Blog – Strandjutters van Glendale Cove – Dinershow

Blog- Strandjutters van Glendale Cove- Dinershow

Na een 2 uur durende boottrip door Knight Inlet komen we aan in Glendale Cove. Een kleine prachtige groene oase verstopt in een baai. Grizzlybeer wonderland! Het is laag water en grote delen van de oever komen letterlijk boven water. We speuren de waterlijn af. Zo blijkt maar weer, zelfs twee grizzlyberen kun je makkelijk over het hoofd zien. De 2 zware jongens vallen bijna niet op tussen de rotsen en het zeewier. Alleen als ze bewegen kun je ze zien langs de waterlijn.

foto 1
foto 2

Nadat we de grizzlyberen gespot hebben stappen we over op een platbodem boot zonder motor. Onze gids heeft eerst een verkleedpartijtje met een lieslaarzen overal, waarna hij zich zachtjes in het water laat glijden. Geruisloos trekt en duwt hij de boot langzaam dichter naar de waterkant waar de beren druk aan het strandjutten zijn. Per dag moet er zo’n 20.000 calorieën naar binnen gepropt worden om straks relaxt een winterslaap te doen en weer fruitig te ontwaken tijdens de volgende lente. Een dagtaak voor een beer tijdens de zomer. De vette zalm is dit jaar hier nog niet op komen dagen. Maar dat mag de pret niet drukken, beren in overvloed. Het eiwitrijke dieet wordt tijdelijk aangepast. Er is hier genoeg lekkers te vinden hier in de Cove.

foto 3
foto 4

Vandaag staat er een culinair seafood-buffet op het menu wat natuurlijk zelf bij elkaar gejut moet worden. De hele oever wordt nauwkeurig aan een eiwitinspectie onderworpen tijdens laagtij. Alle stenen worden omgerold en het zeewier wordt uitgeplozen. Geen schaaldiertje is veilig vandaag. Door zijn waanzinnige reukvermogen worden ze nauwkeurig gelokaliseerd. De krabjes en kreeftjes, die ze vinden worden vakkundig uit hun schaaltjes gekraakt met een enkele kaakbeweging.

Ze smaken zoals ze kraken. De eerste gang is een feit: Krabstick op een bedje van zeewiersalade.

foto 5
foto 6

Nadat de hele oever is geplunderd is het tijd voor het hoofdgerecht. Saté Danse du Mer. Steigerpalen vol met mosselen en zeepokken. Nou, daar draait een bijziende grizzly zijn berenklauw niet voor om. Samen waggelen de heren het water in en zwemmen ze naar de steigerpalen voor een ‘paaldans feestmaal’. De ene na het andere weekdiertje wordt door de gulzige grizzly’s omgezet naar wintervetvoorraad als ze van de steigerpaal gepeuterd worden. Paal voor paal wordt ontdaan van mosseltjes en schelpjes. Ook deze schelpjes worden professioneel gekraakt, de inhoud buit gemaakt en de schaaltjes uitgespuugd in het water.

foto 7
foto 8

Inmiddels heeft onze gids de boot bij de andere steiger gelegd en de ene beer komt steeds dichterbij ‘gepaaldanst’. Zo nu en dan wordt er ook nog even geflirt en krijgen we een knipoog van grizzly, terwijl hij een schelp doormidden bijt. De paaldans act zo’n 6 meter van ons bootje, levert fotogenieke momenten op.

foto 10

Natuurlijk mag het dessert niet ontbreken. Na de paaldansact wordt de vacht even uitgeschut en gaan de zware jongens het bos in voor een Bois mélange van verschillende bessen.

foto 9
De gids manoeuvreert de platbodemboot steeds verder Glendale Cove in. Een eindje verderop spotten we op de grasvlakte een moederbeer met twee kleine troetelbeertjes. Voor ons ook de kers op de slagroom als toetje.

foto 11
foto 12

Deze ervaring deed onze wildlifespotter Kieke op in Glendale Cove. Wil jij zelf ook grizzlyberen spotten of zalm zien vangen? Dan is dit de perfecte reis voor jou: Door het oog van de grizzlybeer

All for Nature Travel biedt echter nog vele andere berenreizen aan:

Dit bericht is geplaatst in Reisverhalen & Blog. Bookmark de permalink.