©AnaFilipa manta conservation

Azoren: Diving for Manta Conservation

richtprijs 3.600

Highlights van deze natuurreis:

 • Met haar heldere water en enorme biodiversiteit is Santa Maria de mooiste duikbestemming van Europa.
 • Van juli t/m september komt hier de reuzenmanta voor en andere roggen laten zich in grote aantallen zien.
 • U trekt er een volle week op uit en wordt begeleid door de projectleider van Manta Catalog.
 • Duik iedere dag met haar mee en verzamel zelf ook gegevens over manta’s en andere duivelsroggen.
 • Uw reis draagt ook financieel bij aan het Manta Catalog project.
 • Leer alles over onderwaterfotografie tijdens een workshop van professioneel fotograaf Nuno Vasco Rodrigues.
 • Kortom een fantastische onderwaterwereld en een mooie bijdrage aan het behoud van deze bijzondere dieren.
 • Deze reis is alleen geschikt voor zeer ervaren duikers!
 • Beoordelingen 0 beoordelingen
  0/5
 • Reistype Reistype
  Groepsreis
 • Reisperiode 21 t/m 28 juli - 28 juli t/m 4 aug. & 25 t/m 1 sept. 2024
  0/8
Vraag offerte aan

Laat uw reis op maat uitwerken

Alles over reis: Azoren: Diving for Manta Conservation.

Deze 8-daagse reis brengt u naar Santa Maria op de Azoren via Lissabon. De Azoren is een kleine eilandengroep in het midden van de Atlantische Oceaan. De eilanden zijn ontstaan op de vulkanische scheidingslijn van drie verschillende continentale platen. En dat maakt duiken hier zo bijzonder.
Meer dan 28 soorten dolfijnen en walvissen doen zich hier het hele jaar door te goed aan de voedzame wateren. Santa Maria is het warmste en meest zuidelijke eiland van de Azoren en in de zomer, van juni t/m september, komen hier haaien en roggen in grote aantallen naar toe.

Het Ambrosio rif bijvoorbeeld ligt slechts 3 km buiten de kust van Santa Maria en hier komen vele soorten vissen voor. Ook de maanvis en de walvishaai worden hier af en toe gespot.
De enorme reuzenmanta, met zijn doorsnede van 3,5 tot wel 6 meter, wordt hier dan regelmatig gezien. Ook de duivelsroggen komen hier in deze periode in grote aantallen naar toe. Men weet echter nog steeds niet waarom en dat is precies de reden waarom MantaCatalog hier onderzoek doet. Met een doorsnee van 2,5 tot 3 meter zijn de duivelsroggen een imposante verschijning en u zult hen op deze reis vrijwel zeker zien. Los van deze iconische vissen is het een enorm biodiverse onderwaterbestemming met 10 fantastische duikspots op 20 minuten tot 2 uur varen vanaf de haven. U kunt uw hart ophalen met een onderwater vulkaan, tunnels, gezonken schepen of een grot vol met kreeften. De focus ligt echter op Ambrosio en Formigas en andere gebieden waar de roggen voorkomen. Houd u er rekening mee dat een Advanced Open Water certification of een vergelijkbaar niveau vereist is.

U duikt iedere dag met de projectleidster van Manta Catalog en werkt mee aan haar onderzoek.  Uw reis draagt ook financieel bij aan het werk van Manta Catalog en het onderzoek naar duivelsroggen op de Azoren. Ook uw foto’s kunnen bijdragen aan het onderzoek. Het stippenpatroon op de buik van iedere manta is uniek en wordt gebruikt voor identificatie. In juli, augustus en september is de projectleider van Manta Catalog hier al vele jaren persoonlijk aanwezig geweest om gegevens te verzamelen. Zij zal ook presentatie’s  geven en u kennis laten maken met de inzichten in haar onderzoek.

Tussendoor zal top onderwaterfotograaf Nuno Vasco Rodrigues een fotoworkshop geven!

Geïnteresseerd? Bekijk dan vooral dit voorproefje van een week zwemmen in de fantastische onderwaterwereld van de Azoren en uw betrokkenheid bij het team van Manta Catalog.

Uw wildlife ervaring compleet verzorgd
Wat is bij deze reis inbegrepen?.
 • U reist in een klein groepje onder leiding van Ana Filipa Sobral (minimaal 4 en maximaal 6 reizigers).
 • Transport van en naar het vliegveld.
 • 7 nachten hotel o.b.v. volpension met uitzondering van alcoholische drankjes.
 • 10 duiken met de mogelijkheid om 10 verschillende duikspots te bezoeken.
 • Fotografie workshop Nuno Vasco Rodrigues.
 • Presentatie’s Manta Catalog en inzicht in hun gegevens.
 • Bijdrage aan het onderzoek van Manta Catalog. Deze bijdrage is onderdeel van de investering die All for Nature direct en indirect doet in natuurbescherming. De hoogte verschilt per reis, maar in het totaal wordt gemiddeld 5% van de reissom geïnvesteerd in natuurbescherming, zoals geformuleerd in ons MVO-beleid.
 • Aangesloten bij de ANVR en dekking via SGR (Stichting Garantiefonds Reisgelden)
 • Handig & leuk in de voorbereiding en mee op reis: uw eigen All for Nature Travel app
 • De reissom van €3600,- is per persoon o.b.v. een een- of tweepersoonskamer
Niet bij de reis inbegrepen?.
 • Internationale vlucht van en naar Santa Maria. Deze boeken wij graag voor u.
 • Boekt u uw vlucht via ons, dan wordt deze volledige gecompenseerd met GreenSeat Gold Standard.
 • Reis & annuleringsverzekering
 • Drankjes
 • Eventuele extra duiken (Formigas en Dollarabat) en optionele excursies
 • Fooi en persoonlijke uitgaven
 • Verplichte consumentenbijdrage SGR € 5,- p.p.
 • Bijdrage Calamiteitenfonds (€2,50 per boeking). Deze bijdrage is verplicht zodat u aanspraak kunt maken op de garantieregeling.
 1. Dag 1 Aankomst op Santa Maria

  Vandaag komt u aan in Vila do Porto op Santa Maria.

  Santa Maria is het warmste en meest zuidelijke eiland van de Azoren en in de zomer, van juni t/m september, komen hier haaien en roggen in grote aantallen naar toe. Santa Maria is niet alleen goed om te duiken het is ook een heerlijk eiland om verder te verkennen op eventuele excursies of met een kleine huurauto. Daarbij komt dat het door zijn zuidelijke ligging het eiland is met het mooiste weer van de Azoren…. Het stadje Vila do Porto zelf is zeer levendig met meerdere cafeetjes en restaurantjes waar u zo naar toe kunt lopen.

  U wordt bij aankomst op de luchthaven opgehaald door onze vertegenwoordiger en naar uw hotel gebracht. Het standaardhotel bij dit arrangement is het 3-sterren Santa Maria hotel.

 2. Dag 2 Duiken en meer

  De volgende ochtend ontmoet u Ana Filipa Sobral, de projectleidster, en de rest van de groep. Het programma van de komende week met u doorgesproken. Houdt u er rekening mee dat u voor dit programma uiteraard een PADI/CMAS of vergelijkbaar internationaal certificaat nodig heeft met duiklogboek. Als u langer dan 6 maanden niet heeft gedoken, is uw eerste duik een opfrisduik.

  U maakt in het totaal 10 duiken verdeeld over 5 dagen. Tussendoor heeft u de gelegenheid om het eiland verder te verkennen en zal de onderzoekster van Manta Catalog inzicht geven in haar onderzoek middels presentatie’s. Ook zal de beroemde onderwater fotograaf Nuno Vasco Rodrigues een workshop geven.

  De 12 l tank is bij de duiken inbegrepen. Andere benodigdheden zijn per dag te huren en kunnen ter plaatse worden betaald.

  Er zijn verschillende soorten duikmogelijkheden rond het eiland. Dit hangt samen met de diverse geologische formaties van de Azoren archipel – grotten (swim-throughs), tunnels en zandbodems langs de kust, in minder diep gelegen eilandjes dichtbij de kust of in onderzeese bergen of pieken verder van de kust gelegen.

  Wat u hier zoal kunt aantreffen zijn pelagische vissen (deze kenmerken zich doordat ze vaak in grote scholen zwemmen over de hele waterkolom tot vlak onder de oppervlakte, iets verder van de kust en zeebodem verwijderd) als makrelen, barracuda’s en tonijnen, maar ook baarzen, kopvoorns, murenes, mantaroggen, duivelsroggen, haaien, lipvissen en nog veel meer…

  Verschillende duiklocaties…
  We noemen er slechts een paar:
  Ilhéu da Vila | Beginners: Dit kleine eiland ligt in het mariene reservaat op slechts 200 meter van de kust. Een makkelijke duikspot van max. 18 meter diep, die een goed beeld geeft van de onderwaterwereld van de Azoren. Aan de noordkant grote scholen pelagische vis waaronder specifiek barnsteenmakrelen, en ook barracudas worden veel gezien, aan de zuidkant een kleine grot waar naaktslakken en schaaldieren zich schuilhouden.
  Cabeço João Lopes | Gevorderden: Steile kliffen met piek op 14 meter, platform op 20 meter en bodem op 40 meter met Azoren typische fauna. Papegaaivissen en grote zandbaarzen worden regelmatig gezien en af en toe ook duivelsroggen.
  Ambrósio | Gevorderden: Een zeer populaire duikspot die bekend staat om de vele mobula’s die hier in de zomermaanden foerageren.  Het is onbekend waarom zij hier zo graag vertoeven, maar het is wel dé plek om mantaroggen te zien in de maanden juli, augustus en september en met heel veel geluk komt u hier ook de walvishaai tegen. Ook grote scholen barnsteenmakrelen en zelfs de maanvis wordt hier soms gezien. De top ligt op 70 meter diepte, maar op 5-15 meter komt u al veel vissen tegen. Veel duikers kiezen ervoor om aan de ankerkabel te hangen tussen de 5 en 15 meter vanwege de sterke stroming.
  Pedrinha | Beginners: Een van de bekendste en makkelijkst bereikbare duikspots in het beschermde gebied. Door biodiversiteit op geringe diepte is deze locatie is ook bijzonder geschikt voor snorkelen en nachtduiken. In de 3 grotten tref je tandbaarzen, lipvissen en scholen pelagische vissen aan.
  Baixa da Maia | Gevorderden: Een groter rif net buiten de kust van Maia. Het is een marine reservaat waar vissen verboden is. Met een maximale diepte van 24 meter. De stroming (deze hangt af van de weersomstandigheden en het tijdstip) maakt het duiken moeilijker, maar het is wel de perfecte locatie om grote scholen barracuda’s, barnsteenmakrelen of paardmakrelen tegen te komen.

  Voor de echte experts:
  Het natuurreservaat Formigas en Dollabarat Bank.
  Het natuurreservaat Formigas en Dollabarat Bank worden door veel duikers beschouwd als de beste duiklocatie van Europa. Het reservaat ligt 20 mijl ten noordoosten van Santa Maria en met een beetje geluk kan je tijdens de tocht erheen al walvissen of schildpadden spotten. De eilandjes van Formigas bestaan uit 8 laaggelegen rotsen die boven het wateroppervlak uitsteken. Rondom de rotsen vind je diverse duikspots, waarvan het wrak “Olympia” in het zuidwesten en een gebied met rotsformaties aan de zuidoostkant het meest bezocht worden. Zo’n 3 mijl naar het oosten stijgt de rotsformatie Dollabarat tot ongeveer 5 meter onder zeeniveau. Rond deze spectaculaire rotsformatie kleurt het water prachtig turquoise blauw en is het glashelder. De platte rots bedekt met kelp is een must om te zien. Beide locaties bevinden zich in de open zee en zijn onderhevig aan sterke stromingen en zijn de thuisbasis van grote diepten. Daarom wordt duiken hier alleen aangeraden voor ervaren duikers en alleen onder goede atmosferische omstandigheden kan er gedoken worden.
  Hier heeft u de kans om o.a. barracuda’s, tonijn, grote baarzen, makrelen, murenes, haaien, mantaroggen, lipvissen te kunnen bewonderen. Het grootste aantal pelagische vissoorten wordt in dit gebied aangetroffen, wat het duiken extra bijzonder maakt.

  De projectleidster bepaalt waar iedere dag gedoken wordt op basis van haar inzichten in de mantaroggen en afhankelijk van de weersomstandigheden en de zee.

 3. Dag 3 Duiken en meer

  Zie beschrijving dag 2

 4. Dag 4 Duiken en meer

  Zie beschrijving dag 2

 5. Dag 5 Duiken en meer

  Zie beschrijving dag 2

 6. Dag 6 Duiken en meer

  Zie beschrijving dag 2

 7. Dag 7 Duiken en meer

  Zie beschrijving dag 2

 8. Dag 8 Einde reis en transfer naar de luchthaven voor vlucht terug naar huis

  Vandaag eindigt uw reis. Nog een laatste blik op het eiland. U kijkt terug op een bijzondere ervaring met een uniek inzicht in de onderwaterwereld van Santa Maria!

 9. Uw reis verlengen? Whale watching of ander eilanden bezoeken?

  Het is mogelijk om langer op de Azoren te blijven en de andere ongerepte eilanden te bezoeken of op whale watching te gaan op Pico. Kijk bijv. bij Walvissen en Natuur op Pico of Dolfijnen en walvissen heel dichtbij.

Duiken Santa Maria © Nuno Vasco Rodrigues
Manta Catalog presentatie Ana web
Manta Conservation
Bij deze reis hebben wij de volgende lodge(s) voorzien. Voor meer informatie klik op de foto´s.

Santa Maria Hotel op Santa Maria

 

Onze kleinschalige, duurzame lodgesDoor hier te verblijven draagt u bij aan het behoud van de natuur

Deze accommodaties zijn door ons zorgvuldig geselecteerd op basis van hun bijdrage aan een betere wereld. Het liefst maken wij gebruik van kleinschalige accommodaties, die binnen de eigen familie worden gerund. Zij liggen bij voorkeur in de ongerepte natuur dicht bij de ingang van de parken. Ze benadrukken de gastvrijheid van de bevolking en zijn altijd in lijn met het unieke karakter van de plaats die wordt bezocht.

 

Dit zijn onze aanbevelingen. Deze accommodaties zijn geliefd, dus wees er op tijd bij! Verblijft u liever in een andere duurzame lodge? Wij passen de privéreis graag op maat voor u aan.

 

Ons beleid op het gebied van MVO, duurzaam toerisme en natuurbescherming is weloverwogen en staat openlijk gepubliceerd op onze website

Klik op bovenstaande voor praktische reistips ter informatie. De exacte en up-to-date praktische reisinformatie krijgt u van ons bij boeking.
bagage safari, bagage verre reis

U heeft een goede bescherming nodig tegen de zon. Zonnebrandcrème met een hoge factor (en als u de oceaan ingaat om te duiken of te snorkelen, houdt u er dan rekening mee dat uw zonnebrandcrème 100% biologisch afbreekbaar is ter bescherming van het koraal), een goede zonnebril en een hoed of pet zijn een vereiste in de zomermaanden. Neemt u in ieder geval ook bedekkende kleding mee omdat de kracht van de zon tijdens de boottochten extra versterkt kan worden door de weerkaatsing van het water.

In verband met het spatwater op de boot adviseren wij een Pelicase (waterdichte koffer) of een waterdichte zak van bijv. het merk Overboard voor uw camera. Aangezien het ook slechter weer kan zijn en kan regenen is het aan te raden regenkleding of een regenponcho mee te nemen voor aan boord bij het whale watchen. Voor april en mei adviseren wij ook thermo ondergoed omdat het dan fris kan zijn op het water.

Zwemkleding mag uiteraard niet ontbreken, ook als er geen duikexcursie is geboekt. Hoewel er niet met de dolfijnen wordt gezwommen zijn er volop mooie plekjes om te snorkelen en mooie vissen te zien. Neem wel uw eigen snorkel mee. Voor het duiken kunnen alle spullen ter plaatse worden gehuurd indien nodig.

Een waterfles is tevens zeer nuttig. Voor de excursies te voet is het belangrijk dat u stevige wandelschoenen draagt. Een warme trui voor in de bergen is noodzakelijk. Vergeet vooral ook uw verrekijker en camera niet. Neem uw rijbewijs mee als u graag in de auto wilt rondrijden op het eiland.

Verder niet vergeten:
Kleine dagrugzak of reistas, medicijnen (indien van toepassing), paspoort en kopie, verzekeringspapieren en kopie, vaccinatieboekje en kopie, geld en creditcard, vliegtickets of e-ticketnummer en EHBO-set.

All for Nature betekent alles voor de natuur en dat is precies wat zij voor ogen heeft. Wij hebben er alles voor over om de natuur op deze planeet te beschermen en te behouden voor toekomstige generaties. Dit komt o.a. tot uiting in ons Duurzaam Toerisme en MVO beleid.

U als reiziger kunt ook heel veel doen om de natuur op verre reizen in stand te houden en er voor te zorgen dat lokale mensen inkomsten krijgen uit het behoud van de natuur.

We gebruiken het allemaal en we komen het overal tegen. In winkels, maar ook langs de weg en in de natuur zoals in de zee. Op prachtige reisbestemmingen worden paradijselijke stranden, bossen en berggebieden vervuild door plastic dat veelal door toeristen is gebruikt. Vooral wegwerp plastic, zoals rietjes, flessen en tasjes, blijven in grote hoeveelheden in de natuur achter. Om ervoor te zorgen dat we van de mooiste plekken ter wereld kunnen blijven genieten, geven we u vijf tips om uw plasticgebruik op vakantie te verminderen.
1. Check of u in uw vakantieland uit de kraan kunt drinken: waterinhetbuitenland.nl.
· Drinkwater uit kraan? Neem een hervulbare waterfles mee.
· Geen drinkwater uit de kraan? Schaf aan het begin van uw verblijf een grote verpakking water aan en vul uw flesje. Bij de meeste van onze duurzame accommodaties kunt u water tappen. Zo niet, alleen al door er naar te blijven vragen wordt het personeel gestimuleerd hier aan bij te dragen.
2. Zeg ‘nee’ tegen plastic rietjes.
3. Neem altijd een (boodschappen)tas mee.
4. Neem zelf shampoo, douchegel en bodylotion mee.
5. Zin in een vakantie uitje? Doe mee aan lokale ‘beach clean-ups!’

De munteenheid in Portugal is gelijk aan die in Nederland en België: de Euro is het betaalmiddel. Let u er tijdens de reis op dat u altijd genoeg kleingeld op zak heeft. Dit bespaart u veel tijd en problemen bij het afrekenen van maaltijden, souvenirs, etc.

De Azoren hebben een maritiem klimaat met milde temperaturen variërend van 16°C in de winter tot een comfortabele 24/26°C in de zomer. De zee wordt verwarmd door de warme golfstroom die de eilanden passeert en zodoende varieert de watertemperatuur van 14ºC tot 22ºC. Zeker als u gaat duiken of snorkelen adviseren wij u gebruik te maken van een goede zonnebrandcrème.

Een kenmerk van de Azoren is de grote verscheidenheid van weersomstandigheden binnen een korte periode; een bekend Azoreaans gezegde is dat 1 dag op de Azoren alle seizoenen kan bevatten. De beste reistijd is van: mei tot en met september. In de tabel ziet u het weer in de loop van het jaar samen met de hoogtepunten op het gebied van de zeezoogdieren. Het hele seizoen door zijn er vele soorten aanwezig, heeft u echter een specifieke voorkeur voor de bovengenoemde soorten in de tabel dan bevelen wij u de desbetreffende maanden aan.

U heeft een identiteitskaart of paspoort nodig dat nog minimaal 3 maanden geldig is vanaf de datum van terugkomst. Een visum is niet nodig.

Tijdens de whale-watching expeditie vragen wij u om zich aan de volgende regels te houden:

 • Houd afstand van de zeedieren en vraag de stuurman niet om dichterbij te gaan voor die ene foto (de officiële afstand is 50 meter, tenzij het dier zelf dichterbij komt)
 • Maak zo min mogelijk geluid om de walvissen niet te verstoren
 • Zorg ervoor dat de dieren nooit worden opgejaagd en dat ook hun zwemroute niet wordt afgesneden
 • Zorg ervoor dat de boot nooit tussen moeder en kalf komt
 • De dieren mogen nooit worden gevoerd
 • Luister ten alle tijden naar uw gids, ook voor uw eigen veiligheid!
 • In overleg met Nova Atlantis raden wij het ten zeerste af om te gaan zwemmen met dolfijnen.

Op het eiland Pico is Nova Atlantis de enige organisatie die zich bezig houdt met hun bescherming. Zij willen door het verzamelen en publiceren van data en door toepassing van de binnen de EU geldende wetgeving het onderzoeksgebied beschermen. Dit betekent ook toezicht op het naleven van de regels bij whale watching. Afstand houden en de dieren niet lastig vallen is het belangrijkste devies. Zo zetten zij zich al jaren in om het zwemmen met dolfijnen te verbieden omdat dit schadelijk is voor de dolfijnen: een groep dolfijnen wordt omsingeld door boten en dan worden de mensen in het water gelaten tussen dolfijnen, die in paniek niet meer weten waar ze heen moeten. Daarnaast vormt het een zware bedreiging voor de unieke populatie Risso’s dolfijnen in het gebied. Zij krijgen hier hun jongen in de nabijheid van de kust omdat de moeders 400 meter diep moet duiken om voedsel te vinden. De jongen liggen dan verzameld in een soort crèches en zijn een makkelijk doelwit voor de boten.

Houdt u bij het kopen van souvenirs in gedachte dat dit een van de weinige manieren van de lokale bevolking is om inkomsten te krijgen uit het toerisme. Afdingen is normaal, maar maakt u er geen sport van om altijd overal de goedkoopste deal te krijgen. Het is uiteraard niet toegestaan om souvenirs van bedreigde planten en dieren mee de grens over te nemen. Let op hieronder vallen dus ook dat mooie stukje koraal dat u zelf heeft gevonden of armbanden van olifantenhaar. Voor meer informatie kijk op WNF – Foute souvenirs.

Het tijdsverschil met de officiële Greenwich tijd is – 1 uur. Het is dus 1 of 2 uur vroeger in de Azoren dan in Nederland en België. Er is geen wintertijd.

Speciale vaccinaties zijn voor deze bestemming niet vereist.

Het betreft een EU land; er zijn geen bijzonderheden met betrekking tot veiligheid. Met de huidige situatie in de wereld is het fijn om altijd op de hoogte te zijn. Download de Nederlandse 24/7 BZ Reis app en ga goed voorbereid op reis. Stel dat er een calamiteit of incident is op de bestemming, dan wordt u hierover geïnformeerd. U heeft met 1 druk op de knop contact met het contactcenter van het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken; 24 uur per dag, 7 dagen per week.

Een goede reisverzekering is van groot belang. Controleert u alstublieft of u voldoende bent afgedekt tegen medische kosten en andere onvoorziene omstandigheden. Daarnaast is het sterk aan te raden om ook een annuleringsverzekering af te sluiten. Er kunnen zich altijd omstandigheden voordoen waardoor het voor u niet mogelijk is te reizen.

bagage safari, bagage verre reis

All for Nature Travel

image description

Ultieme wildlife beleving

Met All for Nature Travel maakt u de mooiste wildlife reizen. Geniet van ongerepte natuur en haar dierenleven.

image description

Kleinschaligheid

Vanuit kleinschalige, duurzame lodges geniet u van ongerepte natuur en haar dierenleven. Individueel of in een kleine groep.

image description

Bijdrage aan de natuur

Met uw reis, die voldoet aan de hoogste duurzaamheidsstandaard, draagt u direct bij aan de bescherming van het wildlife dat u ziet.

WordPress Cookie Plug-in door Real Cookie Banner