zeilen Raja Ampat

Indonesië: Ontdek de Koraaldriehoek per Zeilschip

richtprijs 3.995

Highlights van deze natuurreis:

 • Verblijf op een kleinschalig duurzaam zeilschip in de Indonesische archipel.
 • Snorkel in de schitterende onderwaterwereld van de Koraaldriehoek
 • Ga aan land op ongerepte eilanden en ga op zoek naar komodovaranen of paradijsvogels.
 • Snorkel met tropische vissen en ga op zoek naar walvishaaien en reuzenmanta’s.
 • Uw reis draagt bij aan de bescherming van de Koraaldriehoek.
 • Er zijn verschillende routes mogelijk waarbij u 8 of 10 dagen aan boord verblijft.
 • U gaat hier alleen snorkelen, bent u geïnteresseerd in duiken vraag dan naar onze liveaboards.
 • Beoordelingen 0 beoordelingen
  0/5
 • Reistype Reistype
  Bedrijfs- of incentivereis, Groepsreis
 • Reisperiode Het hele jaar door
  0/8
Vraag offerte aan

Laat uw reis op maat uitwerken

Alles over reis: Indonesië: Ontdek de Koraaldriehoek per Zeilschip.

Een groot gedeelte van de Indonesische archipel ligt in de Koraaldriehoek. De Koraaldriehoek wordt ook wel de kraamkamer van de wereldzeeën genoemd, zo rijk is het gebied aan planten en dieren. Ons duurzame zeilschip de Ombak Putih doet verschillende routes aan door dit gebied waarbij de nadruk ligt op de ongerepte eilanden en het snorkelen in een schitterende onderwaterwereld. Helaas is dit zeeparadijs in gevaar, ondermeer door onverantwoorde visserij, vervuiling en klimaatverandering. Het Wereld Natuur Fonds werkt hard aan het behoud van de Koraaldriehoek, waar niet alleen zeeleven, maar ook miljoenen mensen van afhankelijk zijn. Uw reis draagt hieraan bij.

De ondergenoemde drie routes hebben ieder hun eigen hoogtepunten en vertrekperiodes. U kunt kiezen uit paradijsvogels, walvishaaien, reuzenmanta’s of Komodovaranen. Meer informatie op aanvraag.

 • Mantaroggen & Komodovaranen: Op deze 8-daagse zeilcruise reist u van Bali naar Komodo of andersom. Komodo National Park waar u enkele dagen doorheen reist is een unieke vulkanische eilandengroep voor de kust van Flores. U kunt snorkelen bij schitterend koraal en een ‘cleaning station’ voor de reuzenmanta’s bezoeken en heeft verschillende mogelijkheden om op trekking te gaan op zoek naar de beruchte “Komodo Dragons”. Wie hen in het echt heeft gezien weet zeker dat draken bestaan… Vertrek 2x per maand van mei t/m september. Vanaf €3995,- per persoon.
 • Juwelen van Raja Ampat: Op 10-daagse zeilcruise verkent u de schitterende en meest ongerepte eilanden van West-Papoea in de omgeving van Raja Ampat. Deze eilandengroep, bestaande uit meer dan 1500 kleine eilandjes die uit de zee omhoog rijzen, ligt in het meest ongerepte gedeelte van de Koraaldriehoek en naast de fantastische snorkelmogelijkheden zult u aan land gaan op zoek naar paradijsvogels en ander wildlife in de rijk begroeide jungle vegetatie. Vertrek 2x per maand van oktober t/m januari. Vanaf €6895,- per persoon.
 • Walvishaaien & Paradijsvogels: Op deze 10-daagse zeilcruise verblijft u weer in Raja Ampat, het laatste paradijs op aarde. U vertrekt vanaf Kaimana en u gaat naar een specifiek gebied op zoek naar drie verschillende soorten paradijsvogels en de walvishaai. U reist hier in de tijd dat de walvishaaien langskomen op hun migratieroute. Zijn imposante grootte en aanwezigheid in de ondiepere kustwateren maken van de walvishaai een populaire icoon van de zee. Er is helaas maar weinig bekend over deze “gentle giant”, maar hij wordt vrijwel zeker gezien, de paradijsvogels hebben meer geluk nodig; de gewone-, de rode- en de Wilson’s paradijsvogels komen hier voor. Vertrek 2x per maand van oktober t/m januari. Vanaf €6895,- per persoon.

 

zeilreis Papoea

Uw wildlife ervaring compleet verzorgd
Wat is bij deze reis inbegrepen?.
 • 7 of 9 overnachtingen op 4 sterren niveau o.b.v. volpension
 • Transfers van en naar de boot
 • Parkgelden, snorkelspullen en begeleiding van bioloog aan boord
 • Bijdrage aan de Marine Megafauna Foundation Deze bijdrage is onderdeel van de investering die All for Nature direct en indirect doet in natuurbescherming. De hoogte verschilt per reis, maar in het totaal wordt gemiddeld 5% van de reissom geïnvesteerd in natuurbescherming, zoals geformuleerd in ons MVO-beleid.
 • Aangesloten bij de ANVR en dekking via SGR (Stichting Garantiefonds Reisgelden)
 • Handig & leuk in de voorbereiding en mee op reis: uw eigen All for Nature Travel app
 • De reissom vanaf €3995,- of €6895,- per persoon is o.b.v. een tweepersoonscabine. Eenpersoonscabinetoeslag 75%.
Niet bij de reis inbegrepen?.
 • Reis & annuleringsverzekering
 • Fooi en persoonlijke uitgaven
 • Let op vanaf 1 februari 2023 geldt een brandstoftoeslag van €300,- of €400,- per persoon.
 • Eventuele uitbreidingen of extra hotelovernachtingen
 • Internationale vluchten. Deze boeken wij graag voor u.
 • Boekt u uw vlucht via ons, dan wordt deze volledige gecompenseerd met GreenSeat Gold Standard
 • Verplichte consumentenbijdrage SGR € 5,- p.p.
 • Bijdrage Calamiteitenfonds (€2,50 per boeking). Deze bijdrage is verplicht zodat u aanspraak kunt maken op de garantieregeling.
 1. Dagprogramma op aanvraag Meerdere routes op aanvraag

  Afhankelijk van het dier dat u zou willen zien of de maand dat u kunt reizen hebben wij verschillende routes:
  Meer informatie op aanvraag.

  Mei t/m september Mantaroggen & Komodovaranen 8 dagen vanaf €3995,- per persoon
  Vertrek & retour vanaf Bali 3x per maand vanaf 29 april t/m 2 september

  Oktober t/m januari Juwelen van Raja Ampat 10 dagen vanaf €6895,- per persoon
  Vertrek & retour vanaf Sorong 3x per maand vanaf 18 oktober t/m 18 januari 2024

  Oktober t/m januari Walvishaaien & Paradijsvogels 10 dagen vanaf €6895,- per persoon
  Vertrek Sorong & Aankomst Kaimana 11 januari, 5 & 10 oktober en 23 november 2023
  Vertrek Kaimana & Aankomst Sorong 23 januari, 17 oktober, 11 november en 5 december

  Uw internationale vluchten en transfers en eventuele uitbreidingen boeken wij graag voor u zodat u een complete pakketreis heeft die is afgedekt volgens onze ANVR Reisvoorwaarden.

 2. Uw reis verlengen? Naar de orang-oetans of liever naar het strand?

  Deze zeilreis is heel mooi te combineren met ander wildlife in Indonesië, zoals de orang-oetans op Borneo. Of wat dacht u van een strandverlenging op Bali in een kleinschalig, duurzaam en luxe eco-resort? Of breidt uw reis uit met een bezoek aan de gekleurde kratermeren van Kelimutu op Flores.

  Vertel ons uw wensen en wij maken uw reis graag op maat.

walvishaai Raja Ampat
Ombak Putih bij Raja Ampat
Komodovaraan © All for Nature Travel
Bij deze reis hebben wij de volgende lodge(s) voorzien. Voor meer informatie klik op de foto´s.

Verblijf op duurzaam zeilschip de Ombak Putih.

zeilen Papoea Nieuw Guinea, zeilvakantie Papoea

Onze kleinschalige, duurzame lodgesDoor hier te verblijven draagt u bij aan het behoud van de natuur

Deze accommodaties zijn door ons zorgvuldig geselecteerd op basis van hun bijdrage aan een betere wereld. Het liefst maken wij gebruik van kleinschalige accommodaties, die binnen de eigen familie worden gerund. Zij liggen bij voorkeur in de ongerepte natuur dicht bij de ingang van de parken. Ze benadrukken de gastvrijheid van de bevolking en zijn altijd in lijn met het unieke karakter van de plaats die wordt bezocht.

 

Dit zijn onze aanbevelingen. Deze accommodaties zijn geliefd, dus wees er op tijd bij! Verblijft u liever in een andere duurzame lodge? Wij passen de privéreis graag op maat voor u aan.

 

Wij zijn Travelife Certified en voldoen daarmee aan de hoogste standaards op het gebied van duurzaamheid.

Klik op bovenstaande voor praktische reistips ter informatie. De exacte en up-to-date praktische reisinformatie krijgt u van ons bij boeking.

U heeft een goede bescherming nodig tegen de zon. Zonnebrandcrème met een hoge factor factor (en als u de oceaan ingaat om te duiken of te snorkelen, houdt u er dan rekening mee dat uw zonnebrandcrème 100% biologisch afbreekbaar is ter bescherming van het koraal), een goede zonnebril en een hoed of pet zijn een vereiste. Voor een eventuele trekking door de jungle is het belangrijk dat u lange mouwen heeft en een lange broek draagt. Ongedierte en muggen maken dankbaar gebruik van onbedekte delen. Wij adviseren u dan ook stevige wandelschoenen en muggenspray. Een regenjas is ook zeker aan te bevelen, omdat het hier ook in de droge tijd kan regenen.

Volgens de normen en waarden van het land is het gebruikelijk dat vrouwen hun benen bedekken. Tijdens het verblijf bij de lodges bent u uiteraard helemaal vrij om te dragen wat u wilt. Wij zouden het echter wel op prijs stellen als u voor bezoek aan de dorpjes een lange rok of broek mee zou kunnen nemen. Een sarong is altijd handig.

Zwemkleding mag niet ontbreken in uw bagage en een eigen snorkelset kan handig zijn, al kan die ter plaatse ook worden gehuurd. Vergeet vooral ook uw verrekijker, camera, zaklamp en waterfles niet. Houdt u er ook rekening mee dat u voldoende batterijen of volle accu’s meeneemt voor uw camera omdat die tijdens uw verblijf niet altijd kunnen worden opgeladen.

Verder niet vergeten:
Kleine dagrugzak of reistas, anti-muggenmiddel, money-belt, medicijnen (indien van toepassing), paspoort en kopie, verzekeringspapieren en kopie, vaccinatieboekje en kopie, reischeques, geld en creditcard, vliegtickets of e-ticketnummer en EHBO-set met O.R.S. tegen uitdroging.

All for Nature betekent alles voor de natuur en dat is precies wat zij voor ogen heeft. Wij hebben er alles voor over om de natuur op deze planeet te beschermen en te behouden voor toekomstige generaties. Dit komt o.a. tot uiting in ons Duurzaam Toerisme en MVO beleid.

U als reiziger kunt ook heel veel doen om de natuur op verre reizen in stand te houden en er voor te zorgen dat lokale mensen inkomsten krijgen uit het behoud van de natuur.
Vraagt u bijvoorbeeld altijd toestemming om een foto van lokale mensen te maken en leert u een paar standaard zinnetjes in de lokale taal ter begroeting, dat maakt het contact een stuk gemakkelijker: Hallo of goedendag is Selamat sore en dankuwel is Terima kasih in de lokale Bahasa Indonesia taal.

Reis plasticvrij
We gebruiken het allemaal en we komen het overal tegen. In winkels, maar ook langs de weg en in de natuur zoals in de zee. Op prachtige reisbestemmingen worden paradijselijke stranden, bossen en berggebieden vervuild door plastic dat veelal door toeristen is gebruikt. Vooral wegwerp plastic, zoals rietjes, flessen en tasjes, blijven in grote hoeveelheden in de natuur achter. Om ervoor te zorgen dat we van de mooiste plekken ter wereld kunnen blijven genieten, geven we u vijf tips om uw plasticgebruik op vakantie te verminderen.
1. Check of u in uw vakantieland uit de kraan kunt drinken: waterinhetbuitenland.nl.
· Drinkwater uit kraan? Neem een hervulbare waterfles mee.
· Geen drinkwater uit de kraan? Schaf aan het begin van uw verblijf een grote verpakking water aan en vul uw flesje. Bij de meeste van onze duurzame accommodaties kunt u water tappen. Zo niet, alleen al door er naar te blijven vragen wordt het personeel gestimuleerd hier aan bij te dragen.
2. Zeg ‘nee’ tegen plastic rietjes.
3. Neem altijd een (boodschappen)tas mee.
4. Neem zelf shampoo, douchegel en bodylotion mee.
5. Zin in een vakantie uitje? Doe mee aan lokale ‘beach clean-ups!’

Meld wildlife crime met je smartphone
Wilde dieren over de hele wereld worden bedreigd door illegale handel. Ook als reiziger kunt u helpen bij de strijd tegen de illegale handel in wilde dieren. U kunt bijvoorbeeld een beer in een kooi tegenkomen of ivoor dat verkocht wordt op een markt. Via de speciale Wildlife Witness app kan iedereen die op reis misstanden ziet een foto hiervan maken en de exacte locatie van een incident vastleggen zonder bemoeienis ter plaatse. De melding wordt doorgegeven aan TRAFFIC, de organisatie die handel in wilde dieren monitort en criminele netwerken op deze manier kan volgen. Meer over deze app.

De munteenheid in Indonesië is de Indonesische Rupiah (Rp). Indonesië beschikt over een uitgebreid netwerk van ATM’s (geldautomaten) aangesloten op het VISA/Cirrus/Maestro netwerk. Op de kleinere eilanden en in afgelegen gebieden is dit beperkt dus neemt u ook altijd voldoende cash geld mee. Het is dus mogelijk om in de steden geld van de ATMs te pinnen en te vermijden met veel geld rond te wandelen. Het is dus aan te raden om in ieder geval een kredietkaart en pinpas mee te nemen. International Visa en Mastercard zijn algemeen. Gebruik van kredietkaarten is beperkt tot de duurdere aangelegenheden en grote hotels maar is in stijgende lijn. Helaas stijgt daarmee ook het aantal gerapporteerde gevallen van kredietkaartfraude. Wees waakzaam bij betaling met kredietkaarten, doe bij voorkeur enkel betalingen waarbij gebruik van de pincode vereist is als controle i.p.v. handtekening (kredietkaarten met chip).

De euro is nu overal goed ingeburgerd, en wordt in wisselkoersen en hotels vlotter omgewisseld en aanvaard dan de USD (bepaalde series of jaargangen van de USD worden geweigerd). Luxe-uitgaven als duiktrips kunnen steeds in euro worden vereffend. Het is uit veiligheidsoverwegingen niet aangewezen grote geldsommen cash te vervoeren, gelet op de alomtegenwoordigheid van geldautomaten. Het beste kunt u bij aankomst op de luchthaven in het betreffende land uw geld wisselen of pinnen. Wij raden u wel aan om indien u op eigen gelegenheid reist altijd een klein bedrag in Amerikaanse dollar (100 $) op zak te hebben in kleine coupures.

Let u er tijdens de reis op dat u altijd genoeg kleingeld op zak heeft. Dit bespaart u veel tijd en problemen bij het afrekenen van maaltijden, souvenirs, etc.

Voordat u vertrekt adviseren wij om te checken bij uw bank of uw bankpas ‘aan’ staat voor de periode dat u buiten Europa bent.

Indonesië kent een tropisch klimaat met een gemiddelde temperatuur van rond de 29C. De evenaar loopt over het grote eiland Sumatra. In berggebieden kan het koeler zijn. In de zogenaamde moessonperioden kan je prima door Indonesië reizen; de luchtvochtigheid is hoger, maar het heeft ook zijn voordelen. Het is wat minder stoffig en er zijn meer vruchten. Het betekent niet, dat het in de moessontijd steeds regent. In feite kun je het hele jaar door elke dag een regenbui verwachten. Die tropische buien veroorzaken in korte tijd een enorme regenval, de straten lijken soms wel riviertjes, maar het is ook zo weer weg. Als het regent is dat meestal in de namiddag of avond. Meestal regent het niet achter elkaar door.

Moessonperioden Indonesië: 

 • Sumatra: van half oktober tot maart
 • Java en Bali: van december tot maart
 • Zuid Sulawesi en Midden Sulawesi: december tot februari
 • Noord Sulawesi (Manado): van mei tot juli
 • Kleine Sunda-eilanden (Flores): mei en juni (zuidkust), december tot maart (noordkust)
 • Kalimantan (Borneo): november tot januari

 

U heeft een paspoort nodig dat nog minimaal 6 maanden geldig is vanaf de datum van terugkomst. Let u er ook op dat uw paspoort nog minimaal 2 lege bladzijdes heeft voor stempels. Een visum voor Indonesië is verplicht maar houders van een Belgisch en Nederlands paspoort kunnen vooraf een e-visa on arrival aanvragen mits zij niet langer dan 30 dagen in Indonesië blijven. U kunt dit visum vanaf 14 dagen tot uiterlijk 48 uur voor vertrek aanvragen. Betaling dient online per creditcard voldaan te worden. Kosten voor dit visum bedragen IDR 500.000.

Houdt u bij het kopen van souvenirs in gedachte dat dit een van de weinige manieren van de lokale bevolking is om inkomsten te krijgen uit het toerisme. Afdingen is normaal, maar maakt u er geen sport van om altijd overal de goedkoopste deal te krijgen. Het is uiteraard niet toegestaan om souvenirs van bedreigde planten en dieren mee de grens over te nemen. Let op hieronder vallen dus ook dat mooie stukje koraal dat u zelf heeft gevonden of armbanden van olifantenhaar. Voor meer informatie kijk op WNF – Foute souvenirs.

Indonesië is ingedeeld in drie verschillende tijdzones. Het tijdsverschil op de eilanden Sumatra en Java bedraagt 5 uur (later), op de eilanden Sulawesi, Bali, Lombok en de andere Kleine Sundaeilanden: 6 uur later. Kalimantan is verdeeld over twee tijdzones. In de winter komt hier nog een uur bij.

Corona blijft een belangrijk punt van aandacht en reizen is het makkelijkst en veiligst als u zelf volledig bent gevaccineerd en geboosterd tegen COVID. Ieder land heeft zijn eigen inreisvoorwaarden en aanvullende maatregelen ter plekke. Bijv.: volledige vaccinatie, boosterprik, soort en geldigheid betreffende vaccin, Fit to Travel/genezen verklaring, 2 of 3G beleid, inreis-formulieren, Digitaal Corona Certificaat etc. Een goede voorbereiding op uw reis blijft dus belangrijk. Bekijk op de overheidspagina Nederland Wereldwijd wat de voorwaarden voor uw bestemming zijn en check deze ook nogmaals voor vertrek. U bent zelf verantwoordelijk voor de juiste en geldige inreis- en/of vaccinatiedocumenten.

Voor informatie over andere vaccinaties verwijzen wij u door naar de plaatselijke GGD voor een advies op maat. Zij kunnen u ook adviseren over malaria. Meer informatie vindt u ook op de site van het landelijk coördinatiecentrum reizigersadvisering www.lcr.nl

De medische diensten zijn niet te vergelijken met die in Europa. De weinige internationale klinieken zijn bovendien zeer duur. Voor belangrijke medische ingrepen gaat men beter naar Singapore, Bangkok of Australië. Een goede en aangepaste reisverzekering is dus aan te raden.

Vergeet niet een degelijke reisapotheek mee te nemen! O.R.S. tegen het uitdrogen bij darmproblemen is zeker aan te bevelen. Kraanwater is ondrinkbaar. Gebruik uitsluitend water uit flessen (grote kannen of flessen) waarvan de zegel niet geschonden is. Wegens vogelgriep – zie verder – dient alle gevogelte goed gebakken of gekookt te zijn. De hygiënische standaarden zijn niet overal dezelfde en het eten van eettentjes is te mijden. Eet bij voorkeur goed gekookt voedsel en geschilde vruchten en vermijdt rauwkost. Recent werden verschillende gevallen van methanolvergiftigingen met dodelijke afloop gemeld. Reizigers wordt aangeraden geen lokaal gestookte alcohol te aanvaarden of te nuttigen en vooral op Bali en Lombok waakzaam te zijn bij het nuttigen van alcohol.

Wij informeren u graag over medische ondersteuning tijdens uw reis. Hiervoor heeft KLM een “Dokter mee op reis” service abonnement tegen geringe kosten.

Wist u dat u ook medische begeleiding van een ervaren arts tijdens uw reis kunt bijboeken als u met All for Nature Travel reist?

Doorgaans kan men veilig reizen in Indonesië, het land is politiek stabiel maar lokale spanningen die kunnen escaleren vragen extra voorzichtigheid van de reiziger (bv in regio’s in Papoea, Sulawesi, Aceh en de Molukken). Het is aan te raden de laatste ontwikkelingen in de lokale pers (Jakarta Post, Jakarta Globe, Metro TV,..) te volgen.
Indonesië is een land met grote verschillen tussen arm en rijk. De mensen zijn vriendelijk maar kleine criminaliteit (diefstal) komt voor. Door enkele voorzorgmaatregelen in acht te nemen kunt u de kans hierop aanzienlijk verkleinen:

 • Draag belangrijke papieren in een moneybelt of in een ander onopvallend opbergsysteem.
 • Draag geen kostbare sieraden tijdens uw reis.
 • Laat nooit uw portefeuille zichtbaar in uw achterzak zitten. De makkelijkste manier is het geld dat u die dag nodig denkt te hebben los in de zak te dragen.
 • Laat geen kostbare bezittingen in de auto achter, ook niet in de bagageruimte.
 • Bewaar grote sommen geld en waardepapieren zoals tickets en cheques in uw hotelkluis. Indien u veel geld mee moet nemen, verspreidt het dan over uw lichaam.
 • Maak kopieën van waardepapieren en identiteitsbewijzen en noteer de nummers van waardevolle voorwerpen zoals camera’s.
 • Een rugzakje is over het algemeen erg handig, echter op drukke plaatsen kunt u de rugzak beter als ‘buikzak’ gebruiken.

Indonesië is gelegen in een seismisch actief gebied waar aardbevingen en vulkaanuitbarstingen regelmatig voorkomen. Sinds de lente van 2006 is de vulkaan Merapi, ten oosten van de Yogyakarta, terug actief geweest. Ook de Ijen (Oost – Java) is sinds 2011 geregeld gesloten voor publiek omwille van de verhoogde activiteit. Het is aangeraden zich te informeren bij de plaatselijke overheid vooraleer men een wandeling in de buurt van actieve vulkanen wil maken. Er zijn ook regelmatig aardbevingen. Een aantal zware aardbevingen vonden plaats in de loop van 2012 buiten de kusten van Sumatra. Ook in de natuurparken is het aangewezen een professionele gids te gebruiken.

Met de huidige situatie in de wereld is het fijn om altijd op de hoogte te zijn. Download de Nederlandse 24/7 BZ Reis app en ga goed voorbereid op reis. Stel dat er een calamiteit of incident is op de bestemming, dan wordt u hierover geïnformeerd. U heeft met 1 druk op de knop contact met het contactcenter van het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken; 24 uur per dag, 7 dagen per week.

Een goede reisverzekering is van groot belang. Controleert u alstublieft of u voldoende bent afgedekt tegen medische kosten en andere onvoorziene omstandigheden. Daarnaast is het sterk aan te raden om ook een annuleringsverzekering af te sluiten. Er kunnen zich altijd omstandigheden voordoen waardoor het voor u niet mogelijk is te reizen.

bagage safari, bagage verre reis

All for Nature Travel

image description

Ultieme wildlife beleving

Met All for Nature Travel maakt u de mooiste wildlife reizen. Geniet van ongerepte natuur en haar dierenleven.

image description

Kleinschaligheid

Vanuit kleinschalige, duurzame lodges geniet u van ongerepte natuur en haar dierenleven. Individueel of in een kleine groep.

image description

Bijdrage aan de natuur

Met uw reis, die voldoet aan de hoogste duurzaamheidsstandaard, draagt u direct bij aan de bescherming van het wildlife dat u ziet.

Wij gebruiken cookies alleen voor analyse en het goed laten functioneren van de site. Door de site te gebruiken, gaat u akkoord met de plaatsing van cookies. Meer over cookies & privacybeleid

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten