Vinod Ayam web

Vinod Ayam, het gezicht achter de coranacrisis in India

In Kanha National Park, midden in India, is de nood hoog. Het toch al magere inkomen van de lokale bevolking is verdwenen sinds het toerisme in maart is stilgevallen.  Geen gasten meer in de lodges…. tijgersafari, kanha safari Geen natuurliefhebbers meer die op zoek zijn naar de tijger en op jeepsafari gaan onder begeleiding van een natuurgids….  Geen souvenirverkoop, geen dansoptredens …….. Zelfs geen werk meer als dagloner voor het onderhouden van de wegen in het nationale park……Welke impact duurzaam toerisme heeft, leest u hieronder in het verhaal over Vinod.

Vinod Singh Ayam is natuurgids bij Kanha Jungle Lodge: “Wij leefden vroeger in een klein dorpje binnen de grenzen van het nationale park en mijn vader was mahout/olifantenverzorger. Toen hij gewond raakte, en zijn werk niet meer kon uitvoeren, moest ik op mijn 12e stoppen met school om te gaan werken en het gezin te onderhouden.” Vinod begon als Park Ranger, volgde een TOFTigers ranger workshop en werd in 2011 aangenomen als natuurgids bij onze Kanha Jungle Lodge. “Het is geweldig om natuurliefhebbers van over de hele wereld ons bijzondere wildlife te laten zien en mijn medestamgenoten te inspireren om zich ook in te zetten voor natuurbehoud en duurzaam toerisme.” Als enige kostwinnaar van een grote familie was het voor Vinod een uitdaging om zijn hoofd boven water te houden. Maar dankzij zijn vaste baan bij Kanha Jungle Lodge is zijn levensstandaard verbeterd en kunnen zijn kinderen beter onderwijs volgen.

game drive, kanha, tijgersafari, india, wilde hondenToen COVID-19 de wereld trof, schudde dit het leven van Vinod door elkaar. Gelukkig is hij nog steeds in dienst van  Kanha Jungle Lodge, weliswaar met gereduceerd salaris.  De belangrijkste inkomsten, namelijk fooien, krijgt hij echter niet meer. Geen gasten, geen tips! De fooien die natuurgidsen ontvangen zijn maandelijks goed voor bijna het dubbele van hun salaris.

Veel slechter gaat het met Laxman en Chaiine. Zij zijn van de Baiga stam en werken regelmatig voor Kanha Jungle Lodge als zelfstandige jeepchauffeur en parkgids en enige vorm van steun door de overheid hebben zij tot nu toe niet mogen ontvangen.

Help de Baiga stam van Kanha National Park met een voedselpakket
Echt shockerend is het verhaal van de 500 Baiga families die leven aan de rand van het nationale park. De Baiga’s zijn de armste bewoners in de omgeving van Kanha en voor het kleine beetje inkomen dat zij ontvangen zijn zij volledig afhankelijk van toerisme. Zij hebben sinds maart geen geld meer mogen ontvangen en hun grootste behoefte op dit moment is voedsel voor hun familie?! Met behulp van een lokale NGO heeft All for Nature Travel daarom besloten om voedselpakketten uit te delen zodat zij ook de komende maand kunnen overleven totdat het park half oktober weer open gaat voor een zeer beperkt aantal binnenlandse toeristen.

Met een voedselpakket van €10,- kan een klein gezin ongeveer een maand vooruit:

  • 10 kg Rijst
  • 1 ltr Plantaardige olie
  • 2 kg Dal
  • 5 pkts Spices
  • 2 kg Suiker
  • 2 kg Thee
  • 1 pkt Zout
  • 1 blk Lifebuoy Zeep

Helpt u alstublieft mee om deze mensen te helpen? Met €100,- helpt u 10 van de 500 families. Wij zorgen voor de distributie, die zo snel mogelijk op gang moet komen. Onze partner TOFTigers is bereid uw bijdrage te verdubbelen, waardoor uw bedrag twee keer zoveel families helpt! Lees hier de beweegredenen van oprichter Annemiek van Gijn om met deze actie te beginnen.

In het totaal hebben wij 514 gezinnen voorzien van voedsel voor 1 maand. Wij danken u heel hartelijk voor uw betrokkenheid en donaties!

Dit is er met de ondersteuning van onze klanten gerealiseerd
Sinds half oktober komt het binnenlandse toerisme in India weer op gang en is noodhulp in de vorm van voedselpakketten gelukkig niet meer nodig. Inmiddels is deze hulpactie dan ook afgerond. Lees hoe, dankzij alle donaties, de voedselpakketten zijn verspreid onder de Baiga-stam.

Wilt u alsnog bijdragen aan andere COVID-19 projecten? Uw donatie is meer dan welkom!

Wij gebruiken cookies alleen voor analyse en het goed laten functioneren van de site. Door de site te gebruiken, gaat u akkoord met de plaatsing van cookies. Meer over cookies & privacybeleid

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten