corona afdbeelding_16_9

Corona en uw reis- en annuleringsverzekering

Status per 17-09-2021

Nu bijna 80% van de Nederlanders van boven de 18 jaar zijn gevaccineerd, gaat de wereld langzaam maar zeker weer een beetje open. Bij het boeken van een reis via All for Nature is het altijd al verplicht geweest om een reisverzekering af te sluiten en het afsluiten van een annuleringsverzekering wordt dringend geadviseerd. In deze postcoronatijd is het helemaal zaak om een goede reisverzekering af te sluiten.

Maar voordat u een reis-en annuleringsverzekering aanschaft, is het ook belangrijk om te weten wat uw polis dekt en wat niet. Er is een grote verscheidenheid aan reisverzekeringen en een klein onderzoek wijst uit dat menig reisverzekering corona gerelateerde gebeurtenissen niet dekt, of bijvoorbeeld de kosten van quarantaine of repatriëring niet  vergoedt in geval van corona. Annuleringen voor vertrek worden meestal wel vergoed als u zelf of uw reisgenoot corona heeft, maar hoe zit het met alleen een positieve PCR test, verplichte quarantaine of een verkoudheid waardoor u niet kunt reizen? Veel reisverzekeringen hebben hun voorwaarden aangepast of zijn op dit moment bezig met het aanpassen van de voorwaarden aan de nieuwe situatie. Gaat u dan ook niet alleen uit van de polisvoorwaarden op de website, maar informeert u ook persoonlijk naar uw specifieke reissituatie.

Om u enigszins op weg te helpen hebben wij het volgende advies met daaronder vijf waardevolle tips over wat u moet weten over reisverzekeringen tijdens de COVID-19-pandemie:

LEES ALTIJD UW POLIS
Lees eerst en vooral uw polisvoorwaarden! Voordat u een verzekering afsluit, moet u een goed begrip hebben van de gebeurtenissen die de verzekeraar dekt. Het beleid kan variëren op basis van de verzekeraar, uw leeftijd, het soort reis, het land waar u vandaan komt of waar u naartoe reist. Meestal geeft de verzekeraar een lijst met de gebeurtenissen die worden gedekt. Als een mogelijk incident niet in de lijst staat of als u meer wilt weten over een van de vermelde gebeurtenissen, vraag dan uw verzekeraar om meer informatie. Standaardpolissen dekken vaak incidenten zoals verwondingen, ziekte, noodevacuaties, verloren bagage en meer. In het geval van COVID-19 moet het oplopen van de ziekte gedekt zijn, maar bijvoorbeeld ook de kosten indien u in quarantaine moet.

migratie, tanzania, serengeti, corona, covid19Uit de praktijk blijkt dat de doorlopende reis- en annuleringsverzekeringen vaak een betere dekking bieden dan een kortlopende verzekering.

Check ook wat uw eigen ziektekostenverzekering dekt aan medische kosten in het buitenland. Deze zorg is namelijk niet afhankelijk van de kleur/ het reisadvies van een land.

Kijkt u daarbij ook vooral naar de polisvoorwaarden die golden op het moment dat u de verzekering af sloot. De meeste verzekeraars hebben na het uitbreken van COVID19 hun polisvoorwaarden aangepast om corona uit te sluiten, en intussen ook weer aangepast aan de nieuwe situatie, waarbij veel coronagerelateerde zaken wel gedekt worden. Heeft u de reis en de verzekering voor die tijd geboekt en is uw reis omgeboekt naar een latere datum i.v.m. corona dan is er in de meeste gevallen geen sprake van een nieuwe overeenkomst en zouden de oude voorwaarden moeten gelden. Geef duidelijk aan dat het een omboeking is als gevolg van corona en geen nieuwe boeking.

EEN REISVERZEKERING DEKT GEEN ANGST
Er bestaat vaak een misvatting dat een reisverzekering onder alle omstandigheden alles dekt. Dit is helaas niet het geval. Een incident dat niet door verzekeringsmaatschappijen wordt gedekt, is met name ‘angst’. Toen de pandemie zijn hoogtepunt begon te bereiken in Europa, waren veel reizigers bang om te reizen en begonnen ze hun reizen te annuleren. Helaas wordt annulering vanwege angst of een waarschuwing in de meeste gevallen niet gedekt door een verzekeringspolis. De enige manier waarop u om dit soort redenen een vergoeding ontvangt, is door een polis af te sluiten waarmee u “om welke reden dan ook” kunt annuleren. Dit wordt slechts door enkele verzekeraars aangeboden en reizigers kunnen hierdoor tot 75% van de annuleringskosten ontvangen. Bij het afsluiten van een nieuwe reisverzekering is deze optie meestal niet meer mogelijk of is corona intussen uitgesloten.

EEN VERZEKERING DEKT ALLEEN DE GEMAAKTE KOSTEN
Een verzekering dekt alleen de gemaakte kosten. Realiseert u zich ook dat een verzekering geen verlies van reisgenot, roekeloos gedrag of een eerder bekend gevaar of risico dekt. Dit laatste is ook een reden waarom veel verzekeringen het reizen naar een oranje gebied niet willen verzekeren.

KOOP UW VERZEKERING OP TIJD
Het is belangrijk om uw reisverzekering vroegtijdig en voordat u op reis gaat af te sluiten. Aanbieders dekken geen gebeurtenissen die al plaatsvonden voordat de verzekering werd afgesloten. Stel dat u COVID-19 vlak voor uw reis oploopt en niet kunt reizen. Deze gebeurtenis wordt behandeld als elke andere ziekte en zou onder de meeste polissen moeten vallen. U moet de verzekering echter hebben afgesloten voordat u wist dat u COVID-19 had opgelopen.

migratie, tanzania, serengeti, corona, covid19Een losse annuleringsverzekering moet sowieso binnen een week na boeking van de reis zijn geboekt.

VERGEET NIET DOCUMENTATIE TE KRIJGEN
Het verzamelen van de juiste documentatie ter plaatse om uw claim te ondersteunen is essentieel voor verzekeringsmaatschappijen. Gewoon zeggen dat u zich niet goed voelt of dat u ervan wordt verdacht een ziekte te hebben, is geen geldige reden om verzekerd te zijn. Als u zich misselijk voelt, ga dan naar de dokter en ontvang een schriftelijk bewijs waaruit blijkt dat u niet kunt reizen. Dit geldt ook voor elke ander gebeurtenis. U moet alle documentatie en schriftelijk bewijs krijgen om bij uw verzekeringsmaatschappijen in te dienen.

COMMUNICEER OPEN MET UW VERZEKERAAR
Onthoud ten slotte dat uw verzekeringsmaatschappij er is om u te helpen. Wees niet bang om voor, tijdens of na uw reis te bellen, vragen te stellen of hulp te zoeken. Bij twijfel altijd bellen; daar zijn ze voor! Veel verzekeraars raden u zelfs aan om in geval van nood te bellen. Ze kunnen u door de situatie leiden, u helpen een oplossing te vinden en u vertellen welke documentatie u moet ontvangen om gedekt te zijn.

Tip 1! Allianz Global Assistance verzekeringen biedt sinds kort medische dekking als u afreist naar een oranje gebied. Tot slot bleek uit ons onderzoekje dat de Engelse verzekeraar Battleface een goede dekking biedt voor corona gerelateerde gebeurtenissen en medische kosten tijdens uw reis naar oranje gebied. Let u echter wel op de specifieke voorwaarden die zij stellen.

Tip 2! Van de Nederlandse verzekeraars komt ons inziens de reis- en annuleringsverzekering van de ANWB en Allianz op dit moment het beste uit de bus. De ANWB keert bijvoorbeeld uit als uw bestemming van op moment van boeking geel is, maar oranje wordt tijdens uw verblijf. En Allianz dekt sinds kort bijvoorbeeld ook de kosten voor quarantaine in een land met geel reisadvies.

Tip 3! De annuleringsverzekering dekt in de meeste gevallen een lockdown of het sluiten van de grenzen als gevolg van corona niet af. Als u reizen boekt met ons Corona Travel Safe label bent u uw aanbetaling nooit kwijt en weet u zeker dat u de reis altijd kunt omboeken naar een jaar later. Staat uw bestemming er niet bij? We kijken graag voor u of wij dergelijke betalingsvoorwaarden ook voor uw reis kunnen aanbieden.

Tip 4! Bij veel vliegtuigmaatschappijen is het tegenwoordig mogelijk om een corona-ticketverzekering af te sluiten als u uw ticket direct boekt. KLM en Lufthansa bieden dit al aan.

Tip 5! Ook bepaalde bestemmingen, zoals Costa Rica, Portugal of Ecuador bieden de mogelijkheid om corona bij te verzekeren voor vertrek. Informeert u hiernaar bij uw reisagent.

PS: Bovengenoemde 5 tips geven alleen een idee en u kunt hier geen rechten aan ontlenen. 

Wij gebruiken cookies alleen voor analyse en het goed laten functioneren van de site. Door de site te gebruiken, gaat u akkoord met de plaatsing van cookies. Meer over cookies & privacybeleid

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten