Francis Sopia, het gezicht achter de coronacrisis in Kenia 

De Maasai Mara in Kenia is een van de meest gewaardeerde wildreservaten in Afrika. Maar zelfs dit fantastische natuurgebied is niet gespaard gebleven door de COVID-19-pandemie. Voor de lokale gemeenschap, voor wie het levensonderhoud afhangt van toeristen die op safari gaan in Kenia, is de situatie nijpend. Francis Sopia werkt als projectcoördinator bij Basecamp Explorer Foundation. Deze stichting werkt samen met de lokale bevolking aan natuur- en cultuurbehoud in de regio’s waar onze Basecamp lodges zijn gevestigd en zijn mobile safaricamps heeft opgezet. 

safari masai mara, reis basecamp, wildlife masai mara, walkingOpgegroeid tussen het vee, uitgegroeid tot natuurbeschermer
Francis is geboren en getogen in de
Maasai Mara. Opgroeien in een gemeenschap van veehouders in de Mara maakte hem bewust van het conflict tussen mens en natuur. Hij besloot dan ook zijn leven te wijden aan het behoud van de gemeenschap in Kenia. Opgroeien in een gezin met 20 kinderen was een uitdaging, vooral als het ging om onderwijs. “We waren allemaal afhankelijk van mijn vader voor het schoolgeld. Het was soms een strijd, maar ik werkte hard en verdiende een plek op de Universiteit van Nairobi en studeerde cum laude af in 2015. Later kreeg ik een ongelooflijke kans om te studeren aan een van de belangrijkste universiteiten ter wereld voor natuurbehoud, Colorado State University (CSU). Dit kon ik allemaal doen vanwege de vrijgevigheid van mijn familie en vrienden en NGO’s zoals Basecamp Explorer Foundation en de Colorado universiteit zelf”. Bij zijn Maasai, Il Ngwesiterugkeer in Kenia kon Francis meteen aan de slag als projectcoördinator voor de Basecamp Explorer Foundation. Hij is dankbaar voor deze kans en dankzij deze baan onderhoudt hij nu zijn gezin en kunnen zijn broers en zussen beter onderwijs krijgen. Om iets terug te doen voor de gemeenschap, die hem bij zijn opleiding heeft gesteund, sponsort hij de opleiding van zes kinderen uit zijn gemeenschap. “Ik ben Basecamp dankbaar voor het uit laten komen van mijn droom om natuurbeschermer te worden.” 

Geen toeristen, geen verkoop van Maasai sieraden
Vanuit zijn rol als projectcoördinator merkte Francis meteen dat met de plotselinge afname van het internationale toerisme de financiering van de meeste natuurbeschermingsprojecten in de Mara-regio volledig opdroogt.  Ook de instandhouding van het erfgoed en de cultuur van de Maasai-gemeenschap staat nu nog meer onder druk. Francis vertelt dat werknemers met enorme loonsverlagingen te maken krijgen, soms tot 80%. Anderen verloren hun baan. Hoewel de regering een Tourism Relief Fund heeft opgezet om de toeristische sector te helpen tijdens de pandemie, worden community-based projecten en hun medewerkers hard geraakt. Een goed voorbeeld van een project dat de economische gevolgen van de pandemie voelt, is Basecamp Maasai Brand. Dit is een community-based handwerkworkshop die 198 Maasai-vrouwen een betrouwbare bron van inkomsten biedt. Dit project stelt hen in staat om hun prachtige kralenproducten te produceren en verkopen. Kopers zijn er alleen nu nauwelijks.  Vanwege het sterk verminderde aantal toeristen hebben de vrouwen nu te kampen met een minimaal inkomen. Ze hebben moeite om hun gezinnen te voorzien van de basis levensbehoeften, zoals water, sanitaire voorzieningen, voedsel en gezondheidszorg.

souvenirs maasai mara maasai mara

Help de Maasaai-vrouwen van Basecamp Maasai Brand 
Om deze BMB-vrouwen en hun gezinnen weer op de been te helpen is uw donatie meer dan welkom. Het zal worden gebruikt voor materialen om sieraden en souvenirs te maken en wij willen ervoor zorgen dat in ieder geval de dochters van deze Maasai het geld hebben om naar school te gaan. €100,- zorgt ervoor dat een kind 3 maanden naar boarding school kan in het dichstbijzijnde stadje. Lees hier de beweegredenen van oprichter Annemiek van Gijn om met deze actie te beginnen.

Dit is er met de ondersteuning van onze klanten gerealiseerd
Inmiddels is deze hulpactie afgerond. Lees hoe wij, dankzij alle donaties, de Maasai vrouwen door de COVID-19 crisis geholpen hebben.

Wilt u alsnog bijdragen aan dit of andere COVID-19 projecten? Uw donatie is meer dan welkom!

Wij gebruiken cookies alleen voor analyse en het goed laten functioneren van de site. Door de site te gebruiken, gaat u akkoord met de plaatsing van cookies. Meer over cookies & privacybeleid

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten