landschap Sri Lanka ©All for Nature Travel

Blog – Wát een aanrader is Sri Lanka……! Land van vogels, apen, olifanten en meer

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        15 augustus 2022

Sri Lanka heeft op het moment van schrijven een oranje reisadvies vanwege de economische crisis. Hierdoor moet je jezelf wel voorbereiden op een paar extra overwegingen. Maar wat krijg je er veel voor terug…. Een land waar je de natuur nagenoeg voor jezelf hebt, nauwelijks toeristen en een supervriendelijke bevolking. Onze wildlifespotter Ard Wagenaar reisde deze zomervakantie met zijn gezin door Sri Lanka en deelt in dit blog zijn ervaringen:
Familiereis Sri Lanka
“Eerst de overwegingen: ja, er zijn risico’s waarvan de grootste het gebrek aan medicijnen is. Neem dus een inenting tegen rabiës. Ja, er zijn af en toe powercuts maar ze zijn meestal voorspelbaar en je hotel of lodge is erop voorbereid. Koken kan ook op een houtkachel, voor verlichting zijn alternatieven als kaarslicht. Het eten en de sfeer worden er alleen maar beter op! Ja, er is brandstofschaarste maar de grootste tekorten zijn opgelost. Bovendien geldt toerisme als economisch prioriteit, dus áls er zich tekorten voordoen dan krijg je een voorkeursbehandeling. De bevolking misgunt je dat niet, want men is enorm blij dat je wat geld komt spenderen in het sterk van toerisme afhankelijke Sri Lanka.

De koeien hebben de plaats op het strand ingenomen en heb je de hoofdattractie van Kandy, de Dambullah rotstempel ooit zo leeg gezien?

En dan de natuur: vanaf dag 1 dat we met ons bescheiden reisgezelschap (gezin van vijf personen) in het land zijn vallen de vogels op. Met exotische geluiden word je wakker en ga je naar bed. Of je nou ín een nationaal park bent of daarbuiten…..de vogels zijn alom aanwezig. Maar, denkt de niet-vogelaar, vogels zijn best moeilijk, je komt er vast niet uit, ze zitten tussen het groen verscholen, te veel moeite. Maar dat valt in Sri Lanka juist hartstikke mee: niet alleen trekken veel vogels de aandacht naar zich toe door hun geluid (de barbet en de coucal), ook zijn er veel vogels die relatief makkelijk te zien zijn. Verschillende ijsvogel-soorten zijn haast alom tegenwoordig, er zijn smaragdgroene bijeneters en veel soorten ooievaars, reigers en ibissen. Sri Lanka is immers een land met veel water. En dus, op veel plekken makkelijk in beeld te krijgen: de majestueuze white-bellied sea eagle, een schitterende verschijning. Verder zijn er zowel binnen als buiten de nationale parken tal van parkieten (vijf soorten), een groot aantal verwanten van de onze koekoek en duiven, zo groen alsof ze geverfd zijn met een kwast.
Indische gaper Sri Lanka
In het niet te missen Nationale park in het zuidoosten van het eiland, Yala, is de trefkans op de luipaard het grootst. In andere jaren moet je ze delen met tientallen andere jeeps, maar nu is het park rustig. Wij zien er ééntje slechts omdat we het niet treffen met het weer die dag, maar familieleden die een paar dagen later het park bezoeken zien er maar liefst vier. We zijn wel een beetje jaloers, al werden we op die ene dag in Yala verwend met krokodillen, een jakhals, zwijnen, herten, apen en nog veel meer. De topper van de dag was een stelletje Hornbills (Neushoornvogels) die zich goed lieten bekijken.

Voor de apen hoef je niet persé naar een wildpark. Tenminste, makaken zie je op veel plekken, langs de weg, bij tempels, overal wel. Maar de grijze langoer – een schitterend dier – zie je minder en ze zijn ook minder brutaal. Zowel in het zuiden van Sri Lanka als in een reservaat in het midden van het land (Kaudulle) zagen we ook de veel zeldzamere Purple-faced Leaf Monkey. En terwijl we ze hoog boven ons in de bomen zagen rondklimmen was er aan de andere kant van de weg een visuil in beeld. En bijeneters in de lucht, en….. tja, we moeten het nog over olifanten hebben.
Sri Lanka is het land van de olifanten: op veel plekken komen ze nog in het wild voor, maar veel olifanten zijn in de loop der tijden verhuisd / verdreven naar de wildparken. Sri Lanka heeft een lange geschiedenis van natuurbescherming én een lange geschiedenis van irrigatie: sommige wildparken zijn gelegen aan of rond eeuwenoude waterbekkens. Als die waterbekkens geleidelijk droogvallen tijdens de droge tijd komen grote vlaktes boven waarop zich heel veel malse vegetatie ontwikkelt. De combinatie van grote watervlaktes omringd door vers groenvoer en met daaromheen uitgestrekte jungle om je in te verstoppen, zijn onweerstaanbaar voor olifanten. Als je in de ochtend of in de namiddag op de juiste plekken bent in Kaudulla of Minneriya, Udawalawe of één van de andere parken, dan maak je kans op een indrukwekkend schouwspel: hier een kleine kudde, daar een wat grotere met jonkies. Links een volwassen mannetje, rechts een groepje dat pas net uit de jungle aan komt stappen. Olifanten zijn sociale dieren die de hele tijd de interactie met elkaar aangaan. Kleintjes worden beschermd, grotere jongen ravotten met elkaar, groepjes vormen zich en vallen uiteen. Je kunt er eindeloos naar kijken.
olifanten Sri Lanka
De ruimte ontbreekt hier om verder in te gaan op alle heerlijke indrukken die we opdeden: snorkelend aan de oostkust kwamen we oog in oog met rifhaaien en zeeschildpadden, en het eiland biedt ook nog culturele mogelijkheden te over (tempels, zowel oude tempels in indrukwekkende ruïnesteden als bruisende tempels waar de godsdienst nog deel uitmaakt van het dagelijks leven), er is heerlijk eten, vers fruit in overvloed en overal wordt je verwelkomd door een uiterst vriendelijke bevolking. Ga vooral naar Sri Lanka, als je het land wilt zien op z’n mooist, op z’n rustigst en met een overweldigende natuur die zich overal om je heen aandient in kleur en geluid.

Deze ervaring deed onze wildlifespotter Ard Wagenaar op in Sri Lanka deze zomer. Zelf ook de natuur van Sri Lanka ontdekken en bijdragen aan haar behoud? Kijk dan bij onderstaande reizen. Vertrek je voor 10 december 2022 dan krijg je 500 of 300 euro korting per persoon!

Sri Lanka: Wildlife off the Beaten Track

Sri Lanka: Wildlife & Beach


Wij gebruiken cookies alleen voor analyse en het goed laten functioneren van de site. Door de site te gebruiken, gaat u akkoord met de plaatsing van cookies. Meer over cookies & privacybeleid

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten