Komodovaraan © All for Nature Travel

Indonesië: Ongerepte Natuur en Wildlife

richtprijs 7.795

Highlights van deze natuurreis:

 • Ga 14 dagen per schip op zoek naar de meest ongerepte natuur en het wildlife van Indonesië.
 • Vaar op een rivierboot door Borneo en ga op zoek naar orang-oetans.
 • Bezoek het Borneo Orangutan Survival Foundation (BOSF) en leer over hun rehabilitatie in het wild.
 • Verken de Koraaldriehoek & Komodo National Park 9 dagen op een authentiek zeilschip.
 • Ga op trekking naar de komodovaranen van Komodo Island.
 • Ga al snorkelend op zoek naar reuzenmanta’s, zeeschildpadden en walvishaaien.
 • Bezoek de kleine eilanden van de Koraaldriehoek op een zeilschip en snorkel in deze kraamkamer van de zee.
 • Deze reis wordt uitgevoerd op onze meest duurzame schepen ver weg van het massatoerisme.
 • Deze reis vertrekt 3 x per maand (data op aanvraag).
 • Beoordelingen 0 beoordelingen
  0/5
 • Reistype Reistype
  Privéreis
 • Reisperiode April t/m September
  0/8
Vraag offerte aan

Laat uw reis op maat uitwerken

Alles over reis: Indonesië: Ongerepte Natuur en Wildlife.

Beginnend in Borneo en eindigend in het Komodo National Park, is dit een reis door de regenwouden van Kalimantan en de Koraaldriehoek in Indonesië.  Deze 14-daagse natuurreis laat u kennismaken met een Indonesië dat nog niet veel mensen kennen. Ongerepte natuur is op een schip ver van de bewoonde wereld nog te vinden in al haar schoonheid samen met legendarische dieren als de orang-oetan, de komodovaraan en de walvishaai. U ontmoet deze dieren van heel dichtbij tijdens avontuurlijke trekkings en draagt bij aan hun behoud.

Uw reis begint in Borneo, waar u Borneo Orangutan Survival Foundation (BOSF) bezoekt. Zij zetten zich in voor het behoud van de orang-oetan en vangen dieren in nood op. Bij Palankaraya beheren zij natuurlijke riviereilanden waar u orang-oetans kunt zien vanuit kano’s op de rivier. Het zien van wilde orang-oetans in de vrije natuur blijft een kwestie van heel veel geluk en hier kunt u in ieder geval foto’s maken in hun natuurlijke habitat. Daarna vaart u door naar Sebangau National Park in Centraal Kalimantan. Dit is een van de laatst overgebleven veenmoerasbossen in Borneo en ongerept tropisch regenwoud. Een prachtig landschap met kristalheldere meren en verre uitzichten vanaf de heuveltoppen. Het uitgestrekte nationale park van ongeveer 568.700 hectare herbergt meer dan 6.000 orang-oetans, een van de grootste populaties ter wereld in het wild. Wie weet heeft u geluk!

Na vier dagen regenwoud pakt u uw spullen en vliegt u door naar de Koraaldriehoek in het zuidoosten van Indonesië voor ongerepte natuur onder water en Komodovaranen. U verblijft 9 dagen op een kleinschalig, duurzaam en luxe opgezet zeilschip. U legt aan op verschillende spots in de Koraaldriehoek in de omgeving van het eiland Flores.

Flores ligt midden in de Koraaldriehoek en is bekend om zijn schitterende koraalriffen en uiteraard de komodovaranen. Ook de zee in deze laatste uitloper van de Koraaldriehoek is spectaculair te noemen; het koraal is ongerept zoals dat overal zou moeten zijn. Het regenboogkleurige water vol met leven is een enorm contrast met de droogte van de eilanden. U gaat al snorkelend op zoek naar zeeschildpadden, reuzenmanta’s en walvishaaien, terwijl dolfijnen en vliegende vissen zich boven water laten zien.

Komodo National Park is een unieke vulkanische eilandengroep voor de kust van Flores. U reist hier per zeilschip naartoe en heeft uw overnachtingen in het Komodo National Park met verschillende mogelijkheden om op trekking te gaan op zoek naar de beruchte “Komodo Dragons”. Wie hen in het echt heeft gezien weet zeker dat draken bestaan… De komodovaraan is de grootste nog levende hagedis en hij kan wel 2-3 meter lang worden met een gewicht van 70-140 kg. De dieren jagen op prooidieren als herten en zwijnen en kunnen dus ook gevaarlijk zijn voor de mens. Een overnachting in Komodo National Park met een trekking naar komodovaranen maken deze reis compleet!

Deze reis biedt u de unieke kans om enkele van de meest iconische dieren ter wereld te zien: de majestueuze orang-oetans van Borneo en de imposante komodovaranen van Komodo ver weg van het massa-toerisme. Met een focus op natuurbehoud en het verkennen van diverse ecosystemen, is dit echt een reis die u dichter bij de natuur brengt.

Beide schepen en All for Nature Travel leveren aanzienlijke inspanningen om de leefomgeving van deze dieren te beschermen.

 

komodo, komodovaraan, komodo island

Uw wildlife ervaring compleet verzorgd
Wat is bij deze reis inbegrepen?.
 • Lokale gids ter plaatse
 • Volledig verzorgd vervoer en interne vluchten, zoals omschreven in het dagprogramma
 • Compensatie van de uitstoot van uw vluchten
 • Bijdrage aan de Marine Megafauna Foundation. Deze bijdrage is onderdeel van de investering die All for Nature direct en indirect doet in natuurbescherming. De hoogte verschilt per reis, maar in het totaal wordt gemiddeld 5% van de reissom geïnvesteerd in natuurbescherming, zoals geformuleerd in ons MVO-beleid.
 • Activiteiten en maaltijden zoals omschreven
 • Dekking Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR garantie)
 • Handig & leuk in de voorbereiding en mee op reis: uw eigen All for Nature Travel app
 • Transfers van en naar de luchthaven, privé airconditioning, badkamer, hutaccommodatie, alle maaltijden tijdens de cruise, toegangsticket voor het Nationaal Park, Engelssprekende gids, snacks, koffie, thee, verse sappen en mineraalwater, donatie van de ranger.
 • De reissom vanaf €7795,- per persoon is o.b.v. een tweepersoonskamer. Eenpersoonscabinetoeslag 75% van de prijs in een tweepersoonskamer/cabine.
Niet bij de reis inbegrepen?.
 • Internationale vlucht. Deze boeken wij graag voor u.
 • Boekt u uw vlucht via ons, dan wordt deze volledige gecompenseerd met GreenSeat Gold Standard.
 • Reis & annuleringsverzekering
 • Fooi en persoonlijke uitgaven
 • Eventuele extra excursies
 • Verplichte consumentenbijdrage SGR € 5,- p.p.
 • Bijdrage Calamiteitenfonds (€2,50 per boeking). Deze bijdrage is verplicht zodat u aanspraak kunt maken op de garantieregeling.
 1. Dag 1 Aankomst op Borneo

  Vandaag komt u aan in Indonesië en vliegt u door naar Palangka Raya.  Daar kunt u in het Swiss Bell Hotel bijkomen van uw vluchten.

  Overnachting Swiss Bell Hotel o.b.v. logies/ontbijt

 2. Dag 2 Bezoek aan BOSF & aan boord

  Al vroeg in de ochtend wordt u bij uw hotel opgehaald en in 40 minuten naar het kleine dorpje Sei Gohong gebracht, waar u aan boord gaat van lokale kano’s om orang-oetans te observeren op het prachtige beboste eiland Pulau Kaja. Het eiland wordt beheerd door de Borneo Orangutan Survival Foundation (BOSF). Nadat u orang-oetans in hun eilandhabitat hebt geobserveerd, gaat u naar het nabijgelegen onderwijscentrum van BOS in Nyaru Menteng voor meer informatie over wat zij doen om orang-oetans op Borneo te beschermen.

  Daarna keert u terug naar de haven van Palangka Raya en gaat u aan boord van een gerenoveerde traditionele Klotok, of houten rivierboot. U krijgt de lunch op uw nieuwe onderkomen en vaart stroomopwaarts door de stad. In de middag staat nog een excursie naar de historische steden Bukit Rawi en Sigi om de prachtig geschilderde sandungs ​​te zien van de Dayak en meer te weten te komen over hun geschiedenis. Daarna keert u terug naar de boot om de cruise stroomafwaarts te starten en ’s nachts op een rustige locatie aan te meren.

  PS: Deze reisroutes zijn slechts voorbeelden. Cruiseroutes zijn onderhevig aan seizoensgebonden rivieromstandigheden. Droge seizoen omstandigheden kunnen wijzigingen in de reisroutes veroorzaken. Houd er rekening mee dat, afhankelijk van uw aankomsttijden, het programma kan worden aangepast aan de voedertijden van de orang-oetans. Tijdens uw bezoek kan ook de volgorde variëren.

  Overnachting Spirit of the Kalimantan o.b.v. volpension incl. activiteiten.

 3. Dag 3 Wildlife spotting

  In de vroege ochtend zullen we met gemotoriseerde kano’s een bezoek brengen aan het uitgestrekte zwartwatermeer Bagantung. Dit is een uniek veenmoeras-ecosysteem waar we de mogelijkheid hebben om vogels, andere dieren in het wild en visserijactiviteiten van de dorpsbewoners te spotten. Terugkerend naar het dorp Pusaka leren we de lokale zelfverdedigings- of schaduwboksoefening kennen. Probeert u het zelf! U vervolgt de cruise stroomafwaarts naar het dorp Tumbang Nusa waar u bij aankomst nog een wandeling door het dorp kunt maken.

  De boot blijft stroomafwaarts varen en passeert de grote beboste eilanden Selat en Badak, waar het mogelijk is om wildlife te spotten. Hier leven ook wilde orang-oetans, wie weet heeft u geluk!

  Overnachting Spirit of the Kalimantan o.b.v. volpension incl. activiteiten.

 4. Dag 4 Traditionele leefwijzen

  De boot vaart stroomafwaarts naar het dorp Pilang, waar u een korte wandeling kunt maken in het bosgebied vlakbij het dorp om het proces van het tappen van rubber (Mamantat) en het oogsten van rotan (Manetes) te zien. De dorpsgids zal u ook wijzen op enkele lokale geneeskrachtige planten die in het bos groeien.

  U keert terug naar de boot voor de lunch. De boot vaart stroomafwaarts op zoek naar een rustige ligplaats voor de nacht.

  Overnachting Spirit of the Kalimantan o.b.v. volpension incl. activiteiten.

 5. Dag 5 Sebangau National park

  Vandaag staat een bijzondere bezoek aan het Sebangau National Park op het programma. Dit is een van de laatst overgebleven veenmoerasbossen in Borneo en ongerept tropisch regenwoud. Een prachtig landschap met kristalheldere meren en verre uitzichten vanaf de heuveltoppen. Het uitgestrekte nationale park van ongeveer 568.700 hectare herbergt meer dan 6.000 orang-oetans, een van de grootste populaties ter wereld in het wild.

  Voor dit avontuur  stapt u over naar de auto voor de reis naar het dorp Kereng Bangkirai (40 minuten). Hier stapt u in een kano en vaart een half uur over de verbazingwekkende weerspiegelingen van het Sebangau-meer naar de kleine Koran-rivier, een klein vogelparadijs met 172 soorten vogels. U zult hier ook het informatiecentrum bezoeken en kunt u nog op eigen gelegenheid de omgeving verkennen op zoek naar watervogels.

  U heeft een tussenstop in het dorp Kering Bangkirai, waarna u met de auto terugkeert naar de luchthaven van Palankaraya, van waaruit u doorvliegt naar Bali. Bij aankomst op Bali wordt u naar uw hotel begeleid.

  Verblijf comfortabel 4-sterren hotel in de buurt van de luchthaven o.b.v. volpension incl. activiteiten.

 6. Dag 6 Via Bali naar uw zeilschip in Komodo National park

  Als u de vroege ochtendvlucht vanuit Bali neemt, wordt u op de luchthaven van Komodo opgewacht door uw reisleiders en rechtstreeks naar uw boot gebracht. Nadat u zich heeft geïnstalleerd vertrekt de boot naar Komodo National Park,  UNESCO Werelderfgoed. Het beslaat 1,817 km2 en bestaat uit de drie hoofdeilanden Komodo, Rinca en Padar met vele kleine eilandjes en rotsige vulkaantoppen. Uw nieuwe onderkomen is het luxe zeilschip de Ombak Putih. Terwijl u het zich in uw nieuwe huis comfortabel maakt, vaart u naar de eerste snorkelplek; een koraalherstelproject waar u kunt zien hoe de koralen en vispopulaties zijn gegroeid sinds ze voor het eerst werden getransplanteerd in 2014.

  Overnachting zeilschip Ombak Putih o.b.v. volpension incl. activiteiten.

 7. Dag 7 Trekking naar de Komodovaraan

  U ontwaakt op het water en zet koers naar Komodo Island. Hier doet u een trekking op zoek naar ‘s wereld grootste hagedis en één van de meest bijzondere inwoners van het eiland: de komodovaraan. Op vele manieren past het dorre en woeste landschap bij deze prehistorische ogende bewoners als ze zwerven tussen de vergeelde graslanden en savanne bomen op zoek naar voedsel. De komodovaraan is de grootste nog levende hagedis en hij kan wel 2-3 meter lang worden met een gewicht van 70-140 kg. De dieren jagen op prooidieren als herten en zwijnen en kunnen dus ook gevaarlijk zijn voor de mens. Luistert u dan ook goed naar uw lokale gids en park ranger.

  PS: Het bezoeken van Komodo National Park staat in vele reisbrochures en wordt ook gedaan vanaf de grote cruiseschepen die op enige afstand voor anker gaan. Helaas heeft de overheid van Indonesië gekozen voor deze vorm van massatoerisme om werkgelegenheid te scheppen. Voor onze reizigers betekent dit echter dat ongerepte natuur ver te zoeken is. Toch willen wij onze reizigers deze unieke diersoort niet onthouden. Doordat u hier op dit schip meerdere dagen in de buurt verblijft, en de kapitein een zeer goede relatie met het nationale park heeft, weten wij voor u de meest gunstige dagen en tijden van de dag te plannen. Tevens komt u op deze reis op plekken van Komodo en Rinca (het enige andere eiland waar komodovaranen voorkomen) waar andere aanbieders niet kunnen komen.

  Overnachting zeilschip Ombak Putih o.b.v. volpension incl. activiteiten.

 8. Dag 8 Pink beach

  Word wakker voor de kust van een prachtig onbewoond eiland met een strand van puur wit zand met wat glitters van rood koraal in poedervorm, waardoor het effect ontstaat van een “roze strand”. U zult hier de ochtend doorbrengen met zwemmen, paddleboarden en snorkelen boven  het prachtige koraalrif dat parallel aan het strand ligt. Tijdens de lunch vaart u naar een nabijgelegen actief vulkanisch eiland waar u zult zien hoe de authentieke houten phinisi-boten, waar u ook op verblijft, op het strand worden gebouwd. Als u door dit kleine dorp loopt, krijgt u een idee van hun eenvoudige manier van leven.

  Overnachting zeilschip Ombak Putih o.b.v. volpension incl. activiteiten.

 9. Dag 9 Kratermeer & Flying Foxes

  U brengt de dag door op een vreemd en mystiek vulkanisch eiland met een verzonken kratermeer in het midden dat gevuld was met zout water toen de nabijgelegen berg Tambora in 1815 catastrofaal uitbarstte. Hier zult u zwemmen, kajakken en paddleboarden op het meer, of gaan wandelen rond de kraterrand.

  Ervaar een strandbarbecue onder een nachtelijke hemel gevuld met miljoenen sterren terwijl u geniet van de geweldige lokale delicatessen bereid door de chef-kok, en dit alles begeleid door live muzikaal entertainment van de getalenteerde crew.

  Een ander hoogtepunt van ons bezoek aan dit eiland zal de aanblik zijn van duizenden flying foxes oftewel vleerhonden, die in de schemering van het eiland vliegen om zich te voeden op het vasteland. Op dit eiland verlaten gedurende zonsondergang duizenden vliegende honden (flying foxes) het eiland om te fourageren op de nabijgelegen eilanden. Zij doen zich ’s nachts te goed aan de rijpe vruchten en keren voor zonsopgang weer terug naar hun veilige stek.

  Overnachting zeilschip Ombak Putih o.b.v. volpension incl. activiteiten.

 10. Dag 10 Walvishaaien/ Gentle Giants

  Als het goed is bent u in de nacht doorgevaren naar een gebied voor de kust met West Nusa Tenggara. U krijgt de kans om in de vroege ochtend te zwemmen en snorkelen op een plek waar walvishaaien zich regelmatig laten zien, de vriendelijke reuzen van de zee. Deze enorme haaien vormen hier al sinds generaties een wederzijds voordelige alliantie met de lokale vissers, die hun traditionele kleine drijvende visplatforms in de baai hebben die de walvishaaien aantrekken. We kunnen u niets beloven, omdat deze Gentle Giants niet aangelijnd zijn. De walvishaai heeft een ietwat verwarrende naam, maar is net als alle vissen van kieuwen afhankelijk voor zijn zuurstofvoorziening. Het is de grootste vis die op dit moment de oceanen bewoond. Hij voedt zich met kril en kleine vissen en vormt dus absoluut geen bedreiging voor de mens.

  U brengt vervolgens de dag door op een klein kalkstenen eiland in de buurt, waar u kunt kajakken, zwemmen en snorkelen, en de lokale karstformaties kunt verkennen.

  Overnachting zeilschip Ombak Putih o.b.v. volpension incl. activiteiten.

 11. Dag 11 Moyo eiland

  U vaart naar het dorp Labuan Aji op het ongerepte eiland Moyo om het dorp te bezoeken en naar een schilderachtige waterval te lopen waar u kunt baden in het verfrissende, koele water.

  Overnachting zeilschip Ombak Putih o.b.v. volpension incl. activiteiten.

 12. Dag 12 Terug in Komodo National Park

  Als u het Komodo National Park weer binnengaat, gaat u vanaf de boot met de stroming mee snorkelen in een van de beste en gezondste koraalriffen in het park. Voor degenen die het landavontuur naar een ander niveau willen tillen, kunnen een zonsondergangwandeling maken naar een prachtig uitkijkpunt met uitzicht op de andere eilanden in het nationale park.

  Overnachting zeilschip Ombak Putih o.b.v. volpension incl. activiteiten.

 13. Dag 13 Rinca eiland

  Bezoek het eiland Rinca, dat bekend staat om zijn Komodovaranen en gevarieerde fauna met apen, wilde buffels en herten. Op dit eiland is zeer recent een groot platform gebouwd, wat bedoeld is om de grote hoeveelheden toeristen in banen te leiden. U zult hier echter op trekking gaan ver weg van de gebaande paden….. In overleg zal worden gekozen voor een een tocht van 30 minuten tot 3 uur. Dit is afhankelijk laten zijn van de dagtemperatuur, de locatie waar de varanen zijn gesignaleerd en uw conditie op dat moment. Vanaf de top van de heuvels is het landschap adembenemend.

  Overnachting zeilschip Ombak Putih o.b.v. volpension incl. activiteiten.

 14. Dag 14 Laatste dag

  Na het ontbijt op onze laatste dag wordt u getrakteerd op een mooie rit richting Melo Village, waar u getuige zult zijn van de traditionele Caci-dansvoorstelling. Lokale sterke mannen voeren een ritueel gevecht uit tussen twee rivalen, waarbij de spelers, elk gewapend met een rotan schild en een zweep, elkaar proberen te slaan terwijl ze dansen op het ritme van traditionele akoestische instrumenten. Een manier om de lokale gemeenschap te betrekken bij het toerisme.

  Na de lunch op de boot neemt u afscheid van de bemanning en uw medescheepsgenoten terwijl u van boord gaat en doorgaat en uw reis eindigt. Wij kunnen de reis voor u verlengen of uw internationale vluchten terug naar huis boeken.

  PS: Het reisplan op deze pagina beschrijft de 14-daagse reis. Voor de 15-daagse reisroute zullen de gasten dag 5 en 6 op Bali doorbrengen.

 15. Extensie Rimba of Satwa Ecolodge

  Normaalgesproken bieden wij op onze reizen naar Indonesië geen extensies aan omdat we dan de ongerepte natuur niet meer kunnen garanderen. Voor deze drie ecolodges maken wij graag een uitzondering. Misool bij Raja Ampat. De Satwa Ecolodge in het uiterste puntje van Sumatra bij Way Kambas National Park en de Rimba Ecolodge in Tanjung Putin op Borneo voor nog meer orang-oetans. Kijkt u ook naar onze reis Orang-oetans to the Max. Of onze andere zeilreizen in de Koraaldriehoek.

orang-oetan baby © All for Nature Travel
boat on river ©WOW Borneo web
Whale Shark ©SeaTrek
Komodo landing met Ombak Putih ©SeaTrek
komodovaraan
Komodo Island
Bij deze reis hebben wij de volgende lodge(s) voorzien. Voor meer informatie klik op de foto´s.

U verblijft op twee verschillende schepen voor deze reis.

Rivierboot Spirit of Kalimantan, Borneo, Indonesië (of gelijkwaardig)

Indonesie reis, Indonesie safari, boot safari, Borneo, Orang Oetan

Zeilschip Ombak Putih, Koraaldriehoek, Indonesië (of gelijkwaardig)

zeilen Indonesie, zeilvakantie Indonesie, zeilen Papoea, Raja Ampat, zeilvakantie Papoea

 

Onze kleinschalige, duurzame lodgesDoor hier te verblijven draagt u bij aan het behoud van de natuur

Deze accommodaties zijn door ons zorgvuldig geselecteerd op basis van hun bijdrage aan een betere wereld. Het liefst maken wij gebruik van kleinschalige accommodaties, die binnen de eigen familie worden gerund. Zij liggen bij voorkeur in de ongerepte natuur dicht bij de ingang van de parken. Ze benadrukken de gastvrijheid van de bevolking en zijn altijd in lijn met het unieke karakter van de plaats die wordt bezocht.

 

Dit zijn onze aanbevelingen. Deze accommodaties zijn geliefd, dus wees er op tijd bij! Verblijft u liever in een andere duurzame lodge? Wij passen de privéreis graag op maat voor u aan.

 

Wij zijn Travelife Certified en voldoen daarmee aan de hoogste standaards op het gebied van duurzaamheid.

Klik op bovenstaande voor praktische reistips ter informatie. De exacte en up-to-date praktische reisinformatie krijgt u van ons bij boeking.

U heeft een goede bescherming nodig tegen de zon. Zonnebrandcrème met een hoge factor factor (en als u de oceaan ingaat om te duiken of te snorkelen, houdt u er dan rekening mee dat uw zonnebrandcrème 100% biologisch afbreekbaar is ter bescherming van het koraal), een goede zonnebril en een hoed of pet zijn een vereiste. Voor een eventuele trekking door de jungle is het belangrijk dat u lange mouwen heeft en een lange broek draagt. Ongedierte en muggen maken dankbaar gebruik van onbedekte delen. Wij adviseren u dan ook stevige wandelschoenen en muggenspray. Een regenjas is ook zeker aan te bevelen, omdat het hier ook in de droge tijd kan regenen.

Volgens de normen en waarden van het land is het gebruikelijk dat vrouwen hun benen bedekken. Tijdens het verblijf bij de lodges bent u uiteraard helemaal vrij om te dragen wat u wilt. Wij zouden het echter wel op prijs stellen als u voor bezoek aan de dorpjes een lange rok of broek mee zou kunnen nemen. Een sarong is altijd handig.

Zwemkleding mag niet ontbreken in uw bagage en een eigen snorkelset kan handig zijn, al kan die ter plaatse ook worden gehuurd. Vergeet vooral ook uw verrekijker, camera, zaklamp en waterfles niet. Houdt u er ook rekening mee dat u voldoende batterijen of volle accu’s meeneemt voor uw camera omdat die tijdens uw verblijf niet altijd kunnen worden opgeladen.

Verder niet vergeten:
Kleine dagrugzak of reistas, anti-muggenmiddel, money-belt, medicijnen (indien van toepassing), paspoort en kopie, verzekeringspapieren en kopie, vaccinatieboekje en kopie, reischeques, geld en creditcard, vliegtickets of e-ticketnummer en EHBO-set met O.R.S. tegen uitdroging.

All for Nature betekent alles voor de natuur en dat is precies wat zij voor ogen heeft. Wij hebben er alles voor over om de natuur op deze planeet te beschermen en te behouden voor toekomstige generaties. Dit komt o.a. tot uiting in ons Duurzaam Toerisme en MVO beleid.

U als reiziger kunt ook heel veel doen om de natuur op verre reizen in stand te houden en er voor te zorgen dat lokale mensen inkomsten krijgen uit het behoud van de natuur.
Vraagt u bijvoorbeeld altijd toestemming om een foto van lokale mensen te maken en leert u een paar standaard zinnetjes in de lokale taal ter begroeting, dat maakt het contact een stuk gemakkelijker: Hallo of goedendag is Selamat sore en dankuwel is Terima kasih in de lokale Bahasa Indonesia taal.

Reis plasticvrij
We gebruiken het allemaal en we komen het overal tegen. In winkels, maar ook langs de weg en in de natuur zoals in de zee. Op prachtige reisbestemmingen worden paradijselijke stranden, bossen en berggebieden vervuild door plastic dat veelal door toeristen is gebruikt. Vooral wegwerp plastic, zoals rietjes, flessen en tasjes, blijven in grote hoeveelheden in de natuur achter. Om ervoor te zorgen dat we van de mooiste plekken ter wereld kunnen blijven genieten, geven we u vijf tips om uw plasticgebruik op vakantie te verminderen.
1. Check of u in uw vakantieland uit de kraan kunt drinken: waterinhetbuitenland.nl.
· Drinkwater uit kraan? Neem een hervulbare waterfles mee.
· Geen drinkwater uit de kraan? Schaf aan het begin van uw verblijf een grote verpakking water aan en vul uw flesje. Bij de meeste van onze duurzame accommodaties kunt u water tappen. Zo niet, alleen al door er naar te blijven vragen wordt het personeel gestimuleerd hier aan bij te dragen.
2. Zeg ‘nee’ tegen plastic rietjes.
3. Neem altijd een (boodschappen)tas mee.
4. Neem zelf shampoo, douchegel en bodylotion mee.
5. Zin in een vakantie uitje? Doe mee aan lokale ‘beach clean-ups!’

Meld wildlife crime met je smartphone
Wilde dieren over de hele wereld worden bedreigd door illegale handel. Ook als reiziger kunt u helpen bij de strijd tegen de illegale handel in wilde dieren. U kunt bijvoorbeeld een beer in een kooi tegenkomen of ivoor dat verkocht wordt op een markt. Via de speciale Wildlife Witness app kan iedereen die op reis misstanden ziet een foto hiervan maken en de exacte locatie van een incident vastleggen zonder bemoeienis ter plaatse. De melding wordt doorgegeven aan TRAFFIC, de organisatie die handel in wilde dieren monitort en criminele netwerken op deze manier kan volgen. Meer over deze app.

De munteenheid in Indonesië is de Indonesische Rupiah (Rp). Indonesië beschikt over een uitgebreid netwerk van ATM’s (geldautomaten) aangesloten op het VISA/Cirrus/Maestro netwerk. Op de kleinere eilanden en in afgelegen gebieden is dit beperkt dus neemt u ook altijd voldoende cash geld mee. Het is dus mogelijk om in de steden geld van de ATMs te pinnen en te vermijden met veel geld rond te wandelen. Het is dus aan te raden om in ieder geval een kredietkaart en pinpas mee te nemen. International Visa en Mastercard zijn algemeen. Gebruik van kredietkaarten is beperkt tot de duurdere aangelegenheden en grote hotels maar is in stijgende lijn. Helaas stijgt daarmee ook het aantal gerapporteerde gevallen van kredietkaartfraude. Wees waakzaam bij betaling met kredietkaarten, doe bij voorkeur enkel betalingen waarbij gebruik van de pincode vereist is als controle i.p.v. handtekening (kredietkaarten met chip).

De euro is nu overal goed ingeburgerd, en wordt in wisselkoersen en hotels vlotter omgewisseld en aanvaard dan de USD (bepaalde series of jaargangen van de USD worden geweigerd). Luxe-uitgaven als duiktrips kunnen steeds in euro worden vereffend. Het is uit veiligheidsoverwegingen niet aangewezen grote geldsommen cash te vervoeren, gelet op de alomtegenwoordigheid van geldautomaten. Het beste kunt u bij aankomst op de luchthaven in het betreffende land uw geld wisselen of pinnen. Wij raden u wel aan om indien u op eigen gelegenheid reist altijd een klein bedrag in Amerikaanse dollar (100 $) op zak te hebben in kleine coupures.

Let u er tijdens de reis op dat u altijd genoeg kleingeld op zak heeft. Dit bespaart u veel tijd en problemen bij het afrekenen van maaltijden, souvenirs, etc.

Voordat u vertrekt adviseren wij om te checken bij uw bank of uw bankpas ‘aan’ staat voor de periode dat u buiten Europa bent.

Indonesië kent een tropisch klimaat met een gemiddelde temperatuur van rond de 29C. De evenaar loopt over het grote eiland Sumatra. In berggebieden kan het koeler zijn. In de zogenaamde moessonperioden kan je prima door Indonesië reizen; de luchtvochtigheid is hoger, maar het heeft ook zijn voordelen. Het is wat minder stoffig en er zijn meer vruchten. Het betekent niet, dat het in de moessontijd steeds regent. In feite kun je het hele jaar door elke dag een regenbui verwachten. Die tropische buien veroorzaken in korte tijd een enorme regenval, de straten lijken soms wel riviertjes, maar het is ook zo weer weg. Als het regent is dat meestal in de namiddag of avond. Meestal regent het niet achter elkaar door.

Moessonperioden Indonesië: 

 • Sumatra: van half oktober tot maart
 • Java en Bali: van december tot maart
 • Zuid Sulawesi en Midden Sulawesi: december tot februari
 • Noord Sulawesi (Manado): van mei tot juli
 • Kleine Sunda-eilanden (Flores): mei en juni (zuidkust), december tot maart (noordkust)
 • Kalimantan (Borneo): november tot januari

 

U heeft een paspoort nodig dat nog minimaal 6 maanden geldig is vanaf de datum van terugkomst. Let u er ook op dat uw paspoort nog minimaal 2 lege bladzijdes heeft voor stempels. Een visum voor Indonesië is verplicht maar houders van een Belgisch en Nederlands paspoort kunnen vooraf een e-visa on arrival aanvragen mits zij niet langer dan 30 dagen in Indonesië blijven. U kunt dit visum vanaf 14 dagen tot uiterlijk 48 uur voor vertrek aanvragen. Betaling dient online per creditcard voldaan te worden. Kosten voor dit visum bedragen IDR 500.000.

Houdt u bij het kopen van souvenirs in gedachte dat dit een van de weinige manieren van de lokale bevolking is om inkomsten te krijgen uit het toerisme. Afdingen is normaal, maar maakt u er geen sport van om altijd overal de goedkoopste deal te krijgen. Het is uiteraard niet toegestaan om souvenirs van bedreigde planten en dieren mee de grens over te nemen. Let op hieronder vallen dus ook dat mooie stukje koraal dat u zelf heeft gevonden of armbanden van olifantenhaar. Voor meer informatie kijk op WNF – Foute souvenirs.

Indonesië is ingedeeld in drie verschillende tijdzones. Het tijdsverschil op de eilanden Sumatra en Java bedraagt 5 uur (later), op de eilanden Sulawesi, Bali, Lombok en de andere Kleine Sundaeilanden: 6 uur later. Kalimantan is verdeeld over twee tijdzones. In de winter komt hier nog een uur bij.

Corona blijft een belangrijk punt van aandacht en reizen is het makkelijkst en veiligst als u zelf volledig bent gevaccineerd en geboosterd tegen COVID. Ieder land heeft zijn eigen inreisvoorwaarden en aanvullende maatregelen ter plekke. Bijv.: volledige vaccinatie, boosterprik, soort en geldigheid betreffende vaccin, Fit to Travel/genezen verklaring, 2 of 3G beleid, inreis-formulieren, Digitaal Corona Certificaat etc. Een goede voorbereiding op uw reis blijft dus belangrijk. Bekijk op de overheidspagina Nederland Wereldwijd wat de voorwaarden voor uw bestemming zijn en check deze ook nogmaals voor vertrek. U bent zelf verantwoordelijk voor de juiste en geldige inreis- en/of vaccinatiedocumenten.

Voor informatie over andere vaccinaties verwijzen wij u door naar de plaatselijke GGD voor een advies op maat. Zij kunnen u ook adviseren over malaria. Meer informatie vindt u ook op de site van het landelijk coördinatiecentrum reizigersadvisering www.lcr.nl

De medische diensten zijn niet te vergelijken met die in Europa. De weinige internationale klinieken zijn bovendien duur. Voor belangrijke medische ingrepen gaat men beter naar Singapore, Bangkok of Australië. Een goede en aangepaste reisverzekering is dus aan te raden. Vergeet niet een degelijke reisapotheek mee te nemen! O.R.S. tegen het uitdrogen bij darmproblemen is zeker aan te bevelen.
Kraanwater is ondrinkbaar. Gebruik uitsluitend water uit flessen (grote kannen of flessen) waarvan de zegel niet geschonden is.
Wegens vogelgriep – zie verder – dient alle gevogelte goed gebakken of gekookt te zijn. De hygiënische standaarden zijn niet overal dezelfde en het eten van eettentjes is te mijden. Eet bij voorkeur goed gekookt voedsel en geschilde vruchten en vermijdt rauwkost. Recent werden verschillende gevallen van methanolvergiftigingen met dodelijke afloop gemeld. Reizigers wordt aangeraden geen lokaal gestookte alcohol te aanvaarden of te nuttigen en vooral op Bali en Lombok waakzaam te zijn bij het nuttigen van alcohol.

Wij informeren u graag over medische ondersteuning tijdens uw reis. Hiervoor heeft KLM een “Dokter mee op reis” service abonnement tegen geringe kosten.

Wist u dat u ook medische begeleiding van een ervaren arts tijdens uw reis kunt bijboeken als u met All for Nature Travel reist?

Doorgaans kan men veilig reizen in Indonesië, het land is politiek stabiel maar lokale spanningen die kunnen escaleren vragen extra voorzichtigheid van de reiziger (bv in regio’s in Papoea, Sulawesi, Aceh en de Molukken). Het is aan te raden de laatste ontwikkelingen in de lokale pers (Jakarta Post, Jakarta Globe, Metro TV,..) te volgen.

Indonesië is een land met grote verschillen tussen arm en rijk. De mensen zijn vriendelijk maar kleine criminaliteit (diefstal) komt voor. Door enkele voorzorgmaatregelen in acht te nemen kunt u de kans hierop aanzienlijk verkleinen:

 • Draag belangrijke papieren in een moneybelt of in een ander onopvallend opbergsysteem.
 • Draag geen kostbare sieraden tijdens uw reis.
 • Laat nooit uw portefeuille zichtbaar in uw achterzak zitten. De makkelijkste manier is het geld dat u die dag nodig denkt te hebben los in de zak te dragen.
 • Laat geen kostbare bezittingen in de auto achter, ook niet in de bagageruimte.
 • Bewaar grote sommen geld en waardepapieren zoals tickets en cheques in uw hotelkluis. Indien u veel geld mee moet nemen, verspreidt het dan over uw lichaam.
 • Maak kopieën van waardepapieren en identiteitsbewijzen en noteer de nummers van waardevolle voorwerpen zoals camera’s.
 • Een rugzakje is over het algemeen erg handig, echter op drukke plaatsen kunt u de rugzak beter als ‘buikzak’ gebruiken.

Indonesië is gelegen in een seismisch actief gebied waar aardbevingen en vulkaanuitbarstingen regelmatig voorkomen. Sinds de lente van 2006 is de vulkaan Merapi, ten oosten van de Yogyakarta, terug actief geweest. Ook de Ijen (Oost – Java) is sinds 2011 geregeld gesloten voor publiek omwille van de verhoogde activiteit. Het is aangeraden zich te informeren bij de plaatselijke overheid vooraleer men een wandeling in de buurt van actieve vulkanen wil maken. Er zijn ook regelmatig aardbevingen. Een aantal zware aardbevingen vonden plaats in de loop van 2012 buiten de kusten van Sumatra. Ook in de natuurparken is het aangewezen een professionele gids te gebruiken.

Met de huidige situatie in de wereld is het fijn om altijd op de hoogte te zijn. Download de Nederlandse 24/7 BZ Reis app en ga goed voorbereid op reis. Stel dat er een calamiteit of incident is op de bestemming, dan wordt u hierover geïnformeerd. U heeft met 1 druk op de knop contact met het contactcenter van het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken; 24 uur per dag, 7 dagen per week.

Een goede reisverzekering is van groot belang. Controleert u alstublieft of u voldoende bent afgedekt tegen medische kosten en andere onvoorziene omstandigheden. Daarnaast is het sterk aan te raden om ook een annuleringsverzekering af te sluiten. Er kunnen zich altijd omstandigheden voordoen waardoor het voor u niet mogelijk is te reizen.

bagage safari, bagage verre reis

All for Nature Travel

image description

Ultieme wildlife beleving

Met All for Nature Travel maakt u de mooiste wildlife reizen. Geniet van ongerepte natuur en haar dierenleven.

image description

Kleinschaligheid

Vanuit kleinschalige, duurzame lodges geniet u van ongerepte natuur en haar dierenleven. Individueel of in een kleine groep.

image description

Bijdrage aan de natuur

Met uw reis, die voldoet aan de hoogste duurzaamheidsstandaard, draagt u direct bij aan de bescherming van het wildlife dat u ziet.

WordPress Cookie Plug-in door Real Cookie Banner