Orang-oetan mannetje Tanjung Puting ©All for Nature Travel

Indonesië: Orang-oetans ‘to the Max’

richtprijs 3.995

Highlights van deze natuurreis:

 • Natuurreis door de wildernis van Indonesië op zoek naar de orang-oetan.
 • Bezoek de Borneo Orangutan Survival Foundation (BOSF) en leer over hun rehabilitatie in het wild.
 • Ontdek de natuurlijke habitat van de wilde orang-oetan in Sebangau National Park.
 • Ga met uw natuurgids op zoek naar de vrijlevende orang-oetans in Tanjung Puting NP.
 • Bezoek Camp Leakey en maak kennis met het onderzoek van de Borneo Orangutan Survival Foundation
 • Uw reis draagt bij aan de bescherming van de orang-oetan en hun steeds kleiner wordende leefgebied.
 • Deze reis vertrekt iedere dinsdag vanaf Palankaraya met min. 2 – max. 8 personen.
 • Het is ook mogelijk om een boot voor uw eigen gezelschap af te huren. Informeer naar de mogelijkheden.
 • Deze reis is het hele jaar door mogelijk. Mei t/m sept. zijn de beste reismaanden buiten het regenseizoen.
 • Beoordelingen 0 beoordelingen
  0/5
 • Reistype Reistype
  Groepsreis, Privéreis
 • Reisperiode hele jaar door
  0/8
Vraag offerte aan

Laat uw reis op maat uitwerken

Alles over reis: Indonesië: Orang-oetans ‘to the Max’.

Als u van orang-oetans houdt dan moet u mee op deze 11-daagse natuurreis! U maakt kennis met de benarde omstandigheden waarbij hun leefgebied steeds kleiner wordt als gevolg van palmolie. U maakt kennis met de opvang van de dieren die niet meer kunnen worden vrijgelaten, zult weer uitgezette orang-oetans observeren bij hun leven in de vrije natuur en bezoekt een van de laatste gebieden waar deze naaste verwanten nog een ongestoord bestaan hebben in de ongerepte natuur. U wordt op deze reis begeleid door de beste ‘wildlife’ gidsen van Indonesië en dankzij hun kennis en bijdrage aan natuurbescherming ontdekt u de nog ongerepte natuurgebieden met hun unieke dierenleven.

U ontmoet orang-oetans van heel dichtbij tijdens avontuurlijke trekkings en draagt bij aan hun behoud. De reis begint met de Borneo Orangutan Survival Foundation.  Zij beheren natuurlijke riviereilanden waar u orang-oetans die niet meer kunnen vrijgelaten, een orangoetanwaardig bestaan leiden. U kunt ze zien vanuit kano’s op de rivier, en u leert hier over hun rehabilitatie in het wild.

Het Sebangau National Park in Centraal Kalimantan is een van de laatst overgebleven veenmoerasbossen in Borneo en ongerept tropisch regenwoud. Een prachtig landschap met kristalheldere meren en verre uitzichten vanaf de heuveltoppen. Het uitgestrekte nationale park van ongeveer 568.700 hectare herbergt meer dan 6.000 orang-oetans, een van de grootste populaties ter wereld in het wild. Deze orang-oetans zijn terecht mensenschuw en de kans om er een te zien is echt heel klein. U bent in ieder geval wel in een van de laatste natuurlijke habitats waar wilde orang-oetans nog oorspronkelijk leven in ongerepte natuur.

Om een grotere kans te hebben daadwerkelijk wilde orang-oetans te zien reist u  ook af naar het regenwoud van Tanjung Puting National Park aan de zuidkust van Borneo. De kust van Indonesisch Borneo/Kalimantan staat zwaar onder druk van de houtkap en palmolie. Tanjung Puting is een van de weinige plaatsen waar de wilde orang-oetan nog wordt beschermd en van oudsher de release site voor de gerehabiliteerde orang-oetans die het slachtoffer waren van de mens. Hier maakt u kennis met het wetenschappelijk onderzoek van de Orangutan Foundation onder leiding van Biruté Galdikas. Naast de beroemde Jane Goodall en Dian Fossey werd ook zij door Dr. Leakey in de jaren zeventig uitverkoren om mensapen te bestuderen. Met de boot bezoekt u meerdere bijvoerplatforms waar de weer vrijgelaten, halfwilde orang-oetans één per dag worden bijgevoerd in hun verder wilde bestaan in het regenwoud. Een optimale mogelijkheid voor het maken van prachtige orang-oetanfoto’s. Op dit moment worden er geen nieuwe orang-oetans meer vrijgelaten omdat Tanjung Puting met 5000 exemplaren aan het maximum zit. In Camp Leakey, dat u bezoekt op deze reis, is een educatiecentrum opgezet en worden de eerder vrijgelaten mensapen en hun nakomelingen bijgevoerd om te overleven in de vrije natuur.

U brengt veel tijd door op de rivier en het loont de moeite om uitkijk te houden naar de gaviaalkrokodil, de neushoornvogel en de zeer zeldzame storm ooievaar. Niet alleen maakt u kennis met het onderzoek en de teruggeplaatste dieren, als u geluk heeft ziet u ook wilde of met succes gerehabiliteerde orang-oetans terwijl u met uw eigen boot en natuurgids het regenwoud langs de rivier verkent. In ieder geval ziet u hier de bedreigde neusaap, die alleen op Borneo voorkomt.

Al met al een reis waarin u maximaal de kans krijgt de orang-oetan te zien in de meest verschillende leefomstandigheden. Van opvang tot Sanctuary en in de ongerepte wildernis. Van gevangenschap tot halfwild en volledig wild. Ieder jaar worden er in Indonesië nog steeds 2000 orang-oetans gedood als gevolg van houtkap en stroperij. Deze reis draagt bij aan het behoud van de orang-oetan en hun leefgebied.

roang-oetan, tanjung puting, borneo

Uw wildlife ervaring compleet verzorgd
Wat is bij deze reis inbegrepen?.
 • 2 overnachtingen in een comfortabel hotel o.b.v. logies/ontbijt en 8 overnachtingen op 2 verschillende boten o.b.v. volpension.
 • Lokale natuurgids op de boot.
 • Volledig verzorgd vervoer zoals omschreven in het dagprogramma.
 • Transfers van en naar de luchthaven, privé airconditioning, badkamer, hutaccommodatie, alle maaltijden tijdens de cruise, toegangsticket voor het Nationaal Park, Engelssprekende gids, snacks, koffie, thee, verse sappen en mineraalwater, donatie van de ranger.
 • Bijdrage aan de Borneo Orangutan Survival Foundation. Deze bijdrage is onderdeel van de investering die All for Nature direct en indirect doet in natuurbescherming. De hoogte verschilt per reis, maar in het totaal wordt gemiddeld 5% van de reissom geïnvesteerd in natuurbescherming, zoals geformuleerd in ons MVO-beleid.
 • Activiteiten en maaltijden zoals omschreven.
 • Dekking Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR garantie)
 • Handig & leuk in de voorbereiding en mee op reis: uw eigen All for Nature Travel app
 • De reissom vanaf €3995,- per persoon is o.b.v. een tweepersoonskamer. Eenpersoonskamertoeslag op aanvraag.
  PS: Als u met meer dan 4 personen bent is het mogelijk om de boot voor uw eigen gezelschap af te huren.
Niet bij de reis inbegrepen?.
 • Internationale vlucht naar Palankaraya en vanaf Pangkalan Bun. Deze boeken wij graag voor u.
 • Boekt u uw vlucht via ons, dan wordt deze volledige gecompenseerd met GreenSeat Gold Standard.
 • Reis & annuleringsverzekering
 • Fooi en persoonlijke uitgaven
 • Eventuele extra excursies
 • Verplichte consumentenbijdrage SGR € 5,- p.p.
 • Bijdrage Calamiteitenfonds (€2,50 per boeking). Deze bijdrage is verplicht zodat u aanspraak kunt maken op de garantieregeling.
 1. Dag 1 Aankomst op Borneo

  Vandaag komt u aan in Indonesië en vliegt u door naar Palangka Raya. Daar kunt u in het Swiss Bell Hotel bijkomen van uw vluchten.

  Overnachting Swiss Bell Hotel o.b.v. logies/ontbijt.

 2. Dag 2 Bezoek aan BOSF & aan boord

  Vanaf uw hotel wordt u opgehaald. Vanaf hier reist u naar Sei Gohong en gaat u aan boord van een eenvoudige lokale kano om de prachtige orang-oetan-eilanden te zien, de thuisbasis van gerehabiliteerde orang-oetans voordat ze in het wild worden vrijgelaten.

  Deze eilanden worden beheerd door de Borneo Orangutan Survival Foundation (BOSF). U kijkt vanaf een afstand toe om dit proces niet te verstoren omdat de orang-oetans zich aanpassen aan de natuurlijke bosomgeving van het eiland. Normaal gesproken worden er groepen van minstens vijf orang-oetans waargenomen, plus andere individuen in de bomen. Omdat dit een natuurlijk riviereiland is, biedt dit u een ideale manier om orang-oetans gemakkelijk in hun natuurlijke omgeving te zien. Het is een uitdaging om ze in het wild te spotten, omdat ze in grote gebieden met een lage dichtheid leven en een breed bereik bestrijken. Vervolgens bezoekt u het BOSF Education Center om meer te leren over hun reddings- en rehabilitatieprogramma’s.

  Terug bij de auto vervolgt u de reis naar Kasongan aan de Katingan rivier (2 uur). Hier gaat u aan boord van de Spirit of Kalimantan voor de lunch. Deze boot is een gerenoveerde traditionele Klotok, of houten rivierboot, van ongeveer 18 bij 3 meter, met een comfortabel bovendek waar u het regenwoud kunt bekijken terwijl het voorbij glijdt. De boet heeft benedendeks 3 ensuite hutten met airconditioning en is volledig uitgerust met lakens, handdoeken en toiletartikelen. De bootbemanning bestaat uit de schipper, een kok, een assistent-kok en een Engelssprekende gids.

  Deze middag maakt u nog een wandeling door dit traditionele dorp om een ​​klein langhuis, sandungs, oude huizen en de natte markten te zien. Daarna keert u terug naar de boot. Deze vaart stroomopwaarts en vindt een rustige ligplaats aan de rivier voor diner en overnachting.

  PS: Deze reisroutes zijn slechts voorbeelden. Cruiseroutes zijn onderhevig aan seizoensgebonden rivieromstandigheden. Droge seizoensomstandigheden kunnen wijzigingen in de reisroutes veroorzaken. Houd er rekening mee dat, afhankelijk van uw aankomsttijd in Pangkalan Bun, het programma kan worden aangepast aan de voedertijden van de orang-oetans. Tijdens uw bezoek kan ook de volgorde varieren.

  Overnachting Spirit of the Kalimantan o.b.v. volpension incl. activiteiten.

 3. Dag 3 Dorpsleven

  Vandaag vaart u verder en halverwege de middag bezoekt u het kleine dorpje Jahanjang voor een welkomstceremonie door de dorpsbewoners. U wandelt langs de loopbruggen om de mensen te ontmoeten en meer te weten te komen over hun leven hier. Vervolgens loopt u naar het prachtige kalme Bulat-meer achter het dorp te lopen om de zonsondergang te zien weerspiegeld in het kalme water van de spiegel. Als de duisternis ten slotte valt, wordt u getrakteerd op een leuk potje vuurvoetbal.

  Overnachting Spirit of the Kalimantan o.b.v. volpension incl. activiteiten.

 4. Dag 4 Sebangau National Park

  Het Sebangau National Park in Centraal Kalimantan is een van de laatste veenmoerasbossen in Borneo. Een prachtig landschap met kristalheldere meren en verre uitzichten vanaf de heuveltoppen. Het uitgestrekte nationale park van ongeveer 568.700 hectare herbergt meer dan 6.000 orang-oetans, een van de grootste populaties ter wereld in het wild. Vandaag gaat u stroomafwaarts naar de monding van de kleine zijrivier. Vroeg in de ochtend stapt u over op kleine kano’s om de smalle rivierloop te bevaren tot diep in het bos, op zoek naar orang-oetans, neusapen of makaken. U wordt begeleid door uw bootgids en lokale gidsen. U keert terug naar de boot voor de lunch.

  Later op de koele middag gaat u op pad voor een korte bostocht om wilde orang-oetans te volgen en later nachtdieren te spotten voordat u terugkeert naar de boot voor het diner en de overnachting. Houd er rekening mee dat dit een uitdagende tocht is door natte en oneffen veenmoerasbossen, om wilde orang-oetans te volgen en te spotten. Mogelijk ziet u ook de zeldzame nevelpanter of hoort u gibbons.

  Overnachting Spirit of the Kalimantan o.b.v. volpension incl. activiteiten.

 5. Dag 5 Telaga & Klaru-rivier

  De boot vervolgt de reis stroomafwaarts en u stopt bij dorpen om de traditionele visserij te zien. De lunch wordt geserveerd terwijl u vaart. Houd de iconische neushoornvogels in de gaten die de rivier oversteken. Als de boot het grotere dorp Telaga bereikt, maakt u een  wandeling met een lokale gids. Koop een aantal van de lokaal gevangen reuzengarnalen of andere beschikbare vis en de kok maakt ze klaar voor het avondeten! Keer terug naar de boot die de rivier afvaart om een ​​rustige locatie nabij de Klaru-rivier te vinden, en geniet van de zonsondergang.

  Overnachting Spirit of the Kalimantan o.b.v. volpension incl. activiteiten.

 6. Dag 6 Palangkaraya– Pangkalan Bun

  U wordt wakker bij zonsopgang om in lokale kano’s om de zwarte water Klaru-rivier te verkennen. U gaat stroomopwaarts naar een plek waar u vogels, neusapen en andere dieren in het wild kunt bekijken. Houdt u ogen open voor orang-oetans, wie weet heeft u geluk! Daarna keert u terug naar de boot terwijl u nog een halve dag stroomopwaarts vaart naar Jahanjang. Daarna wordt u per auto vervoerd naar Palangka Raya en vervolgens naar Pangkalan Bun (ongeveer 8 uur over de weg), lunch is inbegrepen.

  U overnacht in een comfortabel hotel in Pangkalan Bun o.b.v. logies/ontbijt.

 7. Dag 7 Tanjung Puting National Park

  Tanjung Putting NP staat zwaar onder druk van de palmolieplantages, maar het is de thuisbasis van de Orangutan Foundation. Een ander orang-oetan beschermingsproject. Met de boot bezoekt u de komende 4 dagen meerdere bijvoerplatforms waar de weer vrijgelaten halfwilde orang-oetans één per dag worden bijgevoerd in hun verder wilde bestaan in het regenwoud. Een optimale mogelijkheid voor het maken van prachtige orang-oetanfoto’s. U brengt veel tijd door op de rivier en het loont de moeite om uitkijk te houden naar de gaviaalkrokodil, de neushoornvogel en de zeer zeldzame storm ooievaar.

  Uw nieuwe avontuur begint deze ochtend op uw nieuwe rivierboot, waar u zich weer comfortabel kunt installeren.

  Onderweg naar het Tanjung Puting National Park stopt u eerst bij Tanjung Harapan, een rehabilitatiecentrum voor orang-oetans. Na een korte wandeling door het bos naar de platforms bent u om 15.00 uur getuige van voedertijd. Later, in de rustige late namiddag, zult u nog langzaam de stille rivier verkennen om de neusapen en mogelijk de vuurvliegjes in het seizoen tussen de nipapalmen langs de rivier te observeren.

  Overnachting op de Kumai (klotok) o.b.v. volpension incl. activiteiten.

 8. Dag 8 Camp Leakey

  Na het ontbijt vaart de klotok ongeveer 2 uur stroomopwaarts, waarbij u wilde dieren spot aan de beboste oevers van de rivier. Onderweg stopt u bij Pesalat, een herbebossingslocatie, waar u voor een kleine donatie een boom kunt planten.

  U stapt weer aan boord van de klotok en luncht terwijl u vaart om bij Camp Leakey te komen.

  Bij aankomst maakt gaat u te voet het oorspronkelijke onderzoeksstation en de historische tentoonstelling te bekijken en om de voedertijd om 14.00 uur te zien.

  In Camp Leakey is het langst lopende orang-oetan onderzoek ter wereld gevestigd. “Biruté Galdikas is een van de drie vrouwen die, geïnspireerd door de Britse paleoantropoloog Louis Leakey, wereldfaam kregen als primatoloog. De Britse Jane Goodall dankt haar reputatie aan haar jarenlange onderzoek naar het gedrag van de chimpansees in Tanzania. De Amerikaanse Dian Fossey (Gorillas in the Mist) werkte onder de berggorilla’s van Rwanda en werd in 1985 door stropers vermoord. De derde ’Leakeyengel’ vertrok in 1971 met haar eerste echtgenoot naar een godverlaten oord in het uiterste zuiden van Centraal-Kalimantan om de orang-oetans te bestuderen. Biruté Galdikas en Ron Brindamour nemen hun intrek in een halfvergane hut; in een mensonvriendelijke omgeving waar zij constant worden belaagd door mieren, bloedzuigers en muskieten. Dagelijks trekken zij eropuit en vaak waden zij tot hun borst door het water in een soms wanhopig makende speurtocht naar wilde orang-oetans. Vrijwel onmiddellijk na haar aankomst gaat Galdikas haar onderzoek combineren met tijdrovende pogingen om verweesde en gevangen orang-oetans opnieuw op te voeden. Zij ontpopt zich als een milieukruisvaarder die voortdurend ten strijde trekt om de natuurlijke leefomgeving van de orang-oetans in stand te houden. In wat zij eufemistisch de ’houtbelangen’ noemt, ziet zij een samenzwering van houtmagnaten en corrupte bureaucraten tegen haar inspanningen om Tanjung Puting van de ondergang te redden.(quote Volkskrant)

  Op dit moment worden er geen nieuwe orang-oetans meer vrijgelaten omdat Tanjung Puting met 5000 exemplaren aan het maximum zat. Ieder jaar worden er nog steeds 2000 orang-oetans gedood als gevolg van houtkap en stroperij. In Camp Leakey is een educatiecentrum opgezet en worden de eerder vrijgelaten mensapen en hun nakomelingen bijgevoerd om te overleven in de vrije natuur. Deze vorm van duurzaam toerisme draagt bij aan hun behoud. Wie weet ziet u Biruté Galdikas  persoonlijk.

  Overnachting op de Kumai (klotok) o.b.v. volpension incl. activiteiten.

 9. Dag 9 Tanjung Puting National Park

  De boot vaart vroeg in de ochtend nogmaals stroomopwaarts voor een dagtocht vanuit Pondok Tangguy, begeleid door de ranger. Houd onderweg een oogje in het zeil om wilde dieren te spotten in dit gebied van secundair bos. Lunchpakket in het bos.

  Tijdens uw vroege ontbijt vaart de klotok langzaam stroomafwaarts, waarbij u wilde dieren spot aan de beboste oevers van de rivier, en vervolgens de modderige Sekonyer-rivier opvaart. U gaat naar Pondok Tangguy, het rehabilitatiecentrum voor nieuwe ex-gevangen orang-oetans, om de voedertijd om 9 uur te zien.

  ’s Middags bezoekt u Tanjung Harapan, en bent u getuige van de voedertijd om 15.00 uur.

  Overnachting op de Kumai (klotok) o.b.v. volpension incl. activiteiten.

  Optioneel programma – nachtelijke wandeling in het bos om nachtelijke wilde dieren en insecten te zien, en op zoek te gaan naar de gloeiende endemische paddenstoelen.

 10. Dag 10 Tanjung Puting National Park

  De boot vaart vroeg in de ochtend nogmaals stroomopwaarts voor een dagtocht vanuit Pondok Tangguy, begeleid door de ranger. Houd onderweg een oogje in het zeil om wilde dieren te spotten in dit bosgebied. Lunchpakket in het bos.

  Keer terug naar de boot voor het diner en overnachting op een rustige locatie aan de rivier.

 11. Dag 11 Terugreis

  Geniet van uw ontbijt aan boord. De boot vaart langzaam over de Sekonyer rivier, waardoor u de kans krijgt om meer wildlife te spotten terwijl we genieten van de laatste lunch aan boord. De boot keert na de lunch terug naar het plaatsje Kumai. Hier heeft u een  transfer naar de luchthaven of uw hotel en eindigt uw reis.

 12. Extensie Satwa of uitbreiding per zeilschip

  Normaalgesproken bieden wij op onze reizen naar Indonesië geen extensies aan omdat we dan de ongerepte natuur niet meer kunnen garanderen. Voor de Satwa Ecolodge in het uiterste puntje van Sumatra bij Way Kambas National Park maken we graag een uitzondering. Of breidt uw reis uit met een zeilschip in de Koraaldriehoek.

orang-oetan baby © All for Nature Travel
Ornag-Oetan ©SeaTrek
boat on river ©WOW Borneo web
Orang-oetan Borneo ©All for Nature Travel
orang-oetan Tanjung Puting © All for Nature Travel
Bij deze reis hebben wij de volgende lodge(s) voorzien. Voor meer informatie klik op de foto´s.

U verblijft op twee verschillende rivierboten voor deze reis.

Spirit of Kalimantan, rivierboot, Borneo

Indonesie reis, Borneo reis, Borneo safari, orang oetan,

Kumai, rivierboot, Borneo

Indonesie reis, Borneo reis, orang oetan, rivierboot

 

Onze kleinschalige, duurzame lodgesDoor hier te verblijven draagt u bij aan het behoud van de natuur

Deze accommodaties zijn door ons zorgvuldig geselecteerd op basis van hun bijdrage aan een betere wereld. Het liefst maken wij gebruik van kleinschalige accommodaties, die binnen de eigen familie worden gerund. Zij liggen bij voorkeur in de ongerepte natuur dicht bij de ingang van de parken. Ze benadrukken de gastvrijheid van de bevolking en zijn altijd in lijn met het unieke karakter van de plaats die wordt bezocht.

 

Dit zijn onze aanbevelingen. Deze accommodaties zijn geliefd, dus wees er op tijd bij! Verblijft u liever in een andere duurzame lodge? Wij passen de privéreis graag op maat voor u aan.

 

Wij zijn Travelife Certified en voldoen daarmee aan de hoogste standaards op het gebied van duurzaamheid.

Klik op bovenstaande voor praktische reistips ter informatie. De exacte en up-to-date praktische reisinformatie krijgt u van ons bij boeking.

U heeft een goede bescherming nodig tegen de zon. Zonnebrandcrème met een hoge factor factor (en als u de oceaan ingaat om te duiken of te snorkelen, houdt u er dan rekening mee dat uw zonnebrandcrème 100% biologisch afbreekbaar is ter bescherming van het koraal), een goede zonnebril en een hoed of pet zijn een vereiste. Voor een eventuele trekking door de jungle is het belangrijk dat u lange mouwen heeft en een lange broek draagt. Ongedierte en muggen maken dankbaar gebruik van onbedekte delen. Wij adviseren u dan ook stevige wandelschoenen en muggenspray. Een regenjas is ook zeker aan te bevelen, omdat het hier ook in de droge tijd kan regenen.

Volgens de normen en waarden van het land is het gebruikelijk dat vrouwen hun benen bedekken. Tijdens het verblijf bij de lodges bent u uiteraard helemaal vrij om te dragen wat u wilt. Wij zouden het echter wel op prijs stellen als u voor bezoek aan de dorpjes een lange rok of broek mee zou kunnen nemen. Een sarong is altijd handig.

Zwemkleding mag niet ontbreken in uw bagage en een eigen snorkelset kan handig zijn, al kan die ter plaatse ook worden gehuurd. Vergeet vooral ook uw verrekijker, camera, zaklamp en waterfles niet. Houdt u er ook rekening mee dat u voldoende batterijen of volle accu’s meeneemt voor uw camera omdat die tijdens uw verblijf niet altijd kunnen worden opgeladen.

Verder niet vergeten:
Kleine dagrugzak of reistas, anti-muggenmiddel, money-belt, medicijnen (indien van toepassing), paspoort en kopie, verzekeringspapieren en kopie, vaccinatieboekje en kopie, reischeques, geld en creditcard, vliegtickets of e-ticketnummer en EHBO-set met O.R.S. tegen uitdroging.

All for Nature betekent alles voor de natuur en dat is precies wat zij voor ogen heeft. Wij hebben er alles voor over om de natuur op deze planeet te beschermen en te behouden voor toekomstige generaties. Dit komt o.a. tot uiting in ons Duurzaam Toerisme en MVO beleid.

U als reiziger kunt ook heel veel doen om de natuur op verre reizen in stand te houden en er voor te zorgen dat lokale mensen inkomsten krijgen uit het behoud van de natuur.
Vraagt u bijvoorbeeld altijd toestemming om een foto van lokale mensen te maken en leert u een paar standaard zinnetjes in de lokale taal ter begroeting, dat maakt het contact een stuk gemakkelijker: Hallo of goedendag is Selamat sore en dankuwel is Terima kasih in de lokale Bahasa Indonesia taal.

Reis plasticvrij
We gebruiken het allemaal en we komen het overal tegen. In winkels, maar ook langs de weg en in de natuur zoals in de zee. Op prachtige reisbestemmingen worden paradijselijke stranden, bossen en berggebieden vervuild door plastic dat veelal door toeristen is gebruikt. Vooral wegwerp plastic, zoals rietjes, flessen en tasjes, blijven in grote hoeveelheden in de natuur achter. Om ervoor te zorgen dat we van de mooiste plekken ter wereld kunnen blijven genieten, geven we u vijf tips om uw plasticgebruik op vakantie te verminderen.
1. Check of u in uw vakantieland uit de kraan kunt drinken: waterinhetbuitenland.nl.
· Drinkwater uit kraan? Neem een hervulbare waterfles mee.
· Geen drinkwater uit de kraan? Schaf aan het begin van uw verblijf een grote verpakking water aan en vul uw flesje. Bij de meeste van onze duurzame accommodaties kunt u water tappen. Zo niet, alleen al door er naar te blijven vragen wordt het personeel gestimuleerd hier aan bij te dragen.
2. Zeg ‘nee’ tegen plastic rietjes.
3. Neem altijd een (boodschappen)tas mee.
4. Neem zelf shampoo, douchegel en bodylotion mee.
5. Zin in een vakantie uitje? Doe mee aan lokale ‘beach clean-ups!’

Meld wildlife crime met je smartphone
Wilde dieren over de hele wereld worden bedreigd door illegale handel. Ook als reiziger kunt u helpen bij de strijd tegen de illegale handel in wilde dieren. U kunt bijvoorbeeld een beer in een kooi tegenkomen of ivoor dat verkocht wordt op een markt. Via de speciale Wildlife Witness app kan iedereen die op reis misstanden ziet een foto hiervan maken en de exacte locatie van een incident vastleggen zonder bemoeienis ter plaatse. De melding wordt doorgegeven aan TRAFFIC, de organisatie die handel in wilde dieren monitort en criminele netwerken op deze manier kan volgen. Meer over deze app.

De munteenheid in Indonesië is de Indonesische Rupiah (Rp). Indonesië beschikt over een uitgebreid netwerk van ATM’s (geldautomaten) aangesloten op het VISA/Cirrus/Maestro netwerk. Op de kleinere eilanden en in afgelegen gebieden is dit beperkt dus neemt u ook altijd voldoende cash geld mee. Het is dus mogelijk om in de steden geld van de ATMs te pinnen en te vermijden met veel geld rond te wandelen. Het is dus aan te raden om in ieder geval een kredietkaart en pinpas mee te nemen. International Visa en Mastercard zijn algemeen. Gebruik van kredietkaarten is beperkt tot de duurdere aangelegenheden en grote hotels maar is in stijgende lijn. Helaas stijgt daarmee ook het aantal gerapporteerde gevallen van kredietkaartfraude. Wees waakzaam bij betaling met kredietkaarten, doe bij voorkeur enkel betalingen waarbij gebruik van de pincode vereist is als controle i.p.v. handtekening (kredietkaarten met chip).

De euro is nu overal goed ingeburgerd, en wordt in wisselkoersen en hotels vlotter omgewisseld en aanvaard dan de USD (bepaalde series of jaargangen van de USD worden geweigerd). Luxe-uitgaven als duiktrips kunnen steeds in euro worden vereffend. Het is uit veiligheidsoverwegingen niet aangewezen grote geldsommen cash te vervoeren, gelet op de alomtegenwoordigheid van geldautomaten. Het beste kunt u bij aankomst op de luchthaven in het betreffende land uw geld wisselen of pinnen. Wij raden u wel aan om indien u op eigen gelegenheid reist altijd een klein bedrag in Amerikaanse dollar (100 $) op zak te hebben in kleine coupures.

Let u er tijdens de reis op dat u altijd genoeg kleingeld op zak heeft. Dit bespaart u veel tijd en problemen bij het afrekenen van maaltijden, souvenirs, etc.

Voordat u vertrekt adviseren wij om te checken bij uw bank of uw bankpas ‘aan’ staat voor de periode dat u buiten Europa bent.

Indonesië kent een tropisch klimaat met een gemiddelde temperatuur van rond de 29C. De evenaar loopt over het grote eiland Sumatra. In berggebieden kan het koeler zijn. In de zogenaamde moessonperioden kan je prima door Indonesië reizen; de luchtvochtigheid is hoger, maar het heeft ook zijn voordelen. Het is wat minder stoffig en er zijn meer vruchten. Het betekent niet, dat het in de moessontijd steeds regent. In feite kun je het hele jaar door elke dag een regenbui verwachten. Die tropische buien veroorzaken in korte tijd een enorme regenval, de straten lijken soms wel riviertjes, maar het is ook zo weer weg. Als het regent is dat meestal in de namiddag of avond. Meestal regent het niet achter elkaar door.

Moessonperioden Indonesië: 

 • Sumatra: van half oktober tot maart
 • Java en Bali: van december tot maart
 • Zuid Sulawesi en Midden Sulawesi: december tot februari
 • Noord Sulawesi (Manado): van mei tot juli
 • Kleine Sunda-eilanden (Flores): mei en juni (zuidkust), december tot maart (noordkust)
 • Kalimantan (Borneo): november tot januari

 

U heeft een paspoort nodig dat nog minimaal 6 maanden geldig is vanaf de datum van terugkomst. Let u er ook op dat uw paspoort nog minimaal 2 lege bladzijdes heeft voor stempels. Een visum voor Indonesië is verplicht maar houders van een Belgisch en Nederlands paspoort kunnen vooraf een e-visa on arrival aanvragen mits zij niet langer dan 30 dagen in Indonesië blijven. U kunt dit visum vanaf 14 dagen tot uiterlijk 48 uur voor vertrek aanvragen. Betaling dient online per creditcard voldaan te worden. Kosten voor dit visum bedragen IDR 500.000.

Houdt u bij het kopen van souvenirs in gedachte dat dit een van de weinige manieren van de lokale bevolking is om inkomsten te krijgen uit het toerisme. Afdingen is normaal, maar maakt u er geen sport van om altijd overal de goedkoopste deal te krijgen. Het is uiteraard niet toegestaan om souvenirs van bedreigde planten en dieren mee de grens over te nemen. Let op hieronder vallen dus ook dat mooie stukje koraal dat u zelf heeft gevonden of armbanden van olifantenhaar. Voor meer informatie kijk op WNF – Foute souvenirs.

Indonesië is ingedeeld in drie verschillende tijdzones. Het tijdsverschil op de eilanden Sumatra en Java bedraagt 5 uur (later), op de eilanden Sulawesi, Bali, Lombok en de andere Kleine Sundaeilanden: 6 uur later. Kalimantan is verdeeld over twee tijdzones. In de winter komt hier nog een uur bij.

Corona blijft een belangrijk punt van aandacht en reizen is het makkelijkst en veiligst als u zelf volledig bent gevaccineerd en geboosterd tegen COVID. Ieder land heeft zijn eigen inreisvoorwaarden en aanvullende maatregelen ter plekke. Bijv.: volledige vaccinatie, boosterprik, soort en geldigheid betreffende vaccin, Fit to Travel/genezen verklaring, 2 of 3G beleid, inreis-formulieren, Digitaal Corona Certificaat etc. Een goede voorbereiding op uw reis blijft dus belangrijk. Bekijk op de overheidspagina Nederland Wereldwijd wat de voorwaarden voor uw bestemming zijn en check deze ook nogmaals voor vertrek. U bent zelf verantwoordelijk voor de juiste en geldige inreis- en/of vaccinatiedocumenten.

Voor informatie over andere vaccinaties verwijzen wij u door naar de plaatselijke GGD voor een advies op maat. Zij kunnen u ook adviseren over malaria. Meer informatie vindt u ook op de site van het landelijk coördinatiecentrum reizigersadvisering www.lcr.nl

De medische diensten zijn niet te vergelijken met die in Europa. De weinige internationale klinieken zijn bovendien duur. Voor belangrijke medische ingrepen gaat men beter naar Singapore, Bangkok of Australië. Een goede en aangepaste reisverzekering is dus aan te raden. Vergeet niet een degelijke reisapotheek mee te nemen! O.R.S. tegen het uitdrogen bij darmproblemen is zeker aan te bevelen.
Kraanwater is ondrinkbaar. Gebruik uitsluitend water uit flessen (grote kannen of flessen) waarvan de zegel niet geschonden is.
Wegens vogelgriep – zie verder – dient alle gevogelte goed gebakken of gekookt te zijn. De hygiënische standaarden zijn niet overal dezelfde en het eten van eettentjes is te mijden. Eet bij voorkeur goed gekookt voedsel en geschilde vruchten en vermijdt rauwkost. Recent werden verschillende gevallen van methanolvergiftigingen met dodelijke afloop gemeld. Reizigers wordt aangeraden geen lokaal gestookte alcohol te aanvaarden of te nuttigen en vooral op Bali en Lombok waakzaam te zijn bij het nuttigen van alcohol.

Wij informeren u graag over medische ondersteuning tijdens uw reis. Hiervoor heeft KLM een “Dokter mee op reis” service abonnement tegen geringe kosten.

Wist u dat u ook medische begeleiding van een ervaren arts tijdens uw reis kunt bijboeken als u met All for Nature Travel reist?

Doorgaans kan men veilig reizen in Indonesië, het land is politiek stabiel maar lokale spanningen die kunnen escaleren vragen extra voorzichtigheid van de reiziger (bv in regio’s in Papoea, Sulawesi, Aceh en de Molukken). Het is aan te raden de laatste ontwikkelingen in de lokale pers (Jakarta Post, Jakarta Globe, Metro TV,..) te volgen.

Indonesië is een land met grote verschillen tussen arm en rijk. De mensen zijn vriendelijk maar kleine criminaliteit (diefstal) komt voor. Door enkele voorzorgmaatregelen in acht te nemen kunt u de kans hierop aanzienlijk verkleinen:

 • Draag belangrijke papieren in een moneybelt of in een ander onopvallend opbergsysteem.
 • Draag geen kostbare sieraden tijdens uw reis.
 • Laat nooit uw portefeuille zichtbaar in uw achterzak zitten. De makkelijkste manier is het geld dat u die dag nodig denkt te hebben los in de zak te dragen.
 • Laat geen kostbare bezittingen in de auto achter, ook niet in de bagageruimte.
 • Bewaar grote sommen geld en waardepapieren zoals tickets en cheques in uw hotelkluis. Indien u veel geld mee moet nemen, verspreidt het dan over uw lichaam.
 • Maak kopieën van waardepapieren en identiteitsbewijzen en noteer de nummers van waardevolle voorwerpen zoals camera’s.
 • Een rugzakje is over het algemeen erg handig, echter op drukke plaatsen kunt u de rugzak beter als ‘buikzak’ gebruiken.

Indonesië is gelegen in een seismisch actief gebied waar aardbevingen en vulkaanuitbarstingen regelmatig voorkomen. Sinds de lente van 2006 is de vulkaan Merapi, ten oosten van de Yogyakarta, terug actief geweest. Ook de Ijen (Oost – Java) is sinds 2011 geregeld gesloten voor publiek omwille van de verhoogde activiteit. Het is aangeraden zich te informeren bij de plaatselijke overheid vooraleer men een wandeling in de buurt van actieve vulkanen wil maken. Er zijn ook regelmatig aardbevingen. Een aantal zware aardbevingen vonden plaats in de loop van 2012 buiten de kusten van Sumatra. Ook in de natuurparken is het aangewezen een professionele gids te gebruiken.

Met de huidige situatie in de wereld is het fijn om altijd op de hoogte te zijn. Download de Nederlandse 24/7 BZ Reis app en ga goed voorbereid op reis. Stel dat er een calamiteit of incident is op de bestemming, dan wordt u hierover geïnformeerd. U heeft met 1 druk op de knop contact met het contactcenter van het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken; 24 uur per dag, 7 dagen per week.

Een goede reisverzekering is van groot belang. Controleert u alstublieft of u voldoende bent afgedekt tegen medische kosten en andere onvoorziene omstandigheden. Daarnaast is het sterk aan te raden om ook een annuleringsverzekering af te sluiten. Er kunnen zich altijd omstandigheden voordoen waardoor het voor u niet mogelijk is te reizen.

bagage safari, bagage verre reis

All for Nature Travel

image description

Ultieme wildlife beleving

Met All for Nature Travel maakt u de mooiste wildlife reizen. Geniet van ongerepte natuur en haar dierenleven.

image description

Kleinschaligheid

Vanuit kleinschalige, duurzame lodges geniet u van ongerepte natuur en haar dierenleven. Individueel of in een kleine groep.

image description

Bijdrage aan de natuur

Met uw reis, die voldoet aan de hoogste duurzaamheidsstandaard, draagt u direct bij aan de bescherming van het wildlife dat u ziet.

WordPress Cookie Plug-in door Real Cookie Banner