Usangu Wetlands ©All for Nature Travel

Blog – Tanzania, wild en ongerept – Ruaha, Katavi, Nyerere & Mahale NP

Onze wildlife spotter Annemiek onderweg – Checking out de onbekendere parken, duurzame lodges en natuurbeschermingsprojecten – Tanzania november 2023

Ik ging op safari in de vier meest afgelegen parken in het zuiden van Tanzania: Ruaha-, Katavi-, Nyerere- en Mahale Mountains National Park. Hier heb je nog wildlife in overvloed zonder de vele safari-auto’s om je heen. In Mahale NP ga je weliswaar te voet op zoek naar chimpansees. Echter, ook die heb je voor jezelf alleen en dan wel van heel dichtbij…

chimpansee Tanzania
Orion in een goede bui- zie ook de filmpjes bij Mahale NP hieronder

Het enige ongemak is dat deze parken moeilijk bereikbaar zijn. De vluchten gaan maar een paar keer per week en zijn ontzettend duur. Dus ook al verblijf je op 3-sterrenniveau, het blijft nog steeds een hele dure reis. Maar als echte wildlife liefhebber heb je dan ook wat, een wildlife walhalla helemaal voor jezelf alleen en een paar andere gasten bij de lodge.


First stop Ruaha National Park


Het eerste wildlife! Zo leuk om te zien; er zijn nog maar een paar kleine poeltjes over van de Ruaha rivier, maar de olifanten geven er de voorkeur aan het water zelf te filteren. Iedere moederolifant graaft een gat en daar mag haar kalf en het jong van daarvoor uit drinken….

45 minuten lang mochten wij doorbrengen met een leeuwenfamilie en wel heel ondeugende welpjes….. Hooguit 1 maand oud, net terug bij de groep. Mijn beste leeuwen sighting ever!!

In 3 dagen Ruaha zagen wij dus ook nog 2x een luipaard, buffels en nog veel meer terwijl we op zoek waren naar een wilddog familie met puppies. Ruaha is bekend om zijn wilde honden. Ze liepen de dag voordat ik er was door het camp van Ruaha River Lodge en onze klanten, die de week daarvoor bij Jabali Ridge verbleven, hebben ze regelmatig gezien. Zo ook de filmcrew die daarvoor opnames aan het maken was voor NatGeo. Wel zagen we een bat eared fox met puppies. Zo schattig!

rockdassie Ruaha National Park, rockdassie Tanzania
De stoere bewaker van mijn kamer bij Jabali Ridge

In Ruaha NP heb ik vier verschillende duurzame lodges uitgebreid bezocht en mijn favoriet op het 4-5 sterrenniveau is verreweg Jabali Ridge. Het is hun gelukt het concept Bush Luxury te hebben geperfectioneerd zonder ten koste te gaan van het echte bush gevoel!

Echter, wie zegt dat je op 4-5 sterrenniveau moet verblijven om het beste wildlife te zien? De duurzame 3 sterren Ruaha River Lodge was ook fantastisch gelegen en wordt onze nieuwe parel. Zoveel wildlife direct in kamp te spotten: Olifanten, nijlpaarden, dikdik, tree dassies, zadelbekooievaar. En volledig over op zonne-energie! Ergens moet het prijsverschil natuurlijk door worden verklaard. Verwacht hier dan ook geen luxe en de kwaliteit van de natuurgidsen is minder en je moet de safari’s delen met de andere gasten van de lodge, maar in het kamp zelf komt het wildlife naar je toe….


Chimpansees van Mahale Mountain NP


Echte wildernis bestaat nog!! Van Ruaha naar Mahale vlieg je bijna 2 uur over ongerepte natuur. Wat een avontuur! De landingsbaan eindigt bijna in Lake Tanganyika… Daarna nog 1,5 uur met de boot en je bent weg van de bewoonde wereld en staat middenin Mahala Mountains National Park. Op het strand aan het meer liggen twee lodges, op twee verschillende prijsniveau’s, in een idyllische setting van waaruit je dus op chimpanseetrekking kunt gaan.

Mbali Mahale Lodge
Greystroke Mahale Lodge

Er is een grote groep van bijna 60 chimpansees gehabitueerd, de M groep, en het was niet moeilijk om die te vinden. Rond november zitten ze vaak al op een uur lopen van de lodge bij het fruit dat dan rijp is. Eerder in het jaar (juni – sept.) zitten ze nl. vaak hogerop in de heuvels waardoor je een pittige klim hebt van meerdere uren. Er wordt al meer dan 56 jaar onderzoek naar hen gedaan. De universiteit van Kyoto is hier in dezelfde tijd als de legendarische Jane Goodall begonnen aan de andere kant van het meer in Gombe Stream NP. Het was een ware wedloop en onze gids Sixtus weet er alles van. Inmiddels wordt er gelukkig alleen maar samengewerkt. Professionele trackers zoeken de dieren iedere dag op en je kunt dus ook iedere dag op trekking gaan als je wilt.


Ik ging twee keer op chimpanseetrekking, waanzinnig mooi en zo dichtbij. Ik heb zelden een groep zo relaxed gezien. Je mag een uur met hen doorbrengen en moet wel een mondkapje op. Officieel mag je hen tot 7 meter naderen, maar daar houden de chimpansee’s zich niet aan. Er liep een moeder met kleintje op haar rug op het pad aan mij voorbij omdat ze vond dat ik niet snel genoeg liep…

En nog een omdat ik het niet kan laten…Zo ontzettend schattig die chimpansee’s van Mahale Mountains. In Gombe Stream NP of Oeganda kan je de chimps ook van dichtbij naderen, maar dat is vele malen drukker…

Of deze: de indrukwekkende Orion, die veel ontzag opwekt bij de dames en bij mij, als hij zo dicht langs loopt….(geluid aan), maar zich tegelijk ook liefdevol heeft ontfermd over een wees die zijn moeder verloor toen hij 3 jaar oud was. Chimpanzee politics….


Leeuwen en krokodillen van Katavi NP


Vanaf Mahale, in het uiterste westen tegen de grens met Zambia, vloog ik terug richting het oosten en stopten we in Katavi National Park dat volledig ten onrechte vrijwel nooit in een safariprogramma wordt opgenomen. Het is een van de minst bekende en minst bezochte parken van Tanzania. Met grote open vlaktes, kuddes van 3000 buffels, olifanten, leeuwen, luipaarden en de grootste krokodillen die ik ooit heb gezien, een perfecte plek om ongestoord wildlife te spotten. September en oktober zijn de beste maanden. Hier spotte ik ook mijn eerste serval!

zadelbekooievaar Tanzania genetkat safari Katavi

De foto’s en het filmpje spreken voor zich. Je kunt hier ook op wandelsafari en op ‘night drive’ gaan. Een van de weinige nationale parken in Tanzania waar dat is toegestaan, die kans liet ik mij dus niet ontnemen en kon deze genetkat ten minste op foto vastleggen.

Ik bezocht twee verschillende duurzame lodges, op ieder een ander prijsniveau. Voor wildlife connaisseurs is er Chada Camp in rustieke safaritenten met 5 sterren service en de beste natuurgidsen. Hier kan je dus ook op night drive en wandelsafari. Wil je iets minder geld uitgeven dan is het zeer goed vertoeven bij Katavi Wildlife Camp.

Katavi Wildlife Camp
Mijn bush ontbijt bij Chada

Ik wilde ook even zeggen dat ik nooit meer medelijden heb met nijlpaarden die in een dikke modderpoel liggen zonder water…. Het zijn gewoon van nature viezerikken, die er ook als er vlakbij voldoende stromend water is, de voorkeur aan geven om met zijn allen in een stinkende modderpoel te liggen naast een dood nijlpaard dat aan het vergaan is…


Next stop Usangu Wetlands


De Usangu Wetlands waren vroeger niet beschermd, maar mede dankzij onze agent en de lodge waar wij mee werken is het nu aangesloten bij Ruaha National Park en wordt de natuur hersteld op de immens grote vlaktes vol met wildlife.


In Usangu Expedition Camp kan je zelf direct bijdragen aan natuurbescherming. Er is ook een onderzoeksstation gevestigd in een van de safaritenten en er zijn een aantal leeuwen voorzien van een halsband met radiozender. Daarover vertellen ze je graag meer. Wij plaatsten daar een paar cameravallen met de groep ten behoeve van het onderzoek. Echt, zo leuk om te zien wat er allemaal langs loopt als het donker wordt… Wij hoopten uiteraard op het gordeldier, maar met een paar stekelvarkens, bat eared foxes en de aardwolf waren wij uiteindelijk ook heel blij.

 
Uniek hier zijn de grote kuddes topi, roan-, eland- en sabelantilopen, waanzinnig veel zebras die steeds minder schuchter zijn en kraanvogels. De safarikenners onder ons zullen weten dat roan’s oftewel paardenantilopen, vrijwel nergens in Afrika kunnen worden gespot. Wij zagen dus een hele kudde. Er zijn nog geen wegen aangelegd en op safari rijd je dus dwars door de open graslanden met een safari-auto die rijdt op ethanol van de naburige suikerrietplantage. Ook Grey bush duiker, bat eared foxes, buffalo, olifant giraf, dikdik gezien. Dit kamp is een must voor al onze wildlife connaisseurs en je draagt direct bij aan de lokale bevolking en natuurbescherming.

 overnachten safaritent Tanzania overnachten in de buitenlucht Tanzania ontbijten op safari Tanzanialuxe overnachting safari


Last stop Nyerere National Park, het vroegere Selous.


De beste tijd voor wildlife in Nyerere NP is juli t/m september, voor de regens. Houd rekening met een national park van een formaat waar België twee keer inpast. Er zijn helaas ook veel hunting concessions, maar de dieren houden zich uiteraard het liefste op in de toeristische zone, waar ook onze lodges zijn…. De wegen zijn vooral geconcentreerd rondom het water en zodra het met de regens groen wordt, trekken de dieren dieper het park in. November is wel goed voor migratory birds/vogels….

De beste plek om te verblijven
Roho ya Selous
van Asilia: De voorkant van de tenten is doorzichtig waardoor je al het wildlife ziet dat ‘s nachts een bezoekje brengt. En dat is indrukwekkend: hyena, hippo, giraf, olifant in twee nachten tijd. Geweldig! Zo dichtbij…

asilia


Beach Extension Lazy Lagoon


Tussendoor verbleef ik alleen op een mangrove-eiland voor de kust bij Dar es Salaam. This is barefoot luxury to me. Zoveel rustiger dan het druk bezochte Zanzibar en gunstiger geprijsd dan Mafia Island. Vanuit Lazy Lagoon kan je snorkelen vanaf een zandbank, kayakken of een dorpje bezoeken met slavernij verleden. Dit is een soort ‘stone town’ op Zanzibar, maar dan zonder toeristen.

Wil je met jouw safari daadwerkelijk een verschil maken en bijdragen aan de lokale bevolking en bescherming van dit gebied? En gegarandeerd de beste wildlife ervaring hebben voor jezelf alleen met hooguit 1 of 2 andere auto’s?

Kijk dan bij deze reizen: Ruwe Diamanten van het Zuiden of Off the beaten Track & Chimpansees.

Wij stellen ook graag een reis op maat voor u samen of kijk bij onze All Asilia aanbieding: waarbij u de binnenlandse vlucht en transfers gratis krijgt vanaf 7 overnachtingen.

WordPress Cookie Plug-in door Real Cookie Banner