leeuw Kenia

Blog – Lion Collaring in Kenia, klanten van All for Nature Travel waren er bij…

We ontmoeten Monica Chege, een tengere Afrikaanse jongedame. Zij wil promoveren op haar onderzoek naar het gedrag van de leeuw en Human Wildlife conflicten in Lake Nakuru National Park. Schittterend om te zien hoe zij een team van 10 stoere KWS rangers aanstuurt om drie leeuwen te vangen en te voorzien van een halsband met GPS zender; de ‘lion collaring’. Het zenderen van leeuwen is ook bedoeld als ondersteuning van het management van Nakuru NP en de nabijgelegen Soysambu Conservancy. In het afgelopen jaar zijn meer dan 10 leeuwen gedood in de Soysambu Conservancy door veehouders uit wraak voor het doden van koeien door de leeuwen. De laatste vier leeuwen worden nu gevolgd en beschermd door een satelliet halsband.

Officieel ligt de leiding bij de dierenarts en Hans de Iongh, professor van Leiden University en Antwerp University, die ook aanwezig is. Hans is ook de voorzitter van Stichting Leo, een project dat All for Nature Travel al sinds vele jaren ondersteunt.

onderzoek leeuwen Kenia

Samen met vier All for Nature klanten mogen wij als sponsor het hele proces van dichtbij meemaken. We hebben precies drie dagen om de leeuwen te vinden en te zenderen. Het park is relatief klein en omheind en de rangers weten precies waar de leeuwen zich graag ophouden, maar toch nog geen makkelijke opgave. Er leven dan ook maar 12 leeuwen in Nakuru National Park.

collar van leeuwen KeniaDe eerste dag rijden we met vier auto’s de hele ochtend in het park rond en roepen we wat af met onze “calling station”; een geluidsopname met luidspreker die de kreten van prooidieren in nood nadoet met de bedoeling om leeuwen te lokken. Het geluid gaat door merg en been. Zebra’s schieten meteen op de vlucht, buffels stormen op ons af om een soortgenoot in nood te helpen en hyena’s en jakhalzen komen met een verheugde blik aangehuppeld. Het duurt een tijdje voordat ze zich realiseren dat ze voor de gek zijn gehouden en hun offer hebben gebracht voor natuurbescherming.

buffels Lake Nakura NPhyena Keniarangers KeniaEindelijk wordt onze leeuwin gelokaliseerd samen met haar zus, twee welpen en twee iets oudere neven. Ze liggen weggestopt in een bosje aan de rand van het park met een vette zebra als buit. Het is nog niet makkelijk om haar af te zonderen en in de juiste positie te krijgen voor de verdovingspijl. Uiteindelijk is het zover en is ze onder zeil terwijl de dierenarts en het team haar onderzoeken en de halsband met zender aanmeten. Wat ontzettend gaaf om dit van zo dichtbij te mogen meemaken! Iedere natuurdocumentaire op televisie is er niets bij….


Het ‘collaren’ van de leeuwen is noodzakelijk om in kaart te brengen waar de leeuwen het park verlaten, waar ze zich bij voorkeur ophouden en waarom ze zich gedragen zoals ze doen. Veel welpen komen hier bijvoorbeeld om door buffels, die hen bewust vertrappen. En dan heeft deze groep het nog relatief makkelijk, de laatste vrouwelijke kandidaat die moet worden gezenderd leeft in de nabijgelegen Soysambu Conservancy. Van de ooit 16 leeuwen zijn daar nu nog maar 4 leeuwen over, omdat lokale boeren een hekel hebben aan gevaarlijke roofdieren rond hun kuddes…. Hier is nog veel werk aan de winkel.

De leeuwin zelf schijnt er weinig last van te hebben, want na de toediening van het tegenmiddel staat ze na 5 minuten al op, schudt met haar kop, gaat weer even liggen en loopt vervolgens groggy door naar haar zus, die vanuit het bosje ernaast alles heeft geobserveerd. Zij weet zelf van niets. Zal haar zus dan echt niets doorvertellen?


De volgende dag staat een mannetjesleeuw op het programma die nog een collar om heeft van vorig jaar. Deze moet worden vervangen. Ook een machtige man met wijde manenbos is nog niet zo eenvoudig te vinden. En als hij gevonden is laat hij zich zeker niet makkelijk vangen door een groene Land Cruiser met dierenarts. Zelfs de ‘calling station’ interesseert hem niets en bij het Engelse woordje “vet” oftewel dierenarts gaan zijn oren recht omhoog staan. Dat laatste kan uiteraard ook toeval zijn, maar even later zet hij het op een lopen als de dierenarts zijn verdovingspijl heeft voorbereid en laat hij zich een hele dag niet meer zien……

Deze ervaring deed onze wildlifespotter Annemiek in februari op in Kenia. Wil jij zelf ook op safari in Kenia en bijdragen aan natuurbescherming, kijk dan hier.

Om bij een “collaring” aanwezig te zijn moet je een echte wildlife liefhebber zijn. Je moet veel geduld en zitvlees hebben en begrijpen dat die zwaar bedreigde neushoorn en zelden gespotte aardwolf, waar we aan voorbij sjezen, nu even geen prioriteit hebben. Het zenderen van leeuwen is geen standaard onderdeel van ons reisprogramma, maar lijkt het jou leuk om daar een serieuze investering/donatie voor te doen? Geef dan jouw interesse door via info@allfornature.nl . We brengen je graag op de hoogte van de eerstvolgende gelegenheid om dit zelf mee te maken.

Wij gebruiken cookies alleen voor analyse en het goed laten functioneren van de site. Door de site te gebruiken, gaat u akkoord met de plaatsing van cookies. Meer over cookies & privacybeleid

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten