Reconecta_Fernanda-Abra-and-Wame-Viana-1440x810 (1)

All for Nature sponsort luchtbrug voor apen in de Amazone

In het najaar van 2022 trok Fernanda Albra de Amazone in en bouwde samen met de inheemse bevolking, de Waimiri Atroari, zo’n 30 luchtbruggen, een primeur voor Brazilië! Met de komst van snelwegen vallen in de Amazone steeds meer dierlijke slachtoffers. Om boombewoners te helpen met de oversteek, startte Fernanda Albra van Future for Nature het project ‘Reconnect’. All for Nature Travel heeft een van deze luchtbruggen gesponsort en wij zijn dan ook blij om hem in werking te zien. Zeker nadat oprichter Annemiek vorig jaar een luiaard zag kruipen over een snelweg in de Amazone en te laat was om te helpen….

Op de veiling van GlobeGuards van 2021 kwam dit bijzondere veilingitem onder de hamer: ‘Ondersteun het bouwen van luchtbruggen voor primaten in de Amazone en laat apen veilig oversteken’. Met onze passie voor wildlife en inzet voor natuurbescherming hebben we natuurlijk op dit veilingitem van Future for Nature geboden! Future for Nature is één van de 23 leden van GlobeGuards, een organisatie die wij met onze reizen ondersteunen.

Dierlijke verkeersslachtoffers in de Amazone
De Amazone staat bekend als het grootste regenwoud ter wereld met een enorme biodiversiviteit. Echter, de Braziliaanse Amazone staat enorm onder druk. Niet alleen door houtkap en veeteelt, ook worden er steeds meer van deze bosgebieden doorkruist met geasfalteerde provenciale/snelwegen. De komst van deze wegen zorgt niet alleen voor een verminderde bewegingsvrijheid van dieren tussen leefgebieden, maar ook zijn er steeds meer dierlijke verkeersslachtoffers die verongelukken met het oversteken van de weg.

Luchtbrug voor veilig oversteken
Future For Nature 2019 winnaar Fernanda Abra wijdt haar carrière aan het minimaliseren van deze ‘roadkills’ in Brazilië. Voor op de grond levende dieren heeft Fernanda de afgelopen jaren al vele tunnels onder drukke snelwegen in Brazilië gebouwd. Om ook de boombewoners, zoals primaten, te helpen met de weg over te steken, heeft Fernanda het project ‘Reconnect’ opgezet. De luchtbruggen worden over de snelweg geplaatst, zodat bijvoorbeeld ook slingerapen, luiaarden en andere boombewoners veilig kunnen over steken. Niet alleen het wildlife is met dit initiatief geholpen. Ook  de Waimiri Atroari, de lokale bevolking,  hebben geholpen bij de bouw van de luchtbruggen en installatie van de camera traps. Maar liefst 150 locals waren hierbij betrokken!

Meer luchtbruggen in de toekomst?
Met de beelden van de camera traps komt er meer inzicht in hoe dieren de luchtbruggen gebruiken. Hiermee kan het team van Fernanda aanbevelingen doen voor het Federale Transportagentschap in Brazilië (DNIT). Het DNIT heeft het Reconnect project bezocht en ondersteunt het project inmiddels. Fernanda verwacht dan ook dat haar initiatief ook in andere delen van Brazilië zal worden toegepast.

Lees meer over de bijzondere inzet van Fernanda Abra en Future for Nature

Wilt u zelf het wildlife van de Amazone ontdekken? Kijk bij onze reizen naar Brazilië