Deuzeny General Manager Uakari Lodge

Deuzeny Martins, het gezicht achter de coranacrisis in Brazilië

De Amazone-bevolking in Brazilië heeft zwaar te lijden onder het coronavirus. Tefé is één van de meest getroffen steden, waar volgens recent onderzoek één op de vijf inwoners COVID-19 heeft gehad. De stad is een knooppunt voor ongeveer 5.000 traditionele en inheemse families op het platteland, waar het virus zich nu ook verspreidt.

Op twee uur varen van Tefe ligt de drijvende Uakari Lodge, opgezet door de lokale gemeenschap van het Mamiraua reservaat. Deuzeny Martins is hier de manager. Zij geeft aan dat de impact op de Lodge, de werknemers en de lokale bevolking groot zijn. Zo is er grote behoefte aan mondkapjes, hygiëneproducten en voedselpakketten. Helpt u de gemeenschap rond Uakari Lodge hierbij?

Lees hieronder de ervaringen van Deuzeny en hoe u de bevolking rond Uakari Lodge kunt helpen.

Uakari Lodge heeft mijn leven veranderd
“Mijn naam is Deuzeny Martins. Ik ben in 2000 bij de lodge gaan werken. Eerst als huishoudster, daarna als serveerster, kok, huishoudcoördinator, co-manager, en nu als manager van de lodge.” Zij is trots op haar carrière, aangezien het uitzonderlijk was en is dat vrouwen buitenshuis werken.
Deuzeny vertelt dat zij de lagere school heeft afgemaakt, maar daarna stopte omdat zij trouwde. “Hier in onze regio trouwen mensen heel vroeg. Toen ik een zoon kreeg, moest ik stoppen met studeren om voor hem te zorgen. In onze gemeenschap waren we afhankelijk van de visserij en de landbouw om aan de kost te komen. Een zeer onstabiel inkomen, door de vele overstromingen in het laagland en vis die nauwelijks iets oplevert. Om meer inkomsten te genereren besloot ik voor de lodge te gaan werken. Een grote beslissing, ook voor mijn gezin. Voor mijn werk ben ik 10 tot 11 dagen weg van huis en van mijn kinderen.  Daar staat tegenover dat de lodge mij heeft geholpen met verschillende trainingen en ook een cursus aan het Mamirauá Instituut voor Duurzame Ontwikkeling. Natuurlijk heb ik door mijn salaris ons huis en inrichting kunnen verbeteren en volgen mijn kinderen gedegen onderwijs in de dichtstbijzijnde stad”.

Uakari Lodge, jaguar reisLokale bevolking profiteert van toerisme
Deuzeny vertelt dat de lokale bevolking een boost heeft gekregen door het toerisme. “Mensen verkopen vis en groenten aan de lodge. Ze dragen bij aan het onderhoud en verkopen souvenirs’. De lodge ondersteunt de regio ook via een fonds ‘Social Environmental Fee’, waaraan elke reiziger automatisch bijdraagt. Dorpen in het Mamirauágebied kopen hiermee bijvoorbeeld een kleine energiecentrale, kano’s, een speedboot, watertanks en zetten zelfs een meelfabriek op.  “Dus mijn gemeenschap heeft veel baat bij de Uakari Lodge”.

De dramatische impact van Covid-19
“Bij het uitbreken van het virus waren we in eerste instantie alleen maar bang. Hoe bescherm je jezelf? Hoe ga je in quarantaine als je in een klein huis woont met een grote familie? Toen eenmaal de informatie ook bij ons doordrong, gingen we aan de slag met de maatregelen en protocollen. Maar met de lockdown werd ook duidelijk hoeveel mensen in nood kwamen omdat hun werk wegviel. Sommige kerken zamelden voedsel in. Ook het Mamirauá-instituut deelde noodpakketten uit. Ontzettend fijn, maar meer hulp is zeer gewenst’”, zo besluit Deuzeny.

Helpt u de lokale bevolking rond de Uakari Lodge?
Uakari Lodge ondersteunt een project dat gericht is op de aankoop en distributie van mondkapjes, hygiëneproducten en voedselpakketten om bewoners aan de rivier in de buurt van Tefe te helpen deze moeilijke periode het hoofd te bieden.  In dit filmpje ziet u onder welke omstandigheden zij leven. Uw hulp kunnen ze heel goed gebruiken!

Een noodpakket kost €20,- en verzorgt een familie voor een maand. Met €100,- helpt u 5 families in hun strijd tegen corona. Lees hier de beweegredenen van oprichter Annemiek van Gijn om met deze actie te beginnen.

Dit is er met de ondersteuning van onze klanten gerealiseerd
Inmiddels is deze hulpactie afgerond. Lees hoe dankzij alle donaties de voedsel-en coronapakketten zijn verspreid in de Amazone.

Wilt u alsnog bijdragen aan dit of andere COVID-19 projecten? Uw donatie is meer dan welkom!

Wij gebruiken cookies alleen voor analyse en het goed laten functioneren van de site. Door de site te gebruiken, gaat u akkoord met de plaatsing van cookies. Meer over cookies & privacybeleid

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten