Big Tusker Kegol ©Panthera-Photo-Safari

Weer een Big Tusker minder in Afrika

De Mara is een reus verloren. Olifant Kegol, die sinds 2015 onafgebroken werd gevolgd, is overleden nadat hij bezweek aan zijn verwondingen die hij opliep tijdens een gevecht met een ander mannetje. Geschat op meer dan 50 jaar oud en met slagtanden met een gewicht van respectievelijk 50 en 49 kilogram, werd Kegol geclassificeerd als een “Big Tusker”.

Deze “Big Tuskers” zijn mannetjesolifanten tussen de 40 en 60 jaar oud en hebben dus uitzonderlijk grote slagtanden. U zult begrijpen dat ze om deze reden een geliefd jacht- en stropersobject zijn. Slechts 21 van deze mannetjes telde Afrika in 2022, waarvan er meer dan de helft in Kenia leefden. De zwaarst bedreigden zijn gezenderd en hun route wordt dagelijks gemonitord.

Op het hoogtepunt van de stroperijcrisis in de Mara werden de bewegingen van stierolifant Kegol 24/7 gevolgd door de Instituut voor onderzoek en opleiding van dieren in het wild (WRTI) en Kenia Wildlife Service (KWS) om hem te beschermen. Hoewel hij bekend stond om het vernielen van gewassen, werd Kegol het vaakst gevonden in Mara North Conservancy in de buurt van het hoofdkwartier van de MEP, samen met mede-Big Tusker Fred.

“Helaas hebben we een van de grootste Big Tuskers verloren, maar het is ook belangrijk om stil te staan bij het succes. Door deze reus bijna 10 jaar lang samen met onze partners te volgen, werd zijn veiligheid vergroot, zodat hij op natuurlijke wijze kon sterven” aldus Speciale Projecten Manager Wilson Sairowua.

Kegol’s slagtanden werden verzameld door KWS en zijn stoffelijk overschot werd achtergelaten op de plaats van zijn overlijden om de cirkel van het leven rond te maken. “Ik herinner me nog dat, toen ik de trackingmanager was, Kegol de eerste olifant was die ik met de app kon volgen”, zegt Sairowua. “De Mara zal niet hetzelfde zijn zonder deze rondzwervende grote reus, deze Big Tusker.”

Ook Big Tuskers spotten?
Reis dan met ons naar Kenia: In het spoor van de Bis Tuskers. Deze reis draagt bij aan het behoud van olifanten in Kenia én u krijgt een bijzonder inzicht in hun bedreigde situatie. U zult begrijpen dat de kans om een Big Tusker in het wild te zien erg klein is, maar er zijn gelukkig nog genoeg mannetjes olifanten te zien die de potentie hebben een Big Tusker te worden…

Maakt u deze reis met ons, dan draagt u bij aan het Mara Elephant project.

WordPress Cookie Plug-in door Real Cookie Banner