schoolkinderen Namibië

Walderich & Memory, de gezichten achter de coronacrisis in Namibië

In het noorden van Namibië zijn de Grootberg Lodge en Hobatere Lodge te vinden. Twee unieke lodges in het middensegment die al vele ‘awards’ hebben mogen ontvangen omdat zij 100% eigendom zijn van de lokale #Khoadi//Hoas gemeenschap.  Het management berichtte ons dat, door het wegvallen van het internationale toerisme door COVID-19,  zij de salarissen van de medewerkers van beide lodges helaas hebben moeten verlagen, maar dat iedereen nog in dienst is. De lokale bevolking die niet werkt bij de lodge ontvangt geen steun.

Ook het onderwijs voor de lokale kinderen staat op de tocht. Grootberg Lodge en Hobatere Lodge hebben een Educatiefonds, waarmee het onderwijs wordt gefinancieerd van jongens en vooral ook meisjes, waarvan de ouders zich het niet kunnen veroorloven. De lodges doneren normaal gesproken een bepaald percentage van de ‘Damara cultural tour’ naar dit fonds. Maar deze tours worden door de coronacrisis nu niet meer uitgevoerd…

De verhalen van Walderich, receptionist van Hobatere Lodge, en Memory Ganuses, Manager bij Grootberg Lodge, illustreren hoe belangrijk onderwijs voor hen geweest is. En u leest hoe u kunt zorgen dat het onderwijs, ook in coronatijd, toch doorgaat voor de lokale jeugd.

Van herder tot receptionist en van babysitter tot lodge manager…..
Walderich Oahemela Bohipileie’s vader is boer. Walderich ging naar school, eerst in de buurt naar Grootberg Primary School en de laatste twee jaar, tot de ‘10th grade’ , in Windhoek.  Daarna keerde hij terug naar huis en werd herder. Walderich wilde meer in het leven. Iets leren en bovenal zijn gezin kunnen onderhouden. Hij kreeg in 2015 de kans om aan de slag te gaan bij Hobatere Lodge als onderhoudsmedewerker. De lodge stelde hem in staat om allerlei trainingen te volgen en zo klom hij op tot kelner en bemant hij nu de receptie. Zijn droom is om natuurgids te worden. Walderich is super trots op zijn groei in de afgelopen 5 jaar. Alle gasten, die de Hobatere Lodge normaal gesproken bezoeken, worden verwelkomd door de warme en oprechte glimlach van Walderich!

Memory Ganuses groeide op in een eenoudergezin en ging tot en met ‘grade 12’ naar school. In 2005 kreeg zij een baan als babysitter bij het toenmalige management echtpaar van Grootberg Lodge. In de jaren die volgden kreeg zij alle ruimte en ontwikkelde zij zich door de verschillende afdelingen heen; van Housekeeping tot serveerster en receptioniste. In 2013 kreeg zij een beurs om 2 jaar Hospitality te studeren in Zuid-Afrika. Zij kwam in 2014 terug als Assistent Lodge Manager en sinds 2016 werd zij zelf Lodge Manager. Zij onderhoud nu haar eigen gezin met twee kinderen en zoals ze zelf zegt:”Het is een voorrecht om voor Grootberg te mogen werken en rolmodel te kunnen zijn voor mijn gemeenschap.”

Ondersteun schoolkinderen op het platteland van Namibië
Tijdens de lockdown waren de scholen ook in Namibië gesloten. Voor de kinderen op het platteland betekende dit echter 6 maanden lang geen onderwijs. Online onderwijs was niet mogelijk omdat  kinderen hier niet beschikken over een computer en internet. Des te belangrijker dat deze kinderen nu alle hulp krijgen nu de scholen weer open zijn.

Grootberg Lodge Education Fund zet zich in voor onderwijs aan de kinderen in de gebieden rond hun lodges. Zij helpen kinderen door het financieren van schoolkleding, warme maaltijden, schoolkosten en kosten van het verblijf in de hostels naast de scholen.  Helpt u mee? Voor bijvoorbeeld €100,- kunt ervoor zorgen dat een kind een heel jaar naar school kan, inclusief kosten voor het verblijf. Lees hier de beweegredenen van oprichter Annemiek van Gijn om met deze actie te beginnen.

Dit is er met de ondersteuning van onze klanten gerealiseerd
Inmiddels is deze hulpactie afgerond. Lees hoe dankzij alle donaties kinderen weer naar school kunnen in Namibië.

Wilt u alsnog bijdragen aan dit of andere COVID-19 projecten? Uw donatie is meer dan welkom!

Wij gebruiken cookies alleen voor analyse en het goed laten functioneren van de site. Door de site te gebruiken, gaat u akkoord met de plaatsing van cookies. Meer over cookies & privacybeleid

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten