tijger gespot!

Blog – Tiger tracks’ in Kanha National Park

Onze hele reisgarderobe wordt over elkaar aangetrokken voor we voor dag en dauw het donkere oerwoud inrijden. Het is behoorlijk fris en zelfs met de extra dekens en 2 kruiken van het resort vriezen we de jeep bijna uit. We denken even in het sprookje Frozen terecht te zijn gekomen, maar de verse tijgersporen op de weg maken daar een abrupt einde aan. Adrenaline giert door onze aderen en de kou voelen we niet meer. We zijn op tijgerjacht met camera en telelens!
Ooit diende het prachtige oerwoud van Kanha als inspiratiebron voor het bekende verhaal van Rudyard Kipling´s ‘Jungle Book’. Mocht je alvast een voorproefje willen, de animatiefilm Jungle Book uit 2016 is zeker de moeite waard…..

Het is wel een uitdaging om Shere Khan (tijger), Baloe (lippenbeer) en Bagheera (luipaard) in levende lijven te spotten in het heuvelachtige landschap vol met dichte salbossen, afgewisseld met reuzenbamboe. Het oerwoud ziet er magisch uit als de eerste zonnestralen door het bomen vallen. Langzaam ontwaakt de mystieke jungle, de dauw verdampt, de mist trekt op en de vogels ontwaken. Wat in een kakofonie van fluittonen uitmondt.

gamedrive Kanha NP

In de verte komt een mahout op een olifant ons tegemoet die vandaag als ideale jungle wegwijzer dient. Hij heeft vlakbij 2 tijgers gespot en legt aan onze gids uit waar hij de tijgers gezien heeft. Veel lokale mannen werken als mahout, parkranger op een olifant. De olifanten zijn effectieve jungle transporters. Ze banjeren makkelijk door het ondoordringbare woud. De mahouts kunnen zo de parkgrenzen goed patrouilleren en bewaken. Zij proberen te zorgen dat er geen tijger wordt ontvreemd voor één of ander belachelijk kruidenmengsel in Azië.

parkranger in Kanha National Park
tijgersafari

Het hele gebied wordt van voor naar achter uitgekamd. De weg wordt vakkundig uitgeplozen op ´tiger tracks´, maar nergens vinden we sporen dat ze de zandweg overgestoken zijn. Geconstateerd wordt dat ze nog in een bepaald stuk jungle moeten zitten. De jeep wordt aan de kant gezet, waar we wat overzicht hebben en vol spanning turen we het dichte bos in. Dan horen we ineens een alarmkreet van een sambar hert. In totale paniek komt die niet veel later het bos uitstuiven, gevolgd door een axis hert, dat ook verwilderd om zich heen kijkt. Deze twee konden nog net voorkomen dat ze als een hapklaar sparerib ontbijt werden genuttigd. We horen wat geritsel en dan komt ineens uit het dichte bos Shere Khan tevoorschijn. Al snel gevolgd door zijn gestreepte broer.

tijgers India

tijgerreis India

Wow …. wat een bofkonten zijn wij! Onze hartjes gaan net zo hart tekeer als dat van de hertjes. Gelukkig om iets andere redenen. De tijgerbroers zoeken een lekker plekje in het gras en warmen zich op aan de zonnestralen. Het lijkt wel of moeder natuur ze voor ons in de schijnwerpers zet. Een half uur lang zijn wij het enige publiek en laten de tijgers zich in alle rust fotograferen. Helaas hebben de ander gidsen de alarmkreten ook gehoord en komen er steeds meer jeeps aangesneld. Dat was ietsje te veel publiciteit en exposure voor deze fotomodellen en de broers sluipen het dichte bos weer in.

tijgers spotten India
tijgersafar India

Vier dagen dag zijn we te gast in het Shere Khan Jungle Book sprookje. We vinden naast nog meer tijgers, twee lippenberen, de meest vreemde hoefdieren en prachtige vogels. Vooral de kleurrijke ijsvogeltjes stelen de show!

wildlife reis India
vogel reis India

Op onze laatste safari staan we na het volgen van een verse ´tiger track´ ineens oog in oog met Munna. Een groot tijgermannetje dat zijn klauwen aan het drooglikken is. Tijgers houden niet zo van natte voeten, waardoor ze de voorkeur geven aan de zandweg in plaats van een ochtendwandeling door het hoge natte gras. Tja, je blijft toch een kat, alleen dan een paar maatjes groter. Nadat Munna zich netjes tussen zijn teentjes heeft afgedroogd, komt hij recht op onze jeep aflopen. Hij nadert ons op 1,5 meter en kijk ons recht aan. Poeh, das nog eens wat anders dan een schootpoesje.


De camera’s met telelens kunnen niet meer focussen, hij is gewoon te dichtbij. Hierdoor kunnen we wel heel goed het grappige detail op zijn kop zien. Kijk maar eens goed …. Humor, niet? Een tijger met CAT op zijn voorhoofd!

tijger Kanha NP

Deze ervaring deed onze wildlifespotter Kieke op in Kanha National Park. Wil jij zelf ook tijgers spotten of luipaarden zien? Dan is dit de perfecte reis voor jou: India: Ultieme Tijgersafari

All for Nature Travel biedt echter nog vele andere tijgerreizen aan:
India: Tijgers, leeuwen & luipaarden
India: Deluxe Tijgersafari
India: Big 5 Safari

WordPress Cookie Plug-in door Real Cookie Banner