Stanzin Namgail manager Snow Leopard Lodge

Stanzin Namgail, het gezicht achter de coronacrisis in Ladakh

IN MEMORIAM
In november j.l. is Stanzin Namgail onverwacht overleden op 27-jarige leeftijd. Dit is een groot verlies voor de community en wij wensen hen en de familie heel veel sterkte!

In de Ulley Vallei in Ladakh, in het noorden van India, spreken we met Stanzin Namgail. Hij is manager bij de Snow Leopard Lodge. De enige gespecialiseerde wildlife lodge in Ladakh.

Van veehouder tot lodgemanager
Stanzin is 27 jaar en woont in Ulley, een dorpje 80 km van de hoofdstad Leh, met slechts 40 inwoners. Stanzin vertelt dat hij uit een boerenfamilie komt. “We verbouwden gerst en een groot aantal groenten, en hielden vee zoals yak, koeien, schapen.” Zijn vader, Tchewang Norbu, is één van Ladakh’s beste sneeuwluipaardvolgers. Hij begon een homestay, de Snow Leopard Lodge.

Snow Leopard lodge, lodge Ladakh

Hiermee vergrootte zijn vader het gezinsinkomen aanzienlijk. De homestay is inmiddels omgebouwd tot een 6-kamer lodge met prachtig uitzicht over de vallei en omliggende heuvels. Stanzin zelf stopte met school op zijn 16e. Bij de Snow Leopard Lodge startte hij als chauffeur en nu is hij manager. “Door mijn werk en trainingen via Snow Leopard Lodge heb ik veel geleerd over de flora en fauna in mijn regio én het belang hiervan voor ons dorp”. Toerisme is de belangrijkste inkomstenbron voor het dorp en zorgt ervoor dat de natuur en haar wildlife behouden blijft. Maar nu toeristen wegblijven vanwege de COVID-19 pandemie, loopt het inkomen van de dorpsbewoners tot nul terug. Boekingen voor het komende jaar zijn zeer onzeker. Stanzin geeft aan dat er geen hulp is vanuit de regering. “Twee gezinnen in het dorp die onder de armoedegrens leven hebben in de afgelopen maanden twee keer een kilo peulvruchten en wat rijst gekregen. Dat was alles. Het lijkt onwaarschijnlijk dat de overheid in de toekomst op welke manier dan ook hulp gaat verlenen”.

Homestays, de pijler voor inkomsten
Van de zes gezinnen die in Ulley wonen, hebben er vier hun huis omgebouwd tot homestays. De vrouwen runnen de homestays en laten de toeristen de lokale cultuur en keuken ervaren. De mannen werken als sneeuwluipaardspotter en gids.

Homestay Ladakh

Het starten van homestays in de Ulley Vallei en daarbuiten is een initiatief van de Snow Leopard Conservancy India Trust, een organisatie die zich inzet voor de bescherming van sneeuwluipaarden en hun leefgebieden in Ladakh. Door de inkomsten uit het toerisme is de houding ten opzichte van de sneeuwluipaard veranderd. Voorheen voelde de lokale mensen zich bedreigd, nu helpt men mee aan de bescherming van de sneeuwluipaard. Bovendien wordt een deel van de winst van het Himalayan Homestays project gestoken in inspanningen voor het behoud van de gemeenschap. Bijvoorbeeld door aandacht te geven aan de lokale keuken en het opbouwen van lokale, traditionele ambachtelijke werkplaatsen waar souvenirs geproduceerd worden voor toeristen.

Sinds 2002 heeft Snow Leopard Conservancy India Trust met het Himalayan Homestays project meer dan 130 gezinnen getraind om homestays in Ladakh aan te bieden. Dit initiatief komt niet alleen de lokale bevolking ten goede, maar ook de wilde dieren in de omgeving. Als erkenning voor zijn innovatieve basisbenadering van natuurbehoud heeft Himalayan Homestays diverse prijzen mogen ontvangen.

Schoolkinderen Ladakh

Steun het Homestay project
De homestay biedt normaal gesproken de gezinnen een stabiele bron van inkomsten. Tot begin dit jaar de pandemie uitbrak…De Snow Leopard Conservancy India heeft nu een project opgezet om hen te ondersteunen in deze moeilijke periode en tijd te investeren in training in duurzaam toerisme. Ondersteunt u deze gezinnen nu hun bron van inkomsten opdroogt? Lees hier de beweegredenen van oprichter Annemiek van Gijn om met deze actie te beginnen.

Dit is er met de ondersteuning van onze klanten gerealiseerd
Inmiddels is deze hulpactie afgerond. Lees hoe wij, dankzij alle donaties, de families die homestays in de Ulley-vallei runnen hebben geholpen.

Wilt u alsnog bijdragen aan dit of andere COVID-19 projecten? Uw donatie is meer dan welkom!

WordPress Cookie Plug-in door Real Cookie Banner