Hondius bij Spitsbergen

Blog – Naar Spitsbergen met zeilschip of expeditieschip?

Ijsberen en het pakijs rond Spitsbergen bewonderen kan op verschillende manieren. Kies je voor een zeilboot met 12 personen of toch liever mee op een groter expeditieschip met meer dan 150 passagiers aan boord? Beiden zijn uiteraard zo duurzaam mogelijk, maar wat biedt nu de beste wildlife ervaring? Om dit uit te zoeken ging ik dit jaar nog een keer terug naar Spitsbergen. In 2019 voer ik mee op het zeilschip S/V Linden. Nu stap ik aan boord van de 107 meter lange, moderne M/V Hondius.

Landschap Noordpool

Dit wordt mijn “thuis” voor de komende 7 nachten: een 4-persoonscabine op de Hondius. Deze is ruim opgezet, luxe en praktisch. Er zijn in totaal 82 cabines in 9 verschillende prijsklassen. Iedere  cabine heeft een privédouche en toilet.
De crew is bijzonder professioneel, geeft interessante lezingen en alles is gefocussed op het wildlife buiten.

Expeditieschip Spitsbergen

First day in the Arctic sea: 3 walrussen in het water vlakbij de boot, baardrob en ijsbeer bij luchtgat van veraf en 9 beluga’s. Het wildlife en de omgeving zijn waanzinnig mooi. Echter de ijsberen zijn op het pakijs in het noorden te vinden van waaruit ze jagen op de robben. En dat is dan ook waar we met deze boot direct naartoe gaan. Op een zeilboot is je actieradius toch een stuk kleiner. Daar staat dan weer tegenover dat je de overweldigende natuur rustig en in een klein groepje in je op kunt nemen en niet met 150 man tegelijk aan land gaat…

walrus Spitsbergenblauwevinvis Spitsbergen

Op het pakijs hebben we meerdere ijsberen gezien variërend van kleine stilliggende stipjes tot duidelijke actiebeelden. Zelfs een ongelofelijke scene gehad waarbij een ijsbeer een rob benaderde door er met een boog naartoe te zwemmen tussen de ijsschotsen en weer op het ijs klom. Gelukkig of helaas had de rob hem in de gaten… Een klein groepje zadelrobben kwam ook nog een kijkje nemen. De jacht was te ver weg, maar het bewijs van de ijsbeer is toegevoegd. Fantastisch!

ijsbeer Spitsbergenpakijs Spitsbergen

Als de klimaatopwarming zo door gaat is er volgens deskundigen in de zomer van 2040 geen zeeijs meer op de Noordpool. Desastreus voor de robben en ijsberen en over de gevolgen voor ons durf ik niet eens na te denken.

Ik ben wel onder de indruk van de AECO guidelines voor het observeren van wildlife in de Arctic. En de manier waarop de cruise-operators die aangesloten zijn zich er aan houden.

Spitsbergen zodiac

En dan tot slot de keuze voor het zeilschip of de ijsberen cruise? Comfortabeler en duurzamer kan je in ieder geval niet naar het noordpoolgebied reizen. Deze lastige keuze moet je zelf maken. Wil je persé  een ijsbeer zien en het pakijs ervaren, dan is deze expeditiecruise het mooiste wat er is. De details van deze reis vind je bij Spitsbergen: Ijsberen op het Pakijs.

Wil je de Arctic beleven in zijn meest ongerepte vorm en hou je niet van grote groepen? Kies dan voor het zeilschip S/V Linden op deze reis Spitsbergen: Ontdekking te voet en per zeilschip.
SV Linden, Spitsbergen, Longyearbyen
  Wildlifespotter Annemiek van Gijn maakte deze reis in juli 2019.

Wij gebruiken cookies alleen voor analyse en het goed laten functioneren van de site. Door de site te gebruiken, gaat u akkoord met de plaatsing van cookies. Meer over cookies & privacybeleid

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten