Papoea-Nieuw-Guinea

Blog -Tufi’s tropische duik: het macro aquarium

Via een korte vlucht en een landing op het lokale voetbalveld, komen we aan bij Tufi Resort, in Papoea-Nieuw-Guinea, een unieke duikbestemming binnen de beroemde Koraaldriehoek. Veel gave duikbestemmingen in Zuidoost-Azië in bijvoorbeeld Indonesië, Filipijnen, Maleisië vallen binnen de Koraaldriehoek. Het grote voordeel van Papoea is dat hier amper andere duikers of snorkelaars zijn en het rif dus in prachtige onaangetaste staat verkeerd.

Tufi resort, vakantie Papoea-Nieuw-Guinea

reis Papoea-Nieuw-Guinea

Daarnaast is de Koraaldriehoek, die 150x het oppervlak van Nederland heeft, ook de kraamkamer van alle oceanen. Er wordt hier dus wat afgepaaid, geboren en gekraamd. Dit zorgt ervoor dat veel zoogdieren en vissen terugkomen naar deze voedselrijke zeegebieden. Hier vind je bijvoorbeeld zo’n 75% van alle koraalsoorten, wel 6 soorten zeeschildpadden, meer dan 3000 soorten vissen, maar ook aan de grote jongens zoals walvishaaien, mantaroggen en dolfijnen is geen gebrek.

Tijd voor onze duikbril en een duik in één van de (kleur)rijkste plekken op deze aarde. Het grote voordeel is dat hier heel het jaar door gedoken kan worden, weer of geen weer. Wil je deze prachtige duikstek combineren met de paradijsvogels of culturele feesten in de rest van Papoea, houd dan de reisperiode van mei tot oktober aan.

reis duiken

snorkelen Papoea-Nieuw-Guinea

Het weer zit niet echt mee. Er staat veel wind en vanaf het uitkijkpunt bij Tufi Resort zien we grote schuimkoppen op het ‘outer reef’. Een ‘No Go’ voor de oceaan vandaag. Alleen de boot is al een probleem door de hoge golfen die op het rif breken. Het anker gaat het met deze heftige golfslag op zee niet houden. Verder is de kans om uit elkaar te driften tussen de schuinkoppen of elkaar onderwater kwijt te raken veel te groot vandaag.

reis koraaldriehoek
Maar niet getreurd, de Oro provincie waar wij nu zijn, staat bekend om zijn uitgestrekte tropische fjorden. Dus uitwijkmogelijkheden genoeg bij onstuimig weer. Na een goed ontbijtje hijsen we ons alvast in een wetsuit, want het giet pijpenstelen en je kunt beter je kleren drooghouden voor na het duiken. Matt is hier de dive master en neemt ons mee naar vorige week ontdekte nieuwe duikstekkies 2 fjorden verderop. Altijd fijn om weer even ‘gerefreshed’ te worden voor je de deep blue induikt met een luchtfles op je rug.

koraal in Papoea-Nieuw-Guinea

Tijd om het aquarium in te duiken en bij Nemo op bezoek te gaan! Onder water kan je jezelf helemaal verliezen in de tijd en de ruimte tussen zeebodem en surface. Je wordt omhuld door de rust die de machtige oceaan uitstraalt. Oneindig blauw, 360 graden om je heen, waar zelfs een blauwe vinvis van 35 meter totaal zoek kan raken. Daarnaast voel ik me altijd als een vis in het water als ik de ademautomaat in mijn mond steek en van boord ga.

Papoea-Nieuw-Guinea

duiken in Papoea-Nieuw-Guinea

We springen de Papoeaanse macro-onderwaterwereld tegemoet. Zo gaaf dat er onder deze spiegel een totaal nieuwe wereld bestaat. Het koraal is hier nog springlevend en het water is glashelder, ondanks een troebel water aan het oppervlakte, omdat het regenwater zand van het land het water inspoelt. Gelukkig is die laag verdwenen bij de tweede duik. Je hoeft hier helemaal niet diep te duiken en zelfs snorkelaars kunnen zich hier prima vermaken. Onze duiken zijn max 15 meter diep en door het heldere water blijft de onderwaterwereld super kleurrijk en fotogeniek.

koraal bij Koraaldriehoek

duiken bij Koraaldriehoek

Hier in het fjord gaat het vooral om het klein maar fijn. Er is hier geen stroming, alleen een lichte deining van eb en vloed, waardoor je langzaam door de koraal tuin zweeft en zo nu en dan een beetje bij moet sturen als je ineens in je ooghoek een felle kleur spot. Soms zo klein als een speldenknopje kom je ze in alle kleuren van de regenboog tegen: de zee-naaktslakken (nudibranches). Hoe feller de kleur, deste giftiger ze zijn. Ofwel het alle grootste waarschuwingssein van de dierenwereld voor ‘don’t eat me or you will die’.

duiken in tropische wateren

De verschillende clownvisjes die we tegenkomen proberen altijd een beetje stoer te doen zo vlak voor je duikbril, maar laat een belletje ontsnappen uit je ademautomaat en als de wiedeweerga schieten ze weer tussen de giftige tentakels van hun veilige anemoon. Heel veel kleine visjes en garnalen schuilen tussen het woud van koraal, maar als je even stopt, niet beweegt en heel rustig ademt komen ze tevoorschijn om te kijken wat voor rare wezens door een raampje naar ze staren.

reis Koraaldriehoek

reis koraaldriehoek

Als we na twee duiken helemaal relaxed bovenkomen is het weer een beetje opgeklaard en vaart er een jongetje met de kano vlakbij ons, dat uit vissen is gestuurd. Verderop komen we een lokale visser tegen die in het fjord zijn avondmaaltje bij elkaar heeft gevist. Hij waarschuwt ons voor een ‘salty’, een grote zoutwaterkrokodil, een eind verderop in het fjord bij de waterval. Gelukkig had hij vandaag zijn spa dagje gepland met een waterval massage en zijn we hem onderwater niet tegengekomen, want dan waren wij misschien ook in een avondmaaltje veranderd of hadden we geniale foto’s kunnen maken ….

Papoea-Nieuw-Guinea

Bij Tufi Resort worden regelmatig nieuwe duikplekken ontdekt en aan het duikassortiment toegevoegd. Naast de kleurrijke macro-onderwaterwereld, heb je een goede plek om manta’s te spotten bij Bev’s reef. Bij Cyclone reef, een klein eiland van koraalresten dat ontstaan is door de cyclone in 1972, kan gedoken of gesnorkeld worden. Aan haaien is hier ook geen gebrek. Misschien heb je geluk bij Clancy’s reef en kom je een hamerhaai op patrouille of één van de rifhaaien tegen. Liever geen diepe duik? Er ligt een bijzonder House Reef bij je voor de deur. Tussen spullen die er in de WW II gedumpt zijn, is een nieuwe kleurrijke macrowereld ontstaan. Wil je ook de onderwaterwereld van Tufi ontdekken? Zorg dan dat je genoeg tijd hebt om de verschillende duiklocaties uit te proberen en boek minimaal een week. Je kunt er namelijk alleen met het vliegtuig komen, waardoor je op je eerste en je laatste dag beter niet kan duiken.

duiken koraaldriehoek

duikreis Papoea

Deze ervaring deed onze wildlifespotter Kieke op in Papoea-Nieuw-Guinea. Wil jij zelf ook duiken in één van de meest ongerepte riffen van de Koraaldriehoek? Wij werken graag een duikreis bij Tufi Resort op maat voor je uit.

Wil je het combineren met de paradijsvogels van Papoea? Dan is dit de perfecte reis voor jou: Papoea-Nieuw-Guinea: Paradijsvogel Avontuur

Wij gebruiken cookies alleen voor analyse en het goed laten functioneren van de site. Door de site te gebruiken, gaat u akkoord met de plaatsing van cookies. Meer over cookies & privacybeleid

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten