hoofdfoto dzanga bai © ’All for Nature Travel

Congo & CAR: groepsreis Odzala & de Dzanga Bai

richtprijs 31.795

Highlights van deze exclusieve groepsreis:

 • Laatste kans om zowel Odzala als Dzanga Sangha in CAR te bezoeken.
 • Ga als een van de eersten op een unieke safari in het donkere hart van Afrika.
 • Volg de sporen van Redmond O’Hanlon uit het gelijknamige boek Congo.
 • Kom oog in oog te staan met de bosolifant en laaglandgorilla en draag bij aan hun bescherming.
 • Steek de grens over met de Centraal Afrikaanse Republiek voor de unieke Dzanga Bai.
 • Verblijf veilig in comfortabele lodges in de volledig wilde en ongerepte natuur.
 • Krijg een bijzonder inzicht in het werk van African Parks Odzala en het laaglandgorillaproject van Dr. Bermejo.
 • Alleenreizenden betalen op deze vertrekdatum geen eenpersoonskamertoeslag.
 • Van 10 t/m 23 september 2025 is er een exclusieve Nederlandstalige groepsreis gepland o.l.v. een expeditie-arts. Vanaf €25.300,- p.p..
 • Beoordelingen 0 beoordelingen
  0/5
 • Reistype Reistype
  Groepsreis
 • Reisperiode 25 sept. t/m 8 okt. 2024
  0/8
Vraag offerte aan

Laat uw reis op maat uitwerken

Alles over reis: Congo & CAR: groepsreis Odzala & de Dzanga Bai.

De noordelijke regenwouden in het hart van het Congobekken vormen na de Amazone het grootste tropische regenwoud ter wereld. Eén van die wouden is het nationale park Odzala-Kokoua dat in 2010 overgenomen is door African Parks. In samenwerking met de lokale pygmeebevolking en de overheid beschermen zij 13600 km² regenwoud. Duurzaam toerisme en inzet bij natuurbescherming geeft de lokale bevolking hier inkomsten uit het behoud van de natuur. U krijgt een bijzonder inzicht in natuurbescherming bij African Parks.

Bosolifanten en westelijke laaglandgorilla’s komen nog in groten getale voor in deze ongerepte wildernis waar rivieren en waterwegen de enige toegang vormen. Het gebied is rijk aan zogenaamde bai’s, open plekken in het woud die vaak worden bezocht door o.a. bosolifanten voor zout en mineralen. Een unieke mogelijkheid om deze zwaar bedreigde aparte diersoort gade te slaan samen met de gehabitueerde gorilla’s van Dr. Magda Bermejo.
Vervolgens steekt u de grens over naar de Centraal Afrikaanse Republiek voor de legendarische Dzanga Bai, bekend van menige natuurdocumentaire. U maakt kennis met de Ba’Aka gemeenschap in het regenwoud en gaat uitgebreid op safari.

Kortom een fantastische wildlife reis naar het unieke Congobekken en de meest ongerepte plek in Afrika, de Dzanga Bai. U verblijft in vier zeer comfortabel aangelegde lodges en iedere lodge heeft zijn eigen hoogtepunten en verschillende habitats. PS: Het bezoek aan de Dzanga BAi in Centraal Afrika is alleen mogelijk als er minimaal 4 reizigers zijn voor deze vertrekdatum in 2024. Dit vanwege de extreem hoge kosten van de binnenlandse vlucht. Wij informeren u graag.

Groepsreis 2025
Tijdens de 14-daagse exclusieve groepsreis onder Nederlandse reisbegeleiding van 10 t/m 23 september in 2025 bent u in goede handen van een expeditie-arts die meereist. U reist dan in een klein groepje van 6-8 personen. De reissom voor 2025 bedraagt €25.300,- per persoon. Dit is tevens ook de laatste keer dat we deze combinatie met Odzala kunnen aanbieden. Vanaf 2026 is het bezoek aan de Dzanga Bai alleen nog mogelijk via de onveilige hoofdstad van CAR, Bangui.

PS: Reist u liever niet in een groep of passen de data niet? Kijk dan bij Congo Wildlife Avontuur in het Donkere Hart van Afrika of houdt u dan rekening met een toeslag van minimaal €10.000,- p.p. voor de vlucht naar CAR vanaf Odzala.

Uw wildlife ervaring compleet verzorgd
Wat is bij deze reis inbegrepen?.
 • Nederlandse begeleiding van een expeditie-arts vanaf Amsterdam
 • Transfers en chartervluchten vanaf Brazzaville naar Odzala & CAR
 • Stadsexcursie met lunch in Brazzaville
 • Lokale Engelssprekende natuurgidsen ter plaatse
 • 13 overnachtingen
 • Volledig verzorgd verblijf en vervoer en alle maaltijden & drankjes in Odzala & Dzanga Sangha zoals omschreven in het dagprogramma
 • Game drives, wandelsafari’s, 3 gorilla trekkings, 1 bootsafari, 1 kayaksafari, 1 platformbezoek Dzangha Bai & Ba’Aka net hunting.
 • Presentatie African Parks
 • Het tussendoor wassen van kleding
 • Uitnodigingsbrief USD 100 p.p., is nodig voor visumaanvraag
 • Parkgelden en 3 gorilla permits per persoon
 • Medical Evacuation verzekering USD 275 p.p.
 • Bijdrage African Parks. Deze bijdrage is onderdeel van de investering die All for Nature direct en indirect doet in natuurbescherming. De hoogte verschilt per reis, maar in het totaal wordt gemiddeld 5% van de reissom geïnvesteerd in natuurbescherming, zoals geformuleerd in ons MVO-beleid.
 • Aangesloten bij de ANVR en dekking via SGR (Stichting Garantiefonds Reisgelden)
 • Handig & leuk in de voorbereiding en mee op reis: uw eigen All for Nature Travel app
 • De reissom vanaf €31.795,- per persoon is o.b.v. twee samenreizende personen. Single reizigers betalen geen eenpersoonskamertoeslag. Of boek nu alvast een plek op de groepsreis in 2025 vanaf €25.300,- per persoon.
Niet bij de reis inbegrepen?.
 • Internationale vlucht. Deze boeken wij graag voor u.
 • Boekt u uw vlucht via ons, dan wordt deze volledige gecompenseerd met GreenSeat Gold Standard.
 • Reis & annuleringsverzekering (een reisverzekering die Republiek Congo & CAR afdekt is verplicht, wij adviseren u graag)
 • Premium drankjes, fooi en persoonlijke uitgaven
 • Eventuele extra excursies en extra verblijf in Brazzaville op aanvraag
 • Extra Gorilla Trekking of Dzanga Platform bezoek resp. ca. €450,- en €250,- per persoon
 • Verplichte consumentenbijdrage SGR € 5,- p.p.
 • Bijdrage Calamiteitenfonds (€2,50 per boeking). Deze bijdrage is verplicht zodat u aanspraak kunt maken op de garantieregeling.
 1. Dag 1 Aankomst Brazzaville

  Vandaag komt u  in Brazzaville en u wordt op het vliegveld opgewacht door onze vertegenwoordiger voor uw vervoer naar het het Mikhael’s Hotel. Een comfortabel boutique hotel in het centrum van Brazzaville met zwembad in de buurt van de wijdse Congorivier. Aan de overkant ziet u in de verte de hoofdstad van DRC Kinshasa liggen. Bij aankomst staat een welkomstdiner gepland. U verblijft hier op basis van logies/ontbijt.

 2. Dag 2 Vlucht naar Odzala-Kokoua National Park

  Odzala-Kokoua National Park in het noordwesten van de Republiek Congo is een van de oudste parken in Afrika. In 1935 werd het door de Fransen uitgeroepen tot beschermd gebied. Het park beslaat bijna 14.000 km2 ongerept regenwoud in het hart van het Congo Bekken. Bosolifanten en westelijke laaglandgorilla’s komen nog in groten getale voor in deze ongerepte wildernis, waar rivieren en waterwegen de enige toegang vormen. Het gebied is rijk aan zogenaamde bai’s, open plekken in het woud die vaak worden bezocht door o.a. bosolifanten voor zout en mineralen. Een unieke mogelijkheid om deze zwaar bedreigde aparte diersoort gade te slaan. Hij is genetisch echt anders dan de savanneolifant.

  Deze ochtend wordt u bij het hotel opgehaald en naar de luchthaven gebracht voor uw chartervlucht naar de airstrip van Odzala. Vervolgens reist u door naar Ngaga Camp waar de lunch voor u klaar staat.

  Naast laaglandgorilla’s komen hier de zeldzame gouden kat, chimpansee, luipaard, gevlekte hyena en de bijzonder schuwe bongo voor. De lokale en zeer ervaren Ba’Aka-gidsen nemen u mee als u deze ongerepte wildernis verkent.

  U verblijft in Ngaga Camp de komende drie nachten op basis van volpension inclusief alle activiteiten.

 3. Dag 3 Op zoek naar de westelijke laaglandgorilla

  Ngaga Camp is de thuisbasis van westelijke laaglandgorilla specialist Dr. Bermejo.
  Van de meer dan 125.000 westelijke laaglandgorilla’s in dit gedeelte van de Republiek Congo zijn 6 groepen gehabitueerd voor onderzoek van Dr. Magda Bermejo. De gemiddelde groep bestaat uit 16 dieren en zij kunnen iedere dag gedurende een uur door onze reizigers worden bezocht. Let op dat mensen met griepverschijnselen helaas niet mee kunnen gaan in verband met besmettingsgevaar.

  Uw activiteiten hier zijn geconcentreerd rondom het zien van deze bijzondere dieren, maar u kunt ook op vogelexcursie of bijvoorbeeld op bezoek bij een lokaal dorpje dat met dit project wordt ondersteund. Twee families, waaronder die van Jupiter en Neptuno, kunnen te voet worden opgespoord vanaf het kamp zelf. Deze excursies worden geleid door een Engelssprekende gids en een zeer ervaren lokale tracker in dienst van het project die op basis van de kleinste signalen de sporen kan volgen en het gedrag van de dieren kan interpreteren. U krijgt van te voren een presentatie over deze bedreigde gorillasoort en er wordt uitgelegd hoe u zich wel en niet moet gedragen in het bijzijn van de gehabitueerde groep. Iedere gehabitueerde groep mag maximaal 1 uur per dag worden bezocht en personen met griepverschijnselen kunnen helaas niet mee i.v.m. besmettingsgevaar. Ook is iedereen verplicht een mondkapje te dragen. Deze naaste verwanten zijn zeer gevoelig voor menselijk overdraagbare ziektes. De wandelingen/ het kappen van de paden door het regenwoud zijn intensief en vragen een goede basisconditie. De sightings zijn zeer betrouwbaar maar er kan uiteraard nooit een garantie worden gegeven dat de gehabitueerde groep wordt gevonden.
  Buiten de laaglandgorilla’s worden ook regelmatig de kroonmeerkat en de snormeerkat gezien. De chimpansees die hier voorkomen worden regelmatig gehoord, maar zelden gezien.

  • Bij uw verblijf zijn 2 gorilla trekkings inbegrepen.
 4. Dag 4 Op zoek naar de westelijke laaglandgorilla

  Zie beschrijving dag 3

 5. Dag 5 Game drive naar Lango Camp via Mboko

  Na het ontbijt vertrekt u naar een ander gedeelte van het park. Na een interessante game drive van ongeveer 3 uur komt u aan bij Mboko Camp. Hier heeft u lunch. Onderweg stopt u bij het plaatselijke kantoor van African Parks, waar een gedeelte van uw reissom naar toe gaat. U krijgt hiereen rondleiding en een presentatie van de parkmanager over hun inspanning en de lokale problemen waar zij tegenaan lopen.
  Na de lunch vervolgt u de rest van de weg per kayak over de Lekolirivier. Uw eindbestemming is Lango Camp. Hier verblijft u 2 nachten aan de Lango Bai in een zeer exclusief kamp waar het dierenleven naar u toekomt. Lango Camp is op exact dezelfde manier opgezet als Ngaga Camp, maar ligt in het midden van het park en kijkt uit over de mooiste bai van het park, de Lango Bai. Vanaf uw huisje op palen en vanaf de gemeenschappelijke veranda kunt u al het dierenleven aan de bai bewonderen onder het genot van een drankje. Verder trekt u er te voet op uit door de Bais.
  Sitatunga’s en woudbuffels komen hier regelmatig grazen, maar ook de bosolifant is een vaste bezoeker. Van hieruit heeft u toegang tot de Lekolirivier en het savannegebied. Door het gevarieerde landschap en de rivier zijn hier vele verschillende diersoorten aanwezig. Odzala National Park telt bijvoorbeeld meer dan 11 verschillende soorten apen, waaronder 2 verschillende soorten colobus- of franjeapen die regelmatig worden gezien.

 6. Dag 6 Verken de Bai's te voet of met de boot

  Ook de komende 2 dagen blijft u bij deze bijzondere bai’s en trekt u er te voet op uit naar de verschillende bai’s waar de dieren dagelijks naartoe komen voor hun behoefte aan zout en mineralen.
  NB: De wandelsafari’s in Odzala zijn anders dan u gewend bent in andere delen van Afrika. U moet ervan uitgaan dat u zeker nat zult worden en door modder en riviertjes zult waden. U gaat terug naar de tijd van de eerste ontdekkingsreizigers.

   

 7. Dag 7 terug naar Mboko Camp

  Na de ochtend op dag 7 heeft u een transfer terug naar Mboko Camp: een kleinschalig kamp met 12 kleine bungalows en een iets eenvoudiger dan Ngaga Camp. Het ligt aan een open plaats in het woud en grenst direct aan een klein riviertje. Het is gesitueerd in het midden van het park op een stuk open savanne waar ook regelmatig olifanten en sitatunga’s gezien worden. De hyena en de zeldzame Bongo antilope zijn hier nachtelijke bezoekers. Deze middag staat een river cruise op het programma. Hier kunt u bijvoorbeeld twee verschillende soorten krokodillen tegenkomen en nijlpaarden, die zich echter zelden laten zien.

 8. Dag 8 naar Sangha Lodge in de Centraal Afrikaanse Republiek

  De airstrip ligt vlak in de buurt van Mboko Camp en dat is dan ook de reden dat u hier bent. Na het ontbijt vliegt u met een kleine chartervlucht door naar Kabo in het uiterste noorden van Congo, op de grens met CAR. Vanuit Kabo wordt u naar de boot gebracht voor uw spectaculaire tocht over de Sangharivier. Het duurt ongeveer 4-6 uur voordat u de lodge bereikt met tussendoor grensformaliteiten in Bayanga.
  Sangha Lodge ligt in het hart van Afrika in de Centraal Afrikaanse Republiek (CAR). Diep in het regenwoud, aan de grens met Republiek Congo, is deze oase voor natuurbescherming al meer dan 12 jaar het thuis van de familie Cassidy. De bosolifanten en laaglandgorilla’s in de Dzanga Bai zijn vastgelegd in vele natuurdocumentaires. De lodge bestaat uit 8 chalets met een fantastisch uitzicht over de Sangha rivier. Verder weg van de bewoonde wereld kunt u niet zijn. Verwacht hier geen luxe, maar rustiek comfort. Ontdek het Afrikaanse regenwoud en haar dierenleven te voet en met de boot en maak kennis met het Sangha Pangolin project.
  De rest van de middag kunt u relaxen bij de lodge.

 9. Dag 9 Dzanga Bai

  Vandaag staat de beroemde Dzanga Bai op het programma. Na het ontbijt is het ongeveer 1,5 uur rijden naar de plek van waaruit u nog 2 km door het bos moet trekken om bij deze open plaats aan te komen, die bekend staat om zijn fantastiche sightings van woudbuffels, bosolifanten, laagland gorilla’s en de bongo. Ook twee verschillende soorten zwijnen kunnen hier worden gezien: de giant Forest hog en de red river hog.
  Het Dzanga-Sangha Reservaat is het juweel van de Northwest Congolese Lowland Forest Ecoregion, een WWF Global 200 site, dat delen van Gabon, Republiek Congo, Cameroen, C.A.R en D.R.C. beslaat.
  Het reservaat is de thuisbasis van een van de grootste en intakte populaties bosolifanten, westelijke laaglandgorilla’s en 16 van de 20 soorten primaten die in CAR voorkomen. Honderden vogelsoorten en duizenden verschillende soorten planten delen het reservaat met de Ba’Aka gemeenschap, als geboren jagers & verzamelaars kennen ze het regenwoud van binnen en buiten.
  De rest van de dag brengt u door op het Research Platform dat een fantastisch uitzicht biedt over de bai. Er is een picknick lunch meegenomen. Het lijkt als of u terug gaat in de tijd, zo overweldigend is de natuur hier. Als u geluk heeft zijn er de hele dag bosolifanten in de bai aanwezig om de waardevolle mineralen tot zich te nemen. Op het zelfde moment is dit ook een ontmoetingsplaats voor vele bosolifantenfamilies die normaalgesproken een relatief solitair bestaan leven. Je ziet National Geographic-achtige taferelen waarbij jonge olifanten met elkaar spelen, oude ruzies worden beslecht en imposanten mannetjesolifanten die zich graag bewijzen.

 10. Dag 10 Verkenning van het reservaat en ontmoeting met de Ba ‘Aka

  De komende twee dagen staan er verschillende activiteiten rondom de lodge gepland. U gaat een ochtend op pad met de hartverwarmende Ba ‘Aka. Zij leren u alles over het woud en de manier waarop zij hier kunnen overleven. Dankzij hen was men in staat deze unieke lodge hier op te zetten. Het is een voorrecht om in hun gezelschap aanwezig te mogen zijn als zij dieren vangen met hun net en gezang. Het is zeer leerzaam om te luisteren naar de uitdagingen waar zij voor staan in het Centraal Afrika van vandaag.
  In de middag krijgt u een presentatie over het Sangha Pangolin Project en leert u alles over dit meest verhandelde dier ter wereld in wildlife crime. Houdt u er rekening mee dat er gelukkig voor de pangoln niet altijd pangolins bij het project aanwezig zijn.
  U maakt een nachtwandeling en u gaat nogmaals op gorilla tracking in dit deel van het Congobekken. WWF-NL ondersteunt dit project al vele jaren.

 11. Dag 11 Verkenning van het reservaat en ontmoeting met de Ba ‘Aka

  zie dag 10

 12. Dag 12 Vanuit Dzanga Sangha NP terug naar Odzala

  Vandaag moet u vroeg op en vervolgt u uw sporen weer terug naar Kabo op dezelfde manier als u gekomen bent. Aan het begin van de middag landt u weer bij Mboko Camp. U heeft lunch bij de lodge en trekt nog een keer het bos in en sluit af met sundowners op de Lekolirivier.

 13. Dag 13 Vertrek naar Brazzaville

  Helaas komt er vandaag alweer een einde aan uw jungle avontuur in het donkere hart van Afrika. Na het ontbijt vliegt u weer terug naar Brazzaville waar u aan het einde van de ochtend aankomt. Ook deze nacht overnacht u in het Mikhael’s Hotel. Een welkome afwisseling na dit intensieve verblijf in de jungle.

 14. Dag 14 Einde van uw reis en terug naar Nederland of Belgie

  Vandaag heeft u een stadsexcursie met een lunch om deze bijzondere stad verder te verkennen. Aan het einde van de middag wordt u samen met de rest van de groep naar het vliegveld gebracht voor uw vlucht terug naar huis. U bent een onovertroffen wildlife ervaring rijker.

  PS: Let op dat alle genoemde onderdelen uit het programma altijd afhankelijk zijn van lokale omstandigheden, uw eigen interesses en het weer. Uw gids verdeelt de activiteiten zo zodat u de beste ervaring heeft.

vanuit de undergrowth © ’All for Nature Travel
river crossing Odzala
Bedroom at Lango, Odzala NP
bosolifanten Lango Bai © ’All for Nature Travel
akkerman Bosolifanten Dzanga Bai Centraal Afrkaanse Republiek DSC_0821
Bij deze reis hebben wij de volgende lodge(s) voorzien. Voor meer informatie klik op de foto´s.

Ngaga Lodge in Odzala

Lango Camp in Odzala

Mboko Lodge in Odzala

Sangha Lodge in Dzanga Sangha National Park

reis Centraal Afrikaanse Replubliek, safari CAR, Safari Dzanga Bai

 

Onze kleinschalige, duurzame lodgesDoor hier te verblijven draagt u bij aan het behoud van de natuur

Deze accommodaties zijn door ons zorgvuldig geselecteerd op basis van hun bijdrage aan een betere wereld. Het liefst maken wij gebruik van kleinschalige accommodaties, die binnen de eigen familie worden gerund. Zij liggen bij voorkeur in de ongerepte natuur dicht bij de ingang van de parken. Ze benadrukken de gastvrijheid van de bevolking en zijn altijd in lijn met het unieke karakter van de plaats die wordt bezocht.

 

Dit zijn onze aanbevelingen. Deze accommodaties zijn geliefd, dus wees er op tijd bij! Verblijft u liever in een andere duurzame lodge? Wij passen de privéreis graag op maat voor u aan.

 

Wij zijn Travelife Certified en voldoen daarmee aan de hoogste standaards op het gebied van duurzaamheid.

Klik op bovenstaande voor praktische reistips ter informatie. De exacte en up-to-date praktische reisinformatie krijgt u van ons bij boeking.

Wij raden u aan om comfortabele, ademende kleding mee te nemen. Katoenen kleding is echter ook prima, maar sandalen, t-shirts en korte broeken zijn niet geschikt voor uw safari’s. Draag uw kleding in laagjes; de ochtenden en avonden kunnen koel zijn, terwijl de middagzon zeer heet kan zijn. Afritsbroeken zijn hier een uitkomst. Voor de wandelingen adviseren wij u om comfortabele wandelschoenen mee te nemen en dichte waterschoenen of oude gympen. (U kunt de gympen op locatie achterlaten, de lokale bevolking is er blij mee). Draag dan een lange broek om u te beschermen tegen ongedierte. In de jungle is het belangrijk dat u camouflage kleuren draagt, maar let op dat teetseevliegen worden aangetrokken door donkere kleuren, zeker blauw of zwart.

Regenkleding is nodig omdat het altijd kan regenen in het regenwoud en een kleine paraplu kan van pas komen. Zwemkleding mag niet ontbreken in uw bagage. In de stad wordt formele kleding aangeraden. In Congo kan het erg modderig en nat worden en kan het lang duren voordat uw kleren opgedroogd zijn, neem daarom voldoende sokken (2 per dag in Mboko of Lango), minimaal 3 broeken en shirts met lange mouwen mee en een warme sweater voor koelere avonden. Ideale kleding is sneldrogend, lichtgewicht, groen of lichtbruin van kleur en heeft lange mouwen en broekspijpen.

Zonnebrandcrème met een hoge factor, een goede zonnebril en een hoed of pet met brede rand zijn een vereiste. Vergeet vooral ook uw verrekijker, camera, zaklamp en waterfles niet. Houdt u er ook rekening mee dat u voldoende batterijen of volle accu’s meeneemt omdat die tijdens uw verblijf in Congo niet altijd kunnen worden opgeladen. Ook ‘Anti-Fog’ spray voor de cameralens is geen overbodige luxe, evenals een waterdichte cameratas met Silica gelzakjes om het vocht op te nemen.

Verder niet vergeten:
Kleine dagrugzak of reistas, anti-muggenmiddel (Deet), antiallergie crème voor insectenbeten, money-belt, medicijnen (indien van toepassing en voor uw gehele verblijf), paspoort en kopie, verzekeringspapieren (reis- en uitgebreide medische verzekering met evacuatiepolis) en kopie, vaccinatieboekje en kopie, reischeques, geld en creditcard, vliegtickets of e-ticketnummer, EHBO-set, plastic tas (houdt uw spullen droog tijdens de regen), wereldstekker en zaklamp. Een zaklamp die u op uw hoofd kunt zetten is aan te bevelen. Voor Congo is het ook belangrijk dat u twee kopieën van uw uitnodigingsbrief (Letter of Invitation) bij u heeft. Deze willen ze bij meerdere gelegenheden zien.

All for Nature betekent alles voor de natuur en dat is precies wat zij voor ogen heeft. Wij hebben er alles voor over om de natuur op deze planeet te beschermen en te behouden voor toekomstige generaties. Dit komt o.a. tot uiting in ons Duurzaam Toerisme en MVO beleid.

U als reiziger kunt ook heel veel doen om de natuur op verre reizen in stand te houden en er voor te zorgen dat lokale mensen inkomsten krijgen uit het behoud van de natuur.

Vraagt u bijvoorbeeld altijd toestemming om een foto van lokale mensen te maken en leert u een paar standaard zinnetjes in de lokale taal ter begroeting, dat maakt het contact een stuk gemakkelijker. De officiële taal is Frans. Verder worden er vele talen en dialecten gesproken, waarvan Lingala en Kituba het meest gesproken wordt. Mbote is hallo in Lingala, maar met Frans komt u ook heel ver.

Reis plasticvrij
We gebruiken het allemaal en we komen het overal tegen. In winkels, maar ook langs de weg en in de natuur zoals in de zee. Op prachtige reisbestemmingen worden paradijselijke stranden, bossen en berggebieden vervuild door plastic dat veelal door toeristen is gebruikt. Vooral wegwerp plastic, zoals rietjes, flessen en tasjes, blijven in grote hoeveelheden in de natuur achter. Om ervoor te zorgen dat we van de mooiste plekken ter wereld kunnen blijven genieten, geven we u vijf tips om uw plasticgebruik op vakantie te verminderen:

1. Check of u in uw vakantieland uit de kraan kunt drinken: waterinhetbuitenland.nl.
· Drinkwater uit kraan? Neem een hervulbare waterfles mee.
· Geen drinkwater uit de kraan? Schaf aan het begin van uw verblijf een grote verpakking water aan en vul uw flesje. Bij de meeste van onze duurzame accommodaties kunt u water tappen. Zo niet, alleen al door er naar te blijven vragen wordt het personeel gestimuleerd hier aan bij te dragen.
2. Zeg ‘nee’ tegen plastic rietjes.
3. Neem altijd een (boodschappen)tas mee.
4. Neem zelf shampoo, douchegel en bodylotion mee.
5. Zin in een vakantie uitje? Doe mee aan lokale ‘beach clean-ups!’

Meld wildlife crime met je smartphone
Wilde dieren over de hele wereld worden bedreigd door illegale handel. Ook als reiziger kunt u helpen bij de strijd tegen de illegale handel in wilde dieren. U kunt bijvoorbeeld een beer in een kooi tegenkomen of ivoor dat verkocht wordt op een markt. Via de speciale Wildlife Witness app kan iedereen die op reis misstanden ziet een foto hiervan maken en de exacte locatie van een incident vastleggen zonder bemoeienis ter plaatse. De melding wordt doorgegeven aan TRAFFIC, de organisatie die handel in wilde dieren monitort en criminele netwerken op deze manier kan volgen. Meer over deze app.

De munteenheid is de Communaute Financiere Africaine Franc (XAF). De verantwoordelijke instantie is de Bank van de Centraal-Afrikaanse staten; Congo is een onderdeel van de Franse Monetaire Area. Gelieve voor de gangbare wisselkoersen uw bank of wisselagent te raadplegen. Het is mogelijk om US Dollars en Euro´s te wisselen in de grote steden. Travellercheques worden niet aanbevolen in verband met de hoge provisie en de zeer lange omwissel procedure. Travellercheques worden slechts in enkele grote steden geaccepteerd en bij enkele banken ingewisseld. De banken zijn open van maandag tot en met vrijdag van 09:00 tot 15:00 uur.

In de meeste hotels in Brazzaville kunt u met credit card betalen, maar zij geven de voorkeur aan cash. En in Odzala kunt u alleen cash betalen. Het is niet zeker dat u bij aankomst op de luchthaven geld in de lokale valuta kunt opnemen. De euro en de US dollar worden echter overal geaccepteerd en wij adviseren u dan ook om het hele bedrag dat u wenst uit te geven mee te nemen vanuit Nederland of België. Wij raden u ook aan om altijd kleine coupures Amerikaanse dollar (t.w.v. 100 U$) of contante euro´s op zak te hebben. Euro´s worden ook bijna overal aanvaard. Voordat u vertrekt adviseren wij om te checken bij uw bank of uw bankpas ‘aan’ staat voor de periode dat u buiten Europa bent.

Congo ligt op de evenaar en dit zorgt voor een warme constante temperatuur met een gemiddelde tussen de 20 en 30 graden Celsius. Er zijn kleine variaties tussen de zuidelijke en de noordelijke regio’s en het regent dan ook regelmatig. Er zijn eigenlijk vier seizoenen in Congo:
Het lange regenseizoen van oktober t/m december.
Het korte droge seizoen in januari en februari.
Het korte regenseizoen in maart en april.
Het lange droge seizoen van mei t/m september.

Reizigers met een Nederlandse en Belgische nationaliteit hebben een paspoort nodig dat nog minimaal 6 maanden geldig is bij aankomst in Congo-Brazzaville. Let u er ook op dat uw paspoort nog minimaal 2 lege aangesloten bladzijdes heeft voor stempels. Een visum is vereist en moet u aanvragen bij de ambassade van Congo-Brazzaville in Brussel en hiervoor heeft u ook een Letter of Invitation/Uitnodigingsbrief nodig. Deze krijgt u van ons en sturen wij u 2 maanden voor vertrek toe, zodat u ruim op tijd bent om een visum aan te vragen. U krijgt meestal een visum van 1 maand en bij aankomst moet u een extra kopie afgeven van uw reisschema en uw Letter of Invitation. Wij raden u aan om de uitnodigingsbrief meerdere keren te kopiëren en altijd bij u te dragen als u onderweg bent in Congo. Gezien de afstand tot Brussel adviseren wij Nederlanders om de aanvraag van uw visum uit te besteden aan: www.visum.nl

Een visum voor de Centraal Afrikaanse Republiek wordt ter plaatse aangevraagd en ontvangt u van ons bij de reisbescheiden.

Houdt u bij het kopen van souvenirs in gedachte dat dit een van de weinige manieren van de lokale bevolking is om inkomsten te krijgen uit het toerisme. Afdingen is normaal, maar maakt u er geen sport van om altijd overal de goedkoopste deal te krijgen. Het is uiteraard niet toegestaan om souvenirs van bedreigde planten en dieren mee de grens over te nemen. Let op hieronder vallen dus ook dat mooie stukje koraal dat u zelf heeft gevonden of armbanden van olifantenhaar. Voor meer informatie kijk op WNF – Foute souvenirs.

Er is geen tijdsverschil met Nederland. In onze zomertijd, tussen de laatste zondag in maart en de laatste zondag in oktober, is het 1 uur vroeger.

Corona blijft een belangrijk punt van aandacht en reizen is het makkelijkst en veiligst als u zelf volledig bent gevaccineerd en geboosterd tegen COVID. Ieder land heeft zijn eigen inreisvoorwaarden en aanvullende maatregelen ter plekke. Bijv.: volledige vaccinatie, boosterprik, soort en geldigheid betreffende vaccin, Fit to Travel/genezen verklaring, 2 of 3G beleid, inreis-formulieren, Digitaal Corona Certificaat etc. Een goede voorbereiding op uw reis blijft dus belangrijk. Bekijk op de overheidspagina Nederland Wereldwijd wat de voorwaarden voor uw bestemming zijn en check deze ook nogmaals voor vertrek. U bent zelf verantwoordelijk voor de juiste en geldige inreis- en/of vaccinatiedocumenten.

Een geldig inentingsbewijs tegen gele koorts is verplicht. Een DTP vaccinatie en bescherming tegen hepatitis A worden aanbevolen. In dit land bestaat een verhoogd risico op mazelen. Gedurende het hele jaar komt malaria voor. Antimalariamiddelen worden aanbevolen. Voor persoonlijke informatie over inentingen en vaccinaties verwijzen wij u door naar de plaatselijke GGD of bij uw huisarts voor een advies op maat. Meer informatie vindt u ook op de site van het landelijk coördinatiecentrum reizigersadvisering www.lcr.nl. Wij raden u aan om tenminste 6 weken voor vertrek contact op te nemen met LCR; enkele vaccinaties hebben een langere inwerktijd nodig om effectief te kunnen werken. Indien u weet dat u allergisch reageert op insectenbeten vergeet u dan zeker niet een Epipen mee te nemen. Uw huisarts kan u adviseren.
Voor de Gorilla Trekkings is het ook belangrijk dat uw inentingsbewijs in orde is. Inentingen tegen mazelen en polio zijn verplicht en in verband met overdraging van ziektes mag u geen verschijnselen van griep of TBC tonen op het moment dat u op trekking gaat. U krijgt hiervoor een formulier bij de reisinformatie dat moet worden ondertekend door uw huisarts.

Wij informeren u graag over medische ondersteuning tijdens uw reis. Hiervoor heeft KLM een “Dokter mee op reis” service abonnement tegen geringe kosten.

Door politieke spanningen (in de regio) kunnen er ongeregeldheden plaats vinden. Het is belangrijk om altijd het advies van uw gids ter plaatse op te volgen.
Het is belangrijk om enkele voorzorgmaatregelen in acht te nemen tijdens uw reis:

 • Draag belangrijke papieren in een moneybelt of in een ander onopvallend opbergsysteem.
 • Draag geen opzichtige sieraden en/of horloges tijdens uw reis.
 • Loop nooit in het donker zonder begeleiding over straat.
 • Let u goed op dat u alleen een officiële taxi neemt. Het beste is het om er indien nodig een te bestellen bij het hotel en een afspraak te maken over de tijd dat u weer wilt worden opgehaald.
 • Laat nooit uw portefeuille zichtbaar in uw achterzak zitten. De makkelijkste manier is het geld dat u die dag nodig denkt te hebben los in de zak te dragen.
 • Laat geen kostbare bezittingen in de auto achter, ook niet in de bagageruimte
 • Bewaar grote sommen geld en waardepapieren zoals tickets en cheques in uw hotelkluis. Indien u veel geld mee moet nemen, verspreidt het dan over uw lichaam.
 • Maak kopieën van waardepapieren en identiteitsbewijzen en noteer de nummers van waardevolle voorwerpen zoals camera’s.
 • Een rugzakje is over het algemeen erg handig, echter op drukke plaatsen kunt u de rugzak beter als ‘buikzak’ gebruiken.

Met de huidige situatie in de wereld is het fijn om altijd op de hoogte te zijn. Download de Nederlandse 24/7 BZ Reis app en ga goed voorbereid op reis. Stel dat er een calamiteit of incident is op de bestemming, dan wordt u hierover geïnformeerd. U heeft met 1 druk op de knop contact met het contactcenter van het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken; 24 uur per dag, 7 dagen per week.

Een goede reisverzekering is van groot belang.
Een reisverzekering die Republiek Congo en de Centraal Afrikaanse Republiek afdekt is verplicht. Wij adviseren u graag. Daarbij moet de verzekering de kosten voor een eventuele evacuatie t.w.v. 100.000 USD afdekken.
Daarnaast bent u verplicht om ook een annuleringsverzekering af te sluiten. Er kunnen zich altijd omstandigheden voordoen waardoor het voor u niet mogelijk is te reizen en wij zijn verplicht om de volledige reissom te voldoen om ook de reis van medereizigers niet in gevaar te brengen.

bagage safari, bagage verre reis

All for Nature Travel

image description

Ultieme wildlife beleving

Met All for Nature Travel maakt u de mooiste wildlife reizen. Geniet van ongerepte natuur en haar dierenleven.

image description

Kleinschaligheid

Vanuit kleinschalige, duurzame lodges geniet u van ongerepte natuur en haar dierenleven. Individueel of in een kleine groep.

image description

Bijdrage aan de natuur

Met uw reis, die voldoet aan de hoogste duurzaamheidsstandaard, draagt u direct bij aan de bescherming van het wildlife dat u ziet.

WordPress Cookie Plug-in door Real Cookie Banner