Chaminda Rohana van Mahoora

Chaminda Rohana, het gezicht achter de coronacrisis in Sri Lanka

Sri Lanka is een populaire reisbestemming. Toerisme is één van de belangrijkste inkomstenbronnen voor Sri Lanka en de coronacrisis raakt dit eiland dan ook hard. Weinig mensen realiseren zich dat het ook een ‘must see’ is voor natuurliefhebbers. Het is één van de 35 biodiversity hotspots in de wereld.

Vanuit een landelijk dorp in Belihuloya, vertelt Chaminda Rohana zijn verhaal. Hij is hier geboren, 39 jaar, getrouwd en heeft 3 kinderen. Zijn moeder woont bij zijn gezin in. Hoewel hij niet de mogelijkheid had om een studie te volgen, is hij op dit moment Senior Team Leader bij Mahoora Yala Campsite in Yala National Park in Sri Lanka. olifant, sri lankaChaminda startte in 2002 bij de overkoepelende organisatie als activiteitenassistent. Hij trok met toeristen er op uit om te kanoën, kajakken, rotsklimmen en trekkings te maken op het eiland. De ervaring die hij bij Mahoora heeft opgedaan, maakt hem tot de trotse professional die hij nu is. Als hij op en neer reist naar zijn werk komt hij bijna altijd olifanten tegen en hij weet dan ook hoe gevaarlijk deze vriendelijk ogende grootste zoogdieren op land kunnen zijn.

De medewerkers van Mahoora zijn nog in dienst, maar als gevolg van de coronacrisis is er zwaar gekort op de salarissen. Chaminda’s vrouw werkt niet en dit heeft dan ook grote gevolgen voor zijn gezin. Steun vanuit de overheid is er helaas niet.

Olifanten in conflict met mensen
In de regio Monaragala, waarin ook Mahoora Yala Campsite is gevestigd, speelt al jaren een Human/Elephant conflict. Olifanten bezorgen de lokale bevolking veel overlast met hun vernieling van gewassen, bomen en huizen. Zeker in deze tijd van inkomensschaarste als gevolg van corona. Als reactie hierop worden helaas soms ook olifanten gedood.

 

Als oplossing hebben inmiddels een paar dorpen elektrische hekken, maar deze zijn prijzig. Het Elephants & Bees project van Dr. Lucy King biedt via de Sri Lanka Wildlife Conservation Society  een vriendelijkere en goedkopere oplossing, namelijk het plaatsen van bijenkorven die met elkaar zijn verbonden als afrastering. Het is niet te geloven, maar het grootste zoogdier op land is bang voor een kleine bij. Alleen al het gezoem vanuit de korf is voldoende om een olifant op afstand te houden. Feilloos weten deze kleine bijen de binnenkant van de slurf en oren te vinden…. Bijkomend voordeel is dat het houden van bijen een extra bron van inkomsten biedt aan de lokale bevolking in de vorm van de honing die ze kunnen oogsten en verkopen. Een dorp voorzien van bijenkorven met hekwerk kost ongeveer € 2750,-.

bijen tegen overlast olifanten

Helpt u mee de bijenkorven te financieren?
Met uw hulp blijven de olifanten op afstand en worden ze niet gedood. De gewassen blijven in tact en de bijen geven extra inkomsten voor de lokale bevolking. Een win-winsituatie voor mens én dier. Ondersteun de Sri Lanka Wildlife Conservation Society bij dit Bijenkorf Fence project! Lees hier de beweegredenen van oprichter Annemiek van Gijn om met deze actie te beginnen.

Doneer €100, €200, €300 of €400 aan het Bijenkorf Fence project in Sri Lanka

Lees hier het hele rapport.

WordPress Cookie Plug-in door Real Cookie Banner