Bubble net feeding

Blog – Theater op het water in Noorwegen

Zodra het licht wordt, speuren we het fjord af. De kleuren in de lucht vormen een prachtig decor voor het waterballet spektakel dat komen gaat. De kapitein is vandaag van de techniek en het geluid en houdt de radar en de hydrofoon goed in de gaten. Iedereen is op zoek naar haring. Want waar haring is, vind je waarschijnlijk ook de hoofdrolspelers van het hoge noorden: orka’s en bultruggen.

We vinden een mega school haring, maar we waren natuurlijk niet de enige. Grote zwarte rugvinnen doorbreken het wateroppervlakte en we lijken midden in een orkasoep te drijven. Ineens worden we opgeschrikt door een ‘blow’ vlak naast de boot. Pfff…. rotte vis lucht. Bultruggen hebben nou niet de beste adem. Tijd voor een team kür synchroonzwemmen voor gevorderde onderzeeërs. Er wordt nog even wat zuurstof getankt, gezwaaid met de staart en daarna duiken alle 18 meter lange bultruggen gezamenlijk de diepte in onder de school haring. Als team blazen ze behendig bellen in een cirkel. De bellen vormen een soort net dat zich verticaal omhoog verplaatst. De school haring raakt in paniek, aangezien ze niet verder komen dan IQ-tje schoenmaat, kluwt nog meer samen tot een bal en denkt dat ze ingesloten zijn. De bultruggen groeperen zich en zwemmen samen omhoog door het gemaakte bellennet met hun bek wijd open.


Vanaf de boot ondervind je het dan zo. Je hand zit aan je camera vastgevroren, klappertandend van de sensatie die komen gaat terwijl je 360 graden om je heen aan het turen bent. De kou voel je dan allang niet meer, ook al zijn je onderbenen afgestorven vanaf je knie. Je weet dat de grand finale met afsprong gaat komen … maar waar en wanneer blijft nog even een verrassing. Dan begint het water ergens te borrelen en te knetteren, alsof het water kookt. Haringen springen omhoog om een uitweg te zoeken voor de wijd opengesperde walvis bekken, die vanuit de diepte omhoog schieten aan de binnenkant van het bellennet. Dan doorbreken 7 ‘duikboten’ het wateroppervlakte en is het wildlife spektakel compleet. Eén van de bultruggen is zo gecharmeerd van technische teamuitvoering, dat hij voor ons nog een kleine toegift verzorgt. Met een pirouette lanceert hij zich als een ballerina uit het water. Ongelofelijk om zoiets groots en zwaars sierlijk langs te zien zweven. Oké, op de landing moet nog iets geoefend worden … het grootste bommetje wat je ooit hebt gezien! Maar ja, schoonspringen is ook een andere Olympische discipline als synchroonzwemmen.


De orka’s cirkelen vrolijk als figuranten, om het hele fenomeen en vangen de net nog ontsnapte gedesoriënteerde haringen alsnog. Waarom zou je moeilijk doen, als het werk voor je wordt gedaan. De orka heeft zijn kennis met de bultruggen gedeeld en heeft daar nu profijt van… Gratis een graa(n)tje meepikken daar houden ze wel van.

Mochten er nou ff geen sierlijke schoonzwemmers in de buurt zijn, dan regelen de zwartwit gestroomlijnde rovers het natuurlijk zelf. Aangezien de haring het voordeel heeft van de grote getalen, is het lastig omdat ene harinkje te pikken uit die enorme bal. Dus een kleine aanpassing in de jachttechniek. Lekker dwars door de school met haring zwemmen en een goede zwieper met je staart. Haring met een hersenschudding gedraagt zich namelijk tijdelijk als een diepvries visstick …. et voilà …. ‘Your diner is freshly served’.


Alsof de bijzondere ontmoetingen op het water nog niet genoeg is doet de noorderlicht ook nog mee. De hemel begint magisch te bewegen. De heldere winternacht verandert in een natuurlijk vuurwerk, waar je ademloos naar blijft kijken. De groene gordijnen breakdanced door de nacht terwijl de sterren vrolijk naar ons knipogen.

Deze ervaringen deed onze Wildlifespotter Kieke op tijdens de haringtrek in de winter van Noord- Noorwegen. Wil je zelf ook orka’s en bultruggen zien jagen op de haring? Kijk dan bij onze reizen Noorwegen: Orka’s, Bultruggen & het Noorderlicht of Noorwegen: Orka’s & Haringtrek

All for Nature Travel biedt echter nog vele andere mooie reizen aan naar walvissen over de hele wereld.

Wij gebruiken cookies alleen voor analyse en het goed laten functioneren van de site. Door de site te gebruiken, gaat u akkoord met de plaatsing van cookies. Meer over cookies & privacybeleid

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten