zijn altijd nodig om onze duurzame jungle lodges in het ongerepte deel van de Amazone te kunnen bereiken. Rivierdolfijnen zijn hier te vinden, en worden ook regelmatig gezien, en soms zelfs delen grijze- en roze rivierdolfijnen hun habitat. Ara’s en reuzentoekans komen overal voor, maar worden in tegenstelling tot de Pantanal af en toe van veraf gespot….


Een weetje: In tegenstelling tot de Amazone van Peru en Ecuador heb je hier geen ‘claylicks’. Hier eten de aras en papegaaien namelijk geen giftig fruit dat geneutraliseerd moet worden met klei. De beroemde harpij, ’s werelds grootste arend die vooral jaagt op apen tussen de bomen, laat zich alleen zien in de meest ongerepte stukken.
Doodshoofdaapjes en capucijnapen worden altijd wel gezien en dan zijn er nog andere specifieke soorten per lodge.Luiaards komen ook overal voor, maar zo goed gecamoufleerd door evolutie dat ze toch zelden worden gezien. Je hebt een grotere kans om ze als verkeersslachtoffers langs de kant van de weg te zien, helaas. Gelukkig doet All for Nature Travel daar nu iets aan middels het sponsoren van een luchtbrug.

Wat ook nog belangrijk is om te vermelden is dat ca. 5% van de Amazone van januari tot en met augustus onder water staat, met juni als piek waarbij het water wel 8 meter boven de grond staat. Door klimaatverandering de laatste jaren steeds hoger, helaas. Je vaart dan dus letterlijk door de boomkruinen. Wel heel erg mooi! Dit water is afkomstig uit de Andes en van het regenseizoen. In de Amazone regent het altijd, maar de activiteiten zijn toch een stuk minder leuk in het regenseizoen van december tot en met mei.

Alle lodges bieden het hele jaar door praktisch dezelfde activiteiten aan: jungle trackings, bootsafari’s zowel bij daglicht als in het donker, zonsop- en zonsondergangsexcursies, piranha vissen, cayman spotting en kanotochten. Het viel mij een beetje tegen dat het niet bij alle lodges in de Amazone van Brazilië om het wildlife draait, maar vooral om de ervaring, waarbij uiteraard ook naar dieren wordt gekeken, maar zonder veel uitleg. Een echte vogelaar voelt zich hier snel verwaarloosd. Als je een echte natuurgids wilt, geef dat dan aan bij boeking. In ieder geval zijn deCristalino Lodge en Uakari Lodge dan het beste alternatief.

Lodges die de dieren opjagen en zwemmen met dolfijnen of het vangen van kaaimannen aanbieden nemen wij uiteraard niet op in ons programma. Helaas komt dit wel vaak voor. Ik heb meerdere lodges bezocht, maar ik stel hier graag onze duurzame pareltjes aan u voor. Pareltjes omdat ze met hun lodge grote stukken regenwoud beschermen en daarbovenop lokale mensen inkomsten geven uit het behoud van de natuur. Maar ook omdat u hier de garantie heeft dat de natuur die u ziet echt ongerept is en behouden blijft voor de toekomst:

Parel 1 Anavilhanas Jungle Lodge

Het is vanaf Manaus 3 uur rijden naar Annavilhanas NP waar ik Anavilhanas Jungle Lodge ga bezoeken. Annavilhanas NP is een klein stukje Amazone regenwoud aan de machtige Rio Negro rivier dat in 2008 gelukkig tot Nationaal Park is verklaard. Inmiddels ligt de lodge helaas al aan het einde van de verharde weg, zo snel gaat ontwikkeling… Het nationale park is uiteraard een garantie op ongereptheid, maar ook het feit dat de lodge zelf 500 hectare grond heeft gekocht.
 

Het is juni en er staat ontzettend veel water in de Rio Negro.Deze kan wel 22 km breed zijn op sommige plaatsen en de Anavilhanas archipel/national park, waar de lodge aan grenst, bestaat uit 400 pittoreske eilandjes. Een paradijs voor de meer dan 400 soorten zoogdieren en 1200 soorten vogels die de Amazone rijk is. Zelfs manatees worden hier nog af en toe gezien. Op de eilandjes zelf leven geen apen, in het gebied van de lodge worden slechts twee soorten gezien. “Een bijkomend voordeel van dat zwarte water is dat er veel minder insecten kunnen overleven en er dan ook bijna geen muggen zijn. Heerlijk. Ik ga zo meteen in mijn zomerjurkje naar het ontbijt… maar dat terzijde.”

Anavilhanas Jungle Lodge is een 4-5 sterren accommodatie, die het optimaal is gelukt om het discomfort van de jungle, de warmte hoge luchtvochtigheid, het ongedierte en de hitte op miraculeuze wijze te temperen. Inclusief telefoon en wifi. En dat ook nog eens op een duurzame manier. Veel mensen van de lokale bevolking zijn hier aangesteld om ervoor te zorgen dat de reizigers uit de 23 luxe cabines een perfecte jungle ervaring krijgen. Laten we vooral hopen dat al die mensen naar huis gaan als ambassadeurs.

Tip: Laat het raam open staan in de nacht om geluiden uit de jungle te horen. De airco moet dan uiteraard wel uit. Of zet het pas om 05.00 uur open voor zonsopgang… of nog beter, neem plaats in de hangmat op de veranda afgedekt met muskietengaas: DE manier om van het ontwaken van het woud te genieten.

Parel 2 Amazon Tupana lodge

Nu ben ik onderweg naar de eenvoudige Amazon Tupana lodge. Alleen de weg hiernaartoe is al een feest. Vroege pickup in Manaus om om 08.00 uur de boot te nemen naar de overkant. Haven met vismarkt al super interessant en onderweg op het water zijn we ook nog gestopt bij de meeting of the waters: Rio Negro en Solimões . Met een duidelijke scheiding tussen zwart en bruin water van wel 12 km komen ze bij elkaar en vormen de Amazonerivier.

De Solimões (zo heet hij in dit deel van Brazilië, maar hij is al in Peru begonnen als Amazonerivier) is bruin/wit en kouder en heeft veel meer vis, maar dus ook muggen…

Aan de overkant stond weer een bus klaar die ons in 3 uur, met een paar kleine stops, naar een andere haven gaat brengen om vervolgens het laatste stuk van 15 min. over de Tupanarivier af te leggen, ook een zwarte rivier. Hier komen we eindelijk aan in het paradijs van Maria. Zij runt hier al 15 jaar een succesvolle lodge in de Amazone. Niet alleen voor gasten, maar ook voor personeel en de natuur. Meer dan 1000 hectare wordt hiermee behouden.

Er werken veel lokale vrouwen en het voelt meer als een Indianen community waar je in terecht komt. Vrijwel niemand spreekt Engels, maar iedereen is tevreden en lacht met elkaar. Er scharrelen twee honden rond, een vleugellamme ara, de pinkriverdolfijn wordt regelmatig gevoerd en 2 soorten aapjes hebben hun angst voor mensen iets laten varen en laten zich observeren vanaf de lodge. Let wel, ze zijn er niet altijd. Dit alles terwijl de gasten zich amuseren bij de zwemplek en kabaal maken… Het grote voordeel van een lodge die zijn eigen sporen heeft verdiend. Van duurzaamheidscertificering heeft ze nog niet gehoord en ze doet gewoon alles vanuit haar hart. Ik heb haar wel nog een paar tips meegegeven.

De 20 kamers zijn eenvoudig en eerder 1 dan 2 sterren. En ja, wat maakt nou dat verschil? Er is geen airconditioning, alleen een fan, maar de lodge is zo gebouwd dat de openbare ruimtes optimaal wind van de rivier opvangen. Er is alleen koud stromend water, maar iedereen heeft een nette badkamer. De kamers zijn schoon en worden iedere dag gelucht. Geen wifi, geen telefoon en ja de koffers moet je zelf naar de kamer brengen en je wordt niet op je wenken bediend. Goed eten wordt 3x per dag middels een buffet opgediend.

Je kunt hier roze en grijze rivierdolfijnen zien en 3 soorten apen, tapirs, herten, pekari’s en agouti’s. Luiaards worden hier bijna nooit gezien.
Echter let wel, ook hier is de gids eerder een activiteitenbegeleider dan een bioloog. Onze gids Lima is echter een schat van een selfmade man met veel kennis over dieren, planten en de indianencultuur.

Bij aankomst heb ik het geluk dat een van de luxe “occa” cabines net af is. Mijn domeintje boven het water,  met muskietennet rondom zonder muren en ramen. Een heerlijke ervaring! Mijn huisje is bijna drie sterren met 1 sterren service.


“Ongelofelijk! Lig ik hier een beetje te relaxen op mijn kamer, zwemmen er zowaar twee pink river dolphins op het water voor me…. Op zoek naar vis. Hoe cool is dat? En doodshoofdaapjes in de boom naast me?!”

Gisterenmiddag een kanotocht gedaan en wat worden we beloond! Waanzinnige dolfijn sightings als ze jagen tussen de bomen, dusky titi monkey, doodshoofdaapjes, reuzentoekans, en zelfs een hert. Een zeldzaamheid in deze ondergelopen woodlands. Volgens Lima is zonder motor de beste manier.

Ik word hier wakker met volop jungle geluiden: kleinere vogels, ijsvogels, papegaaien, roofvogels, vocaliserende Dusty titi monkeys. Deze jungle leeft! Niets is zo ontgoochelend als wakker worden van de radio van het huis ernaast of vuurwerkknallen, ook dat is mij overkomen op deze reis. Tupana heeft meer dan 1000 hectare eigen Amazone om zich heen.

En oh ja, om nog even terug te komen op het voeren van de roze rivierdolfijn. Het strijkt tegen de haren in van alle duurzaamheidsprotocollen, maar wat is er mis met het voeren van vis aan 1 dolfijn, die in al die jaren gewend is geraakt aan de mensen in haar territorium? Zelf moet ik eerlijk bekennen dat er niets zo saai is als het proberen te spotten van een roze rivierdolfijn. De grijze dolfijn is tenminste nog een beetje actief en springt soms boven het water uit. Van deze roze zie je alleen het blaasgat als het water heel kalm is. Wil het Brazilianen overtuigen van de noodzaak om hem en zijn leefgebied te beschermen dan moet hij zichzelf wel iets meer blootgeven: onbekend maakt onbemind….. Door het voeren laat hij zichzelf zien met een heerlijke glimlach op zijn snuit. Daar kan toch niets mis mee zijn?

Parel 3 Uakari Lodge

Saved the best for last: de Uakari Lodge In het hart van de Amazone, het Mamiraua Reservaat. Dieper kan je niet komen en op een enigszins comfortabele manier verblijven. Deze lodge ligt wel aan wit watergebied en het stroomgebied van de Amazonerivier. Dus wel muggen, al valt het nu heel erg mee, en meer wildlife. Om hier te komen moet je een uur vliegen en vervolgens nog 2 uur met de boot. Ter vergelijking, als je dit alleen met een speedboot zou moeten doen is het 15 uur varen?!

Nog even een tip tussendoor: Er is maar 1 vlucht die om de dag vertrekt en dat kan dus grote consequenties hebben voor je verblijf. De airlines in Brazilië zijn berucht om hun annuleringen zonder reden. Dit geven wij als waarschuwing vooraf mee, als dit gebeurt zorgen we voor opvang en een voorhanden alternatief, maar de kosten zullen moeten worden gedragen door uw verzekering. Wij adviseren daarom wel om dit altijd aan het einde van de reis in te plannen zodat je het verblijf niet hoeft in te korten en gewoon 1 of 2 dagen later terug vliegt.

Op de 1e dag heeft mijn gezelschap 3 luiaards en rivierdolfijnen gezien. De nachtsafari was indrukwekkend: common opossum, Brazilian porcupine en 2 amazon bamboo rats. Een een vakkundige natuurgids/bioloog hier, maakt echt een verschil!


De Uakari Lodge die we hebben geholpen tijdens de pandemie vorig jaar, heeft haar tijd goed gebruikt en alle kamers geupgrade. Luxe kan je hier niet verwachten, maar het is nu een volwaardige 3-sterren lodge. Okay, ze hebben nog steeds geen airconditioning en wifi, maar een heerlijk huisje met nette badkamer. En de beste plek voor wildlife uiteraard, het hele jaar door……

Uakari Lodge, jaguar reis
Nu was het bezoek bij de Uakari Lodge eigenlijk gepland om achter de schermen te kijken bij jaguaronderzoek dat daar ieder jaar in juni wordt gedaan. Jaguars met zender worden gevolgd om te kijken hoe ze het hoge Amazonewater overleven in de boomkruinen. In juni kunnen onze reizigers een aantal dagen met de biologen op pad en dragen ze bij aan dit onderzoek. Dit is de enige mogelijkheid om ooit een jaguar in de Amazone te zien. In de Pantanal is dat een kleine kunst… Onze reizigers krijgen een uitgebreide presentatie van het onderzoek, bezoeken het dorpje waar een bewoner onlangs is aangevallen door een jaguar en trekken er samen met de onderzoekers met de boot en kano’s op uit tussen de boomtoppen om informatie te verzamelen en sporen te zoeken. De jaguars zijn weliswaar gezenderd, maar laten zich nog steeds absoluut niet graag zien!!! De eerste dag lukte dit dus niet, de tweede dag zat deze unieke zwarte jaguar, Rai genoemd door de onderzoekers, ver weg in het bladerdek.


20% van de jaguars hier is melanistisch, een gewone jaguar maar dan zonder vlekken. Uniek voor de Amazone! Deze hier bleek later vooral luiaard te hebben gegeten op basis van zijn uitwerpselen.. Op de derde dag sprong hij snel in het water en zwom weg… Tip: Als je geïnteresseerd bent in onderzoek en graag bijdraagt aan het behoud, ga dan mee op onze reis Jaguars & Jaguaronderzoek.

Door de nadruk op het zoeken van de jaguar en het feit dat het verblijf een dag korter was dan gepland wegens een geannuleerde vlucht bleef er iets minder tijd voor de andere zoogdieren en vogels. Ara’s, brulapen, capucijnapen, roze rivierdolfijnen, de unieke uakari en het zwarte doodshoofdaapje laten zich hier ook graag zien….

Ik hoop dat jullie zo een goede indruk hebben gekregen van het Amazonebekken, het wildlife dat er te zien is en de noodzaak om dit unieke ecosysteem met de longen van de aarde optimaal te beschermen!

Zelf ook de Amazone van Brazilië ontdekken en bijdragen aan haar behoud? Kijk dan bij deze reizen:

Brazilië: Natuur & Wildlife

Brazilië: Jaguars & Jaguaronderzoek

Of check de Cristalino Lodge

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wij gebruiken cookies alleen voor analyse en het goed laten functioneren van de site. Door de site te gebruiken, gaat u akkoord met de plaatsing van cookies. Meer over cookies & privacybeleid

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten