Ultieme wildlife beleving
Met All for Nature Travel maakt u de mooiste wildlife reizen. Geniet van ongerepte natuur en haar dierenleven.
Highlights van deze natuurreis:
Als u van orang-oetans houdt dan moet u mee op deze 12-daagse natuurreis! U maakt kennis met de benarde omstandigheden waarbij hun leefgebied steeds kleiner wordt als gevolg van palmolie. U maakt kennis met de opvang van de dieren die niet meer kunnen worden vrijgelaten, zult weer uitgezette orang-oetans observeren bij hun leven in de vrije natuur en bezoekt een van de laatste gebieden waar deze naaste verwanten nog een ongestoord bestaan hebben in de ongerepte natuur. U wordt op deze reis begeleid door de beste ‘wildlife’ gidsen van Indonesië en dankzij hun kennis en bijdrage aan natuurbescherming ontdekt u de nog ongerepte natuurgebieden met hun unieke dierenleven.
U ontmoet orang-oetans van heel dichtbij tijdens avontuurlijke trekkings en draagt bij aan hun behoud. De reis begint met de Borneo Orangutan Survival Foundation. Zij beheren natuurlijke riviereilanden waar u orang-oetans die niet meer kunnen vrijgelaten, een orangoetanwaardig bestaan leiden. U kunt ze zien vanuit kano’s op de rivier, en u leert hier over hun rehabilitatie in het wild.
Het Sebangau National Park in Centraal Kalimantan is een van de laatst overgebleven veenmoerasbossen in Borneo en ongerept tropisch regenwoud. Een prachtig landschap met kristalheldere meren en verre uitzichten vanaf de heuveltoppen. Het uitgestrekte nationale park van ongeveer 568.700 hectare herbergt meer dan 6.000 orang-oetans, een van de grootste populaties ter wereld in het wild. Deze orang-oetans zijn terecht mensenschuw en de kans om er een te zien is echt heel klein. U bent in ieder geval wel in een van de laatste natuurlijke habitats waar wilde orang-oetans nog oorspronkelijk leven in ongerepte natuur.
Om een grotere kans te hebben daadwerkelijk wilde orang-oetans te zien reist u ook af naar het regenwoud van Tanjung Puting National Park aan de zuidkust van Borneo. De kust van Indonesisch Borneo/Kalimantan staat zwaar onder druk van de houtkap en palmolie. Tanjung Puting is een van de weinige plaatsen waar de wilde orang-oetan nog wordt beschermd en van oudsher de release site voor de gerehabiliteerde orang-oetans die het slachtoffer waren van de mens. Hier maakt u kennis met het wetenschappelijk onderzoek van de Orangutan Foundation onder leiding van Biruté Galdikas. Naast de beroemde Jane Goodall en Dian Fossey werd ook zij door Dr. Leakey in de jaren zeventig uitverkoren om mensapen te bestuderen. Met de boot bezoekt u meerdere bijvoerplatforms waar de weer vrijgelaten, halfwilde orang-oetans één per dag worden bijgevoerd in hun verder wilde bestaan in het regenwoud. Een optimale mogelijkheid voor het maken van prachtige orang-oetanfoto’s. Op dit moment worden er geen nieuwe orang-oetans meer vrijgelaten omdat Tanjung Puting met 5000 exemplaren aan het maximum zit. In Camp Leakey, dat u bezoekt op deze reis, is een educatiecentrum opgezet en worden de eerder vrijgelaten mensapen en hun nakomelingen bijgevoerd om te overleven in de vrije natuur.
U brengt veel tijd door op de rivier en het loont de moeite om uitkijk te houden naar de gaviaalkrokodil, de neushoornvogel en de zeer zeldzame storm ooievaar. Niet alleen maakt u kennis met het onderzoek en de teruggeplaatste dieren, als u geluk heeft ziet u ook wilde of met succes gerehabiliteerde orang-oetans terwijl u met uw eigen boot en natuurgids het regenwoud langs de rivier verkent. In ieder geval ziet u hier de bedreigde neusaap, die alleen op Borneo voorkomt.
Al met al een reis waarin u maximaal de kans krijgt de orang-oetan te zien in de meest verschillende leefomstandigheden. Van opvang tot Sanctuary en in de ongerepte wildernis. Van gevangenschap tot halfwild en volledig wild. Ieder jaar worden er in Indonesië nog steeds 2000 orang-oetans gedood als gevolg van houtkap en stroperij. Deze reis draagt bij aan het behoud van de orang-oetan en hun leefgebied.
U verblijft op twee verschillende rivierboten voor deze reis.
Spirit of Kalimantan, rivierboot, Borneo
Kumai, rivierboot, Borneo
Deze accommodaties zijn door ons zorgvuldig geselecteerd op basis van hun bijdrage aan een betere wereld. Het liefst maken wij gebruik van kleinschalige accommodaties, die binnen de eigen familie worden gerund. Zij liggen bij voorkeur in de ongerepte natuur dicht bij de ingang van de parken. Ze benadrukken de gastvrijheid van de bevolking en zijn altijd in lijn met het unieke karakter van de plaats die wordt bezocht.
Dit zijn onze aanbevelingen. Deze accommodaties zijn geliefd, dus wees er op tijd bij! Verblijft u liever in een andere duurzame lodge? Wij passen de privéreis graag op maat voor u aan.
Wij zijn Travelife Certified en voldoen daarmee aan de hoogste standaards op het gebied van duurzaamheid.
Klik op bovenstaande voor praktische reistips ter informatie. De exacte en up-to-date praktische reisinformatie krijgt u van ons bij boeking.
All for Nature betekent alles voor de natuur en dat is precies wat zij voor ogen heeft. Wij hebben er alles voor over om de natuur op deze planeet te beschermen en te behouden voor toekomstige generaties. U als reiziger kunt ook heel veel doen om de natuur op verre reizen in stand te houden en er voor te zorgen dat lokale mensen inkomsten krijgen uit het behoud van de natuur.
Respect voor de natuur
• Houd afstand van wildlife en vraag uw gids niet om dichterbij te gaan voor die ene foto
• Neem uw afval mee naar uw lodge en scheid het afval
• Reis plastic vrij
Verminder de CO2-uitstoot van je reis
• Boek een directe vlucht.
• Neem de trein in plaats van het vliegtuig binnen Europa.
• Doe aan slow travel en verblijf langer op de bestemming. Veel van onze klanten reizen al langer, maar minder vaak.
Respect voor de locals
• Koop souvenirs die lokaal gemaakt zijn. Natuurlijk koopt u geen producten die gemaakt zijn van bedreigde planten, dieren of niet-duurzaam hardhout.
• Vraag altijd eerst toestemming voordat u foto’s maakt van anderen, hun privacy is net zo belangrijk als die van u.
• Leer een paar standaard zinnetjes in de lokale taal ter begroeting, dat maakt het contact een stuk gemakkelijker.
• Geef een ruime fooi. Gidsen, chauffeurs en bedienend personeel zijn voor hun inkomen veelal afhankelijk van fooien.
• Behandel personeel en gidsen altijd met vriendelijkheid en respect.
Indonesië kent een tropisch klimaat met een gemiddelde temperatuur van rond de 29C. De evenaar loopt over het grote eiland Sumatra. In berggebieden kan het koeler zijn. In de zogenaamde moessonperioden kan je prima door Indonesië reizen; de luchtvochtigheid is hoger, maar het heeft ook zijn voordelen. Het is wat minder stoffig en er zijn meer vruchten. Het betekent niet, dat het in de moessontijd steeds regent. In feite kun je het hele jaar door elke dag een regenbui verwachten. Die tropische buien veroorzaken in korte tijd een enorme regenval, de straten lijken soms wel riviertjes, maar het is ook zo weer weg. Als het regent is dat meestal in de namiddag of avond. Meestal regent het niet achter elkaar door.
Moessonperioden Indonesië:
Indonesië is ingedeeld in drie verschillende tijdzones. Het tijdsverschil op de eilanden Sumatra en Java bedraagt 5 uur (later), op de eilanden Sulawesi, Bali, Lombok en de andere Kleine Sundaeilanden: 6 uur later. Kalimantan is verdeeld over twee tijdzones. In de winter komt hier nog een uur bij.
Een goede voorbereiding op uw reis blijft belangrijk. Bekijk op de overheidspagina Nederland Wereldwijd wat de voorwaarden voor uw bestemming zijn en check deze ook nogmaals voor vertrek. U bent zelf verantwoordelijk voor de juiste en geldige inreis- en/of vaccinatiedocumenten.
Voor informatie over andere vaccinaties verwijzen wij u door naar de plaatselijke GGD voor een advies op maat. Zij kunnen u ook adviseren over malaria. Meer informatie vindt u ook op de site van het landelijk coördinatiecentrum reizigersadvisering www.lcr.nl.
De medische diensten zijn niet te vergelijken met die in Europa. De weinige internationale klinieken zijn bovendien duur. Voor belangrijke medische ingrepen gaat men beter naar Singapore, Bangkok of Australië. Een goede en aangepaste reisverzekering is dus aan te raden. Vergeet niet een degelijke reisapotheek mee te nemen! O.R.S. tegen het uitdrogen bij darmproblemen is zeker aan te bevelen.
Kraanwater is ondrinkbaar. Gebruik uitsluitend water uit flessen (grote kannen of flessen) waarvan de zegel niet geschonden is.
Wegens vogelgriep dient alle gevogelte goed gebakken of gekookt te zijn. De hygiënische standaarden zijn niet overal dezelfde en het eten van eettentjes is te mijden. Eet bij voorkeur goed gekookt voedsel en geschilde vruchten en vermijdt rauwkost. Recent werden verschillende gevallen van methanolvergiftigingen met dodelijke afloop gemeld. Reizigers wordt aangeraden geen lokaal gestookte alcohol te aanvaarden of te nuttigen en vooral op Bali en Lombok waakzaam te zijn bij het nuttigen van alcohol.
Wist u dat u ook medische begeleiding van een ervaren arts tijdens uw reis kunt bijboeken als u met All for Nature Travel reist?
Doorgaans kan men veilig reizen in Indonesië, het land is politiek stabiel maar lokale spanningen die kunnen escaleren vragen extra voorzichtigheid van de reiziger (bv in regio’s in Papoea, Sulawesi, Aceh en de Molukken). Het is aan te raden de laatste ontwikkelingen in de lokale pers (Jakarta Post, Jakarta Globe, Metro TV,..) te volgen.
Indonesië is een land met grote verschillen tussen arm en rijk. De mensen zijn vriendelijk maar kleine criminaliteit (diefstal) komt voor. Door enkele voorzorgmaatregelen in acht te nemen kunt u de kans hierop aanzienlijk verkleinen:
Indonesië is gelegen in een seismisch actief gebied waar aardbevingen en vulkaanuitbarstingen regelmatig voorkomen. Sinds de lente van 2006 is de vulkaan Merapi, ten oosten van de Yogyakarta, terug actief geweest. Ook de Ijen (Oost – Java) is sinds 2011 geregeld gesloten voor publiek omwille van de verhoogde activiteit. Het is aangeraden zich te informeren bij de plaatselijke overheid vooraleer men een wandeling in de buurt van actieve vulkanen wil maken. Er zijn ook regelmatig aardbevingen. Een aantal zware aardbevingen vonden plaats in de loop van 2012 buiten de kusten van Sumatra. Ook in de natuurparken is het aangewezen een professionele gids te gebruiken.
Met de huidige situatie in de wereld is het fijn om altijd op de hoogte te zijn. Download de Nederlandse 24/7 BZ Reis app en ga goed voorbereid op reis. Stel dat er een calamiteit of incident is op de bestemming, dan wordt u hierover geïnformeerd. U heeft met 1 druk op de knop contact met het contactcenter van het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken; 24 uur per dag, 7 dagen per week.
Een goede reisverzekering is van groot belang. Controleert u alstublieft of u voldoende bent afgedekt tegen medische kosten en andere onvoorziene omstandigheden. Daarnaast is het sterk aan te raden om ook een annuleringsverzekering af te sluiten. Er kunnen zich altijd omstandigheden voordoen waardoor het voor u niet mogelijk is te reizen.
Wij regelen graag deze verzekeringen voor u. Kijk hier voor alle informatie. U kunt op het aanmeldingsformulier bij uw boeking aangeven dat u deze verzekering wilt afsluiten.
Met All for Nature Travel maakt u de mooiste wildlife reizen. Geniet van ongerepte natuur en haar dierenleven.
Vanuit kleinschalige, duurzame lodges geniet u van ongerepte natuur en haar dierenleven. Individueel of in een kleine groep.
Met uw reis, die voldoet aan de hoogste duurzaamheidsstandaard, draagt u direct bij aan de bescherming van het wildlife dat u ziet.