Blog – National Geographic taferelen in de Okavango Delta

“Botswana, okay ik ben verkocht…. ik ben er vaak geweest en heb al veel gezien. Deze trip naar de Okavango Delta in oktober sloeg echter alles….”

Oktober is de droogste en heetste maand van het jaar en staat bekend om zijn mooiste wildlife sightings. Uiteraard gaat het daarbij ook om een goede voorbereiding én keuze voor de juiste lodges. Je wilt niet alleen fantastische wildlife sightings hebben. Je wilt ook zeker weten dat je met jouw reis bijdraagt aan het behoud van de natuur! Wij kijken niet alleen naar duurzaamheid en de bijdrage aan natuurbescherming, maar ook naar de mate waarin de lokale mensen daar, die leven met leeuwen en olifanten in de achtertuin, profiteren van het toerisme. Wat dat laatste betreft zijn Sable Alley en Hyena Pan met Skybeds voorloper in Botswana en we werken dan ook graag met hen samen.

Het welkomstcomité voor mijn tent bij Sable Alley….

Mijn 5-daagse safari begon met de bevalling van een olifant bij Sable Alley. Het was een jonge vrouwtjesolifant, helemaal alleen, en het was zonder twijfel haar eerste kalf. Hoe snel sloeg de jubelstemming om toen bleek dat het kalf geen tekenen van leven vertoonde…. De moeder in rouw bleef nog 2 dagen bij het doodgeboren kalf staan, voordat ze het opgaf en de gieren het overnamen. Dit laatste volgens de gids, want ik moest helaas al weer door naar mijn volgende bestemming…. Diezelfde middag ook nog een roedel slapende leeuwen, een pasgeboren tsessebee en een cheeta met jong gezien, die door een hyena van haar prooi was verjaagd.

De volgende ochtend observeerden we als enige auto deze mannetjesleeuw die van mijlenver aan kwam lopen en op zoek was naar zijn broer, en een van hun vrouwtjes, op “honeymoon”. (Een vruchtbaar vrouwtje zondert zich samen met een mannetje af van de rest van de groep en paren soms wel 50 keer in 24 uur.) Hij vond ze niet, wij vonden hen wel….

De middag stond in het teken van de olifanten bij Hyena Pan en Skybeds. Deze beide kampen liggen in het drogere deel van de Okavango, in de buurt van Chobe National Park.

 

Hier hebben ze een ondergrondse photographic hide waardoor je op slurfhoogte olifanten kunt zien drinken op een meter afstand. Niet te evenaren zo indrukwekkend. Er waren er niet een paar, maar wel twintig die allemaal vochten om het beste plekje bij de pomp. Ik kon ze bijna aanraken, zo dichtbij….

Vervolgens door naar de Skybeds voor een luxe overnachting in een “hide” op palen met uitzicht op een “waterhole” waar zeker meer dan 100 olifanten zijn komen drinken die nacht. EN wel 500 elandantilopen de volgende ochtend. Wat een machtig gezicht! Heel geduldig stonden ze twee uur van te voren al verderop in de bosjes te wachten tot de olifanten eindelijk plaats maakten. Te voet met een ervaren gids, wilden we ook nog een ronde om de ‘waterhole’ doen om sporen te zoeken van de nachtelijke bezoekers. De olifanten gaven ons geen kans.

Op de terugweg namen we nog een kijkje bij een dode olifant, die we de dag daarvoor al wel hadden geroken, maar niet hadden gevonden. Zijn dood had gelukkig een natuurlijke oorzaak en zijn slagtanden zaten er nog aan… Een leeuwin met drie kleine welpjes had hem echter ook geroken en hadden net een feestmaal gehad.

Met de helikopter door naar de volgende bestemming. Voor iedereen die dit leest een absolute aanrader, en in vergelijking met de kosten voor een vlucht helemaal niet zo duur en veel, veel comfortabeler met nog leuke ‘sightings’ onderweg omdat je niet zo hoog vliegt.

Okay, op naar de volgende duurzame bestemming aan de Kwairivier, Machaba en  Little Machaba. Ja, echt waar, de sightings van hiervoor konden nog worden getopt… Twee jagende leeuwinnen met 5 welpen die een riviertje moesten oversteken. Later bleek waarom de welpjes zo lang aarzelden?! Het waren niet de vele auto’s met de felle lichten, die in hun ogen schenen…. Toen deze eindelijk weg waren en alleen wij nog over waren in de late avond, verzamelde de jongste mannetjes welp, mijn favoriet…, al zijn moed bij elkaar om over te steken. Op een haar na werd hij gegrepen door een enorme krokodil, die al zeker een uur het juiste moment had afgewacht…. Het ging maar net goed. Gelukkig besloten de moeders toen toch ook terug over te steken en een nieuwe route uit te kiezen.

We waren veel te laat voor het diner en raceten snel terug toen we toch nog even stopten voor een wilde kat, ook niet vaak gespot. Deze kat bleek op punt te staan de hoofdmaaltijd te worden van een luipaard dame, die ineens in de koplampen opdook. Dankzij onze lampen zag de kleine kat haar ook, zodat hij nog net weg kon schieten. Na de luipaard een paar honderd meter gevolgd te zijn, terwijl ze op zoek was naar een ander slachtoffer verdween ze in de bosjes en konden wij eindelijk door naar ons diner.

De volgende ochtend besloot ik het daarom toch maar iets rustiger aan te doen en koos voor een tochtje in een mokoro. Echt een verademing die rust en kalmte, na het gehobbel en gebrom in de 4x4….

Echter, de rust en kalmte waren van korte duur. Toen we bijna terug waren hoorden we een ‘alarm call’ van een buffel, wel heel erg dichtbij. Wij mokoroden snel naar de auto en waren net op tijd om te zien hoe een groep van 7 leeuwinnen met 5 oudere welpen erin slaagden om een enorme mannetjes buffel tegen de grond te werken en te doden. Een gekke ervaring. Het enthousiasme van deze bijzondere sighting maakt plaats voor de tragiek van het gebeuren. Maar ja, ook de leeuwinnen en haar welpen moeten eten….

Echt waar, een NatGeo documentaire krijgt niet meer actie bij elkaar gefilmd in 4 dagen tijd. Is oktober een goede maand om naar de Okavango Delta van Botswana te gaan? Wat denken jullie zelf….

Vanuit Gomoti Plains Camp bezochten we ook nog het basiskamp van de Botswana Predator Conservation Trust waar ze al 30 jaar lang onderzoek doen naar de Afrikaanse wilde honden in Botswana. In overleg met het hoofdkantoor in Maun hebben wij besloten om voor onze Botswana reizen bij te gaan dragen aan het Bio Boundary project. Met behulp van geurferomonen in de urine gaan in de toekomst wilde honden en andere roofdieren op afstand worden gehouden van boeren en hun vee. Het onderzoek is veelbelovend en er wordt nu de laatste hand gelegd aan de praktische toepassingen. Een bezoek aan dit project is ook mogelijk voor u, als reiziger op ieder van onze reizen naar Botswana.

  

Deze ervaring deed onze wildlifespotter Annemiek in oktober in Botswana. Wil jij zelf ook het wildlife in de Okavango Delta spotten? Dan zijn dit de perfecte reizen voor jou:
Botswana: Desert & Delta Deluxe Selfdrive
Botswana: Wildlife van de Okavango
Botswana: Privé Safari-Expeditie in de Okavango

NB: Officieel was Botswana op het moment dat ik ging nog zeer hoog risicogebied ten tijde van corona. Alle medewerkers van onze lodges hier waren echter gevaccineerd en de covid hygiëne werd optimaal gewaarborgd. Inmiddels speelt corona ook hier gelukkig geen noemenswaardige rol meer, net als in de andere landen van Afrika.

 

Wij gebruiken cookies alleen voor analyse en het goed laten functioneren van de site. Door de site te gebruiken, gaat u akkoord met de plaatsing van cookies. Meer over cookies & privacybeleid

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten